
Un memoriu intern al guvernului american publicat parțial de Reuters a stârnit o agitație diplomatică puternică între Rusia și Statele Unite. Este vorba despre un document care arată că între cele două mari puteri se negociază în secret un posibil acord privind Siria: reconstrucția țării, repatrierea refugiaților, anihilarea rămășițelor organizației Stat Islamic. Negocierea, sugerează informațiile oferite de Reuters, se poartă pe canale militare și a început la câteva zile după întâlnirea dintre președinții Putin și Trump de pe 16 iulie.
Propunerea aparține părții ruse. Pe 19 iulie, șeful Statului Major al Armatei Ruse, generalul Valeri Gherasimov, i-a trimis omologului american Joseph Dunford un plan pentru reconstrucția Siriei și repatrierea refugiaților, alături de combaterea terorismului jihadist. Potrivit Reuters, planul rus a fost primit cu răceala la Washington. Potrivit memoriului citat de Reuters, SUA nu vor sprijini un asemenea proiect decât în cazul în care va exista o soluție politică pentru conflictul din Siria, inclusiv organizarea unor alegeri sub supravegherea ONU.
Memoriul arată că SUA nu vor susține reîntoarcerea refugiaților sirieni în țară decât în cazul în care li se vor oferi condiții sigure și demne. Cât despre reconstrucție, se arată că o acțiune internațională în acest sens ar fi benefică pentru SUA, însă doar câtă vreme în Siria vor fi trupe americane și forțe sprijinite de SUA. Estimările ONU arată că sunt necesare cel puțin 250 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Siriei.
În ce privește alegerile din Siria solicitate în memoriul citat de Reuters, ele ilustrează viziunea cercurilor americane care doresc în continuare îndepărtarea regimului al-Assad, de unde și supiciunea că aceste informații au fost oferite intenționat agenției Reuters, pentru a împiedica cooperarea dintre administrația Trump și Rusia lui Putin pornind de la ideea menținerii regmului Assad. ”Diplomații ruși sau angajat într-o campanie agresivă pentru a explica această inițiativă și a insinua că este rodul întâlnirii Putin-Trump, ceea ce nu este adevărat”, se arată în memoriu.
Reacția Rusiei după apariția acestor informații a fost de ușoară iritare. Moscova nu a înfirmat veridicitatea propunerii unei formule de reconstrucție în Siria, însă a acuzat partea americană că nu a respectat înțelegerea de a nu a da publicității negocierile în desfășurare. Ministerul rus al Apărării a arătat: ”Ne așteptăm că partea americană va putea să ia măsuri pentru a împiedica alte violări ale înțelegerilor reciproce”.
Presa americană nu vede cu ochi buni o aceste negocieri cu Rusia, considerând că sunt o modalitate prin care Moscova vrea să împartă cu Washingtonul costurile războiului din Siria, păstrându-și însă toate avantajele obținute până acum, pornind cu menținerea la putere a regimului loial al lui Bashar al-Assad. Chiar și guvernul Israelului pare să-și fi schimbat tonul declarațiilor în ce privește Siria. Ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat la finalul săptămânii trecute: ”Din perspeciva noastră, situația se întoarce la cea de dinainte de războiul civil, cu o adresă reală a guvernului sirian, cu cineva responsabil și un regim central”.
Da bineinteles, ca sunt ! Asta e domocratia americana !!
Din și dupa război americanii vor sa câștige și economic, financiar și politic, adică tot financiar. Nu le pasa cat de puțin de oameni. Oare sunt niște ticăloși fără scrupule?
Cu alte cuvinte, americanii NU VOR sa renunte la razboi. Fac si ei ce stiu. Pentru asta au vocatie si cam atat.