Sorina Pintea, despre cazul Săpoca: Asistentelor li s-a făcut frică

Numai la Spitalul Judeţean din Târgovişte sunt peste 700 de persoane care au fost tratate, dar nu aveau niciun fel de asigurare

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că suspiciunea sa este că agresorul de la Spitalul Săpoca a fost deranjat de prezența unui alt pacient, care fusese pus în același pat cu el și că asistentelor care erau de gardă li s-a făcut frică.

La Spitalul Săpoca, ministrul Sănătății a constatat niște lucruri „care trebuiesc verificate mai amănunțit, cum ar fi, de exemplu, patologia pentru care pacienții din salonul 206 au fost internați”.
„Acolo erau pacienți sedați, dar în vârstă, cu comorbidități, cu demențe, erau pacienți mai mult de paleație, nu neapărat de zona psihiatrică”, a explicat Sorina Pintea, la Digi 24.
„Eu vreau să văd foarte clar cum au fost internați acei pacienți, pentru că dacă au trecut prin UPU și n-au fost investigați și doar trimiși spre Săpoca, atunci s-ar putea să avem o problemă”, a mai declarat ministrul.

„În noaptea atacului, niciunul dintre cei cu care am discutat n-a spus că ar fi vorba de dormit. Pacienții spun altceva. Sunt diverse versiuni. Cert este că în momentul în care atacatorul a început să atace, nu se afla nimeni în preajmă. El a putut să omoare și să rănească 13 persoane, dar nu este vorba despre un minut, am spus de la început că nu cred în această variantă și am avut dreptate. Nu cred că nu s-au auzit zgomote deloc. Ușile celor două saloane erau deschise. Ușile salonului 207 sunt batante. Am pus întrebarea de ce nu s-a auzit când a intrat atacatorul cu acel stativ”, a povestit Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că suspectează că asistentelor le-a fost teamă să intervină.”Suspiciunea mea este că li s-a făcut frică. Este o suspiciune, nu a reieșit așa din declarații. A fost foarte interesant, dai telefon la 112, chemi muncitorii de supraveghere. E o chestiune pe care probabil anchetatorii o vor desluşi, pot să înţeleg că le-a fost frică, sunt convinsă că a deschis una dintre ele uşa, au văzut ce se întâmplă şi atunci au sunat după ajutor, dar finalul e tragic”, a continuat Sorina Pintea.

Sorina Pintea a mai spus că suspiciunea sa este că agresorul a fost deranjat de faptul că a fost pus în același pat cu un alt pacient.
„În acel salon erau 6 paturi. Agresorul era treaz și atunci au decis cei de acolo să-l pună pe pacintul nou-venit în pat cu agresorul, agresorul fiind întrebat „Putem să-l punem lângă tine?”, el spunând „Da” (…) Pe hol existau camere. Asistenta și-a făcut rondul, ușile saloanelor fiind deschise. Spune că l-a văzut pe acest pacient, pe agresor, spălându-se pe față și întrebându-l de ce nu doarme. Agresorul nu a spus nimic și s-a pus în pat. (…) La Tribunal, el a spus că a avut o altercație cu un coleg de salon, pe scări, dar el i-a lovit pe toți. S-ar putea să greșesc, dar suspiciunea mea este că a fost deranjat de prezența acelui pacient în pat lângă el. Existau paturi libere”, a conchis ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Romania-lumea a treia sau a patra. Nu conteaza cetateanul, numai salariile si pensiile nesimtite.

  2. Gata,au gasit scuza: le e frică! Ba nene,dar cand s-au angajat nu cumva si-au asumat locul de munca? Dar cand cer drepturi salariale plus bonusuri, nu le e frica de spontaneitatea si neprevazutul la locul de munca? Parca au o asigurare privind vatamarea corporală sau cel putin asa era! Cand e vorba de bolnav, vai! le e frica si cand e vorba de persoana lor…doar drepturi(sa nu spun mai multe)!

