Sociolog: IPS Teodosie creează o imagine proastă creștinismului

Arhiepiscopia Tomisului

Românii ar putea fi îndepărtați de Biserică prin opiniile în contradictoriu din BOR precum declarațiile despre agheasmă făcute de Arhiepiscopul Tomisului (ÎPS Teodosie) și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei (Vasile Bănescu), consideră sociologul Barbu Mateescu într-un articol din Adevărul.

ÎPS Teodosie, interzis de la Agheasma Mare. ”Sunt mai răi ca păgânii”

„Creează o imagine atât de proastă creștinismului și Bisericii Ortodoxe Române în special, încât face un mare deserviciu“, consideră sociologul care mai afirmă că dacă Arhiepiscopul Tomisului devine vocea BOR, foarte mulți vor deveni atei.

Bănescu, replică la învățăturile IPS Teodosie despre Agheasmă

Articolul integral poate fi citit pe Adevărul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

26 de Comentarii

 1. Sociologul să-și vadă, critic, de pseudo-știința care-o slugărește.

 2. Nu. IPS Teodosie apara crestinismul si este vertical. Felicitari pentru atitudinea avuta din 2020. Dar trebuie sa isi pastreze CREDINTA in primul rand. Iar cand ai credinta ai intelegere si iubesti Creatia, desavarsirea este prin rugaciune si iubire. Nu prin pedeapsa, niciodata prin pedeapsa. Sau prin amenintari si inlaturare: cine suntem NOI sa judecam? este pentru noi a judeca pe altii? este pentru noi a pedepsi pe altii? unde este LIBERUL ARBITRU? Aceasta este ortodoxia crestina: INTELEGEREA SI DRAGOSTEA. Orice om care se caieste pentru faptele si gandurile lui, trebuie primit in Biserica. asta nu inseamna ca-i casatorim pe deviati si ii lasam sa adopte copii: never-ever! dar in CREDINTA si in lacasul Domnului este loc de rugaciune pentru toti. In numele Tatalui, al Fiului si al SFANTULUI DUH (adicatelea bucata din Dumnezeu pe care o avem TOTI! dar refuzam sa o „ascultam”), Amin.

 3. (editat) acesta de Teodosie ar fi trebuit sa fie indepartat din bisertica inca din urma cu multi ani, cand fusese filmat cerand spaga……[Rumburak]

 4. Colega, mare dreptate ai, vorbele lui Teodosie indeparteaza rumanii de biserica paralela si Manastirea Secu.

 5. Un fumător creștin nu poate fi mai rău decât un păgân, care nu respectă nici una din cele zece porunci. Punct. Să mai bage Teodosie pe a unspea: Să nu fumezi!
  După el jihadistii islamici tăietori de capete sau violatorii in grup indieni, sunt superiori fumătorilor.Oricum, nu știu ce face agheasma în creierul unui drogat sau băutor înrăit, care și aia renunță la porunci când sunt sub influența celui rău.
  Dar cine știe, poate a avut o revelație!

 6. …prietene sociolog, daca in numele bor continua sa vorbeasca purtatorul ala de cuvant, banescu, nu foarte multi, toti vor deveni atei!…

 7. Pe mine ma infioara gandul, cata lume proasta il asculta si aplauda pe acest individ!?Alt tăntălău ajuns popă, mândru, nevoie mare, de parcă el s-a născut bărbat… din bărbat. Dacă maică-sa nu i-a dat peste cap la vremea potrivită, uite ce tâmpenii scoate pe gură. În rest e problema enoriașelor din preajma lui că îl suportă așa (editat) cum este.

 8. Nu le mai place ,,specialistilor” si ,,expertilor”Ortodoxia. Nu le mai place nici pretinsilor ortodocsi. Ne repugna acum Traditia Bisericii, Sfintele Canoane, sfintele slujbe, scrierile Sfintilor Parinti. Vor sa pastreze doar aparente golite de continutul autentic si mantuitor si umplute de ,,desteptaciunea” veacului acestuia. Vai si amar!

 9. Hai sa moara acest Barbu, care nu-l are la pipota pe Teodosie… Crestinismul merge inainte la noi cu sau fara Banescu si chiar Teodosie. Sa nu mai cadem prada unor frecusuri ieftine provocate de presa si acest Banescu..

