Şerban Nicolae explică de ce vrea aurul ”acasă” și nu ”la vecini”

Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiator alături de Liviu Dragnea al proiectul legislativ de modificare a Statutului BNR, a declarat, joi, că aşa cum fiecare îşi ţine bijuteriile acasă, şi nu la vecini, şi România trebuie să îşi ţină rezerva de aur acasă. El a susţinut că, pentru această modificare legislativă, nu trebuie notificată Banca Centrală Europeană.

„Dacă era vorba de Statutul BNR în ceea ce priveşte partea de organizare şi funcţionare a băncii centrale, da, există nişte reguli şi niciodată nu mi-am pus problema să modific ceva în organizarea şi funcţionarea BNR astfel încât să introduc incompatibilităţi sau zone de conflict cu Banca Centrală Europeană sau cu celelalte bănci centrale europene. În privinţa rezervei de aur constituită de BNR, nu există niciun fel de restricţie, nici nu ar avea cum să ne impună BCE sau băncile centrale ale altor state reguli cu privire la acest lucru”, a declarat Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a subliniat că „ţări europene cu democraţie veche, consacrată, Germania, Italia, Belgia, chiar şi non-UE, cum este Elveţia, au luat asemenea măsuri de repatriere în ultima perioadă a rezervei de aur”.

El a precizat că, potrivit proiectului, repatrierea este integrală şi nu mai mult de 5% din rezerva de aur poate să fie depozitată în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri.

Întrebat totuşi de ce este necesară această repatriere, Şerban Nicolae a replicat: „De exemplu, aşa cum dvs. vă ţineţi bijuteriile acasă, nu le ţineţi la vecini şi nici nu plătiţi chirie ca să vi le ţină vecinii, eu cred că suntem în situaţia în care România îşi poate permite să-şi ţină rezerva de aur în propriul teritoriu, în condiţii de siguranţă, să nu mai plătească chirie pentru aşa ceva şi Banca Naţională a României să poată să utilizeze această rezervă, atunci când este cazul, pentru asigurarea acelor operaţiuni financiare specifice. Aşa cum face de altfel şi cu rezerva valutară”.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.
În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

20 de Comentarii

 1. Foarte ciudat , interesul subit al lui Dragnea si serban Nicolae , pt. aurul tarii ! Fiind de notorietate , aprehensiunea acestor doi politicieni PSD pt . fenomenul infractional , si pt. bunuri care nu le apartin , ma tem !

  • rEZISTATI ÏN IMRECATII:PSD SI FENOMENUL INFRACTIONAL. DA UN SINGUr EXEMPLU !
   Eu îti dau un EXEMPLU DE HOTIE LA DRUMUL MARE A PNL ! AU FaLSIFICAT VOTUL LA ALEGEREA LUI KOVESI ! TREBUIA SA VOTEZE UN EUROPARLAMENTAR ROMÂN ! AU VOTAT CINCI ROMÂNI CU LEGITIMATIILE ALTOR EUROPALAMENTAR STRAINI ! FRAUDA , HOTIE LA DRUMUL MARE !!! IATA CUM A AVUT KOVESI 26 DE PUNCTE ! SATANICA MACOBEI PUS FURTUL LA CALE!

 2. Serban Nicolaie e un gunoi care intelege mai degraba alba-neagra (mai aproape de mintea lui) decat un mecanism financiar.

 3. O masunba corecta. Pentru care motiv mai mult de jumatate din rezerva de aur a tarii sa fie la Banca Angliei?

  • Pt. Tarabostes. Fara sa fiu tendentios, va informez ca rezerva Romaniei in 1944 era de 237 tone aur iar in 1955 doar de 47 tone aur, astfel ca 190 tone aur nu se mai regaseau. Atunci era guvern comunist, dar nu pot sa nu sesizez asemanarile cu perioada prezenta. Comunismul a cazut, dar neo-comunistii care mimeaza democratia, pro-europenismul sunt la putere. Desigur ca situatia economica este atat de grava prin neacoperirea maririlor de salarii si pensii, prin lipsa unor investitii in infarasructura, sanatate, educatie, incat tentatia de a cheltui din aurul Tarii este imensa. Ceace ma nedumereste este faptul ca pe acest forum mai exista sustinatori ai PSD-ALDE, stiind ca tot mai multi romani, cu care am discutat sunt dezgustati de actuala guvernare.In speranta ca nu va-m suparat prea tare asteptam cu mare interes alegerile din 26 mai, pt. a vedea macar orientativ daca PSD va depasi 25%.

 4. Nu mai doarme noaptea,ii phoute grija de Aurul Romaniei,si pe el si pe bulibasa!Presiunea e mare, gagicile vor salbe,puradeii vor bani de poker si consilierii bulibasei vor mertane!

