Sibylla clujeană

Vara nu vine cu vacanță pentru toată lumea. La Cluj-Napoca, în spațiul Pilot din Fabrica de Pensule sunt prezentate publicului rezultatele rezidenței de care artista germană Sibylla Dumke a beneficiat în inima Transilvaniei. Artista a luat pentru prima dată contact cu scenă de artă clujeană cu această ocazie.

„Sibylla Dumke creează colaje folosind textile și imagini din reviste și include, deseori, obiecte găsite. Procesul ei este unul bazat pe instinct, iar mesajul este transmis prin selecția materialelor, pe care o face astfel încât să existe fie un numitor comun, fie o tensiune sau o contradicție între ele“, spun clujenii.
Demersul lui Dumke este orientat spre încercarea de a înțelege unde și cum se poziționează omul față de natură, dar și motivele și efectele distanțării acestuia de natură. În viziunea ei, reprezentarea vizuală a vieții implică repetiția unor șabloane și simetrie – corpul uman este în mare parte simetric, iar organele sunt formate din milioane de celule identice. „Această viziune a apropierii dintre om și animal, natură și civilizație, este esența lucrărilor Sibyllei Dumke. Intercalând fotografii ale unui liliac și ale unui windsurfer sau ale unui ghepard și unei femei elegante, subliniază asemănările dintre posturi și priviri, formele și mișcările lor. Aparent în trecere, artista ne arată cum totul este interconectat. Făcând acest lucru, Dumke exprimă artistic ceea ce scria cercetătorul cultural Aby Warburg (1866-1929) în «Atlasul lui Mnemosyne». Formele antice sunt în mod constant de găsit și regăsit în imagini ulterioare.

O altă descoperire a lui Warburg a fost aceea că șarpele, de exemplu, este folosit ca simbol mitologic și în cultura americanilor nativi și în imaginile antice grecești și în Biblie. Sibylla Dumke își compune imaginile după un principiu similar, deși mult mai intuitiv. Aceasta provine mai mult dintr-o anumită alienare față de anumite aparențe ale lumii civilizate decât dintr-o critică a acesteia, deoarece Dumke lucrează întocmai cu tehnologiile și realizările lumii civilizate. […] Sibylla Dumke caută claritate și autenticitate. În esența lor, acestea se găsesc în ființe umane, plante și animale, în forme aproape identice“, notează Gesine Borcherdt despre opera artistei stabilite la Berlin. Alături de Sylvain Ducoulombier și Enric Fort Ballester, împreună cu Maje Mellin, Dumke este unul dintre cei patru artiști care vor lucra, rând pe rând, în mijlocul comunității artistice din Cluj. (A.R.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.