Și tu, Olanda?!

Stampile si buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, la o sectie de votare din Craiova, duminica, 25 mai 2014. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Rezultatele alegerilor din Țările de Jos l-au scos în față pe numitul Geert Wilders, categorisit de observatori ca eurosceptic radical, a cărui formaţiune politică – Partidul Libertăţii – a obţinut o victorie de proporții la scara țării lalelelor: 37 de mandate din 150 disponibile în Camera inferioară a Parlamentului, adică mai mult decât dublu față de scorul obținut la alegerile din 2021, conform Agerpress.

Bineînțeles că madame Le Pen s-a și grăbit să-și manifeste „încântarea” și să sugereze un posibil „Nexit”, dar ea sare din poză adesea, fiind un fel de Șoșoacă de pe Sena. Asemenea personalități accentuate nu fac decât să producă o și mai vizibilă departajare a adevăraților reprezentanți ai școlii de gândire suveranistă, intens anatemizați – înadins la grămadă – ca extremiști, fasciști etc. de partidele mainstream, care-și văd serios amenințate pozițiile de putere.

Dar în loc să tot arate cu degetul acuzator și denigrator și să expedieze complexitatea curentului suveranist în spatelele etichetărilor de tot felul, observatorii mai bine s-ar întreba de ce crește valul euro-scepticismului în mai toată Europa, de unde provin nemulțumirea și ostilitatea care câștigă tot mai mult teren?

Răspunsul se află în nu puținele măsuri sau propuneri aiuristice care vin din biroul Ursulei și care îi contrariază sau scandalizează chiar și pe oamenii fără idiosincrazii sau prejudecăți euro-sceptice. Dar cum să fie altfel când integrarea a sărit de mult peste cal? Chestia cu pandemia nu atât a bolii, cât a vaccinurilor, e doar bomboana pe colivă.

Să fim bine înțeleși: Uniunea Europeană este o alianță al cărei set de principii și valori, în faza ei clasică cel puțin, a reprezentat o benefică redefinire a spațiului existențial al fondatorilor și al celor care au aderat ulterior. Aceste merite în liberalizarea vieții tuturor nu pot fi uitate și nici diminuate. Iar țărilor din Est, aderarea le-a dat un impuls istoric, crucial, pe calea democratizării.

Dar la un moment dat, de la un anumit stadiu atins, punerea în practică a principiilor și valorilor a început să scârțâie, să se gripeze. Pretenția că, dincolo de domeniile de conviețuire eficientă și benefică în concert European, directivele dospite la Bruxelles s-ar potrivi tuturor țărilor clubului european, chiar tuturor, în toate domeniile și în același timp, indiferent de cultură, tradiție, dezvoltare socială, standard economic, decalaj civilizațional, e clar că e exagerată, nu poate funcționa în practică.

Nu aceasta a fost „ars poetica” părinților fondatori. Să nu uităm, la început a fost o Piață Comună și a fost vorba de coordonarea pe oțel și cărbune. De aici până la a nu mai avea voie să vorbești despre Crăciun sau să nu mai poți dispune de porcul din bătătură – e cale lungă, nu? La început a fost unanimitate, acum se vorbește de renunțarea la dreptul de veto. Dejà nu mai avem o alianță, ci o remorcare.

Țările suverane nu pot fi regiuni ale unei singure țări cu capitala bicefală la Paris și Berlin. (Nu întâmplător, Londra a șters-o englezește.) A integra până la prăsele toate țările într-o singură teacă aduce a joc de puzzle în care bucățile de carton îmbârligate sunt oameni, comunități, popoare. Sună a utopie perfectă. Iar utopiile, se știe, odată ce insiști să le pui în practică, devin monștri. A se vedea în acest sens eșecul de crime și nenorociri colective cu care s-a soldat punerea în practică timp de 45 de ani a utopiei cominterniste în Europa de Est. Având ca rezultat deraierea ireparabilă a ADN-ului existențial al zonei, deraiere în care ne zbatem și astăzi.

