(VIDEO) Șeful Inspecției Judiciare: Alte nereguli descoperite la DNA!

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a anunțat, vineri seară, că instituţia pe care o conduce a finalizat controlul la DNA referitor la cauzele penale care îi vizau pe magistrați și că peste 2.000 de judecători și procurori erau vizați în aceste cauze, inclusiv judecători CCR sau membri CSM.

Netejoru a transmis Consiliului Superior al Magistraturii un raport privind rezultatele controlului făcut la DNA și încheiat pe 5 aprilie, care urmează să fie analizat și aprobat de secțiile de judecători și procurori ale CSM.

Raportul a fost propus, printr-o notă, de inspectorii judiciari, care au finalizat un control major al Inspecției Judiciare având ca temă respectarea principiilor care guverneaza activitatea autorității judecătorești în cauzele Direcției Naționale Anticorupție, vizând judecători sau în legătură cu aceștia.

”Am finalizat pe 5 aprilie controlul, însă el a urmat o procedură de avizare în care toți cei verificați au avut posibilitatea să formuleze obiecțiuni și IJ să răspundă. Ieri am trimis raportul la CSM pentru a fi pus în discuția celor două secții, pentru procurori și judecători, cu privire la aprobarea propunerilor și concluziilor acestora”, a explicat Lucian Netejoru, la Antena 3, citat de Mediafax.

În ceea ce privește numărul dosarelor înregistrate vizând numărul de magistrați, acestea au fost în perioada 1 ianuarie 2014 – jumătatea anului 2018, în număr de 1.443 și au vizat 1.962 de judecători și 845 de procurori.

„Inspectorii judiciari care au efectuat acest control, fiind în număr de șase, un control major al Inspecției Judiciare, relevă următoarea situație de fapt: în ceea ce privește numărul dosarelor înregistrate, vizând magistrații, deopotrivă judecători și procurori, acestea au fost în perioada de referință, ne referim la 1 ianuarie 2014 și până la mijlocul anului trecut – 2018, au fost 1.443 de dosare, vizând nu mai puțin de 1.962 de judecători și 845 de procurori. Nu este un număr foarte exact”, a declarat Lucian Netejoru.

Printre cei vizați de aceste dosare se numără judecători ai Curții Constituționale, judecători și procurori membri sau foști membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, dar și inspectori judiciari.

„Aceste dosare ale DNA-ului au vizat 13 judecători membri sau foști membri ai CSM-ului și doi membri care erau procurori, doi membri sau foști membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. În privința dosarelor soluționate, au fost, în ceea ce privește judecătorii, 1.208 de dosare vizând 1.604 judecători, rămânând la 30 iulie 2018 un număr de 235 de dosare nesoluționate vizând 433 de judecători”, a completat Netejoru.

Nesoluționate sunt cauzele vizând doi membri ai CSM și șapte inspectori judiciari, printre care se numără și Lucian Netejoru.

”Magistrații au fost supravegheați cu vârf și îndesat”, a conchis Netejoru.

El a spus că ”au fost foarte multe măsuri de supraveghere cu privire la acești magistrați, relevate de raportul de control, dar și neregulile care au însoțit atât propunerea luării acestor măsuri dar și admiterea lor.”

„Au fost foarte multe măsuri de supraveghere solicitate și dispuse cu privire la acești magistrați, relevate în cuprinsul raportului de control și nu numai relevate aceste cazuri, dar și neregulile care au însoțit atât propunerea luării acestor măsuri, dar și admiterea solicitărilor pentru luarea unor astfel de măsuri”, a completat Netejoru.

Șeful Inspecției Judiciare a precizat că aproximativ 97 la sută dintre solicitările DNA de supraveghere erau admise.

Raportul urmează să fie dat publicității în integralitatea lui după ce va fi aprobat de Consiliu.

