Selecţie mai lejeră în Armată

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, susține că o problemă identificată la nivelul Armatei este cea a deficitului de personal, astfel că se vor lua măsuri pentru ca haina militară să devină atractivă. Una dintre ele se referă la modificarea ghidului carierei militare și a baremurilor la probele fizice.
Leș a declarat, joi, la Garnizoana Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că deficitul de personal se răsfrânge asupra tuturor categoriilor de forțe din Armata României.
„O problemă cu care se confruntă cam toate unitățile militare este cea a deficitului de personal. (…) Este nevoie de investiții importante care, în perspectiva celor 2% din PIB pentru următorii ani, sunt perfect realizabile, capabile să consolideze capabilitățile de apărare ale țării și să ridice capacitatea de a acționa a armatei la nivelul provocărilor, astfel încât să facem cât mai atractivă haina militară încât să nu mai existe aceste deficiențe la resursa umană care, din păcate, se resfrâng asupra tuturor categoriilor de forțe din armata României”, a spus Leș.
Întrebat care este deficitul de personal la nivel național, ministrul Apărării a subliniat că media de acoperire este în jur de 70%, dar din păcate se înregistrează discrepanțe destul de mari, în condițiile în care în unele microstructuri militare acoperirea ajunge doar la 31-35%.
„Scopul vizitelor pe care le fac este să ajungem la nivelul militarilor, să vedem cu ce anume se confruntă și cum putem să îmbunătățim și să facem atractivă haina militară, să modificăm ghidul carierei militare astfel încât să vină persoane spre Armata României. Am și găsit anumite soluții, lucrăm să le transpunem în norme legislative sau ordine de ministru. Am găsit o situație de genul că am avut peste 1.000 de persoane venite la examen și foarte multe au căzut proba fizică. Baremurile pentru proba fizică sunt foarte stricte la acest moment și cred că putem să le facem diferențiat. Pentru că una este militarul combatant, alta este un medic sau un psiholog. Cred că astfel de baremuri pot fi mai lejere, astfel încât pregătirea fizică să continue și după încadrarea în structurile militare”, a explicat Leș.
Ministrul Apărării a efectuat, joi, o vizită de lucru în Garnizoana Cluj-Napoca, ocazie cu care s-a întâlnit cu personalul Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Centrului 88 Mentenanţă „Ardealul” şi Spitalului Militar de Urgenţă Cluj „Dr. Constantin Papilian”. De asemenea, Gabriel Leș a vizitat Comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi facilităţile acestuia, având o întâlnire cu militarii şi conducerea unităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Hai bre,baga obligativitatea in stagiul militar sa simta #rezist si studentii corectitudinea,demnitatea,respectul si onoarea pe care sub nicio forma nu le au! Sa se dea militaria jos din pod si pentru puturosii urlatori care se dau de dreapta dar cer ajutor de la stat:liber la plimbari cfr si auto! Sa invete si ei ce inseamna sa fii barbat care isi asuma riscuri si muncesc real 6-14 luni in cadrul armatei! Desteptarea la 5 dimineata,culcarea la 21-22,00 si alatma la orice ora din zi sau noapte!

  2. Ai drepate! Dar nu te mira ca tineretul nu-i interesat de armata. S-a dus vestea despre atentatele si accidentele din teatrele de razboi si nimeni nu vrea sa moara pentru ” partenerul strategic „, ori sa ramana mutilat. Daca MApN coboara stacheta, ar trebui sa angajeze invalizi, pe care sa-i trimita in Afganistan gata schiloditi.Aici nu-i vorba sa ne aparam tara, ci sa slugarim jandarmul mondial. Nu talibanii vor sa ne ia Ardealul. Militarii romani umbla pe strada in blugi si slapi, nu in uniforma, de parca le-ar fi rusine. S-a creat, insa, o armata de colonei si generali, platiti imparateste, dar inutili. Inarmarea cu orice pret a Romaniei e o imensa prostie. Pentru vreme de pace e prea mult, iar in caz de razboi, prea putin. Cu cateva tancuri, avioane si cu patru coorvete vrem noi sa ne razboim cu rusii? Ca americanii isi ” extrag ” tehnica si trupele din teritoriul ostil, apoi ne bombardeaza, asa cum au mai facut-o. Nu toata lumea a uitat.

  3. … sa mearga in armata copiii si neamurile tale, clar!Nu spun mai mult ca as putea sa te injur 1 minut fara sa ma repet!

