Senatul a respins moțiunea împotriva ministrului de Finanțe

Plenul Senatului a respins, luni, moțiunea simplă a PNL „’Finanţista’ ministrului Mişa, un film prost despre faliment, cu acces gratuit”, cu 68 de voturi împotrivă, opt abțineri și 33 de voturi favorabile.

Moţiunea a fost semnată de 39 de senatori de la PNL, PMP şi USR, care îi cer demisia ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, în discursul susținut în fața senatorilor, a afirmat că situația economică a României din 2017 este „incomparabil mai bună decât în anul 2016”. De asemenea, el a precizat că România înregistrează a doua creștere economică din UE, de 6,1%, după Malta.

„În primul semestru din 2017, conform datelor din bilanţurile contabile, cifra de afaceri pe total economie a depăşit 609 miliarde lei, în creştere cu 9,5% faţă de semestrul 1 din 2016”, a susținut Mișa. Totodată, el a explicat că profitul brut a crescut cu 8,4%, conducând la o rată a profitabilității de 6%. ”Nivelul disponibilităţilor în lei şi valută la dispoziţia trezoreriei statului aflate în soldul contului curent general al trezoreriei la această dată acoperă peste 7 luni necesar brut de finanţare. Ministerul Finanțelor Publice a obţinut cel mai scăzut cost istoric pentru maturitate la euroobligaţiuni în valoare de 1 miliard de euro, cea mai mică dobândă obţinută de România vreodată”, a spus Mișa.

Din partea inițiatorilor moțiunii, senatorul PNL Florin Cîțu a spus că implementarea programului economic de guvernare duce la dezastru și haos pentru țară. ”Am o supărare și două indignări. În primul rând sunt supărat pentru că la începutul anului am spus că implementarea acestui program de guvernare va duce la dezastru și haos în România. Astăzi, după zece luni, aflăm exact acest rezultat. Sunt indignat pentru că se minte în Parlamentul României, se minte cu cifre. Iarăși, sunt indignat pentru că mă așteptam ca dl. Ionuț Mișa să vină direct cu demisia aici. Văd că nu a adus-o și în continuare dorește să stea în acest portofoliu. Ce ați făcut de când ați preluat acest portofoliu arată că rămâneți doar un preceptor. Niciodată nu veți putea juca în liga băieților care înțeleg cu ce se mănâncă macroeconomia. Trebuia să vă dați de mult demisia”, a declarat în timpul dezbaterilor senatorul PNL Florin Cîțu.

La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a spus că Ionuț Mișa ”este doar o victimă”. ”În momentul de față cred că Mișa este doar o victimă. Artizanii acestui dezastru se numesc Dragnea, Vâlcov, Olguța Vasilescu și alți specialiști, în mod deosebit din Kiseleff, nu din Palatul Victoria. Aș mai sublinia faptul că acum se culeg doar roadele nesăbuinței, a demagogiei și a plății de voturi din bani de la bugetul de stat, pentru că nu Mișa și Tudose sunt cei care au avut contribuțiile majore la dezechilibrele macroeconomice care se prefigurează”, a mai spus Băsescu.

În opinia lui, măririle de salarii fără creștere de productivitate ”își arată roadele”. ”Avem creștere de inflație, urmare a introducerii accizei suplimentare la combustibili, urmare a confiscării banilor companiilor naționale, urmare a tăierii banilor pentru investiții, urmare a introducere a taxei integrale pe contractele parti time, urmare a introducerii ce urmează să se facă a taxei de solidaritate. Asta s-ar chema că românii ar trebui să plătească o taxă de solidaritate cu prostia unor guvernanți. Efectele unei politici economice și bugetare falimentare nu pot fi îndepărtate doar prin îndepărtarea lui Mișa. Trebuie îndepărtat Dragnea, Olguța Vasilescu, Vâlcov și bineînțeles, a lui Mișa Pilon II. Eu de-acum așa o să vă spun, domnule ministru: Mișa Pilon II”, a conchis senatorul PMP.

Senatorii PNL, USR și PMP susțineau în moțiune că „actuala putere de stânga din ţara noastră a reuşit, în doar zece luni, să ciuruiască bugetul României prin cheltuieli populiste, să omoare investiţiile şi să scoată România cu un picior afară din Uniunea Europeană pe seama depăşirii angajamentelor legate de deficitul bugetar”.

De asemenea, semnatarii îi cereau guvernului Tudose un set de opt măsuri. „Cerem guvernului Tudose: luarea de măsuri pentru readucerea cât mai rapidă a României în parametrii asumaţi de deficit bugetar, asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale, atât de necesare mediului de afaceri, adoptarea de măsuri pentru protejarea întreprinderilor şi capitalului românesc, reducerea impozitelor pe forţa de muncă, încurajarea investiţiilor directe, reducerea cheltuielilor cu salarii şi asistenţă socială, demararea unor proiecte importante de investiţii publice finanţate din bugetul de stat şi din bugetul comunitar şi demisia ministrului Finanţelor”, se arăta în moțiunea inițiată de senatorii PNL, PMP şi USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Iata cu ce saboteaza iohanimea lucrarile Parlamentului,sperand ei ca, tragand de timp, nu se vor mai schimba legile justitiei,legi care sa-i lase pe Iohannis si Kiovesi fara „jucaria” cu care,sub vechea lege basista si dupa bunul lor plac, isi executa adversarii politici care le stau in cale lor, intregului clan al statului paralel si corupt cu interfata penelista-userista-pemepista-merkelista- sorosista,spre accesul liber la guvernare si la sacul cu bani de la buget.Saptamana si motziunea,ca-s ministri destui ca sa le gaseasca nod in papura la toti, dupa metoda in care se poate inventa si arunca orice latura, pentru ca minciuna in politica nu se pedepseste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.