Spectacole pentru noi și ai noștri

Ioan Holender Foto: Clemens Fabry

Recent, am fost invitat de Guvernul României la evenimentul de lansare a Anului Centenar, care va avea loc duminică, 26 noiembrie, la Teatrul Național București.

La acest “eveniment” vor participa soliști și instrumentiști invitați din străinătate, cărora li s-au oferit onorarii exorbitante.

Tenorului argentinian, Marcelo Álvarez, care ulterior a și anulat participarea sa la acest spectacol, i-au fost oferiți 40.000€ (net), o suma de trei ori mai mare decât cota sa internațională.

Álvarez va fi înlocuit duminică de tenorul Piotr Beczała, care probabil va primi același onorariu!

Din păcate, negociem de la nivelul unei țări aflate în curs de dezvoltare  ori ca în Qatar sau Oman.

Deși onorariile aberante plătite artiștilor străini sunt susținute din banii plătitorilor de taxe și impozite, la acest spectacol vor avea acces, doar cei invitați de Guvern. Cu bani publici, dar nu pentru public.

Iată că am ajuns din nou la obiceiurile de dinainte de ’89, când se organizau spectacole “pentru noi și ai noștri”.

Ioan Holender

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

5 Comentarii

  1. Lansarea Anului Centenar se poate face si cu invitarea in exclusivite ai artistilor nostri ! Sumele exagerate pretinse de invitatii straini ar trebui sa convinga spre aceasta idee .Gramada imensa de bani ,bani publici, ar putea fi impartita artistilor nostri [ care nu prea stau pe rose cu banii] sub diverse forme de premiere ,recompense pt merite in cariera , pt tinere talente ,etc . Apropo, dintre numerosii ,, oameni de afaceri ” posesorii a MILIARDE de euro FURATE din banii publici nu se gaseste niciun sponsor iubitor de cultura ? Intrebare pur retorica , genul acesta de ,,oameni” nu au constiinta si nici cultura ! Ii cunoastem cu totii ,traiesc printre noi!

    • Grea viata ai daca gandesti asa, invata sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti, oare te iubesti si te apreciezi? Nu-ti mai denigra concetatenii intr-o zi vei fi catalogat la fel. Ceea ce semeni aceea vei culege.

  2. Va inteleg. Dar…Daca si romanii si-ar fi construit istoria prin razboaie de cucerire si ne-am fi facut un titlu de glorie in subjugarea altor neamuri, schingiuind si ucigand, azi am avea o pozitie ”onorabila” in fata unor artisti straini, carora le este teama sa nu-si sifoneze imaginea(chiar si pe onorarii mari) adica ”piata” daca un jurmallist va face o remarca ironica fata de Romania. Suntem o tara fara legi impotriva defaimarii si fara avocati care sa apere imaginea Romaniei in cazul unui articol rauvoitor. O VIP-esa poate scoate milioane daca i se publica chipul fara accept. Statul roman n-a constientizat notiunea de aparare a imaginii, a caracterului de stat independent si sanctionarea conform tratatelor internationale a celor care nu respecta Statul roman. Unii din noi au ajuns sa se extazieze daca apare o nota pozitiva si invers sa dispere daca unul a stranutat. De fapt este o greseala invitarea unor straini de o sarbatoare interna. Avem suficienti artisti talentati ca sa organizam un spectacol. In lume nu cei talentati sunt si renumiti, doar cei alesi de agentiile artistice, reclama poate face si un afon privighetoare, nu toti spectatorii asista din pasiune unii doar ca sa para cea ce nu-s. Este sarbatoarea cetatenilor romani. Nu-i Olimpiada. Snobismul se poate rezolva facand turism cultural. Pe artistii nostri sa-i pretuim si sa-i onoram. Un Papa a refuzat participarea la sfintirea unei catedrae in Coasta de Fildes pentru ca nu-i rentabila, fiind o tara foarte saraca, apoi datorita criticilor si-a schimbat opinia. Pot fi mici si unii foarte respectati pe care sarmanii ii vad ca pe niste Sfinti. Cei ajunsi pe o treapta sociala inalta ar trebui sa invete sa aprecieze si oamenii mai putin norocosi, viata si gloria sunt efemere.

  3. Atunci cand politicienii roman ”toaca banii nostrii” si nu-i nici o noutate, nici nu conteaza CATI bani toaca si nici pentru ce. Incercati sa vedeti daca ar avea ”curajul” sa toace bani, din banii lor penyru NOI, o sa va convingeti ca NOI nu contam, doar banii nostri pe care ii cheltuiesc fara nici un fel de discernamant, mai ales … nu conteaza nici pentru cine sau ce ?.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.