Semne care arată că ești într-o relație puternică

Este acea perioadă a anului când sărbătorim dragostea. Dar poate fi și acea perioadă când putem evalua relația noastră de dragoste: unde ne aflăm și încotro ne îndreptăm. Psihologii au petrecut mulți ani studiind ce este fundamental pentru o relație de succes de lungă durată și au aflat câteva lucruri interesante.

În anul 2007, cercetătorii au sunat la telefon, la întâmplare, aproape 300 de cupluri căsătorite, cărora le-au pus o serie de întrebări în legătură cu relația lor și cum se simt în ea. Rezultatele au arătat că anumite caracteristici erau legate de sentimente puternice de iubire. Cu cât mai des se gândeau la partenerul lor atunci când nu erau împreună, cu atât se simțeau mai îndrăgostiți.

De asemenea, într-un alt studiu cu 400 de cupluri, se arată că mulți dintre aceștia nu se puteau concentra la altceva când se gândeau la partenerul lor, ceea ce înseamnă tot sentimente puternice de iubire.

Reacția la veștile bune

Psihologii spun că un test important în dragoste este cât de entuziast este partenerul atunci când îi dai o veste bună pentru tine, cum ar fi o promovare la locul de muncă.

Un răspuns activ-constructiv ar fi un sprijin extraordinar: „Excelent, iubitule! Știam că așa se va întâmpla pentru că ai muncit din greu pentru asta!“; un răspuns pasiv-constructiv s-ar reduce la un zâmbet cald și un simplu „asta este o veste bună“; un răspuns activ-destructiv ar suna așa: „Asta înseamnă că vei munci și mai mult? Ești sigur că vei face față?“; în sfârșit, un răspuns pasiv-destructiv, care va ignora vestea bună: „Serios? Nu o să-ți vină să crezi ce mi s-a întâmplat când mă întorceam azi acasă!“. Evident, primul răspuns ar fi perfect într-o relație de dragoste.

Ieși în oraș cu prietenii

În ultimele decenii, lumea modernă pune tot felul de sarcini în cârca partenerilor de viață. Nu numai că ne așteptăm să ne fie parteneri financiari, protectori și companioni, dar vrem să ne și ofere împlinire personală. Eli Finkel, psihologul care a descoperit aceste situații, spune că dacă vrem să fim fericiți în căsnicie, este bine să nu facem totul împreună cu partenerul de viață. Finkel recomandă să ne găsim sau regăsim hobby-urile, să ieșim în oraș cu prietenii și să avem un loc de muncă.

Același simț al umorului

Psihologul Neil Clark Warren spune că umorul este un „lubrifiant social“ într-o relație romantică. Un limbaj propriu pe care să-l avem cu partenerul (porecle, glume pe care nimeni altcineva le înțelege) poate facilita apropierea și poate mulțumi ambii parteneri.

Un studiu recent spune că 62% din adulți consideră că împărțirea treburilor și a responsabilităților este foarte importantă pentru un mariaj de succes. Indiferent de felul acestora (treburi casnice, dusul copiilor la școală sau plata utilităților).

Încercați diverse lucruri împreună

Un studiu din 1993 a analizat 50 de cupluri căsătorite, de vârstă medie, și le-a încadrat pe fiecare în câte un grup.

Un grup alegea noi activități atrăgătoare pe care să le facă împreună, 90 de minute pe săptămână, cum ar fi să meargă la dans sau la teatru.

Alt grup petrecea 90 de minute pe săptămână făcând lucruri plăcute, dar de rutină – cum ar fi să meargă la film. Iar ultimului grup i s-a cerut să nu schimbe nimic în rutină. După zece săptămâni cercetătorii au ajuns la concluzia că grupul cu cei care au făcut lucruri noi erau mai fericiți în relația lor.

Împăcarea după ceartă

Psihologii spun că este foarte important modul în care se repară legătura dintre cei doi parteneri după o ceartă. Nu e vorba despre conflict, spun ei, ci de cum îl abordezi.

Specialiștii recomandă ca lucrurile să fie reparate și să nu fie lăsate la voia întâmplării. Nu trebuie lăsat celălalt partener în suferință.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.