Sfânta Parascheva a murit când era tânără. Povestea ei

Sfânta Parascheva, prăznuită în ziua de 14 octombrie, s-a născut în localitatea Epivat de pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea, din părinţi binecredincioşi şi de bun neam. Viaţa ei pământească a fost de numai 27 de ani.

Cei doi copii ai familiei, Parascheva şi Eftimie, fratele său mai mare, au primit o creştere aleasă şi educaţie religioasă. Eftimie a intrat înaintea ei în nevoinţa monahală şi, pentru sfinţenia vieţii lui, a ajuns episcop al Matidiei. La fel şi Sfânta Parascheva, iubind mai mult decât orice pe Hristos, la vârsta de aproape 15 ani, a intrat într-o mănăstire de fecioare din oraşul Heracleea Pontului. Aici a început ea calea cea grea a despătimirii şi a început urcuşul duhovnicesc al desăvârşirii.

După cinci ani a plecat la Ierusalim, s-a închinat la Mormântul Domnului, şi a rămas mai mulţi ani într-o mică mănăstire de călugăriţe pustnice de pe Valea Iordanului.

În aşezământul de la Iordan s-a nevoit cu şi mai aspre osteneli aproape zece ani, biruind pe diavoli şi rugându-se pentru lume. Faptele ei cele bune erau desăvârşita curăţie a minţii şi a inimii de gânduri şi imaginaţii pătimaşe, neîncetata rugăciune cu lacrimi de bucurie, postul şi privegherea de toată noaptea şi dragostea pentru Hristos.

„Trei au fost marile virtuţi care au împodobit sufletul şi viaţa Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva de la Iaşi: îngereasca feciorie, milostenia, adică lepădarea de cele pământeşti, şi dumnezeiasca rugăciune, maica tuturor faptelor bune. Pe aceste trei virtuţi le-a iubit fericita din copilărie şi prin acestea, în chip deosebit, s-a dezbrăcat de orice cuget pământesc, a biruit pe diavoli şi s-a numărat în ceata Sfinţilor Părinţi purtători de Dumnezeu”, spune părintele Ioanichie Bălan („Patericul Românesc”).

La vârsta de 25 de ani s-a reîntors în patrie şi s-a nevoit încă doi ani lângă biserica satului natal, Epivat.

Pe la jumătatea secolului al XI-lea, la vârsta de 27 de ani, Cuvioasa Parascheva şi-a dat sufletul în mâinile Domnului şi a fost înmormântată aproape de malul mării. Mai târziu, în urma unor minuni la mormântul său, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost găsite întregi în pământ şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli din satul Epivat, spre cinstire şi închinare.

În Epivat sfintele ei moaşte au stat aproape 175 de ani.

În anul 1223, ţarul româno-bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) a strămutat moaştele Sfintei Parascheva la Târnovo, unde au stat încă 160 de ani, fiind depuse în catedrala cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Mai târziu, patriarhul Eftimie al Bulgariei a scris „Viaţa Cuvioasei Parascheva” şi a trecut-o în sinaxarul Bisericii cu zi de prăznuire la 14 octombrie. Din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, cultul Sfintei Parascheva a trecut şi la nordul Dunării.

În 1393, sfintele ei moaşte au fost dăruite lui Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti (1386-1418), iar după trei ani, turcii le-au dat cneaghinei Anghelina a Serbiei, care le-a strămutat la Belgrad, unde au rămas 125 de ani.

După ocuparea Serbiei de către turci, în 1521, moaştele Sfintei Parascheva au fost luate şi duse în palatul sultanului din Constantinopol. Au fost apoi răscumpărate de Patriarhia Ecumenică cu 12.000 de ducaţi de aur şi au rămas în Catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani.

În 1641, ajungând Patriarhia de Constantinopol datoare la Poarta otomană cu sume mari de bani, ce reprezentau birul anual impus asupra Bisericii, patriarhul Partenie a dăruit moaştele Cuvioasei Parascheva, drept recunoştinţă, domnului Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653; mai – iulie 1653), care a achitat turcilor toate datoriile patriarhilor de Constantinopol şi Ierusalim pe mai mulţi ani.

Moaştele Preacuvioasei Parascheva au ajuns în Iaşi în anul 1641, la 13 iunie, şi au fost aşezate cu multă cinste în biserica atunci zidită, a Mănăstirii Sfinţilor Trei Ierarhi. Aici au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu. Apoi au fost transferate în noua Catedrală mitropolitană din Iaşi, unde se află şi astăzi.

„Nenumărate sunt minunile şi vindecările de boli ce s-au făcut credincioşilor, care au alergat cu rugăciuni şi lacrimi la moaştele Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva de la Iaşi, de-a lungul a 350 de ani de când ocroteşte Moldova şi ţara noastră”, spune părintele Ioanichie Bălan.

„Mărturisesc părinţii bătrâni, care au fost martori, despre o minune petrecută la racla sfintei, la 14 octombrie 1952. De hram, pe când oamenii aşteptau la rând să se închine la racla Cuvioasei Parascheva, au venit să se închine şi două creştine bătrâne din Focşani. Văzând lume multă, au zis preotului de gardă, Arhimandritul Cleopa Ilie:

– Părinte, dă-ne voie să ne închinăm la Cuvioasa Parascheva, fără să mai stăm la rând, că suntem bolnave, şi să-i punem sub cap această pernă, pe care i-am adus-o de acasă drept mulţumire pentru ajutorul ce ni l-a dat.

