Sfârșit de drum pentru termocentrala Mintia – 50 de ani de istorie

Termocentrala Mintia Deva – 1.300 MW, parte a exploatării de huilă Complexul Energetic Hunedoara, în faliment, a intrat oficial în conservare. Ea era oprită încă din luna februarie. Centrala a fost construită acum mai bine de jumătate de secol. “Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021”, potrivit raportului Transelectrica referitor la indisponibilitățile grupurilor energetice.
Mintia este una dintre cele două termocentralele CEH, alături de Paroșeni. Planul inițial al Guvernului era ca CEH să fie spartă în două entități: centrala de la Paroșeni cu cele două mine pe huilă care mai funcționează și centrala Mintia care să fie cedată Consiliului Local Deva, inclusiv pentru motivul că asigură energia termică pentru oraș. La acel moment , primarul Devei a afirmat că nu crede că centrala va mai fi repornită și că de agentul termic produs aici mai beneficiază circa 20% dintre apartamentele din oraș, încă nedebranșate. El a amintit atunci că centrala nu are resurse pentru a achiziționa cărbune (s-a vehiculat și ideea importului) și nici nu are avizele de mediu necesare funcționării. Pe de altă parte, potrivit unor informații apărute recent în presă, administratorul judiciar al CEH a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru activele termocentralei Mintia. Compania GSP Power, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere centrala. Comănescu a înființat GSP Power tocmai pentru a dezvolte proiecte de generare de energie electrică și a avansat chiar și o țintă, de 1.000 MW pentru noua companie.

Pe de altă parte, și Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, are de câțiva ani în plan construcția unei centrale noi pe gaze, în ciclu combinar, pe un teren al CEH de lângă centrala pe cărbune. Noua unitate ar fi urmat să fie una în ciclu combinat, cu o putere de circa 400 MW, identică cu cea pe care Romgaz o construiește acum la Iernut. Avantajul ar fi accesul facil la infrastructură (gaz, apă, acces la rețeaua Transelectrica prin stația deja existentă)

Concedieri, cu plăți compensatorii

Pe de altă parte, cea mai mare parte dintre angajaţii termocentralei Mintia au depus deja cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări, deschise de CEH. Potrivit unei știri Agerpres da la jumătatea lunii mai, 530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai centralei și-au anunțat disponibilitatea să plece din companie. Ei primesc, la plecare, 10.000 de euro plăți compensatorii, plus un venit de completare ulterior, acordat etapizat.

Centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. În 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, ca medie, la doar 62.000 MWh lunar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1067 Articole
Author

9 Comentarii

  1. – Avem o Tara , ce facem cu ea ?

    – O spargem si-o vindem la fier vechi.

    PS….Nici o Revolutie nu mai poate indrepta ceva , doar un Razboi , poate ….

  2. Dupa 50 de ani este depasita tehnologic, nu va mai plangeti atata. Si tu ca om la 50 de ani nu mai dai randament ca la 20. Hai sa fim seriosi. Asta este cursul firesc al lucrurilor. Sunt sigur ca nici unul din cei doi plangaciosi de mai sus nu pastreaza o masina mai mult de 10 ani. Sau un televizor. Mai ganditi si logic tovarasi.

  3. Prostule ar trebui sa plangi cu muci , centrala de la Mintia a fost retehnologizata acum vreo 10 ani, inclusiv dpdv al poluarii. Te bagi in toate subiectele ca musca in crupa calului, cum sta bine unui prostac userist, prostia e modul tau de existenta sordida.

  4. Cand va fi 1 euro Kw,o sa va aduceti aminte de Mintia si carbunele din Valea Jiului.Cat poti fi de tampit ca sa-ti ignori resursele si grupurile energetice,care puteau fi rentabilizate ,asa cum s-a procedat in Polonia si mai nou in GERMANIA.Insa la noi ca la nimeni,numai necalificati si incompetenti care si-ar vinde si pe ma-sa pentru cativa arginti .Si apropo de rad de prosti,priveste in oglinda si poti sa razi cat vor muschii tai atrofiati,cretinule !

  5. In anii 50 ai stalinismului intunecat ,Internationala Comunista rezervase Romaniei rolul de tara agrara si piata de desfacere.Vi se pare ca s-a schimbat ceva?Totul se face cu ajutorul cozilor de topor autohtone.

  6. Poveşti, soarta Mintia a fost hotărîtă înainte de 1989 (dacă schimbarea de decor, din socialusm/comunism în corporatism nu capitalism, fusese hotărîtă poate dinainte de hotărîrea ca Europa de Est să fie ce-a fost, adică de dinaintea celui de-al doilea război mondial).
    A se reaminti tot ce-a fost legat de Valea Jiului începînd cu mineriadele. Acestea au fost unul din pricinile plănuite de-a închide Valea Jiului. Cozma a fost un dobitoc sau l-a făcut pe dobitocul, tot aia e.

  7. ! spune:
    1 IUNIE 2021 LA 7:27

    Cand produce un MW cu 500 lei si il vinde cu 200 lei la pretul pietei nu prea stiu ce retehnologizare a fost acolo.
    Problema cu multe Companii de Stat este ca sant cei mai mari datornici la fondul de asigurari.
    Bagam miliarde si miliarde sa tinem in viata ceva ce nu are viitor si pe urma plangem ca nu avem bani de pensii.
    Problema este ca noi nu privim spre viitor. Intodeauna suntem prinsi cu chilotii in vine.
    Acolo de acum zece ani trebuiau luate masuri. Nu e rentabila, ce fac acolo, ce fac cu oamenii aceia din mine?
    Cum a fost si cu aia de cupru, Moldomin parca, am tinut-o 11 ani in faliment ca sa o dam degeaba acum, numai sa platim datoriile acumulate. Nimeni nu a luat nici o masura. Acum miorlaim ca a crescut pretul la cupru si noi ne lingem la cosor precum cainele.

  8. maiii,rad de prosti,cum adica ,dupa 50 de ani nici omu’ nu mai da randament??pai nu zicea aia pe care o sustii tu,Turcanca ,ca are de gand sa tina oamenii in campu’ muncii pana la 70 de ani??!!asa-i ca e de ras?asaaa-i…!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.