Oricum am întoarce-o și am suci-o, sunt vizibile cu ochiul liber emanațiile bruxelleze ateiste, nivelatoare, de anihilare a diferențelor de orice fel, semne indubitabile ale neo-marxismului cultural. Lumea este în schimbare, dar nu trebuie să lăsăm ca schimbarea să guverneze lumea. E nevoie de adecvare, dar nu de răsturnare. Din prea-plinul de pe masă, dintr-un fel de sațietate până-n gât, din decadență în decadență, mulți au ajuns să aibă satisfacția perversă de a răsturna masa cu totul, de a se regăsi par terre și de-a o lua de-a bușilea de la capăt, de la egalitarismul larvar de început de regn.

E o utopie insidioasă, dar la fel de periculoasă ca și cea comunistă, din care de altfel a luat naștere – dacă nu chiar mai periculoasă întrucât nu mai este impusă pe cale represivă („proletari din toate țările, uniți-vă!”), ci pe cale submisivă, pe calea inoculării educaționale, mentale, metodologie care a debutat pe la mijlocul secolului trecut la Columbia University din New York, după transferul Școlii de la Frankfurt în Statele Unite.

E vorba de noul fanatism justițiar al ne-discriminării minorităților și de un fel de mesianism mutant, post-modernist, pe nume „globalism progresist”, care înlocuiește „cominternismul pacifist” din secolul trecut și escaladează vechile poncife marxist-leniniste, subsumându-le unui singur totem diriguitor: negarea cu orice preț și apoi ștergerea efectivă a oricăror diferențe între indivizi – istorice, culturale, intelectuale, spirituale, economice, de avere (prin desființarea proprietății), de naționalitate, religioase (prin secularizarea gândirii), sexuale etc.

Oricît ar părea de înfricoșător, acesta este, din păcate, și „softul” actualei Comisii de la Bruxelles, pe care încearcă să-l bage pe gât cui e dispus să-l înghită. În momentul când găzduiești, în propriul sediu al Uniunii, o expoziție scârboasă, profund blasfemiatoare la adresa lui Iisus Hristos – mai e ceva de adăugat privitor la ce e în capul Ursulei și a ministrașilor ei? Indivizii ăștia scuipă pentru 15.000 de euro pe lună pe propria credință în care au fost botezați – și ne trag și pe noi într-acolo. „Aiasta nu se poate, majestate!”

Or, conservatorii suveraniști care se ridică la lumină în număr tot mai mare, explicabil că sunt percepuți și demonizați ca dușmanul nr. 1. Și li se inventează tot felul de servituți compromițătoare. Calul de bătaie rămâne poziția adoptată față de agresiunea Rusiei în Ucraina – care, e-adevărat, în interiorul arealului suveranist apare uneori că înoată în ambiguitate. În programul său electoral, partidul lui Wilders a făcut referire la „agresorul rus” care „a invadat ilegal Ucraina”, dar la voturile din Parlamentul olandez formaţiunea s-a opus adesea ajutorului financiar şi militar oferit Ucrainei, inclusiv furnizării avioanelor F-16.

Pe de altă parte, site-ul de investigaţii jurnalistice Follow the Money (FTM) a pretins de curând, invocând documente ce ar fi provenit de la hackeri ucraineni, că Partidul Libertății ar avea legături cu Kremlinul, pe care Wilders ar fi încercat să le ascundă, notează Agerpress. Unde am mai auzit noi povești asemănătoare, de suveraniști autohtoni atașați declarativ, fără probe, intereselor rusești?