 5. Cand Germania si-a propus sa repatrieze o parte din aurul depozitat extern s-a facut un plan pe 20 de ani, ce a fost discutat cu bancile si partenerii externi. In Romania totul se face pe genuchi de niste habarnisti. Vai de mama ei de BNR cand o incapea pe mainile astora.

 6. Infractorii de la PSD ne abureau cu Programul de guvernare cand macelareau Justitia, desi NIMIC din ceea ce fac NU exista in mincinosul Program!
  Iar asta cu Rezerva de aur nici atat, NU exista in Program, dar MINCINOSII nu mai au BANI, e DEZASTRU, finantele sunt pe sfarsite, Imprumuturile ZILNICE ale MF duc Tara in Dezastru, asa ca falimentarii lui Dragnea au pus ochii pe Rezerva de aur a BNR, pe model Italian, NU o spun inca, dar urmeaza!

  „Povestea Italiei – Guvernul italian vrea să folosească rezervele de aur pentru a ţine sub control deficitul bugetar.
  În Italia, ţară intrată în recesiune de curând, Guvernul populist propune utilizarea rezervelor de aur pentru acoperirea găurilor din buget. „O idee interesantă”, au catalogat-o oficialii executivului de la Roma. Discuţiile referitoare la utilizarea rezervei de aur vin după ce liderii coaliţiei la putere în Italia, formată din 2 partide antisistem, au atacat în repetate rânduri conducerea Băncii Centrale pe care au învinovăţit-o pentru eşecurile economice dar şi pentru falimentul unor bănci.

  Aurul de la banca Italiei aparţine italienilor, nu altora – a spus unul din vicepremierii italieni în timp ce presa din peninsula susţine că Guvernul de la Roma analizează posibilitatea utilizării unei părţi din rezerva de aur a ţării, care este păstrată la Banca Centrală a Italiei, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în acest an şi a evita o programată majorare a TVA în 2020. E doar un nou episod din războiul purtat de populiştii italieni împotriva băncii centrale”.

 7. Pai si in Germaniaa voastra iubita cum este? Ca si popu…larii, aia fac la fel ca popu…listii.Mai degraba pare totul o presiune si pedepsire a britanicilor pentru ca ies din asazisa Uniune, care numai uniune nu mai este.Or fi cazut la pace toti popu,pese,pede,pene,etc,cu ppe,ca sa miste sincronizat in front? Ce tain le-o fi promis Partidul Unic ca pana acum nu vad reactie de la PNL si USL la povestea asta pornita de Dragnea si Nicolae ceea ce este foarte ciudat.

 8. Bijuteriile nu se ţin acasă dacă ştii că mişună hoţii. Iar PSD-ul e plin de infractori.

 9. Corecta propunere,chiar daca nu convine lui Lili si contelui de sperma .A nu se uita ce s-a patit cu aurul dat la rusi in anii primului razboi mondial,pierdut fara drept de apel pana in zilele astea .Numai pentru acest mod de pastrare a aurului,cei din conducerea BNR ,nu doar Isarescu,pot fi acuzati de tradare nationala .Cei din psd sunt niste molai ca nu actioneaza in consecinta,atat in privinta BNR cat si a justitiei.Le recomand modelul Basescu si macovei plus piticul boc in ceea ce priveste problemele enumerate ,succesul e garantat.Spre exemplu ,Baselu are pensie de la stat si casa de protocol plus paza,la care se adauga toate drepturile fostilor prsedinti,(cine are rabdare le paote gasi pe net),Macovei scuipa cu venin contra Romaniei in fiecare zi de pe un post bine platit de UE,datorita meritelor in aducerea justitiei la taraba si intereselor ascunse ale celor ce dirijeaza uniunea,iar boc pampalaul e bine mersi primar intr-un oras care-l merita pe deplin,adica cum -i turcul asa si pistolul.Sincer ma asteptam la o reactie virulenta a celor ce au azi majoritatea,dar cu Serban,cum se zice ,cu o floare nu se face primavara .Suntem vecini cu Ungaria,poate ar trebui imprumutat modelul lor,contra atator dusmani interni si externi pe care-i avem !

 10. Sunt de acord cu acest proiect, toate tarile si-au adus aurul acasa.
  Ro nu poate admite sa plateasca altora pt.depozitare sau custodie si iasreascu si multinationalele sa se lafaie in averea imobiliara a tarii.
  Daca e vorba ca prin asta iesim mai repede din UE, sunt de acord.Marea Britanie a iesit vrand sa-si salveze suveranitatea din mana noului colhoz sovietic .
  Ro este in pielea goala, rusine cozilor de topor.

 11. In timp ce Serban Nicolae a MINTIT ca platim 300 000 Euro/AN la Banca Angliei:

  AZI: „Finanțele aruncă la coș definitiv Contractul de modernizare a ANAF cu Banca Mondiala: 6 ani și 18 de Milioane Euro pe apa sâmbetei.
  MF a notificat BM în noiembrie 2018 că NU dorește să mai finalizeze Proiectul de Reformă a ANAF demarat în aprilie 2013.