Netejoru, după controlul la DNA: Măsurile de supraveghere s-au luat prin forțarea legii

Lucian Netejoru a declarat, vineri, că DNA a dispus măsuri de supraveghere tehnică „prin forțarea legii”, aratând că în unele cazuri procurorii au prezentat și cu întârzieri de trei ani autorizațiile provizorii pentru acestea sau nu au mai distrus procesele-verbale de redare a înregistrărilor, deși erau infirmate de instanță.

Controlul Inspecției Judiciare a relevat că atât procurorii cât și judecătorii implicați în măsurile de supraveghere nu au dovedit destulă responsabilitate în luarea acestor măsuri ”iar controlul detaliază această susținere care va fi văzută la publicarea raportului de control”, a spus judecătorul Lucian Netejoru, șef al Inspecției Judiciare.

Cu privire la neregulile semnalate de echipa care a făcut controlul la DNA, Netejoru s-a referit la constatările de la Înalta Curte, inspectorii judiciari constatând existența multor situații pe care le-au apreciat ca disfuncționalități și vulnerabilități, în urma cărora au decis și realizarea controlului de fond de la Curtea Supremă, a explicat șeful IJ.

”Ele sunt numeroase și nu se referă numai la repartizarea aleatorie a dosarelor, deși acesta rămâne un ax principal al cosntatărilor, și mai ales în cazul repartizărilor la Secția penală”, a declarat șeful Inspecției Judiciate, la Antena 3.

Cu privire la măsurile de supraveghere, Netejoru spune că ”pașii au fost respectați dar printr-o forțare a legii”. Unul dintre ele se referă la sesizarea judecătorului de drepturi și libertăți de la o instanță necompetentă, când încă urmărirea penală nu dusese dispusă nici măcar in rem, ”lucru deosebit de grav”, după cum a apreciat șeful IJ.

„Mai sunt semnalate situații în care procurorii DNA au prezentat cu întârzieri semnificative, de chiar 3 ani și jumătate, autorizațiile provizorii pe care le emiseseră în cauzele respective, le prezentaseră cu întârzierea de care v-am spus la instanță, pentru a fi confirmate și, mai mult, chiar și atunci când instanța infirma aceste autorizații provizorii, nu s-a procedat la distrugerea acestor procese verbale, de redare a înregistrărilor care fuseseră infirmate”, a declarat șeful Inspecției Judiciare.

Au mai fost semnalate cazuri în care dosare aflate pe rolul unei structuri teritoriale erau preluate la DNA central numai pentru o zi, ”numai pentru a se obține mandat pentru aceste măsuri de supraveghere, după care, în aceeași zi, erau trimise din nou la structura teritorială de unde fuseseră preluată printr-o simplă adresă”, a detaliat șeful Inspecției.

Alte situații au vizat valorificarea cu o maximă întârziere a înregistrărilor care au fost efectuate, fiind identificate cazuri în care au fost exploatate chiar și la cinci ani după ce au fost obținute.

Au fost semnalate cazuri în care, pentru a se prelungi peste limita legală durata acestor măsuri de supraveghere, erau create succesiv dosare vizând în esență aceeași faptă la care sigur erau aduse pentru a justifica o astfel de solicitare elemente minime de noutate.

„Pentru a se prelungi durata acestor măsuri de supraveghere, erau create succesiv dosare vizând în esență aceleași fapte la care erau aduse, pentru a justifica o astfel de solicitare, elemente minime de noutate. În fapt, respectivii magistrați care erau supuși acestor măsuri de supraveghere, în fiecare din aceste dosare erau la fel cercetați pentru aceleași fapte, dar se obțineau noi și noi mandate”, a mai spus șeful Inspecției Judiciare”, a spus Netejoru.