Desigur, nu e un secret pentru nimeni că rușii urmăresc prin toate mijloacele să slăbească și să destabilizeze Uniunea Europeană, care, ca entitate, unită, ar putea la o adică să le țină cât de cât piept – până să vină americanii să salveze iar, ca în 1944, măcar jumate de continent. (Apropo, dacă n-ar fi debarcat americanii, rușii nu s-ar mai fi oprit până la Lisabona, știați?) Cum suveraniștii sunt percepuți ca forțele centrifuge ale UE, e clar că ei sunt ținta influenței Kremlinului. Dar asta e doar o teorie pe a cărei aparență de valabilitate se bazează cu precădere incriminările pro-ruse. Probe nu sunt. Poate vor fi – pentru că nu putem băga mâna-n foc pentru nimeni. Dar, deocamdată, nu sunt. Așa cum, invers și fără dubii, sunt o droaie de probe denunțând nu indivizi, ci state întregi – vezi Austria, vasala Rusiei și Ungaria, calul troian al lui Putin în UE…

Ne amintim că – după ce înainte de alegerile din Italia Giorgia Meloni a fost satanizată în fel și chip – odată aleasă Președintă a Consiliului de Miniștri, ea a despărțit apele, declarând că țara sa nu va fi veriga slabă a UE, urmând să ia toate măsurile convenite pro-Ucraina și contra agresiunii rusești. În politică, una sunt mesajele dinainte de alegeri și alta declarațiile din fotoliul puterii, de la butoanele decizionale…

Pe același model, Wilders după ce a înfierat, în campanie, „dictatele” UE, cerând restabilirea controalelor la graniţe, arestarea şi expulzarea migranţilor, interzicerea şcolilor musulmane, a Coranului şi moscheilor, şi chiar susţinând ideea convocării unui referendum pentru un „Nexit” frate cu „Brexit”, a lăsat-o mai moale după victoria la urne, în special ce privește interzicerea Coranului şi închiderea moscheilor, declarând că dacă ajunge premier va „rămâne în limitele Constituţiei”.

Am substanțiat, la vremea respectivă, lecția Meloni, observând că în arealul suveranist e nevoie de niște decantări: unii dintre promotori, nu puțini, n-ar trebui să se arunce în brațele lui Putin și să îngurgiteze narativele sale de manipulare și dezinformare (dezinformație fiind un cuvânt rusesc). Din contră, tocmai denunțarea minciunilor Kremlinului de justificare a războiului ar fi de dorit din partea unui suveranist autentic.

Căci întâi vine conștientizarea pericolului strategic rusesc pentru Europa și, desigur, în primul rând, pentru vecini (ceea ce oricând poate fi o chestiune de viață și de moarte, cum s-a dovedit ciclic de-a lungul istoriei), și de-abia după aceea vine veștejirea derapărilor Ursulei, care e un alt tip de preocupare: aceea de prezervare a identității – și individuale, și naționale -, a refuzului egalizării besmetice și aplatizării neo-marxiste a diferențelor de cultură existențială între indivizi și între națiile UE.

A nu încurca ordinea de priorități este esențial pentru definirea corectă a mișcării suveraniste. Probabil că acest curent de gândire ar trebui să se reclame mai curând de la euro-luciditate decât de la euro-scepticism – și să declare acest lucru foarte clar.

Cert este că acționând agresiv pentru o integrare neo-marxistă peste orice limite de bun simț, Ursula von der Leyen, în loc de promovare, a făcut mai curând un imens deserviciu ideii europene, suscitând reacții enervate și îngroșând, ea prima, rândurile suveraniste. Deci a cui e „vina”? În niciun caz a votanților italieni care au ales-o anul trecut pe Meloni și nici a votanților olandezi care, iată, l-au ales acum pe Wilders.

În consecință, părerea lui nea Frans Timmermans – acel burtăverde care își plimba carcasa arogantă prin Parlamentul României – cum că „a venit momentul să ne apărăm democraţia” nu face două parale, întrucât cei care l-au votat pe Wilders fac parte, și ei, din democrație.

Poate de aceea actualul prim-ministru, Mark Rutte, așa neo-marxist cum o fi și el, nu exclude totuși – concomitent cu respingerea apartenenței la un guvern condus de Wilders – ideea de a-l susţine din Parlament… După Italia și Olanda, cine urmează?

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

19 Comentarii

 1. @ dupa Italia si Olanda ,cine urmeaza ?

