Un rezultat neașteptat al alegerilor parlamentare din 2023 din Spania au readus la viață un personaj care era pe cale să devină anecdotă. Fostul președinte fugar care a declarat independența Cataluniei a revenit după șapte ani la Barcelona, cu un mandat de reținere pe numele său, într-un oraș înțesat de polițiști, a ținut un discurs transmis în direct de televiziuni și apoi s-a făcut nevăzut, umilind întregul aparat al statului. În Catalunia, Flandra, Scoția și alte regiuni cu mișcări pentru independență pe principiul ”small is beautiful”, incidentul este privit cu atenție și simpatie. Mai la Est, după Kosovo, ultimele decenii arată însă ca asemenea lideri nu apar de nicăieri și rebeliunile lor duc la război, nu la amnistii și strângeri de mână în piața publică.
În octombrie 2017, președintele guvernului Cataluniei trecea Pirineii în Franța, ascuns în portbagajul unui autoturism. Carles Puigdemont, ales prin votul legislativului catalan cu un an înainte, tocmai organizase un referendum nerecunsocut de guvernul central de la Madrid, iar apoi declarase independența Cataluniei. Restul liderilor politici catalani pro-independență au rămas acasă, au fost arestați, judecați, condamnați la închisoare. Majoritatea au fost eliberați în 2021. Puigdemont, vizat de un mandat european de arestare, a speculat orice portiță juridică pentru a scăpa de extrădare a candidat și a devenit europarlamentar, ațâțând constant puseele separatiste de la Barcelona.
Venirea la putere a Partidului Socialist al lui Pedro Sanchez, în 2018, după ce Partidul Popular (cu o abordare dură a mișcării pro-independenta din Catalunia) a fost lovit de cel mai mare scandal de corupție din istoria democratica a Spaniei, a mai îndulcit situația separatiștilor catalani. Iar apoi au urmat alegerile din iulie 2023: socialistul Pedro Sanchez a vrut să se agațe de putere, iar pentru asta avea nevoie de cele doar șapte voturi ale partidului Junts, al lui Puigdemont. Prețul pentru aceste voturi a fost o amnistie generală pentru cei acuzați de rebeliune, ba chiar și terorism, în timpul evenimentelor din 2017. Și, după ce le-a transmis spaniolilor că nu aici intenționa să ajungă, Sanhcez le-a dat separatiștilor amnistia (adoptată în martie 2024). A fost criticat de dreapta conservatoare (cel mai important partid din Parlament) și extrema dreaptă, însă ulterior s-a aflat că și rivalii de dreapta urmăreau o înțelegere cu Puigdemont pentru a ajunge la putere. Criticii guvernului au acuzat că țara a ajuns să fie guvernată de fugarul Puigdemont, cocoțat pe cele șapte mandate de duptat.
La câteva luni de la legea amnistiei, în mai anul acesta, socialiștii premierului Sanchez obțin victoria în alegerile regionale din Catalunia. Cu sprijinul comuniștilor și al stângii naționaliste catalane, guvernul de la Barcelona este condus, începând de pe 8 august, de un socialist. Pentru prima dată după 14 ani, independentiștii nu mai au șefia guvernului și se află într-o minoritate clară în parlamentul regional. Că guvernul a urmărit o asemenea strategie sau a fost un joc al întâmplării, cert este ca dezbaterea privind amnistia care a acaparat politica spaniolă a avut efectul opus în Catalonia, deoarece a dezactivat mișcarea pro-independență și a pus capăt la ceea ce mai rămăsese din așa-zisul procés al independenței, fără a oferi separatiștilor un rol-cheie în formarea unui guvern. Una peste alta socialistul Salvador Illa este noul sef al guvernului catalan, Partidul Popular (anti-independență) a urcat de la 3 la 15 mandate, Partidul Vox, de extremă dreapta și anti-independență intrat pentru prima oară în parlamentul Catalan, cu 11 mandate. „Amnistia nu este un scop în sine sau un capăt de drum. Știu că este un pas discutabil și îi înțeleg pe cei care, din durerea amintirilor din 2017, simt această lacrimă. Accept acest lucru, dar este responsabilitatea noastră ca politicieni să facem acest pas, pentru că nu putem permite ca trecutul să închidă ușile viitorului. Sunt sigur că va contribui la o normalizare totală în Catalonia. Dacă există o dorință unanimă, sau majoritară, aceasta este aceea de a trăi împreună. Aceasta este dorința care inspiră acest pas și acesta este momentul”, spunea premierul Sanchez, după ce a obținut al doilea mandat, cu sprijinul separațistlor catalani.
