Un eșec major al capitalismului de la noi

În timp ce costul banilor pentru o firmă vest-europeană este de 5% pe an, pentru o firmă românească acesta este cu 60% mai mult.

PUTEM AVEA UN CAPITALISM FĂRĂ CAPITAL? Orice patron din România, fie ele mic sau mare, știe un fapt cât se poate de simplu: cauza principală a  încetinelii  cu care se dezvoltă este tratamentul extrem de dur de care are parte în inter-acțiunea cu banca.

SCOPUL REVOLUȚIEI

Practic, orice firmă care dorește să finanțeze un proiect de 1000 de lei în această țară va avea de trecut prin următoarele două nenorociri: banca îl va finanța cu doar 70% din suma necesară; banca îi va cere o garanție imobiliară, pe care o va accepta ca garanție la o valoare de doar 70% din piață.

Nu știu cum își închipuie Mugur Isărescu, al doilea cel mai longeviv funcționar public din lume, după președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, că poate o firmă românească să se dezvolte în condițiile în care aproape orice beneficiar din țară are pretenția ca furnizorul de bunuri sau servicii să se finanțeze singur până la livrarea bunului sau serviciului contractat.

Este cât se poate de clar că în decembrie 1989 poporul român a făcut o revoluție anti-comunistă. Scopul imediat al acesteia era răsturnarea regimului Ceaușescu, dar scopul ultim era, fără nicio îndoială, o Românie capitalistă.

Acesta este adevărul, acesta este spiritul tuturor evoluțiilor ulterioare, de la legile adoptate și până la acțiunea din economia reală.

Tocmai de aceea nu trebuie să ne ferim să spunem cât se poate de ferm că lumea pe care noi ne-am dorit-o este capitalismul, singura formă de dezvoltare pe care lumea occidentală o cunoaște în ultimii 200 de ani.

Cuvântul „capitalism” a fost diabolizat atât de  partidele marxiste, cât și de partidele de stânga din lumea democrațiilor liberale, fiind înlocuit, după decesul evident al comunismului european din 1989, cu sintagme care mai de care mai lipsite de substanță precum „economie socială de piață”.

Capitalismul nu înseamnă nimic altceva decât economie de piață, iar atributul de social este doar un substitut al lumii atee pentru creștinism. Căci nu există nicăieri, în lumea occidentală (în sens clasic), vreo formă de capitalism în afara națiunilor creștine.

Națiunile ne-creștine, în care capitalismul este funcțional, se află toate în afara Europei sau a Americii de Nord (spațiul occidental clasic) și reprezintă cazuri interesante, de mare succes unele, dar în afara modului nostru de viață și de organizare.

Revenind, însă, la fundamente, prima necesitate pentru un capitalism de succes este capitalul. Și aici cred că ar trebui să privim mai cu atenție drumul pe care noi îl parcurgem de 35 de ani în capitalism. Drum care a fost marcat de de-capitalizarea accelerată din anii ‘90 a companiilor deținute de stat, în paralel cu slaba capitalizare a companiilor private.

Banii reprezintă benzina care alimentează motorul capitalismului și banii reprezintă ingredientul care lipsește capitalismului nostru pentru a deveni unul de succes.

CE ÎNSEAMNĂ SUCCESUL PENTRU O NAȚIUNE CAPITALISTĂ?

Există mulți indicatori și multe feluri de a măsura succesul unei națiuni, dar cred că cel mai nimerit este încadrarea  majorității populației în clasa medie, adică în categoria celor care nu se tem de ziua de mâine, a celor care au câștiguri decente an de an, a celor care acumulează și investesc. Ei bine, toate statisticile din lume, dar și realitatea pe care o trăim zi de zi ne arată că în România clasa medie este cât se poate de firavă.

În anul 2022, anul pentru care avem ultimul raport asupra avuției globale, averea medie a fiecărui adult român era de 44 320 de dolari americani, departe de media europeană de peste 107 000 de dolari americani, dar și de națiuni aflate la același nivel sau sub performanța economiei românești: Letonia (97 000 de dolari americani/adult),  Ungaria (peste 59 000 de dolari americani/adult), Grecia (peste 105 000 de dolari americani/adult), Croația (peste 70 000 de dolari americani/adult), etc.