  Nu doresc sa fiu cinic si va admir pentru articol ,dar alegerea lui GEERT WILDERS este o copie a alegerii
  lui mos ION BIDON cu 100 (una suta milioane de voturi prin ,,corespondenta„ din ASIA….)
  Cu madame urSULA si uratul ala de MICHEL care au comanadat peste 1.5 miliarde de vaxinur de CURVID visteria UE este goala si cand nu sunt parale apar OSTILITATILE.
  O zi buna ,no hard feelings !

 2. Pana lu urma, nu inteleg: americanii au debarcat (dupa numeroase intarzieri) in Europa, in iunie 1944, ca sa ii bata pe nemtii lui Hitler, sau sa ii opreasca pe sovieticii (nu numai rusii, cum gresit se spune adesea) lui Stalin? Ai gasit dumneata, Eugen Serbanescu, documente sovietice care vizau Lisabona? Ca documente care dovedesc cati nazisti au folosit americanii dupa razboi, incepand cu nume sonore ca von Braun sau Gehlen, se gasesc pe toate drumurile. La fel si cu planurile lui Churchill de a folosi intreaga armata germana invinsa vest ca sa atace spre est, peste Elba, luand din nou drumul Moscovei. Culmea e ca gauleier nu are feminin, asa ca Ursula ramane doar Ana Pauker redivivus, la Bruxelles… Cu Kominternul de vremuri noi la Washington.

 3. Bună ziua!
  Sunt mai bine de 30 de ani de cand a inceput demolarea Romanie cu partide asa-zis democrste,PSD,PD,PNL si altele.Ce mai produce azi România?
  PAGUBĂ! AICI NE-‘AU ADUS CEI PE CARE
  POPORUL TELEVIZIOMAN II VOTEAZA MEREU. Da’ ce altii sunt mai buni?
  Desteapta-te române nu functioneaza deloc!
  E TIMPUL SĂ IESIM MADIV LA VOT IN 2024 SI SĂ ARUNCAM LA GROAPA ISTORIEI ALIANTA RAULUI SI PE MULTI DIN ACEASTĂ NEFASTA ALIANȚA SA-‘I TRIMITEM ÎN PUSCARII CACI TÂLHĂRII AU JEFUIT TARA!
  EI SUNT SI TRĂDĂTORI!
  FAC FĂRĂ CRACNIRE TOT CE LE ORDONA STAPANII , SUA SI UE.
  SLUGI UMILE!

 4. @andrei ionescu, cand strigi lozinci, ne spui la urma si cu cine ar trebui sa votam totusi, asa ca sa nu ne inselam ca daca eliminam PSD,PNL,PD de care zici tu mai raman destule care nu se edeosebesc prea mult de acestea 3 …

 5. Bună!
  MaiGoguta unde ne-au adus tâlharii?
  In coada Europei si cu 150 miliarde datorii! Mai exista vreun argument sa-i votăm? Evident ca NU.
  MULTI DINTRE EI SUNT PUSCARIABILI FARA NICIUN DUBIU! AU INGROPAT ROMANIA SI NU AU NICIO RĂSPUNDERE ?
  VOTEZ cu oricine nunai cu ei,NU. I-AM votat mereu .GATA! AJUNGE!
  Locul lor e dupa gratii!
  PS. In China ar fi fost executați demult.Demensiunea jafului din 1990 pana azi ,cred ca se apropie de 1000 de miliarde de dolari.

 6. Sa fie limpede Uniunea Europeana este NeoColonialismul franco – german….Cooperarea, globalizarea sunt utile, poate inerente, dar nu sub forma Suprastala cum este UE…Cand votezi Europarlamrntari, ai planificare UE, Fonguri de la UE, armata comuna de la NATO, care este bratul inarmat al UE nu mai poti pacalu pe nimeni..Statul national, suveran a fost inghitit de UE…Romania de azi e o Colonie condusa de un guvernator si un parlament local…UE este mai degraba o Gubernie in forma actualizata…E mai mult decat era URSS…Si infinit mai nociv decat era CAER…. Un popor liber se dezvolta dupa mintea oamenilor sai…atat cat este.

