Coșmarul nu se mai termină

Spitale înghițite de mizerie

Mucegai, tencuială căzută, subsoluri inundate, cearșafuri și pături rupte sau murdare. Acesta este tabloul pe care toți bolnavii îl întâlnesc la Clinica 4 pentru copii din Cluj-Napoca. Este locul unde an de an sunt tratați sute de copii cu probleme grave, printre care și cele pulmonare.

Semnalul de alarmă a fost tras de mai mulți părinți care nu înțeleg cum managerii spitalului nu iau măsuri, având în vedere această situație. Fațada exterioară este renovată, în interior lucrurile arată jalnic. Mai mulți părinți au postat filmări pe diverse rețele de socializare, în care arată dezastrul din spital. „E mucegai și igrasie peste tot, apă pe jos. Și nimeni nu face nimic, iar aici sunt copiii noștri care vin bolnavi și ies de aici și mai bolnavi“, spune un părinte care are copilul internat la secția de boli infecțioase.

Responsabilitate pasată de la unii la alții

Responsabilii de la Consiliul Județean Cluj, instituția care administrează spitalul, susțin că acum clinica de pediatrie este renovată cu ajutorul unor sponsori. „Posibilitățile de intervenție a Consiliului Județean sunt limitate. Pe de o parte, imobilul aparține Universității «Babeș-Bolyai», pe de altă parte, clădirea este revendicată de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia“, a declarat, pentru TVR, Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Cei de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ sunt însă de altă părere. „Pediatrie 4 din Cluj-Napoca este o clădire în care de peste 25 de ani funcționează un spital de copii. E o clădire în care s-au făcut investiții de cei care administrează și sunt convinsă că tot ei vor găsi soluții ca acei copii să stea în condiții decente și normale pentru un spital“, explică Laura Irimieș, purtătorul de cuvânt al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj. Și în timp ce-și pasează responsabilitatea de la unii la alții, de pierdut au tot bolnavii.

La Găești, ca în secolul XX

Altă zonă a țării, alt spital, aceleași probleme. La Spitalul Orășenesc Găești, imaginile surprinse de un vizitator au dus la declanșarea unei anchete. În filmare se observă un pat cu cearșafuri și perne pătate alături de pături rupte, dar și vase de la bucătărie care par să nu mai fi fost schimbate de ani de zile. Conducerea unității susține că e un caz izolat, iar personalul de la curățenie va fi sancționat. „Am făcut deja acte pentru sesizarea Consiliului Etic, astfel încât toate persoanele neglijente să fie sancționate“, spune dr. Cristina Seletea, directorul Spitalului Orășenesc Găești. Unitatea medicală are în grijă 80 de mii de oameni atât din Găești, cât și din alte 16 localităţi învecinate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Situația se perpetuează de decenii (ale democrației) pentru că renovarea și cârpirea spitalelor sunt acordate unor firme agreate de politicienii locali, cu licitații trucate și prețuri astronomice iar lucrul realizat este de cea mai proastă calitate și durabilitate. Ce se cârpește azi, se cojește mâine iar ce nu se cojește nu este conform normativelor în vigoare pentru că este realizat după ureche. Bani au fost, sunt și vor fi după cum sunt și cei care îi papă. Soluția e un DNA ceva mai mare, mai agresiv, sporirea pedepselor și înmulțirea închisorilor.

  2. – este bine, criminalii esede baga sute de milioane de E in sfintele lacasuri
    – si da-le doamne voturi pentru criminali ca ei ne dau pamanturi si lefuri groase

  3. Nu se poaaate! Tocmai la Cluuuj, in inima civilizatiei? Acolo unde se cheltuiesc o groaza de bani oe ” untolduri ” si tot felul de manifestari cu pretentii de cultura? Nu cred!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.