 10. mama mea, FUMATOARE, a fost o femeie credincioasa. veneau popii la fiecare inceput de an sa sfinteasca casa. nu imi asmintesc de vreunul care s-o intrebe pe mama daca fumeaza sau cate avorturi a facut… nu este preotul cel care iti ridica pacatele cand te caiesti? da, este. ca „spoedania” este o imbarligatura securista, ca popa tre’ sa stie tot. nu! Dumnezeu stie tot, nu popa, care este un OM! multi habotnici pe aici. voi nu apartineti de ortodoxia crestina, care este cea mai toleranta dintre religii. voi sunteti toti niste ipocriti manipulatori. daca nu tine cu dictatura mao eco, poate tine cu cea religioasa? ca o dictatura de rit „socialist” trebuie sa implementam toaashi! aduceti inchzitia ce mai stati, bhai? sa ucidem fumatorii!!

 11. Nu ma intereseaza ce debiteaza un individ impregnat in Pennsilvania cu ideile neomarxisilor lgbt-isti !
  Daca acest inalt ierarh ar fi casatorit doipoponari ar fi ridicat in slavi de asa sociolog !
  CRESTINISMUL este religia care nu poate fi modificata dupa poftele lgbt-istilor,aqnticrestinilor. Ea trebuie sa ramana asa cum fost initial.Dupa acesti critici ,bolnavi si avizi de afirmare,insusi MANTUITORUL IISUS HRISTOS ar fi rastignit a doua oara !
  Ca HRISTOS a folosit biciul ca sa-i scoata din templu pe negustori.Ca vamesii si fariseii au fost numiti pui de vipere !
  CRESTINISMUL ORTODOX NU ESTE OBLIGATORIU ,SI NIMENI NU VA FORTEAZA SA INTRATI IN BISERICA SI SA-L ADOPTATI !
  IPS TEODOSIE va arata doar adevaratul crestinism,nu dulcegarii ieftine ca vanzatorii de indulgente ,care va iarta de orice !
  Si cei care nu respecta nu au decat sa se duca la papistasi,la protestanti,etc ,,la cei ce pentru un zlot,cununa frate cu sora si bunica cu nepot,, !- cum a spus HASDEU .

 12. Isus a fost rastignit de oameni care JUDECAU. nu judeca ca sa nu fii judecat, da? cine esti TU sa ma JUDECI pe MINE? Numai Dumnezeu ma judeca si asta DACA. apropos de „credinciosi” ridicatori de piatra si judecata asupra altora. FIECARE VA RASPUNDE IN FATA LUI PENTRU FAPTELE SALE…dar se prea poate sa nu se intample asta. nu s-a intors nimeni sa ne spuna, iar cine s-a intors a povestit cu totul altceva… sincer. cred ca traim in interferente dimensionale, suntem intr-o gaura neagra aruncati de experimentul cern din 2012 (cand o fi fost asta…?) si, in functie de vibratiile noastre, calatorim intre dimensiuni mai bune sau mai rele. cum realizam ca existenta este doar o puscarie, nu reusim sa ne depasim vibratiile joase, urcand spiritual. cred ca nici macar Isus nu ne mai poate scapa din iadul in care am intrat. nu ma astept la nimic bun.

 13. Nenea sociologu , bre , dacă nu.ți convine , mergi la catolici că tocmai au dat drumul la bulangeală , pe față .
  Noi suntem cu DUMNEZEU , cu credința cea dreaptă pe care ,TEODOSIE o apără,nu cu bulangii.

 14. Suceveanu: si cine v-a povestiti asta…? „biblia” faktura a criminalilor constantin si elena…? wow

 15. Securistul Barbu Mateescu a fost activat la ordin de baieti intr-un mod perfid. Ba Mateescule Securitatii ii e greu tare ca Teodosie este o nuca rea puternica si lumea cam il urmeaza. Ori Securitatea vrea sa stapaneasca ea si sa controleze iar Biserica ii cam face concurenta. Si chiar ii face!
  Securistii nu au inteles ca sunt limitati. Dumnezeu Singur este Infinit!

