Sfârșitul milogelii țâfnoase a UE

În vreme ce presa și liderii europeni încercau să rumege discursurile rostite în turneul lor european de vicepreședintele SUA și de secretarul Pentagonului, asistentul secretarului de Stat al SUA, Christopher W. Smith se întâlnea, la Minsk, cu președintele Aleksandr Lukașenko pentru a discuta despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale, totul în contextul în care președinții Trump și Putin se apropie de negocierea păcii în Ucraina. Este prima vizită în Belarus a unui oficial SUA în ultimii cinci ani.

Smith nu a plecat cu mâna goală. Regimul Lukașenko a eliberat un cetățean american, un jurnalist belarus și o activistă a opoziției din Belarus. The New York Times vorbește despre un ”târg” între SUA și Belarus și îl citează pe Smith spunând că eliberarea deținuților a fost ”o victorie uriașă și un răspuns la agenda președintelui Trump de pace prin forță”. Ziarul american scrie că SUA vor urmări eliberarea altor deținuți și ar putea oferi în schimb reducerea sancțiunilor impuse Belarusului, în special băncilor și exportatorilor de îngrășăminte chimice.

Departamentul de Stat și-a trimis un emisar pentru a discuta cu cel numit „ultimul dictator din Europa”, cu liderului unei țări care este parte a Uniunii Rusia-Belarus și care, după invazia rusă în Ucraina, găzduiește arme nucleare tactice ruse. Aleksandr Lukașenko a avut de înfruntat proteste masive, vreme de un an, între mai 2020 și mai 2021, după alegerile din 2020. A fost o perioadă în care întreaga politică europeana susținea opoziția și pe lidera ei – Svetlana Țihanuskaia, în care țările baltice și Polonia deveniseră gazdele mișcării de opoziție din Belarus. În 2022, SUA și-au închis ambasada din Belarus. Acum, Lukașensko a fost reales, cu circa 87% din voturi, la alegerile din ianuarie 2025, și îl primește la Minsk pe responsabilul pentru Europa de Est al Departamentului de Stat.

Înainte de a lua decizia invadării Ucrainei, președintele Vladimir Putin a prezentat Statelor Unite și NATO două proiecte de acord privind o nouă arhitectură de securitate în Europa, socotite atunci de Occident inacceptabile și o modalitate a Rusiei de a crea pretextul invadării Ucrainei. Acum, cu noua administrație SUA căutând negocierea cu Rusia, viziunea Moscovei este neschimbată – Ucraina este doar o parte a acestor negocieri, care se vor mult mai cuprinzătoare.

În Europa există mai multe puncte în care pot apărea conflicte. Ucraina este punctul care frige, însă există multe zone fierbinți. De la nord la sud, câteva dintre ele sunt: Arctica, Marea Baltică (ambele cu situații complicate de aderarea la NATO a Suediei și Finlandei), enclava Kaliningrad, Belarus, Republica Moldova și Marea Neagră.

Departamentul de Stat negociază deja, sub radar, cu Aleksandr Lukașesnko. În Republica Moldova vor urma în această vară alegeri parlamentare extrem de importante, având în vedere sistemul semiprezidențial cu o putere importanta acordată Parlamentului; realegerea cu relative emoții a președintei Maia Sandu în 2024 (cu o trecere la limită, cu voturile din diaspora, a referendumului pentru UE) și lipsa în acest moment a unor partide cu care formațiunea prezidențială să poată ajunge la o majoritate fac ca Rusia să mizeze mult pe alegerile din vară. În România urmează alegeri prezidențiale în primăvara.

 

Sunt vulnerabile și țările baltice sau Finlanda. Politicieni din aceste din urma țări dețin funcții importante la Bruxelles. Lituanianul Andrius Kubilius este primul deținător al portofoliului Apărării in Comisia Europeană. Fostul premier estonian Kaja Kallas este șefa diplomației UE. Letonul Valdis Dombrovskis este la al treilea mandat de comisar UE, acum cu un portofoliu economic. Finlandeza Henna Virkkuen se ocupă de Tehnologii Digitale, exact domeniul în care SUA vor să înghită total Europa, iar Europa dorește să impună cât mai multe reguli și cât mai multă cenzură.

