Soluția judecătoarei Dana Gîrbovan pentru cazul SIPA

Rezolvarea problemei SIPA trebuie să înceapă cu desecretizarea tuturor ordinelor miniştrilor Justiţiei, a proceselor verbale de intrare-ieşire din arhivă şi mai ales a rapoartelor întocmite de-a lungul timpului de comisiile de inventariere, a apreciat miercuri la RFI preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri dimineaţă că va desecretiza arhiva SIPA, “în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”.

Dana Gîrbovan consideră că „înainte de a se lua orice fel de decizie cu privire la arhiva SIPA, este important să ştim exact ce s-a întâmplat din momentul desfiinţării acelui serviciu şi până în prezent cu arhiva SIPA, pentru că de-a lungul mai multor mandate ale diverşilor miniştri ai Justiţiei, s-a intrat în această arhivă, au fost mai multe comisii de inventariere, nu s-a reuşit sau s-a reuşit până în prezent să fie inventariată arhiva, acestea sunt lucrurile preliminare, ca să zic aşa, care este obligatoriu să fie făcute publice”. „Aşa că dacă domnul ministru arată această deschidere, pe care noi o salutăm, pentru rezolvarea în sfârşit a problemei SIPA, este important ca domnia sa să înceapă cu desecretizarea tuturor ordinelor miniştrilor Justiţiei, a proceselor verbale de intrare-ieşire din arhivă şi mai ales a rapoartelor care au fost întocmite de-a lungul timpului de aceste comisii de inventariere”, a spus judecătoarea.

Şefa UNJR consideră că rapoartele pot fi declasificate de ministrul Justiției. „Cred că aceste rapoarte de care făceam vorbire şi procese verbale ar putea avea regimul eventual al unui secret de serviciu şi cred că s-a făcut şi referire în spaţiul public la acest grad de clasificare, iar aceasta înseamnă că pot fi declasificate de către ministrul Justiţiei, fără a fi o procedură foarte complicată. Când vorbim însă de conţinutul arhivei SIPA, lucrurile se complică, pentru că aşa cum au declarat inclusiv primii membri ai comisiei de inventariere şi doamna Monica Macovei şi apoi domnul judecător Cristi Danileţ, ei au afirmat faptul că în arhivă se regăsesc informaţii adunate ilegal de către foştii lucrători SIPA, prin metode care nu mă sfiesc să afirm că erau tipic securistice, informaţii privind viaţa privată a magistraţilor, inclusiv este posibil să fie chiar delaţiuni vizând viaţa intimă a acestora, chestiuni care vizează viaţa privată a acestor persoane, nu numai magistraţi, ci şi avocaţi şi alte persoane publice, care trebuie protejate ca atare. Deci ar trebui gândită soluţia care se ia vizavi de conţinutul acestei arhive”, a spus magistrata.

Întrebată cum ar trebui să se întâmple cu arhiva SIPA, după eventuala desecretizare, integrală sau parţială, Dana Gîrbovan a precizat: „Părerea mea e că am putea pe partea ce priveşte dosarele magistraţilor să ne gândim la un sistem similar cu cel al CNSAS-ului, pentru că acesta permite fiecărui magistrat să aibă acces, dacă există, la propriul dosar, dar în acelaşi timp îi protejează dreptul la viaţa privată, pentru că nu ar ajunge în spaţiul public, dar i-ar permite fiecărui magistrat, dacă consideră necesar, să verifice dacă au fost colectate date în mod ilegal privind persoana sa şi să tragă la răspundere persoanele vinovate, dacă au existat într-adevăr ofiţeri acoperiţi sau informatori în rândul magistraţilor în această perioadă, acest lucru ar trebui făcut public, iar restul, fireşte, depinde de categoria informaţiilor la care se referă fiecare gen de astfel de date”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.