 7. @ Domnului ANDREI IONESCU,
  Vorbele rele (referitor la CHINA) sau raspandit cand President TRUMP l-a intrebat pe President XI-JINPING
  cum rezolva problema drogurilor in CHINA,iar XI a aratat 4 degete adica patru ore;
  1 prima ora cautam cel ce consuma si pe cel care distribuie
  2 ora doua vor fi judecati si condamnati la moarte
  3 ora treia pe stadion si executati
  4 a patra ora incinerarea.
  CONCLUZIA 4 (patru) ORE . Cinstit nu stiu cum a replicat TRUMP ,dar mos ION BIDON l-a facut DICTATOR.

 8. Meloni e o mare teapa trasa italienilor. Aproape nimic din ce a promis în campanie nu a realizat. Acum e clar ca după Italia va urma o noua teapa trasa de aceeași duplicitari Olandezilor. In Italia, după crima înfăptuite de fostul iubit a unei domnișoare, mediile neomarxiste discuta insistent despre, chipurile ” renunțarea la patriarhat”. O alta tema falsa cu mare trecere în rândul spalatilor pe creier. Imigrația ilegala e la cote maxime. Nemulțumirile sunt multe, dar ca și la noi, societatea a întrat intr-o dulce lancezeala a acceptării tuturor idiotilor și idioțenilor. Totule e aparenta și fals nationalism. Cand ai baze militare cu mii de soldati în tara despre ce vorbim?

 9. Deja se prefigurează Noua Țeapa olandeza Wilders după precedenta țeapă Meloni a italiei…
  Partidul „Libertății” lui Wilders (PVV) se proclamă „un mare prieten al singurei democraţii veritabile din Orientul Mijlociu: Israelul” şi promite întărirea relaţiilor bilaterale, inclusiv prin mutarea ambasadei olandeze la Ierusalim. Wilders s-a angajat şi să închidă reprezentanţa diplomatică de la Ramallah, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene.

  ⭕ADEVĂRATUL NAȚIONALIST OLANDEZ DE CARE S-A TEMUT SISTEMUL SATANIC DIN OLANDA A FOST PIM FORTUYN, ASASINAT/ÎMPUȘCAT ÎN 2002. Chiar si după deces partidul lui a obținut 36% din voturi.

 10. Când a candidat Vadim la noi, ce lecții de „democrație” ne mai dădea ambasada olandei… Ca suntem medievali dacă alegem un extremist ca Vadim…

 11. Deunazi vorbeam cu individ ca la vreo 60 de ani care se lauda ca el a fost dintodeauna cu comunistii ca era mai bine pe vremea lor a lucrat 56 de ani a avut 16 ani de scoala care nus e compara cu scoala de dupa 89 chair daca e facuta dupa acelasi manuale si ca toate lipsurile din comunism frigul foamea umilinta si tortura nu au existat niciodata, a schimbat vorba cand i-am zis de poze cu takimuri si nechezol plus note informative desecretizate ale securitatii , totul e o minciuna si ca revolutia nu au facut-o romanii ci gorbaciov cu iliescu ca parintii nostri care au facut revolutia au fost slabi. si ca el are pensie mare si case ca a dormit tot timpul in aia 56 de ani de munca iar acum nu e bun capitalismul ca uite se arunca fructele si legumele , de ce sa se arunce, ca uite „saracii” (sic) copii se duc sa munceasca pe afara cand aici ia uite ce apartamente frumoase aveau si ca acum nu s-a mai construit nimic, ce nevoie aveau ei sa se duca afara ca el are trei case ale socrilor ale parintilor si i-a data si statul apartament. cand l-am intrebat de unde le are a zis ca le-au facut asa din chirpici asta in centrul unui oras mare. Si voi vreti ca eu sa-i platesc pensia si asistenta medicala acestui comunist criminal revizionist negationist? si cati or mai fi ca el?