O treime dintre adulții români (33,7% mai precis) au o avere sub 10 000 de dolari americani, 58,2% au o avere între 10 000-100 000 de dolari americani, doar 7,9% dintre adulții noștri au o avere cuprinsă între 100 000 și un milion de dolari americani și doar 0,3% dintre adulții români sunt milionari în dolari.

Dacă admitem că, pentru a fi în clasa medie, ar trebui să ai o avere între 100 000 și un milion de dolari, atunci ar trebui să admitem că avem o clasă medie extrem de firavă, de doar 7,9% din totalul adulților!

În Polonia, în categoria respectivă avem 11,2% din populație, în Ungaria 12%, în Letonia 19,2 %, în Grecia 25,4% din populația adultă, iar în Croația 15,2% dintre adulți.

Acolo unde capitalismul are cel mai mare succes, pătura celor care dețin avuții peste  100 000 de dolari americani este majoritară: în SUA 43 % dintre adulți au între 100 000 și un milion de dolari, iar încă 9% sunt milionari, în Marea Britanie avem peste 50% dintre adulți cu o avere între 100 000 și un milion de dolari, iar 5% dintre adulții britanici sunt milionari.

Dacă mergem mai în amănunt și vedem care este ponderea avuției financiare din total, vom observa că românii rămân națiunea din UE cu cea mai mică avuție financiară: doar 14 400 de dolari americani/adult (în 2022), în comparație cu 21 000 de dolari/adult în cazul polonezilor, aproape 30 000 în cazul ungurilor, peste 32 000 în cazul grecilor.

Cea mai mare parte a avuției românilor este în proprietăți imobiliare (peste 33 00 0 de dolari americani/adult), iar nivelul datoriilor este de doar 3 300 de dolari/adult, cel mai mic din Europa și acesta.

Este, deci, foarte clar că avem un eșec major al capitalismului de la noi: nu a reușit în scopul său principal, generalizarea bunăstării, și a eșuat în a crea o clasă medie consistentă!

Oricum, reținem valorile extrem de mici ale capitalului din conturile românilor. Deci banii din care s-ar putea face investiții în economie nu prea au cum să vină din conturile populației, decât într-o mică măsură. De fapt, s-ar putea ca, dacă ne uităm mai bine, să vedem mai atent că, chiar și cu micile sume deținute de cetățeni să se poată face mult mai mult.

De câteva zeci de ani admirăm Polonia și ceea ce au făcut polonezii, cu resurse nu mult mai mari decât ale noastre. Oare prin ce minune gradul de capitalizare în economia poloneză este mult mai mare ca al nostru, că nici ei nu par chiar așa de avuți? Ei bine, „minunea” are o explicație cât se poate de simplă: bursa de valori sau, în limbaj mai sofisticat, piața de capital. Căci în Polonia este o lege cât se poate de simplă: orice firmă cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual și orice bancă (chiar cele cu capital străin) au obligația de a se lista la bursă! Efectul? Polonezii au o cale de economisire și de câștig, economia se poate finanța prin aportul investitorilor de la bursă, inclusiv al fondurilor de investiții locale.

Așa săraci cum suntem, fiind mulți, în băncile noastre avem 356 de miliarde de lei, adică peste 71 de miliarde de eurocare ar putea fi puse la lucru în economie de o legislație similară cu cea poloneză, care să aducă pe bursa de valori mult mai multe companii și mai multe produse. Deocamdată, stăm într-o situație hilară, în care multe firme se plâng de lipsa finanțării, dar piața de capital rămâne insuficient utilizată.

Iată câteva cifre interesante: capitalizarea bursei poloneze era, anul trecut de peste 252 de miliarde de euro, de aproape patru ori mai mult decât a bursei noastre, deși economia poloneză este aproximativ dublă în raport cu cea românească!