– Dumnezeu să vă binecuvânteze, a zis Părintele Cleopa. Mergeţi şi vă închinaţi!

În clipa aceea, preoţii şi credincioşii au văzut un lucru cu totul sfânt şi minunat. Cuvioasa şi-a ridicat singură capul, iar după ce femeile i-au pus perna adusă şi s-au închinat, Sfânta Parascheva şi-a lăsat iarăşi capul pe căpătâi ca mai înainte. Iată cât de mult iubeşte Preacuvioasa pe cei ce se roagă lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui cu smerenie şi credinţă!”. (surse: „Patericul Românesc”, arhimandrit Ioanichie Bălan; ediţia a VI-a, revăzută şi îngrijită de arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 2011; ansamblulmitropolitaniasi.rohttps://doxologia.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

10 Comentarii

  1. Sfanta Cuvioasa Parascheva 14 Octombrie

    Sfanta Cuvioasa, te rugam asculta ruga noastra, adu vindecare celor bolnavi, ai grija de familia mea, sa fie ferita de necazuri,prietenilor mei da-le pace si sanatate si mie liniste, trup sanatos si putere de munca! Dragi romani, fiti binecuvantati!

  2. He, he,. I-a auzi istorie bre ,.”În anul 1223, ţarul româno-bulgar..”.. In rest e minciună și exagerări cap-coadă..In 1860 cănd ai devenit rumîn,. nu ai auzit de parascheva..Nici in 1920, de cînd te socotești țară, nici atunci nu știai de Parascheva,. căci nici nu exisa prin ”rumania”..E invenție recentă și un mod de trai al borfașilor din mafia BOR,.

  3. BĂ. Editat Umanoid. TU faci de RĂS Oamenii și chiar și pe MAGHIARII Normali la CAP.
    Editat TU CHIAR crezi că mai găsești Editat Crânceni AFINI cu TINE, BĂ, care să CREDĂ NeBuniile tale?
    Ești perseverentîn NĂROZIA ta.

  4. Prea Sfantei Paraschiva sa ne rugam cu nadejde si credinta! Prea Sfanta Paraschiva izbaveste-ne pe noi, romanii de dusmanii nostri interni si stapanii lor satanici din lumea larga care ne-au transforma tara in colonie si pe noi, romanii in sclavii lor. Si care acum vor sa ne bage si-n razboi cu rusii. Pentru a disparea noi ca popor, neam si tara de pe suprafata Pamantului. Fa sa se aleaga praful si pulberea de toata puterea lor economica-financiara-politica si mediatica pe care satanistii occidentali o exercita in tara nostra. Curata Sfanta Noastra Romanie cat mai grabnic cu putinta de toate armatele straine aruncad atatea dezastre asupra tarilor lor incat satanistii sa-si retraga urgent armatele de la noi. Amin, Amin, Amin, Amin.

  5. E doar o poveste că multe altele card pot fi sau nu reale. Și copii spun lucruri trăsnite, dalminteri popii. P.s. Fiecare cetățean să aibă încredere totală in propriul sine, cand ajunge la catedrala, oriunde ar fi, sa își activeze vitalitatea trăgând puternic aer in piept de câteva ori, și, totul se schimbă. Incercati, nu e bășcălie, e cât se poate de real! Incercati, garantat că nu aveți nimic de pierdut!

  6. @gelu:

    Mai bine te-ai ruga pentru grabnica vindecare la cap a celor ca tine, ics, axon si inca multi altii, care bat temenele cu fata spre Moscova. Nu strica sa il pui si pe cel ce se pretinde mare urs, cind de fapt e un mare incapatinat cu urechi mai lungi decit mintea-i.

  7. A pus bazele fizicii cuantice ,a descoperit găurile negre și a inventat internetul .Oamenii au devenit mai pioși și sfioși ,mai cuminți și pupăcioși !

  8. Cuvioasa Parascheva …
    Născută in secolul al X-lea Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit/Bizanț
    Decedată in secolul al XI-lea Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit/Bizanț.
    Înmormântată:
    Kallikrateia (prefectură Halkidiki din Grecia, secolul al XI-lea–1238);
    Veliko Tărnovo (apitala Țaratului vlaho-bulgar între anii 1185-1393, 1238–1393);
    Biserica Ružica (o biserică ortodoxă sârbă situată în Cetatea Belgradului, 1393–1521);
    Istanbul (1521–1641);
    Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași (1641–1888);
    actual in Catedrala Mitropolitană din Iași (1888).
    S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (cunoscut și ca Epivates sau Epibatos) din Tracia.
    Selimpașa, cunoscut în Bizanț ca Epibates și ortografiat uneori Epivat, Epivata, Epivates sau Epibatos, (în greacă Επιβάτες), este un oraș mic actual în partea europeană a Turciei, în apropiere de Silivri, în provincia Istanbul.
    Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521.
    In anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

  9. @Anonim spune:
    14 oct. 2024 la 10:13/Sfanta Parascheva sa-ti inmulteasca averea in bani si acareturi dupa cat adevar se afla in postarea ta vis-a-vis de mine. Iar daca cele afirmate de tine sunt minciuni tot asa sa ti se spulbere averea in bataia vanutului pana tu vei ramane sarac lipit pamantului pana la adanca ta batranete. Amin, Amin, Amin, Amin.

  10. „în prima jumătate a secolului al XI-lea”
    -adica acum 1’000 de ani…..

    (asa se trisheaza:
    le este frica de exprimarea directa,
    satanele au tot felul de inventzii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.