Şomerii, nestimulaţi să muncească

Reintrarea în câmpul muncii nu este stimulată suficient, astfel că un şomer care revine în piaţa muncii ar câştiga numai 30% în plus faţă de ajutorul social, se arată într-un raport elaborat de Blocul Naţional Sindical (BNS) printr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European.

Astfel, 70,4% din câştigul suplimentar pe care l-ar obţine un şomer care intră în câmpul muncii se pierde prin impozite şi efectul net negativ al renunţării la beneficii sociale, astfel că nu există un beneficiu net superior pentru reintrarea în câmpul muncii.

România ocupă ultimul loc în UE în ce priveşte ponderea angajaţilor cu contracte pe perioadă determinată, doar 1% din lucrătorii români fiind angajaţi în acest fel, comparativ cu 15% media europeană, potrivit unui raport privind piaţa muncii prezentat, marţi, de BNS.

Iniţiatorii raportului susţin că acest lucru se datorează şi „anvelopei fiscale”, care a fost înăsprită pe perioada crizei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.