Kaja Kallas a declarat că nu se pot purta negocieri privind Ucraina fără participarea Europei. Dar cum s-ar putea ajunge măcar la o încetare a focului în Ucraina cu Germania la masă? Poziția Berlinului face ca Germania să nu fie luată în serios. După declarațiile vicepreședintelui SUA la Conferința de Securitate de Munchen, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că SUA ar fi trebuit să discute cu Rusia despre aderarea Ucrainei la NATO, nu să anunțe de la bun început că Ucraina nu va fi primită în Alianță. Însă tocmai Germania și SUA s-au opus constant aderării Ucrainei la NATO. În 2017, cancelarul Angela Merkel declara că Europa trebuie să-și ia soarta în propriile mâini și să-și asigure singură securitatea, însă Germania nu a investit mai nimic în apărare până la invazia rusă în Ucraina.

Participanții la Conferința de Securitate de la Munchen fac parte dintr-o castă a războinicilor din canapea: au dictat tonul comentariilor din întreaga presă vestică despre victoria Ucrainei și despre apărarea democrației cu arma în mână, au susținut ajutorul militar pentru Ucraina, însă nu au conceput vreun plan pentru obținerea unei victorii sau pentru gestionarea unei înfrângeri. Institutul pentru Studiul Războiului, al familiei Kagan și al Victoriei Nuland, pare să fi fost singura sursă de informare și analiză a acestor elite care au ajuns să creadă în propria propagandă. Nu purta un război dacă nu știi cum să-l închei, spunea Carl von Clausewitz, însă liderii politici și think tankurile care alimentează audienta de la Munchen au privit războiul ca niște chibiți care se ascund în spatele unor „linii roșii” atunci când Rusia începe să preia inițiativa pe front.

Cum se poate ajunge la o înțelegere cu europenii la masa, câtă vreme aceștia au o mulțime de linii roșii? Când liderii germanii nu vor să trimită trupe nicăieri? Când Franța lui Emmanuel Macron vrea ca apărarea europeană să fie finanțată prin îndatorarea în comun a țărilor UE, în vreme ce Berlinul nu vrea să audă de datorii comune? Când Polonia dorește înarmare grabnică și cu efort comun, dar nu vrea să audă nici măcar de un embrion de armată europeană? Sau când Marea Britanie vrea implicare maximă în Ucraina, dar nu vrea să primească nici cea mai mică directivă din partea UE în materie de apărare și securitate? Sau când premierul britanic Keir Starmer semnează un utopic acord pe 100 de ani cu Ucraina?

Ar putea Donald Trump și Vladimir Putin sa ajungă la o înțelegere cu Kaja Kallas la masă? În urmă cu un an, când era premier al Estoniei, Kallas declara că războiul din Ucraina trebuie să continue până la spargerea Federației Ruse în multe republici etnice. La acea vreme, premierul Finlandei era tânăra Sanna Marin, care declara că războiul din Ucraina nu poate avea decât un deznodământ – retragerea totala a Rusiei.

 

Toate acestea se întâmplau când administrația SUA cântarea încă importanța frontului din Ucraina și a frontului economic – competiția cu China, dar și cu Japonia, cu Europa și alți aliați.  SUA susțineau încă războiul prin procură din Ucraina, sub o administrație în care Victoria Nuland sau Hillary Clinton aveau influență. ”A fi arțăgos în timp ce altcineva îți ține spatele, așa cum fac Marin și Kallas, este intolerabil. Este o combinație supărătoare de ipocrizie, aroganță, ignoranță în ale istoriei, inepție și milogeală neîncetată”, scria istoricul Sumantra Maitra despre atitudinea europenilor, în urmă cu un an.