 12. Sistemul politic e defect din născare, adică, după Murphy,”tot ce începe bine se termină prost iar ce începe prost devine dezastru”.E normal ca Meloni și Wilders să-nmoaie tonul, doar WEF, capul UE, joacă la două capete. De unde și până unde opoziție? Politica-i pe bani și despre bani, deci tot ce-nseamna bani tot la ban trage.Mii de ani, tot ce a avut valoros lumea în domeniul resursei umane, a fost reprimat, fiind folosit exclusiv în și pentru război.Tot ce s-a făcut, s-a făcut împotriva politicii, începând cu renașterea când copiii săraci dar destepți au ajuns prin universități, nu papagali de curte pe la marii filfizoni și măcelari ai vremii.Azi lumea merge invers.Se inventează otrăvuri, nu medicamente, se globalizează foamea și vor ca oamenii să fie iar,trași cu cheia, supuși mecanici din oeașele mecanice ale foștilor orologieri.Escrocii sunt decretați genii iar lăcomia și disprețul sunt marca nimicurilor cubbani autobotezate „elite” și „lideri”.

 13. …nu se va intampla nimic important…nu va avea cu cine sa faca guvern viabil…cu o floare nu se face primavara

  in Europa exista pe orbita politica acceptata doar partidele sistemului, cele care sustin valorile globalismului victorios: emigrarea in masa, homosexualitatea, climatologia, rasismul coordonat sistemic…toti ce nu impartasesc aceste valori absolute, definitive, de necontestat, sunt considerati paria, ‘’extremisti de dreapta’’ si sunt marginalizati, izolati prin cordon sanitar, etichetati ca fiind periculosi

  acum cativa ani in Belgia, NVA partidul nationalist a lui Bart de Wever ,primarul Antwerpen-ului a catigat alegerile cu un procent mai mare decat cel a lui Wilder…a avut de ales intre sa-si indulceasca politica pana la diluare si sa intre la guvern sau sa ramana doar castigator de panoplie, iar guvernul sa fie facut de cei care au pierdut alegerile, dar fac parte din sistem…a intrat si apoi s-a pliat sistemului

  Partidele sistemului sunt deci mereu la guvernare fara oprire si faca importanta cine castiga…pentru a schimba ceva, un partid singur trebuie sa castige alegerile cel putin cu majoritate de 51% …dar asa ceva este de nerealizat intr-o societate care si-a schimbat masiv populatia autohtona si a inlocuit-o cu imigranti supusi dependenti de guverne

  Romania este si ea pe aceasta orbita…daca va uitati bine deja jocurile sunt facute in aceasta directie… in curand si emigratia asiatica si africana va creste de o maniera importanta…iar dpdv economic, exista toit mai multi patroni care vor si cer forta de munca care sa se plieze conitiilor lor, fara obiectii

 14. @Corvele olandeze
  vadim a fost iepure pt iliescu. iliescu tb sa gestioneze doar trecerea la capitalism si apoi sa faca pasul inapoi sa lase tineretul gen nastase problema e ca mosului i-a placut prea mult puterea si uite asa securistii pe care i-a salvat in ’89 de mana poporului si-au platit datoria si au sabotat reformele tapului concomitent cu promovarea colericului ala de vadim ca in turu doi sa alegi raul mai civilizat nu ala mai isteric, iar lumea l-a ales pe primul fara sa isi dea seama ca ala e mai mare. ca dovada odata ce si-a indeplinit rolul de baubau vadim a fost sidelined adica tras pe dreapta cum se zice.

 15. Doamne, ce ghiveci in discursul domnului Serbanescu. O amestecatura de notiuni, fapte istorice, bucatele de adevar, etc. Domnul Serbanescu ar trebui sa stie ca fara sprijinul american pentru rusi, germanii lui Hitler ajungeau la Vladivostok, nicidecum rusii la Lisabona.

 16. Romania = o tzara fosta comunista devenita capitalista in care fostii securisti au devenit milionari in euro fiind salvati-asimilati de catre taticul lor Iliescovici. O tzara din Estul Salbatic in care s-a jefuit ca in codru verde timp de 30 de ani. Acum vreti ca vreun partid sa va aduca prosperitatea mult visata. Nici un partid nu va fi in stare sa aduca Romania pe linie de plutire. Poate doar un nou dictator.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.