  Asta înseamnă că Ministerul de Finanțe:
  – renunță la 52 de milioane euro, cât ar mai fi putut să deconteze pe proiect
  – va rambursa cât a cheltuit până acum(cam 18 MILIOANE Euro, PLUS Dobânzile aferente) fără rezultate în creșterea gradului de colectare al taxelor și fără efecte sesizabile în relația cu contribuabilul român
  – va rămâne, până la o altă promisiune de reformă, cu digitalizarea VARZA: siteul ANAF a ajuns să pice de câteva ori pe săptămână, iar Milioanele Euro luate de la BM s-au dus până acum EXCLUSIV pe Consultanță
  Precizare: informația că MF a decis să oprească Proiectul de reformă al Fiscului derulat cu BM NU a fost comunicată publicului român.(pe furis, ca hotii!)
  BM a fost Notificată OFICIAL, pe 19 noiembrie 2018, de către Ministerul român al Finanțelor, care în numele ANAF a solicitat Anularea liniei de credit de 52 Milioane Euro, cât mai era disponibil din totalul de 70 Milioane aprobat prin Proiect.

  Justificarea: prin ”schimbarea circumstanțelor și a viziunii de abordare” asupra modului de implementare al sistemului informatic al ANAF– componenta esențială a proiectului de reformă.

  De fapt, MF a Refuzat să lase la ANAF capacitățile IT cu ajutorul cărora se urmărește centralizarea datelor financiare din întreaga țară și dezvoltă în schimb un Centru Național pentru Informații Financiare, in aparatului central al MF.”
  http://cursdeguvernare.ro/finantele-arunca-la-cos-definitiv-contractul-de-modernizare-anaf-cu-bm-7-ani-si-18-de-milioane-euro-pe-apa-sambetei.html

 12. Ce-ar fi dacă am plăti aurul cu aur, așa încât, la un moment dat, numărul de lingouri ce însumează chiria ar depăși cealaltă grămadă aflată la adăpost… sigur! „Cloșca cu… cocoșeii de aur”: piere cloșca în cuhnia brit, rămân cocoșeii tot la… „vecini”! Șerban se gândea poate la „sfetnicii” ruși, care ne dau rețete cum să recuperăm aurul de la „ingliși”, NU au însă soluții pentru… uriașul tezaur furat de ei! Păcăleala sau gogoașa asta o înghit și chiriașii, care, la un moment dat, depășesc costul imobilului închiriat, uneori dublu, la chirie! Dacă ar fi fost proprietari, adică STĂPÂNI!…

 13. Cand vine aurul il impartim doar cei care sunt in tara ? Sau si cu cei din diaspora ? Cand il aduceti ca vin si eu la împărțeala ?

 14. Trolii pesedistii deja inunda internetul cu informatia că repatrierea aurului a fost prevazuta in programul de guvernare , pentru fericirea poporului votant.

 15. @Serban Nicolae : draga, dar mai e si-alta solutie, si-anume ca aurul si devizele de rezerva internationala ale Bancii Angliei sa fie, prin reciprocitate, depozitate-n BNR. România-si lasa depozitele-n Anglia, daca ultima-si depune rezervele-n România. Pai, nu?

 16. Nevasta, ti-am luat 2 lantisoare frumoase de aur, 3 inele, 1 bratara superba si 2 perechi de cercei cu diamant. Multumesc iubitule! Dar unde sunt. La magazin, doar nu vrei sa le tinem in BECI 😀 Pai si la ce imi foloseste? Draga e vorba de RESPECT, acum lumea o sa ne priveasca altfel si cand am sa scot banii din buzunar vor avea alta VALOARE 😛 Pai si lumea de unde o sa stie ca avem atatea lucruri de valoare? Pai platim la magazin sa ni le tina, dar nu e mult, e ieftin. Iubitule, esti grozav, ce bine ca am un sot asa destept.

 17. De aici nu inteleg daca ce platim pt depozitare scazut din beneficii ne da sau nu profit. Nu mi se pare corect sa iesim pe minus numai sa dam bani acolo lor, desi macar stim ca nu dispare. Aici nu am plati taxe mari ca acolo, insa cine stie, o sa ramana sau se pulverizeaza? La ce corupte servicii avem…

 18. A ajuns Serban Nicolae, un sofer de infractor dar diploma de studii cumparata, sa dea explicatii despre actiuni financiar bancare internationale. E de noaptea mintii! PSD, mai aveti multi”specialisti” din astia? Intr-o epoca a informatizarii si inaltei tehnologii, voi defilati cu gloabe intelectuale de talia lui Serban Nicolae, Liviu dragnea, Valcov, Tudorel Toader, Nicolicea, Radulescu, Bacalbasa, codrin Stefanescu si alte asemenea „somitati intelectuale”? Altii mai buni nu aveti? Atunci lasati locul unora mai bine scoliti, nu mai imputiti locul in politica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.