La circa jumătate de ani de la începutul războiului din Ucraina, în Chronicles a apărut un articol care lansa un concept ”militarismul femeii-șef”. Era vorba despre Hillary Clinton și strigătele sale de luptă. Însă aceasta a fost și atitudinea Europei, unde întreaga clasa conducătoare se aseamănă cu ”femeia-șef militaristă”. ”Scopul militarismului femeii-șef nu este să schimbe prioritățile sistemului și să îmbrățișeze proiecte expansioniste pe întreg globul, ci tocmai să evite schimbarea priorităților prin dezvăluirea unei anumite laturi a lor”, arăta articolul amintit. ”Și astfel se ajunge la o combinație de globalism revoluționar, feminism și neoconservatorism adăugat peste niște fraze ultimative și goale. Este toxic când Hillary Clinton face așa ceva. Este de nesuportat când acest lucru este făcut de liderii unor protectorate americane care mimează rolul unor foederati zeloși, deseori mai fanatici decât Roma însăși”, scria Sumantra Maitra, pentru The American Conservative, în momentul în care Occidentul și Rusia se înfruntau prin procură, la Bahmut.

Acum, Occidentul este scindat. Statele Unite sub administrația Trump au îmbrățișat politica de mare putere și realismul, în vreme ce Europa a rămas în zodia militarismului femeilor-șef. Vicepreședintele JD Vance a încercat să trezească Europa la realitate, spunând că nu poate exista securitate câtă vreme liderii se tem de vocea, opiniile și conștiința care îi ghidează pe concetățeni.

Europa nu a știut să răspundă reproșurilor vicepreședintelui SUA. Guvernele de centru nu mai au idei cum să lupte împotriva dreptei. Se tem că libera exprimate se poate transforma într-o amenințare existențială pentru integrarea europeană. Până la urmă, UE nu a fost un proiect democratic de jos in sus, iar sprijinul pentru moneda euro a fost slab de la bun început. Nu a fost o majoritate în favoarea euro în Germania, iar lipsa sprijinului popular a paralizat UE în timpul crizei datoriilor. UE este susținută nu de un mandat democratic, ci de presa de mainstream, de mediul academic și de think tankuri – o bulă a organizațiilor care exercită control indirect asupra a ceea ce se discută și ce se publică. Nu veți găsi în presa germană editoriale in sprijinul Alternativei pentru Germania. Germanii se cred campionii libertății de exprimare, dar sunt printre cei care o respectă cel mai puțin”, scrie Wolfgang Munchau, pentru Unherd.

 

 

Recomanda 35

15 Comentarii

  1. Caline,problema va fi la USA. Se vor izola si ei vor pierde.Euopa va deveni mai puternica,cu sau fara Ro.Asa ca ,mori ba de cida.

  2. Desi nimeni nu-i cheama la negocieri sorosistii se joaca singuri in Franta de-a negocierea! Nimeni nu-i cheama nimeni nu-i baga in seama!

  3. La Antena 3 tv indivizi jalnici precum Gadea, Ciuvica et. comp. slugoi plătiți de mafia antiromaneasca se străduie să nege declarația Vicepreședintelui SUA dl. JD VANCE care a afirmat foarte clar că în România a fost încălcata Constituția și principiile fundamentale ale democrației, oprind turul doi al alegerilor prezidențiale aflat în desfășurare pentru ca, candidatul puterii nu avea șanse sa câștige alegerile !!!
    Din păcate pe lângă antena 3 mai sunt și alte televiziuni și ziare plătite și aservite mafiei antiromanesti ce în mod parsiv sustin lovitura de stat data prin oprirea turului doi al alegerilor prezidențiale !!!