Cam la fel de mare ca valoarea depozitelor populației în bănci este și capitalizarea bursei noastre de valori, aproape 350 de miliarde de lei anul acesta, la doar 87 de societăți listate.

O dublare a capitalizării bursiere de la București în urma aplicării modelului polonez, ar aduce, așadar, în circuitul economic, o sumă colosală, care ar putea, măcar parțial, să rezolve nevoia acută de finanțare.

Pentru a putea înțelege pe deplin absurdul situației românești, să spunem doar că a doua cea mai mare firmă din țară (Dacia) este de-listată de la bursă de peste 20 de ani, iar dintre bănci, doar două sunt listate la bursă!

Și dacă tot am ajuns la bănci, să spunem că guvernele de la București se tot chinuie de zeci de ani să dezvolte capitalul băncii de stat CEC Bank, dar nu s-au gândit nici măcar un minut să vândă pe bursă un pachet minoritar de 10-20% din acțiuni pentru a strânge bani pentru capitalizarea băncii.

Un caz similar este și cu Eximbank, o altă bancă de stat, care a mai fost și pusă să facă achiziții nepotrivite și suspecte, dar la care nimeni nu concepe o listare la bursă. Nu mai spun că cele mai mari companii antreprenoriale românești nici nu se gândesc la listarea la bursă, preferând modelul de afaceri închis, ferit de ochii curioșilor, dar lipsit de anvergură…

Citiți analiza integral AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

15 Comentarii

  1. Vrabia securista BANCOREX viseaza!
    ‘Ímprumuta’ lejer cateva sute de mii de dolari si dadea inapoi canci!

  2. Inginerul Petrisor se plange de mentalitatea de grota a suporterilor partidului sau, aia care tin banii in batista si trec cu cardul peste racla mumiilor pentru alimentare cu bani. Romania straluceste la Soare !

  3. De fapt si de drept problema autorului este ca vrea sa cumpere si el pachete de actiuni de la bancile statului de aceea vrea privatizarea lor. La inceput cu „pachete minoritare de 10-20%” si dupa 100%

  4. stima si respect pentru un om deosebit = P.Peiu ….insa Capita lismul nu inseamna doar Economie de Piata
    in Concluzie : Capita lismul este o katastrofa sociala , cu atit mai mult in Romania brusseleza .

  5. citez ”doar de 3300$/luna” Ma economistule filozof, pt ca esti absolvent de politehnica, de ce crezi ca oamenii nu se imprumuta de la banci, unii mai iau de la rude? Pt ca vor sa fie „fara griji” si LIBERI, da a avea datorie inseamna sa fii legat de o entitate, luna de luna sa-ti platesti imprumutul…
    Faci pe nepasatorul sau amnezicul. Cati au inceput in anii ’90 o afacere luand impromunt si apoi a crescut dobanda de 150% pe vremea lui Constantinescu a CDR=PNL+PD+PNTCD adica toata floare de propagandisti capitalisti, dar de fapt proletari ajunsi burghezi prin pozitii PCR, singurul capitalist e Tariceanu, restul niste oameni de pravalie…
    ce firme se pot infiinta? De comert online? criptomoned? pariuri? NU E IN STARE GUVERNUL SA NEGOCIEZE REVENIREA EON pt ca se ”vinde” ca o…prin pseudaliberalii Burduja si Virgil Popescu Austriei si Ungariei.

    NU E IN STARE GUVERNUL SA SUSTINA/SA PUNA IN FUNCTIUNE UN COMBINAT CHIMIC MACAR DE INGRASAMINTE, nu pt ca nu are bani ci pt ca le tremura salvarii de frica Ursulei. In schimb da ajutor de stat firmelor straine.

    e mai simplu sa vinzi cu 39de euro MWh de gaz decat sa produci din el ceva…economia politica soialista te invata ca industria grea, prelucratoare este baza economiei nu vanzarea de materii prime ca in tarile slab dezvoltate, unde incet am ajuns, cu sprijinul imbogatitilor peste noapte.