Echipa de control a Inspecției a fost una mixtă compusă din inspectori judiciari din cadrul direcției pentru judecători şi de la direcţia de inspecție pentru procurori, iar fiecare subechipă a formulat propriile constatări și concluzii în legătură cu cu verificările pe care le-a efectuat, a explicat șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru

Lucian Netejoru: Secția pentru procurori a CSM face agenda Inspecției Judiciare

Șeful Inspecției Judiciare s-a plâns că Secția pentru procurori a CSM blochează activitatea Inspecției dispunând controale pe care inspectorii să le facă, deși este la curent cu deficitul ”cronic” de personal, ceea ce duce la anularea altor controale pe care Inspecția le programează.

”Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus efectuarea unei serii de controale la aceeași unitate de Parchet, controale care, în condițiile deficitului cronic de inspectori judiciari de la direcția de inspecție pentru procurori (din IJ- n.r) a condus la eliminarea unor controale din cele pe care noi ni le-am propus”, a declarat Lucian Netejoru la Antena 3.

El a spus că, în acest mod, secția de procurori a CSM ”face agenda”.

”Deopotrivă ne face agenda, dacă e să vedem, dar să avem în vedere că controalele plenului CSM sunt obligatorii”, a spus Netejoru.

Secția de procurori a CSM a dispus recent controale la noua Secție pentru anchetarea magistraților, condusă de Adina Florea și Gheorghe Stan și contestată de o parte a sistemului judiciar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Author

15 Comentarii

  1. repet ce spuneam ieri: csm procurori e un izvor nesecat de lepre şi lepădături…ca şi dna, ca şi procuratura generală…ca şi cei care i-au creat, clasa politică…ca şi cei care i-au folosit ca să supună şi să controleze ţara, securicii…România nu are oameni providenţiali care să cureţe societatea de cancerul ăsta generalizat, poate doar Dumnezeu şi o uriaşă revoltă fără „lideri”…

  2. Importante sunt măsurile ce se vor lua împotriva celor care au comis astfel de abuzuri, mergându-se până la eliminarea din magistratură. Se vede, încă odată, că DNA a fost folosit mai mult pentru a se face jocuri politice, deturnându-se misiunea sa principală, aceea de a combate corupția reală. Lucru evidențiat și de nesancționarea marilor corupți, mai cu seamă a multinaționalelor, gem Microsoft, EADS etc.

  3. Procurorii trebuie scosi din tagma magistratilor. Nici avocatii nu sunt magistrati. Magistarti sunt numai judecatorii. Iar DNA trebuie desfiintata si cei vinovati dati afara din sistem. Exista in Franta sau Germania DNA? NU!

  4. Procurorii aia de la CSM care au sustinut un tortionar(Lazar) sa fie desituiti urgent!!!

  5. inca o dovada ca dna a sifonat banii publici, dovedind ca este o directie ce trebuie desfiintata. oare cine sunt cei doi procurori csm cu dosare la dna??? de unul se auzise ca ar fi ban, cel care a cerut verificari la sectia de investigare. ce nu face omul sa-si scape pielea…..

  6. „Alte nereguli descoperite la DNA!” de catre Inspectia Judiciara. Ei si ? CSM si/sau ICCJ nu isi vor insusi acest raport. Chiar daca si-l insusesc, cand se ajunge la capitolele sanctiuni pentru trecut respectiv masuri in viitor intervin scandalagii intrerni, o parte din politicieni si forte externe, astfel rezultatul final este 0. Nici conducatorii politici, oricare ar fi nu vor/pot sa schimbe sistemul se gandesc numai cum sa fie agreati ca sa fie ei beneficiarii interni iar ceilalti victimele.

  7. Simplu,este vorba despre Orwell: Controlul Societatii de catre Big Brother! Nimic mai mult, nimic mai Putin! By the way,sa nu mai idealizam personaju’ Orwell ,un mediocru propagandist al Capitalismului Triumfator ,combatand la ‘Rezbelul’ pe Stalin & Co in gura mare si numai cu jumatate de sfert de gura Cooperativa Khazara,ca mai mult nu avea permisiunea…. Spre nefericirea lui,Orwell nu-si dadu seama nici o clipa ca el descria atrocitatile viitoare ale Noii Ordini Mondiale, noul Pat al lui Procust numit si Politically Correctness, spalarea pe creiere a hoardelor de Rezistenti proletari, noua clasa de sclavi IT, adica prefigura Omul Unidimensional al lui Herbert Marcuse, realitatea cotidiana azi si pe strazile din Rumanistan. Cresteti, inmultiti-va si stapaniti Pamantul ! Shalom!