Pe acest fond, la aproape opt ani de la fuga sa în portbagaj, Puigdemont, vizat acum de un mandat de arestare pentru frauda financiară, și-a făcut apariția în centrul Barcelonei, pe 8 august, exact în ziua în care parlamentul urma să aleagă nou lider al regiunii, după alegerile din luna mai. Este de menționat că, în mai, când fugarul a câștigat și el un mandat de deputat, a declarat că va urmări să redevină șef al guvernului catalan, în caz contrar urmând să se retragă din politică. A ținut un discurs de cinci minute, transmis in direct in Spania, spre uimirea întregii țări. Apoi, cu toată poliția regionala catalana (Mossos) mobilizată pentru a-l reține, cu toată mobilizarea poliției naționale și a serviciilor secrete, Puigdemont s-a făcut nevăzut în mulțime. Potrivit declarațiilor făcute de apropiații săi din partidul Junts, la momentul în care autoritățile au instituit filtrele rutiere și au declanșat marea vânătoare, Puigdemont intra în Franța. O zi mai târziu, aliații săi spuneau că a revenit in Belgia, la Waterloo. Iar unele publicații spaniole spun că se află încă ascuns în Catalunia.
Între timp, legislativul catalan îl alegea premier pe socialistul Salvador Illa, la diferență de două voturi și cu un vot neexprimat – cel al lui Puigdemont, liderul care a fugit in nou.
Evenimentele de joi de la Barcelona pot cauza mai probleme pentru guvernul Pedro Sanchez. Dreapta spaniolă, simpatizată de cel puțin jumătate din electorat, își exprimă indignarea că Puigdemont a scăpat dintre sute de polițiști. Au fost reținuți doi polițiștii din Mossos, bănuiți de complicitate. Politico.eu vrea să păstreze discuția la acest nivel, citând foști agenți ai serviciilor britanice care prezintă tactici clasice pentru a scăpa de filaj. Însă unii comentatori spanioli spun că este imposibil ca ramificațiile să nu ajungă până la nivelul poliției naționale și al serviciilor secrete. Poate fi oare și o strategie a premierului Sachez de a-l decredibiliza pe Puigdemont și a-i dovedi lașitatea, câtă vreme amnistia îi acoperă toate infracțiunile de care a fost acuzat în legătură cu referendumul pentru independență?
La Vanguardia scrie că, în mare parte din cei șapte ani petrecuți în exil, Puigdemont și-a construit imaginea unui erou al rezistenței în fața statului spaniol, pe care l-a ridiculizat de multe ori. Însă, odată cu adoptarea legii amnistiei și cu alegerile din luna mai din Catalunia, ținta atacurilor lui Puigdemont începe să dispară. Din politician-erou, el devine un aventurier, dacă nu o caricatură – un Roadrunner din desenele animate care îl păcălește pe Coiot (Curtea Supremă, Guvernul). ”Ești un laș sau ești liderul rezistenței? Ești o legendă sau un fenomen viral pe internet? Acestea sunt întrebările pe care ar trebui să și le pună. Într-o societate ca a noastră, compartimentată ermetic și în care fiecare înghite și crede doar ce îi convine, cele două imagini ale lui Puigdemont vor coexista, datorită lipsei dialogului”, scrie La Vanguardia.
S-ar părea că în socialismul „diversității” n-are vreun mare capital de simpatie prin peninsulă, ba mai mult, nici prin alte locuri unde se spune că”mai micuț e mai drăguț”.Pare-se căpe ciolacii și pe alții nu-i prea interesează trendul deși ar trebui, importând pe tăcutelea”diversitate” cam cu vagonul, mai nou…
nimic nu e intimplator, si Spania arata iar ca o repetenta,daca nu mai rau
PS bine ca au cumparat tancuri,desi nimeni dintre vecini nu intentioneaza sa o atace:)))
Trec peste amanuntul ca pe romaneste, limba noastra multimilenara nealterata dupa mai multe valuri migrator-neologiste, nu se spune Catalunia, ci Catalonia si ma axez pe posibilitatea ca un ILEGALComintern lansat public prin legendarea marxist/bolsevica traditionala
ca AGENT MEDIA si instruit precum omologii Pedro Pauker Romanovici Ibarruri si Del Ponte cu metoda per pedes printre DUSMANi fara BANI, sa scape de barierele politienesti si militare trecand granitze prin munti, respectiv in portbagaje necontrolate…Tot asa a reusit si Pedro, feciorul GENERALULUI INU-Comintern Walter, sa treaca de cordoanele de la Universitate in noaptea de 21-22 decembrie 1989, cand acolo fusesera impuscati vreo cateva sute de romani de catre TERORISTII Puciului Complotist „revolutionar”, scapand ca prin minune pt ca purta un pulovar rosu, a nu se confunda cu geaca rosie…
Prea multe cuvinte dedicate unui aventurier fara noroc. Ati vazut raspunsul de atunci al Spaniei si al UE. Toate firmele care activau la Barcelona, au inchiriat a doua zi o garsoniera in Madrid si au mutat toate sediile sociale ale firmelor acolo, deci plateau in viitor toate impozitele si taxele la Madrid. In 24 de ore, nenorocosul aventurier a lasat provincia sa fara un venit si visul sau s-a spulberat !