  4. Pristorius Boris, era o persoana cerebrala, gândea înainte sa enunțe o frază. Se vede ca este strâns undeva de arunca numai tâmpenii pe gură.
    Ce este interesant, sa nu spun ca altfel, cum tarile liliput ale uniunii au comisarii cu cele mai grele portofolii. Portofoliile ar trebui acordate in funcție de importanța economica, sociala, militară, nu după cât de bine latră pentru urechile unora care îi plătesc

  5. Comisarii nu cam săreau cu negocierile de pace în conflictul din Ucraina.Acum își umflă buzele că nu-s chemați să fie și ei la masa convorbirilor!

  6. Totzi progreseii globalisti de la butoanele EU vor fi eliminati, noua administratie US ii vaneaza, vor fi la fel de vanati ca teroristii….

  7. Se pare ca SUA, Departamentul de Stat a fost intr-un tur de forta sa-si revendice/elibereze toti spionii si provocatorii imediat dupa alegeri. Au negociat sa-si elibereze mercenarii prinsi cu tentative de lovitura de stat in Venezuela, aia de se lauda Bolton ca-i trimite. Din FR si-au luat un spion care poza in „profesor”. Din Belarus probabil au scos aia care au incercat lovitura de stat in 2020 si cand Lukashenko a acuzat NATO de tentativa TOTI au tacut la unison. Nu stiu cat e „pace prin forta” si cat e, asa cum spunea Secretarul de Stat Mark Rubio o acceptare ca avem acum o lume multipolara, si incep sa-si taie din imixtiuni si sa recunoasca si interesele altora. As vrea sa aflu si eu ce lider din Europa a mai fost ales cu peste 75% din voturi in ultimii 10 ani? a da… Putin

  8. Sa nu uite domnul Smith ca a primit un prizonier american dar Bielarus a primit rachete atomice indreptate spre Europa. Ceea ce e o debalansare completa si nu stiu cate oresnice poate opri Deveselu in drumul lor european.
    Ca si acum 8 ani guvernul roman fura startul si trebuia sa spuna doar atât-Vom aloca 5,2% din Pib la army, aia 0,2 faceau totul ca puneai si viitor…
    Dormeau toata Ro linistita nu mai traia nimeni in psihoza tradarii.

  9. unii …greu , emotional FURIOSO … incep scrajnind din dinti
    PRIVIND CU JALE IN PORTOFEL
    sa creada in dininitatea straniului prophet MISHTEUAX ( -> trebuia sa ante-stie „ceva” … altfel statistisca nu e o stiinta!)

    3301 👽

  10. „Se va reveni la normalitate mai ales după retragerea americană, cu desființarea NATO și relații normale cu BRICS”

    Tu esti mai boland decat CG11, te votez presedinte !

  11. Sunt surprins extrem de neplacut de cele afirmate aici. Nu am intalnit nimic despre alegeri din Belarus. Citez:”Acum, Lukașensko a fost reales, cu circa 87% din voturi, la alegerile din ianuarie 2025″. Cum se poate?

  12. Daca am ajuns sa citam The New York Times ne ducem la vale. Macar daca citatele ar fi clar delimitate, sa se vada ideile fiecaruia (si in slujba cui sunt)

  13. Deocamdata SUA se chinuie sa opreasca prostiile facute de cele doua fumei-sef: Hilara Clintona si Vika Nulandovici, iar Trump nu face altceva de a arunca Rusia in bratele UE. Trumpulescu face exact ce manualul razboiului spune sa nu faci: sa te pui rau cu toata lumea ! Ce va face el cu unii care nu se sperie de un laudaros, gen Bibi, Erdogan, Orban, Xi, Putin … ? Romania ii adora pe cei care o dezmembreaza !

  14. Destrămarea UE este inevitabilă, iar vinovații nu sunt nici ruși, nici americani ci insăși europenii care au tolerat in funcții de decizie corupți, bețivi, inculți, lgbtq, ori mituibili, pentru a face ”lobby”,..Deci statele naționale nu pot fi anihilate prin introducerea de imigranți cu milioanele, nici religia creștină prin invenția de genderi,.Se va reveni la normalitate mai ales după retragerea americană, cu desființarea NATO și relații normale cu BRICS,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.