  8. Netejoru are infractiuni pe constiinta, este santajabil. de asta tot ce „descopera ” la ordin netejoru sunt pure inventii ca sa-l scape pe nespalatul ala teleormanean de puscarie.

  9. Simplu,este vorba despre Orwell: Controlul Societatii de catre Big Brother! Nimic mai mult, nimic mai Putin! By the way,sa nu mai idealizam personaju’ Orwell ,un mediocru propagandist al Capitalismului Triumfator ,combatand la ‘Rezbelul’ pe Stalin & Co in gura mare si numai cu jumatate de sfert de gura Cooperativa Khazara,ca mai mult nu avea permisiunea…. Spre nefericirea lui,Orwell nu-si dadu seama nici o clipa ca el descria atrocitatile viitoare ale Noii Ordini Mondiale, noul Pat al lui Procust numit si Politically Correctness, spalarea pe creiere a hoardelor de Rezistenti proletari, noua clasa de sclavi IT, adica prefigura Omul Unidimensional al lui Herbert Marcuse, realitatea cotidiana azi si pe strazile din Rumanistan. Cresteti, inmultiti-va si stapaniti Pamantul ! Shalom!

  10. Nu trebuie sa fii magistrat ca sa ai bun simt! Atata timp cat clasa politica a fost divizata in slujba raului, sistemul judiciar si-a facut de cap pana cand a venit Kovesi la comanda si a distrus complet justitia din Romania la ordin strain. In numele luptei anticoruptiei, facand dosare penale la judecatori si procurori toti au fost ingroziti si justia nu mai este justitie independenta. Cand PSD -ul a vrut sa dea o lege ca magistratii sa raspunda pentru abateri dentologice de la lege, a sarit in sus strainul Johannis pe care-l nu-l intereseza oamenii de rand, el are treba cu Dragnea cum a avut treaba si Basescu fiindca Dragnea a fost singurul care s-a lupta cu SATAN! Huuo Johannis care nu-ti mai ajung 6 case care oricum vor ajunge la stat fiindca nu ai copii! Dunezeu nu bate cu paru!

  11. Pana acum am fost o proasta, nu am văzut abuzurile și cățăratul pe cadavre. De azil dezic de ordinul pe unitate, voi milita pentru drepturile omului.

  12. @Bogdan: Cu asemenea slugi, incet-incet DNA va disparea, la fel SRI, apoi SPP, apoi Parchetul general, apoi STATUL Roman…
    Asa arata vointa liderului infractor, sa dispara toate Institutiile care nu ii fac pe plac, precum in Teleormanul lui, in final sa traiasca linistiti infractorii lui!

  13. Sa traiasca linistiti dar pemunca si banii cui? Pana acum cu complicitatea ANAF care aduna banii au furat de la sectorul privat prin intermediul bugetului. dar oamenii se bejenesc si nu va mai avea cine munci pentru plosnitele astea ticaloase.

  14. Evident , lili, cineva va disparea! Dar va fi DNA si Tarcea ! Lazar e pe faras si nu va ramane mult cu penzia de capitalist de dreapta, fii convinsa! Mai bine intreab-o tu, pt. ca precis ai usa deschisa la ea, pe zaharisita aia de Harcea Parcea de ce oare pe cand facea turul ministerelor de Justitie ca sa intrebe de complete specializate anti-coruptie, nu intreba si daca au DNA prin Ioropa??? Si de ce nu considera aia necesara aceasta strutzo-camila??? Nu de alta,dar daca tot faci trotuarul,fa-l k lumea! Tot tacamu’ si manageanik, nu doar sugiuk!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.