Ministerul Sănătății, vizat de taxa pe paragină, în Timișoara

Spital lăsat de izbeliște

constructie, investitie, timisoara

Autorităţile locale timișorene ameninţă Ministerul Sănătăţii cu supraimpozitarea pentru o proprietate în paragină. Este vorba despre o clădire ridicată pe jumătate şi abandonată, unde ministerul promitea că va deschide un institut oncologic regional.

Lucrările, promise din 2015, nu au fost demarate nici până acum, iar ruina a devenit un focar de infecţie. Terenul care înconjoară clădirea ridicată pe jumătate este plin de buruieni. Taxa pe paragină poate ajunge la o valoare mai mare de până la cinci ori a impozitului pe clădiri şi terenuri. În ceea ce priveşte proiectul de deschidere a unui institut regional, licitaţia este amânată din 2017 pentru luna mai 2018. Anul acesta 35 de proprietari de clădiri vor achita cu 300, respectiv cu 400% mai mult la impozit.

Lucrările nu au demarat

Clădirea se află la ieșirea din Timișoara și este pe jumătate ridicată, lăsată așa de mai bine de 20 de ani. De aceea, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spunea că are de gând să ia măsuri. El vrea să întocmească un dosar pentru ca Ministerul Sănătății să plătească un impozit de cinci ori mai mare pentru că nu a făcut nimic cu acea clădire. Aceeași măsură poate fi aplicată și pentru terenul aferent construcției. El este la fel: lăsat în paragină, plin de buruieni și o sursă de ambrozie pe timpul verii. Clădirea trebuia să fie transformată într-un institut oncologic regional, o investiție promisă de Ministerul Sănătății. Investiția se ridică la 511 milioane lei. Până acum banii nu au fost alocați și nici lucrările nu au început. De asemenea, licitația programată să se organizeze în 2017 a fost amânată pentru anul acesta. Dacă aceasta va fi finalizată, iar lucrările vor începe, toată regiunea de vest a țării va beneficia de un institut oncologic în anul 2021.

Lansarea proiectului, cu surle și trâmbițe

În luna august 2015, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe a avizat demararea lucrărilor de construcţie a Institutului Regional de Oncologie Timişoara. „Timişoara nu a fost inclusă pe lista centrelor în care se vor construi spitale regionale de urgenţă cu finanţare europeană. Așa cum este cazul oraşelor Iaşi, Cluj şi Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale tradiţionale (Bucureşti, Cluj, Iaşi), Timişoara nu dispune de un institut regional de oncologie. Ca urmare, era imperios necesară dezvoltarea unui astfel de obiectiv şi în această regiune. Finanţarea construcţiei va fi asigurată din mai multe surse de finanţare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi“, declara la vremea respectivă prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Spital neterminat, abandonat din 1994

În această zonă a fost demarată, încă din anul 1994, construirea unui spital municipal. Proiectul a fost abandonat după ridicarea unei părţi din ziduri. Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea unui institut oncologic în zona Banatului încă din anul 2009, când a propus înființarea acestuia prin HG. În anul 2012, Ministerul Sănătăţii a realizat Studiul de Prefezabilitate şi Studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara. În documente sunt propuse soluţiile concrete de preluare a unei părţi din construcţia existentă şi dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern şi complex. Institutul ar trebui să aibă 476 de paturi, servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă şi îngrijire paliativă, precum şi spaţii dedicate activităţii didactice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Asa arata un spital regional(dina alea 10 promise) „made of Dragnea „!Stela..

  2. Nu-i nimic atunci cand faceti cancer va tratam cu niste „anti-coruptie” si „justitie indepedenta” pentru ca nici voua nu va pasa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.