Situație explozivă în SUA: Cu mașina în manifestanți (Video)

O maşină a intrat în mulţime, în timpul manifestațiilor militanţilor de extremă-dreapta în Charlottesville, statul american Virginia, omorând o femeie, iar doi ofiţeri de poliţie au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit la 11 kilometri de Charlottesville. Elicopterul aparţinea Poliţiei din Virginia.

Anchetă FBI

Reuters și AFP relatează duminică că FBI a deschis o anchetă privind circumstanțele în care o femeie a murit după ce sâmbătă a fost lovită de un automobil intrat în viteză într-un grup de participanți la o contramanifestație împotriva militanților de extremă-dreapta la Charlottesville, statul american Virginia.

Victima este o femeie de 32 de ani. Alte 19 persoane au fost rănite de mașina intrată în viteză în demonstranți.

Un tânăr identificat drept James Alex Fields Jr a fost arestat în urma atacului cu maşină din Charlottesville.

Fields Jr., în vârstă de 20 de ani, este din Ohio şi a fost inculpat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală de către anchetatorii din Virginia.

Guvernatorul Virginiei, Terry McAuliffe, i-a îndemnat pe militanţii de extremă-dreapta să plece acasă, după ce aceştia au adus haos şi violenţe pe străzile oraşului universitar Charlottesville, transmite BBC.

”Am un mesaj pentru toţi cei care militează pentru supremaţia albilor şi pentru toţi naziştii care au venit astăzi în Charlottesville. Mesajul nostru este clar şi simplu: mergeţi acasă. Nu sunteţi bineveniţi în această comunitate minunată de naţiuni. Ruşine să vă fie! Voi pretindeţi că sunteţi patrioţi, dar sunteţi orice altceva decât patriot”, a declarat guvernatorul McAuliffe.

Al Thomas, şeful Poliţiei din Charlottesville, a declarat că, pe lângă cele trei persoane decedate, 35 de persoane au fost rănite în confruntările dintre naţionalişti şi contramanifestanţi.

Sute de persoane s-au adunat pe străzile din Charlottesville pentru a demonstra în favoarea sau împotriva mişcării ”Uniţi Dreapta”.

Autorităţile din Charlottesville au declarat starea de urgenţă după ciocnirile violente dintre naţionalişti şi manifestanţii antirasism. Tensiunile au izbucnit după ce autorităţile locale au anunţat planurile de eliminare a statuii generalului Robert E. Lee, care a condus forţele Confederaţiei în timpul Războiului Civil din SUA.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a condamnat public violenţele din Virginia: ”Urmărim îndeaproape evenimentele îngrozitoare din Charlottesville, Virginia. Condamnăm în termeni duri acestă manifestare îngrozitoare de ură şi violenţă. Se întâmplă de prea mult timp în ţara noastră. Nu este vorba de Donald Trump, nu este vorba de Barack Obama. Se întâmplă de mult, mult timp, peste tot în America. Ceea ce este vital acum este o rapidă restaurare a legii şi ordinii pentru protejarea vieţilor nevinovate. Niciun cetăţean nu ar trebui să se teamă pentru siguranţa şi securitatea sa în societatea noastră. Niciunui copil nu trebuie să îi fie teamă să iasă afară şi să se joace sau să fie cu părinţii lor şi să se simtă bine. Ura şi divizarea trebuie să înceteze şi trebuie să înceteze chiar acum!”

”Trebuie să fim toţi uniţi şi să condamnăm tot ceea ce reprezintă ura. Nu este loc pentru violenţă în SUA. Haideţi să fim uniţi”, a mai scris pe Twitter Trump.

La rândul său, ministrul justiției american, Jeff Sessions, a condamnat sâmbătă „intoleranța rasială și ura”, după violențele de la Charlottesville.

Violențele de la Charlottesville, unde o participantă la proteste a murit lovită de o mașină, „aduc atingere esenței dreptului și a justiției americane”, a subliniat Jeff Sessions într-un comunicat.

”Atunci când astfel de acțiuni sunt cauzate de intoleranță rasială și ură, ele încalcă valorile noastre fundamentale și nu pot fi tolerate”, a adăugat oficialul american.

Despre Ioana Radu Articolele 878
Author