După elicopterizarea Ceaușeștilor, România a rămas fără elementul de continuitate, e cumva a nimănui.
Monarhiile pierd greu teritorii.
Na, că iar vă șchioapătă democrația../De ce nu crezi in autodeterminare,. in voința majorității sau in referendum ?? Sau ești democrat doar ca Șoroș ??
Mai ursuflex, tu stii sa citesti Constitutia Romaniei, tu in romana pe care refuzi s-o inveti stii ce insemna INDIVIZIBIL ? Tu nu poti merge nici la Budapesta, ungurii va socotesc tig-ani ! Ei stiu cel mai bine, de aia v-au pus aici, la frontiera, sa scape de voi. Altfel, il trimit pe printul de Leichtenstein sa se intoarca cu trofee.
de la destructurarea Imperiului Spaniol de peste mari,s-a trecut la faza pe provincii
vor sa scape de guwernu bolshevic spaniol…
Demuuuult voiam să îl laud pe Autorole Călin Marchievici:
IATĂ un Pressack Stiutor și Simțitor de CEvea Boborul SUVELAN, dar NU știe sau i se ACOPERĂ Vocea de către:
– Alde Pieleni SONDORI de GÂNDuri și Specilaizați Răsucirea LOR
– MAJORITATEA, Vorbeților, Pressacks.
Bine ca pe acolo nu vine sa faca bai de multzime un neica nimeni UE Ursuletzul Orbete ca sa se simpta bine ca in Tzinutul SSekoyesc. Ka karicatura iarashi e bine, ca doar asta este hrana folosita de pooliticienii papushari ca sa mai manance o hleba=paine. Dar invatzatura pentru noi este ca ei au Rege pe langa o Constitutzie adevarata. Noi doar avem ca substitut pe verishorii lui Ylici Ninel (citeshte invers Lenin) Y.= 2 reguletzi shi chiar un imparat cu coroanele lor de aur daruite de la BNR de veshnicul securici Manoli, ce vor veni la priveghi sa cante manele bolshevice. Dar nu e totul, mai sunt > 30 de mii de lovitzilunari=Garda de Fier a emanatului fasait tov.rromica Ylici, care oricand ca sa nu piarda impostura de statut ca shi pretinii lui WeiSSel, pot orcand sa o mai puna de o Rebeliune mult visata de ei shi acum, mai ales dupa Mineriadele lor. Asta fiind alt substitut la otrava chibutzului PCR, ca sa se arate lumii ca ei nu au intinat CCauzea.
O zi buna.
Con
@ omul simplu,la cap
României îi va mai trebui un secol înainte de-a arata ca Spania „repetenta”. Până la momentul de fata, românacii merg în Spania la cules de căpșuni ca sa câștige un bănuț, nu invers. Spania are o infrastructura rutieră si feroviară cum România nu va avea NICIODATĂ. Spania are satele si orașele dezvoltate, moderne si curate.
Din cauza celor ca tine, orgolioși geloși îngâmfați si umflați în pene care va credeți autosuficienți, nu evoluează România pt. ca sunteți convinși ca ați atins apogeul în toate domeniile !
Catalană (català) este o limbă romanică vorbită pe un teritoriu dintre statele Spania, Franța, Andorra și Italia. Catalana s-a dezvoltat în secolul IX din Latina vulgară de ambele părți ale Munților Pirinei (regiunile Rosselló, Empuries, Besalú, Cerdanya, Urgell, Pallars și Ribagorça). Are trăsături comune cu galo-romana și ibero-romana și se poate spune că provine din dialectul occitan (sau roman de vest).
Catalunya deriva din numele de Gothia (sau Gauthia) Launia („Taramul gotilor”), deoarece originea lor provine, dupa propriile lor spuse, din Marca gotilor (vizigotilor) (o Marca militare stabilita de catre Charlemagne in 795 AD ca zona de separare militara dintre crestinii si musulmanii din Pirinei) prin transformarea succesiva de nume Gothland > Gothlandia > Gothalania > Cathalaunia > Catalonia. In Evul Mediu, cronicile bizantine indicau ca sursa a numelui o relatie dintre Goti si Alani, numita Got-Alania.
