Propulsați în politică

Sinecuri pentru greșeli

Odată cu scăderea calității resursei umane din politică, și-au făcut apariția și diferențele de valoare ale discursului factorilor decidenți, precum și o serie de analfabetisme, promovate cu încrâncenare de emitenții lor. Și astfel, a mai apărut o nouă categorie de politicieni care dețin funcții de top în statul român, dar nu sunt în stare să vorbească și să scrie corect!

Partidele i-au propulsat pe funcțiile înalte, în ciuda carențelor de pregătire școlară elementară. Și mai grav este că, în pofida greșelilor pe care le-au făcut cu repetiție, politicienii cu probleme de vocabular și de gramatică sunt susținuți în continuare de formațiunile politice cărora le aparțin. Din acest motiv, simțul ridicolului pentru aceștia a ajuns nu doar o totală necunoscută, ci e anulat de la sine, în concepția lor, de sinecurile pe care au fost cocoțați. Dovadă acestui comportament stă „opera literară“, plagiată de pe Wikipedia și de pe unde s-a mai putut, a unui europarlamentar devenit celebru nu datorită activității sale politice de promovare a intereselor României în forurile UE, ci greșelilor gramaticale.

Între literatură și audiențele date la Clujana

Europarlamentarul Maria Grapini s-a apucat să își deschidă cu ceva timp înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019 mai multe cabinete parlamentare. Celebra politiciană și-a ales orașele Cluj și Pitești pentru a oferi audiențe. Inspirată sau nu, ca în cazul Zilei Limbii Române, când a scris „Azi, de Ziua limbii române, aș vrea să decidem care este imagine câștigătoare ca imagine propusă pentru a fi imaginea României“, eurodeputata a ales să-și deschidă biroul parlamentar fix în clădirea fabricii de pantofi Clujana. Pe lângă memorabila frază pe care a ținut să o facă publică pe o rețea de socializare, Grapini s-a îndârjit să compară alături de Marin Preda în galeria marilor scriitori moderni și contemporani. Aceasta a publicat în 2012 cartea „Viața între scrieri și transcrieri“, scriere ce conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia. În ciuda plagiatului dovedit, europarlamentara și-a asumat „opera“ drept o creație personală. Pe lângă fragmentele preluate din diverse texte, Maria Grapini a mai încorporat în creația sa literară și câteva dialoguri siropoase și considerații despre viață, fericire și reușită în afaceri. Laitmotivul romanului, oferit drept cheie atât la începutul, cât și la finalul poveștii este propoziția „Viața e frumoasă dacă știi să o trăiești!“

Incoerentul secretar de stat Știr

Galeria politicienilor cu prea puține ore de limbă română „la bord“, date în vileag de discursurile de-a dreptul știrbe, îl subsumează și pe secretarul de stat în cadrul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, Știr Vicențiu Dorin Gavril. Ministrul Știr suferă de un grav retard comunicațional, nivelul său de exprimare echivalând cu al unui elev din clasele primare. Fost om de afaceri în Ardeal, reprezentantul ALDE nu poate să rostească nici măcar o singură frază logică. „Chiar astăzi voi participa la un program cu «smart City», mai bine spus «orașul inteligent», unde implicarea societății civilă va fi una, una importantă. Și vă spun de ce – pentru că noi vrem cu tehnologia care o avem, să creăm un oraș inteligent, dar, pe de altă parte, creând acest oraș inteligent, trebuie ca și societatea civilă, ca cetățeanu de rând, să  aibă acel spirit civic ca și el să să ridice la nivelul orașului inteligent, la nivelul tehnologiei. Pentru că pot să vă dau un exemplu simplu. Degeaba noi am creat acuma, punem pubelele, sticle, plastic și așa mai departe, dar dacă noi, cetățeanul, nu știm ca să mergem să punem gunoiul menajer exact cum sunt pubelele, totul nu este făcut într-un mod corect. Pentru că la final, după ce vor fi colectate acele deșeuri, va fi nevoie de oameni pentru sortare, când noi putem face, simplu, să punem deșeuri normal“, este unul dintre exemplele de discurs cu care secretarul de stat iese public. „Tot cu tehnologia, pot să vă spun că s-a creat, știți bine, tot cu problemele cu pădurile, s-a creat acel radar al pădurilor. Cu tehnologia. De când s-a creat, a scăzut foarte mult, încă nu a ajuns chiar la zero, dar a scăzut foarte mult tăierile ilegale de… de lemn. Și totul merge peee… societatea civilă! Dacă noi, societatea civilă, suntem implicați și în toate conferințele, și în toate dezbaterile pe unde voi merge în țară, voi încerca să aduc cât mai mult societatea civilă ca să fie alături de noi“, este o altă mostră de zicere politică a ministrului secretar de stat din cadrul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.

Cum a urcat în ierarhia politică

Politicianul Știr Vicențiu Dorin Gavril s-a ridicat în politică grație abilității de a face afaceri. Fost pesedist, trecut la ALDE în 2015, despre ministru se spune că a ajuns atât de sus pentru că mereu s-a arătat dispus să cotizeze cu sume importante de bani atunci când urmărește un scop. De asemenea, despre acesta se afirmă răspicat că nu a terminat nicio facultate. În propriul CV scrie că Știr ar fi terminat „facultatea“ în cadrul UTCN și că ar avea diplomă de inginer electromecanic. În realitate, este vorba despre un Colegiu tehnic care a funcționat în perioada 1992 – 2007 și care avea statut de școală preuniversitară, în care se urma o specializare timp de 3 ani. Pe diploma lui Știr scrie „Inginer de Colegiu“, potrivit reprezentanților Univeristății Cluj-Napoca, ceea ce nu este echivalent cu diploma unui absolvent al Facultății de Electromecanică. Știr a absolvit o școală profesională în 1994, la Aiud. Ulterior, acesta și-a echivalat studiile la un liceu industrial din Dej, în 1997, iar apoi s-a înscris la Colegiul din cadrul UTCN. Până în 2009 a lucrat la  SC Ocna Dej, la departamentul „transport“.

Eba și Vanghelie, alți măcelari ai limbii

Nici fiica cea mică a fostului președinte Traian Băsescu, Elena, nu a trecut neobservată în scurta sa carieră politică de peste hotare. Trimisă la Parlamentul European, fosta eurodeputată a făcut o serie de declarații de-a dreptul halucinante, cu numeroase greșeli de exprimare. Cea mai celebră frază a Elenei Băsescu rămâne: „poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri“. Și fostul edil al sectorului 5 al Capitalei Marian Vanghelie a rămas în analele istoriei cu analfabetismele sale grave. După celebrul „almanahe“, a urmat o serie infinită de „trânte“ cu limba română ale fostului pesedist. „Nu cred că atunci mai putea să mai se recâştige înapoi ceea ce se pierduse“ este o altă „maximă“ marcă înregistrată Marian Vanghelie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Anca Toader 86 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Distinsă Anca Toader , apreciez importanţa subiectului … , dar , era de lăudat şi plasarea Bălălăului de la Cotroceni în fruntea teroriştilor care fac terci limba romănă … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.