 16. Spuneți Domnului Bănescu:
  „Arhiepiscopul Teodosie nu vorbește de la sine însuși. Nici nu citează filozofi sau sociologi. El vorbește din Scripturi și citează din scrierile Sfinților Părinți. Își bazează opiniile pe hotărâri ale Sfintelor Sinoade, nu pe părerile unui oarecare. Poate d-l Bănescu consideră că face servicii BOR, eu nu cred asta. Sigur îi face deservicii PF Daniel; Scrierile părintelui Patriarh apără Sfânta Tradiție și Ortodoxia, promovează scrierile sfinților părinți și spiritul Sfintelor Sinoade. De când are liber un slujbaș al Patrirhiei să arunce cu pietre într-un înalt ierarh? Păcat și pentru d-l Bănescu; este un bărbat înzestrat intelectual, și e potrivit pentru rolul atribuit în BOR. Dar nu-i sunt apropiate cuvintele Mântuitorului care a spus că „o împărăție care se dezbină împotriva ei însăși nu va dăinui”. Și nici de Napoleon n-ascultă, acesta postulând acum peste 200 de ani că „rufele murdare se spală în familie”. Pentru a corecta o vorbă greșită a unui ierarh Biserica are reguli precise, în niciun caz nu se face asta pe calea scandalizați opiniei publice!

 17. Satanodosie pute a colivă si a scaldatoare de morti. Se comporta in stilul Borgia. Mai mult, poate fi descris ca avand sapte copite si zece coarne. Asta a învățat doar coperta Sfintei Scripturi.

 18. @Marin ,se vad efectele fumatului la persoanele insarcinate ! Ai iesit dintr-o FUMATOARE ,incult si cu creierul afumat !

 19. in general „sociolog”, „psiholog”, „politolog” = parazit bolshevic!

 20. Trebuie sa fii idiot profund sa crezi ca ortodocsii dau vreo ceapa degerata pe opiniile lui Bamescu.
  IPS Teodosie este aparatorul ortodoxiei si este cel mai iubit mare ierarh roman.
  IPS Teodosie respecta canoanele, regulile si traditiile credintei ortodoxe.
  Cat despre relatia cu credinciosii, IPS Teodosie a fost singurul alaturi de poporul credincios, cand altii cochetau cu lingutitele de plastic pentru impartasanie. Deci, hai, lasati-ne!
  Sanatate la toata lumea!

 21. Suceveanu: diferenta dintre mine si dumneata se vede in modul de a scrie. matalica nu ai credinta. crezi insa ca ai, din pacate. esti doar habotnic religios si cu piatra in mana. poate intr-o viitoare existenta sa fii mai luminat la minte. iti doresc sa te lumineze Dumnezeu.

 22. @Marin
  -vorbe de derutat de conceptii sectare si yoghine ,cu creierul afumat inainte de nastere !Adept Baha,ulah ,probabil !
  Vorbesc din punctul de vedere al celui care se straduieste sa-i apere pe cei care sunt linsati mediatic ,de impostori care nu gasesc altceva mai bun decat sa-si verse frustrarile si ura pe oameni care nu-i deranjeaza cu nimic.
  Cine esti tu sa-i judeci pe preoti ???

 23. Așadar, Macedon Porcu, IPS Teodosie Petrescu de azi, și-a schimbat mai întâi numele de familie din Porcu în Petrescu, apoi, după stabilirea sa la Constanța a survenit și schimbarea numelui de Macedon în cel de Teodosie, nume pe care l-a primit și la tunderea sa în monahism (călugărie), la 6 decembrie 1990. Se mai numea și Mache ,colaborator harnic al securității.Se mai numește și Spagoveanul.De la șpagă.

 24. Suceveanu : eu nu judeca pe mine. dar nici u pot sa ma aplec cuiva care judeca, dar si-a ales o profesie daruita unde primul indemn este IERTAREA, TOLERANTA SI IUBIREA DE SEMENI. am scris despre IPS Teodosie in toate articolele si am admirat verticalitatea de a spune #NU cand este nu. sa ramana in litele CREDINTEI, IUBIRII SI TOLERANTEI. nu exista pacatos fara loc in fata Domnului. ori ceea ce spui matalik transforma ortodoxia crestina, recunoscuta ca fiind cea mai toleranta dintre riturile crestine, intr-o religie inchizitorie. dumneata din ce rit faci parte? ca eu vad comportamentul crestinilor ortodocsi, iar matalik nu prea te „legi”. crestinul ortodox nu se uita nici cum te rogi si nu critica. te invata, daca nu stii. poate babele habotnice pe la tara, alea de vor 40-50 de pachete la pomana si alte aberatii si interpretari, precum si banii pentru popi. Eu daruiesc Biserica, pentru ca am credinta. nu voi accepta niciodata insa interpretarile unor habotnici precum latraii pe-ce-rishti, care se pretind a fi religiosi (??), a cunoaste ceea ce nici macar popii nu cunosc si, mai grav, nu au credinta. pentru ca daca ar avea credinta nu ar scrie cum scrii dumneata! sa te lumineze Inginerul, ca tare intunecat esti, activistule!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.