Si cum vizigotii, in migratia spre Spania, au trecut si pe la noi(intre 200-420 AD), alungati fiind de catre huni … si cum Imperiul Bizantin s-a luptat cu acestia intre 376-382 AD si 535-552 AD (cunoscute in istorie sub denumirea de razboaiele gotice) … neamul nostru, care apartinea Imperiului Bizantin la acea vreme, poate numi si el acel taram drept Got-Alania, sau mai bine zis, dupa sursele gotice cele incurcate ale vremii (Iordanes/551 AD), drept Get-Alania.
Tacere totala la reactivarea dupa peste 6(sase) ani a trolului sese kuku basoid Jagardea-n Durais, intre timp sovietizat sub acoperirea de tomlin/maxtor ticacalosu…Subminarea Spaniei pt destructurare cu arma „separatismului” are o traditie aproape seculara in Comintern
daca ne amintim de ETA basca…
S-a trezit Bubico (Charlie) si latra la stalpii de telegraf. La asta a fost pus si tplerat pe forum.
Cu toate ca-mi serveste de UMBRA pe forum Je NE suis pas Charlie/pas Charlie/Jagardean-darius-tica losu tomlin maxtor etc nu a inteles ca EU NU SUNT PUS DE NIMENI, ca ei…Mai mult, nu sunt „tolerat”, ci boicotat/blocat zilnic…Spuneam mai sus cine e de fapt Jagardean
si hop, a sarit ca intepat de filo xera intrucat Dej jecteaza dintr-o crama de podgorie…
Bubico, tu faci un joc vechi al babalailor, prin atac direct la cei care iti discrediteaza superiorii pe care ii servesti ca o sluga.
Totuși, mă gîndesc ca unii foarte preocupați de istoria antică știu faptul că după vizigoți teritoriul spaniol a fost al arabilor islamiști ..Chiar strîmtoarea e denumită ”Gibraltar”,. adică pe arabă stănca (piatra) lui Tarik,..
În secolul al VIII-lea, aproape toată Peninsula Iberică a fost cucerită (711–718 AD) de armatele musulmane predominant maure din Africa de Nord. Aceste cuceriri au făcut parte din expansiunea Califatului Umayyad. Doar o mică zonă montană din nord-vestul peninsulei a reușit să reziste invaziei inițiale.
Tocmai de aceea, Charlemagne in 795 AD stabileste Catalonia ca o marca/zona de separare militara dintre crestinii si musulmanii din Pirinei.
Statul musulman spaniol a căzut complet în 1492, anul in care Columb a ajuns în America.
CINE și DE CE îl crește, hrănește, scoate din Lanț periodic pe POTAIA Politică, cu o Mecklă de SPERIAT Copiii DEJA născuți și de SPERIAT ȘI Mămici, să LAPEDE?
CÂND se va ELIBERA Lumea de RĂU, ca să se poată PUNE Liniștită, la Locul Dânșii pe TREABĂ?
Că ESTE destulă!
SE luaRĂ și de SpaniaȘ o îmProstiRĂ și pe ”REGINĂ” să SE XXTĂ pe DeLături, ȘI înainte, ȘI DUPĂ înReginare, să spurce Reputațiunea Cășii Regale și să BAGE o Strâmbă DUBITATIVĂ Dinastică:
O FI a Regelui Moștenitoarea,
NU o FI …
La Casa REGALĂ a UK au găsit TEMBELUL Perfect, BASTARDUL Harry.
ATEA Două Case Regale mergeau strună ȘIiii …
NU era Bine! NU era Bine deloc!
La NOI, NU s-ar potrivi, cu NU s-ar LOVI o Casă REGALĂ:
AR APĂREA imediat CAMARILA Regală, Visul GĂȘTII Decidente de ACUM , la Acoperirea REGALĂ.
DAI în NOI?
DAI în REGE!
DAI în „Fabrici și Uzine”. Mă Rog, Ălea s-au duuuuus, era doar o Metaforă, pierdută de sens …
Demuuuult voiam să îl laud pe Autorele Călin Marchievici:
IATĂ un Pressack Stiutor și Simțitor de CE vrea Boborul SUVELAN, dar NU știe sau i se ACOPERĂ Vocea de către:
– Alde Pieleni SONDORI de GÂNDuri și Specilaizați Răsucirea LOR
– MAJORITATEA, Vorbeților, Pressacks.