  4. armata obligatorie este o pierdere de timp absoluta. avand peste 50 de ani, evident, am facut-o. nu a adus nicun pic de plusvaloare personalitatii mele. nu, nici macar cretinetii rezist nu ar trebui sa treaca prin asemenea basina.
    Dar sigur ca daca te mananca in koor sa o faci, du-te si te angajeaza. vei avea ocazia sa mori ca sclav (caci asta i armata romana) pt niste curve occidentale, incercand sa asupresti popoare , tari pe care nu le intelegi nici cultural, nici ambiental. mercenarii nu s-au inventat ieri, exista de cand lumea. A! Daca s-ar vedea vreun semn ca nadragii armatei romane sunt populati cu oua si ca tara aceasta da semne de patriotism, indepwndenta si demnitate, da, m-as inrola si acum, la aproape 60

  5. Ce poti sa intelegi (nicicum sa fii de acord) cu prostiile indrugate de „ministrul” Les!! Realitatea este ca, nu baremurile sunt de vina pentru ca tinerii nu doresc sa urmeze cariera militara, ci salariile de batjocura. Cum sa doresti sa devii soldat pentru un salariu de 1800 lei/luna??? In timp ce, Armata Romana (care incape toata pe un stadion ceva mai maricel), este „dotata” cu foarte multe functii bine platite si cu SUTE de generali!! Atat de multi, incat cred ca am putea pune generali pe posturi de comandanti de plutoane! De ca nu va da prin gand sa faceti mai atractiva cariera militara (salariu, conditii, etc), caz in care veti vedea ca nu mai este necesara micsoarea baremurilor (o mare nerozie!!!).

  6. Pai cum bre nu sunt cozi la recrutări în armată?Pai cum nu vrea nimeni salarii mari și pensii nesimțite fără sa facă nimic?Nu mai vrea nimeni sa moara sau sa fie schilodit ca sa aibă de cine sa-și bata joc politicienii și sa schimbe legile militarilor după cum urla cine ce bou drogat în Piață Victoriei?Nu mai vrea lumea sa-și bage pielea-n saramura pt bunul trai al urlatorilor din politica?Bai nenica, ascultați acilea ,singura instituție care prin oamenii ei s-a ridicat la nivelul democrațiilor occidentale și SUA,a fost și este Armata.Dacă armata nu se restructura ff rapid daca nu era primită în NATO daca nu actiona alaturi de americani in teatrele de operatii,nici dracul nu venea aici cu bani și tehnologie și nici ne eram primiți în UE.Iar drept mulțumire niște boy de romani își bat joc ea si de oamenii ei.D-aia nu mai vin tineri-n armata.

  7. Nu cred ca sunt probele fizice. Cred ca romanii se feresc astazi sa se inroleze, pentru ca armata de azi e perceputa mai degraba ca o forta de mercenari care e trimisa sa faca jocuri imperiale in razboaie ilegale, cum ar fi cel din Irak. Nu mai e vazuta ca armata care trebuie sa apere tara de dusmani.

  8. Nu ajunge faptul ca un sfert nu sunt capabili fizic si intelectual sa faca parte din aceasta structura. Hai sa facem recrutarea si mai usoara doar sa umplem randurile cu schilozi si proaste.
    Salarii si tehnica, de asta este nevoie. Dupa ce ca nu ii platesti bine (sa le iei grija bunastarii familiei), nici nu le dai vreo sansa sa supravietuiasca macar pana vine marele licurici, daca vine…

  9. Cind dupa 47 armata romana a aparat tara de dusmani? Comunistii de ieri si de astazi au intimpinat intodeauna dusmanii cu flori,fripturi si damigene cu vin.Aaaa…vreti sa spuneti ca in episodul invadarii Cehoslovaciei, rusilor le-a fost frica de minciuna cu laserul armatei romane sau de nebunila? Stati linistiti.Ne faceau harcea-parcea dar n-au vrut.Concluzia? O pierdere de timp si de bani, de foarte multi bani,sume imense investite in curul grandomanilor.Japonia dupa razboi n-a prea avut armata si nu i-a omorit nimeni.Germania lafel.La noi a prevalat vrajeala,propaganda comunista si barbile

  10. @petre: Laserul este o legenda care a aparut dupa. Intr-adevar, nu ne-au invadat pentru ca nu au vrut dar nu au vrut pentru ca Romania, spre deosebire de Cehoslovacia, decisese sa se apere. Romania se bucura atunci de larga admiratie in lume dar ceea ce a contat a fost decizia proprie. Daca Dubcek spusese lui Ceausescu, la intilnirea din primavara lui 1968, ca, in caz de invazie, ii va primi cu flori iar, atunci cind aceasta s-a produs, Radio Praga chema populatia sa nu opuna rezistenta, intrucit nici armata nici militia nu au primit ordin sa apere tara, Ceausescu a ordonat imediat mobilizarea iar, in discursul din 21 august, a chemat populatia sa se inroleze in Garzile Patriotice, create ad hoc. Spatiul aerian a fost inchis, deci scenariul invadarii Cehoslovaciei nu se putea repeta in Romania. Aviatia a fost dispersata in teritoriu in alarma de lupta care a tinut pina in noiembrie. Intimplator sau nu, exact in noiembrie URSS si acolitii preconizau sa ajunga la Bucuresti. Insusi Ceusescu a spus in dimineata de 21 august ca este clar ca forta bruta isi va spune cuvintul dar in istorie sint momente cruciale cind trebuie actionat ca atare. Pe scurt, 1968 a spalat rusinea lui 1940.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.