  6. in mod extrem de ciudat Forumul acestui ziar nu-mi permite postarea decit a max 20…30 cuvinte .
    Oare daca as dori sa postez macar 100 cuvinte ar trebui sa platesc ?
    doar traim in Capitalism….

  7. Bă Editat, de unde ai luat tu că un român ar avea avere de 44000 de dolari/adult ?…
    Trăiască republica militară măciucă!

  8. „e mai simplu sa vinzi cu 39de euro MWh de gaz decat sa produci din el ceva”

    Ca sa produci trebuie, mai intai, sa ai un produs la care sa ai cumparatori. Si cand le au pe toate, n-ai un program de facturare, ITistii-pishti. Doar gura este de voi, Romania lucrului prost facut !

  9. In Romania, ne-a asigurat Ciuruitul, o sa fie capitalism cand o face plopul pere si rachita micsunele…Si Doamne, cata dreptate a avut!
    Ciuruitorul ne-a vorbit pe casete anterior inregistrate despre „minunatele idealuri ale socialismului” pe care Ciuruitul si Sinistra le-
    ar fi „intinat”!? Nimeni nu s-a gandit ca Ceausescu a stiut in 17 decembrie ca se planuise trecerea la capitalismul socialist de stat!!!

  10. Ai fost și ai rămas in evul mediu timpuriu,..poate cu fanarioții proprii.. Dar evident nu ai nici cea mai mică intenție de a schimba ceva..

  11. Flacaii cu ochi albastri capitalizati dupa LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern poseda deja miliarde, respectiv sute de milioane, dar in loc sa-i investeasca in economie ii plaseaza pe la caimani, in paradisuri, sau in Elvetia/caimanii in frac…Ei apeleaza la banci pentru depuneri, nu pt credite…Exceptie a facut basoida aia mare cand si-a cumparat un palat, iar pt tac-su 200 de ha pe credit generos… Daca cumparau cash bateau la ochi…

  12. „Nimeni nu s-a gandit ca Ceausescu a stiut in 17 decembrie ca se planuise trecerea la capitalismul socialist de stat!!!’

    Nimeni acela esti tu, toata lumea stia ce s-a hotarat la Malta intre cei care au castigat al doilea razboi mondial. Ciuruitul l-a pierdut si a ramas in grija URSS pana la o noua impartire, in 2035, probabil. Sa votezi biiine !

  13. VĂ faceți TOȚI că NU vedeți că SINGURUL Capitalism de Succes CINSTITm laVedere este CAPITALISMUL șinut de GÂT de către Stat, ca:
    – în CHINA
    – în VIETNAM. Ceva Ceva și prin Japonia, si prin Coreea de Sud, dar ACOLO sunt multe ALTE Complicații care lE fac VIEȘILE un CHIN to the GuGuStiucks …
    Un ALT CAPITALISM ținut ăn Frău este cel din SUA, dar Acolo este IAR o altă Situație în care NU încape NICIOPreOcupare față de GuGuStiucks, Ba InversVițăVersa.
    Mai scrie Unul ca domnul PEIU, mai eructeză Alții diverse și Așa TRECE VremeaTrece, MaiMaiRapidȘI D E G E A B A ca Rapidul prin Gara Chitila SAU ca Reghimentul ZECE.
    ADEVĂRUL este Numai și Numai în Cele scrise de Măndel (IO) mai sus …
    SE UITĂ ca Lumea NU a apărut ca Unii să FOLOSEASCĂ pe Nea CAPITALISMUL CaUnScopÎnSine, numai să îngrașe pe Unii, UCIGAND LENT Majoritatea.
    CAPITALISMUL TREBUIE URGENT ȘI IMPERATIV SĂ FIE TINUT DE GÂȚI DE CĂTRE TOATE STATELE LUMII LA VEDEREA BOBOARELOR.

  14. Nea Puiu e ușor să vorbești de capitalism cînd ai milioane în buzunar- vezi cazul Motorola🤪Ceace ce numești dumneata capitalism nu se poate aplica in Romania. Poate explici de ce. Te pricepi daca te fortezi😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.