Sevil Shhaideh îl pune la punct pe Iohannis

Vicepremierul Sevil Shhaideh a afirmat că președintele Klaus Iohannis „trăiește din amintiri” atunci când critică Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), susținând că șeful statului nu este suficient de bine informat de către consilierii săi în ce privește investițiile care se fac în prezent prin acest program, pentru care sunt alocați 30 de miliarde de lei pe perioada 2017-2020.

„Dacă nu realizăm nevoia de infrastructură, poate așa, din birou, ni se pare o sumă foarte mare. Astăzi, în urma depunerii cererilor de finanțare de către unitățile administrative-teritoriale, solicitările acestora sunt de peste 13.000 de obiective, cu o valoare de aproximativ 68 spre 70 de miliarde de lei. Deci este peste dublu decât avem noi buget alocat și din aceste considerente este posibil să fie și primari fericiți și primari nefericiți, pentru că nu putem în acest moment să asigurăm toate cele 13.000 de solicitări atât timp cât acest buget este de 30 de miliarde. Și de aceea dl președinte sau ceilalți care au criticat acest program trăiesc din amintiri”, a spus Shhaideh, duminică seara, la Antena 3.

Ministrul a mai susținut probabil că președintele Iohannis nu știe că în 2015 s-a luat „decizia curajoasă” de a finanța toate șantierele din țară pentru a finaliza toate lucrările începute, indiferent care ministru le-a demarat.

„Cred că dânsul (președintele Klaus Iohannis, n.r.) nu este suficient de informat de către consilierii domniei sale, nu știe că în 2015 noi am luat această decizie curajoasă de finanța toate șantierele din țară, fără să ne gândim că au fost începute de un ministru sau de altul în 2007, în 2008. Colectivitățile locale n-aveau de ce să sufere că nu a reușit ministrul respectiv să se țină de cuvânt și să finanțeze până la finalizare acea investiție, fie că era o investiție de apă, fie că era o investiție de canalizare”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale.

Sevil Shhaideh a explicat că PNDL etapa 1 s-a derulat în perioada 2013-2016, cu un buget alocat în total de 15 miliarde de lei și cu peste 4.700 de obiective în finanțare. PNDL etapa 2 — etapă inițiată prin OUG 6/2017 — asigură finanțarea pentru 9.500 de obiective, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli care necesită autorizație de funcționare sau autorizația la incendiu, iar celelalte 5.000 de obiective se referă la apă, canalizare, drumuri, unități sanitare. Suma alocată pentru perioada 2017-2020 este de 30 de miliarde de lei.

Totodată, a spus aceasta, HG 624/2015 reglementează foarte clar criteriile de prioritizare în PND, există o formulă echilibrată, matematică de alocare a banilor, ținându-se cont de suprafață, de populație, de numărul de unități administrativ-teritoriale dintr-un județ, precum și de capacitatea financiară, de venitul pe cap de locuitor al fiecărui județ.

„Foarte mulți fac declarații cu privire la acest PNDL și cred că mulți au făcut declarații mai ales că PSD a avut curajul să scrie acest program, să-l treacă în programul de guvernare, să instituție un mecanism anual de finanțare. Nu a existat niciodată un program destinat unităților administrativ-teritoriale care să fie cu o finanțare sigură, multianuală și care să nu mai conducă la înregistrarea de arierate, așa cum am avut în 2011, 2012, arierate la nivelul unităților administrative-teritoriale care au condus la un moment dat la trecerea în insolvență a acestora, pentru că exista un ministru al Dezvoltării la vremea aceea care spunea: hai să facem nu știu ce obiectiv, lasă că ai să primești tu banii, primăria a încheiat contract cu un constructor și după aceea nu mai vedea niciun ban”, a declarat Sevil Shhaideh.

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat, miercuri, la Suceava, că România ar putea să nu mai beneficieze, în exercițiul financiar european următor, de fonduri de coeziune din partea Uniunii Europene la nivelul celor din perioada 2014-2020. „Având în vedere că Brexit-ul este o realitate, având în vedere că noi pe coeziune am avut o absorbție slăbuță, cred că nu vom mai avea astfel de fonduri în viitor. Cu atât mai mult, banii pe care îi avem acum să îi folosim și să potențăm efectul lor prin finanțarea corespunzătoare prin PNDL”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a spus că „fără descentralizare nu va exista dezvoltare” și că un motiv care a blocat dezbaterea pe tema regionalizării și descentralizării îl reprezintă ”interesele” liderilor politici din județe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.