Soarta și banii PNL, pe mâna prietenului lui Eduard Hellvig

PNL rămâne un partid cu mari probleme interne după doi ani de distrugere sistematică sub conducerea Alinei Gorghiu. Rolul de partid principal de opoziție pare să le scape printre degete liberalilor.

Disputele și conflictele dintre liberali și mai noii lor colegi proveniți din PDL secătuiesc aproape toate resursele partidului. Astfel, cei din PNL uită să-și asume în întregime sarcina de a taxa derapajele puterii. Pe lângă urmele lăsate de deciziile dezastruoase ale Alinei Gorghiu, formațiunii liberale i se toacă din interior, la mai multe mâini, orice șansă de a mai conta în peisajul politic. Și imixtiunea exterioară și repetată a unor foști factori de decizie liberali, cum ar fi președintele Klaus Iohannis, sau directorul SRI, Eduard Hellvig, fragilizează și mai tare partidul istoric, încurajând migrația parlamentarilor spre putere. Deși pare de-a dreptul cinic, singurul care se bucură că PNL încă se mai zbate este nimeni altul decât liderul PSD, Liviu Dragnea.

Opoziția de vitrină pe care PNL o face celor de la PSD vine ca turnată pentru șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Liderul PSD are nevoie, constant, să le demonstreze factorilor externi de putere că în România democrația este funcțională, că nu există niciun fel de dictatură impusă de PSD, așa cum a vociferat strada în plin viscol săptămâni la rând, dar și că partidul său poate colabora, punctual, și cu opoziția atunci când vine vorba despre interesul național. Poziția slabă de pe care se mai agită liberalii nu le aduce decât avantaje lui Dragnea și celor de la PSD, astfel încât membrilor ALDE le revine rolul de a le da replică foștilor lor colegi de partid. Și pentru că se cunosc bine, având în vedere că toți oamenii din ALDE ai lui Călin Popescu Tăriceanu au părăsit PNL, lupta acestora pentru fragilizarea și împuținarea liberalilor este cu atât mai tentantă. Rămași în seama ALDE, liberalii nu mai reprezintă niciun impediment pentru conducerea PSD și deciziile sale. Șeful pesediștilor admite că singurul care îi mai suscită interesul este fostul șef al statului Traian Băsescu. Liviu Dragnea ne-a declarat că i-a spus personal lui Traian Băsescu că nu o să-l ierte niciodată pentru ceea ce i-a făcut timp de patru ani cu atacurile lui concentrate și cu presiunile asupra actului de justiție. Întrebat care este scopul pentru care președintele PMP aproape că și-a însușit integral discursul PSD, Dragnea susține că nu știe despre ce anume e vorba, dar sigur Băsescu o face cu un scop clar. Prin PMP umblă vorba că dezincriminarea abuzului în serviciu care ar avantaja-o și pe Elena Udrea, precum și mediatizarea sa personală și a partidului său pe un anumit post de televiziune îl fac pe Băsescu, aflat în opoziție, să promoveze atât de deschis punctajul comunicațional al pesediștilor.

Bușoi vs Orban, vs Cioloș, vs Motreanu

Desemnarea numărului doi în PNL, cea a secretarului general interimar al partidului, a creat cadrul necesar realinierii taberelor. Dacă cei din fostul PDL au asigurată șefia partidului prin Raluca Turcan, liberalii și-au luat și ei tainul decizional prin impunerea europarlamentarului Cristian Bușoi ca secretar. După demisia lui Marian Petrache din funcția de secretar general, liberalii îl doreau pe Dan Motreanu în acest post. Însă Motreanu le-a spus, momentan, „pas“. Numele lui Motreanu rămâne însă în schema congresului, pentru că o parte din vechii liberali, dar și pedeliști, îl susțin pentru șefia PNL. Dacă Motreanu va câștiga procesul pe 14 martie, acest scenariu va prinde contur. În caz contrar, aceștia urmează să se strângă lângă Bușoi. Deși europarlamentarul PNL este considerat un personaj destul de ezitant, el este preferat ca urmare a apropierii sale de președintele Klaus Iohannis, dar și grație prieteniei sale cu directorul SRI, Eduard Hellvig. Tot din tabăra vechiului PNL și-a anunțat candidatura și Ludovic Orban. Acesta a câștigat, în primă instanță, procesul în care a fost acuzat de corupție. Liberalul a trecut deja la coagularea echipei alături de care își va susține candidatura. Și fostul premier Dacian Cioloș încearcă să obțină sprijinul cât mai multor liberali pentru candidatura sa la șefia partidului. Însă majoritatea liderilor PNL îi cer să aibă răbdare și să se bată mai întâi pentru o altă poziție în partid. De cealaltă parte, Vasile Blaga îi ia în calcul în schema pentru șefia PNL pe Alin Tișe, președintele Consiliul Județean Cluj, și pe deputatul Cătălin Predoiu.

Scandalul datoriilor, plasat între Gorghiu și Bușoi

Pe lângă toate problemele interne, liberalii s-au trezit acum că AEP nu poate deconta contravaloarea banilor daţi de către filiale pentru achitarea serviciilor firmei lui Felix Tătaru. Și asta, tocmai din cauza modului defectuos în care fostul lider de partid Alina Gorghiu şi fostul secretar general Ilie Bolojan au gestionat problema documentelor justificative. Datoriile istorice din campaniile electorale ale PNL poartă semnăturile fostului preşedinte şi pe cele ale fostului secretar. Dar acum atât Bolojan și Gorghiu, cât și Raluca Turcan aruncă spre Bușoi cartoful fierbinte al rezolvării problemei datoriilor partidului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.