  3. Aproximativ 80% dintre managerii de spitale “nu au ce căuta în sistemul de sănătate”, a declarat luni Sorina într-o conferință SUBORDINEA Ministerului Sănătății, minister ce reglementează procedurile pentru ocuparea acestor funcții și care poate iniția modificări legislative în acest sens, pentru a nu mai exista procentul de manageri incompetenți prezentat de Sorina.
    Mai mult, în 2016, fostul ministru Vlad Voiculescu a inițiat o reformă a managementului spitalelor, dar coaliția PSD – ALDE a anulat modificările făcute și le-a abandonat pe cele în faza de proiect, preferând să conserve situația catalogată ca inacceptabilă de către Sorina.
    “De ce s-au opus din toți rărunchii reformei managementului de spital începută de echipa mea în 2016?”, întreabă Voiculescu, într-o postare pe Facebook? “Ca să poată în continuare fura, prin numiri politice și rotiri de cadre…”!
    Ministrul Sănătății NU explică mecanismul prin care s-a ajuns la această pondere. Și nici cum va schimba situația.
    “Vorbim mereu despre faptul că sistemul nu merge, dar sistemul suntem noi. 80% dintre manageri NU au ce căuta în sistemul de sănătate. S-a încetățenit o idee că merge și așa, s-a spus mereu că merge și așa. Ceea ce s-a întâmplat la Săpoca e rezultatul acțiunilor din ultimii ani, când s-a mers pe ideea că merge și așa. E vorba despre nerespectarea atribuțiilor de serviciu și despre modul în care unii aleg să-și exercite atribuțiile medicale”, a spus luni Sorina.
    Ea NU a explicat CUM se ajunge aici chiar și atunci când managerii câștigă posturile prin concurs și cu note mari.
    https://cursdeguvernare.ro/ministrul-sanatatii-80-din-managerii-de-spital-nu-au-ce-cauta-in-sistem-accesul-in-sistem-este-reglementat-chiar-de-ministerul-sanatatii.html

    PSDul sa traiasca, Romanii pot sa moara.

  4. „…are suspiciunea” ?! as fi vrut sa o vad pe doamna ministru devenita psiholog de ocazie (de,e „multilateral dezvoltata”,le stie pe toate) cum ar reactiona cand vede un nebun zdrahon (38 de ani),urlind,lovind bezmetic unde apuca cu un drug metalic…daca n-ai imaginatie-iar contabilii nu pot
    fi banuiti de asa ceva-scena nu prezinta nimic socant…

  5. Aceasta Fecioara din Orleans sui generis nu e medic, dar emite pareri din profesie. Si „Eu vreau să văd foarte clar cum au fost internați acei pacienți…”. Ce sa vezi, daca nu esti de meserie?! 1. Reactia de teama e fireasca atunci cind te afli in fata unei dezlantuiri violente intr-un spital de nebuni, fara protectia unei firme de securitate. De ce, in unitatile medicale cu potential de agresivitate a pacientilor, nu se angajeaza asemenea firme? De ce configuratia spatiilor nu secuizeaza personalul si ceilalti pacienti, in cazul unei agresiuni? A acuza o femeie ca ii e teama in asemenea situatii e o prostie. Esti mata vreo ninja sub acoperire, si nu stim noi? 2. „Pacientii spun altceva”. Pai, parca era vorba de pacienti la psihiatrie, nu de psihanalisti, conteaza ce spun?! 3. Ia-o mai usor cu UPU, unde nu exista medici psihiatri sau psihologi, trimiterea catre unitatile medicale de specialitate facindu-se pe baza unei evaluari medicale simple, de bun simt. Diferentierile de diagnostic le face medicul specialist, ceea ce dumneata nu esti, madam ministru! Ai idee cite agresiuni se petrec in spatiile UPU din tara, unde sint adusi betivi sau drogati violenti? Ai idee de cite ori personalul medical din aceste unitati e pus in situatii limita? Sau de cite ori se trezesc cu o intreaga satra pe cap, venita sa faca scandal si sa ameninte doctorii? 4. Sorina Pintea e produsul unui sistem politic si, ca atare, face o anume politica. Orice pretentie ca e Sfinta Fecioara coborita printre noi, imaculata si cu duhul dreptatii in mina, e nula si neavenita.

  6. Este firesc că asistentelor li s-a făcut frica. Că le este frică și la vajnicii polițai și jandarmi care capătă bonuri de masă și sporuri tocmai ca să nu le fie frică. Dar frica, deci frica nu lașitatea, sunt sentimente ale celui care gândește și previne și poate fi numai în parte incriminată. Partea semnal de alarmă domna ministru Pintea este ca această nenorocire este folosită din nou pentru a crea nemulțumire. Zile aceste am fost la fizioterapie. Asistente deosebite de la aparate la masaj, sau împachetări cu parafină știau tot. Nu era mai aglomerat ce alte dăți, dar majoritarea se plângeau de supra aglomerare și invocau nevoia angajării de personal. Rețelele de agitatori sunt active din zori și până în seară!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.