IMM-urile trag un semnal de alarmă

Avertismentul IMM-urilor privind Split TVA

Reprezentanţii IMM-urilor susţin că soluţia de plată a TVA-ului într-un cont dedicat – Split TVA – generează costuri suplimentare pentru firme şi va afecta activitatea şi supravieţuirea acestora.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Dan Mureşan, a declarat, marţi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că guvernanţii nu au evaluat costurile noii măsuri înainte de a emite OUG prin care Split TVA va intra în vigoare obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.

”Varianta actuală a Split TVA generează costuri suplimentare la nivelul IMM-urilor, iar aceste costuri nu au fost evaluate înainte de a se emite această OUG care afectează activitatea şi supravieţuirea IMM-urilor, pentru că nivelul de câştig din implementarea Split TVA la nivelul IMM-urilor este nesemnificativ. Astăzi avem 850.000 de firme în România, din care 400.000 sunt plătitoare de TVA. Dar din acestea, 50.000 sunt contribuabili mari şi mijlocii, iar restul sunt firme mici şi mijlocii care se conformează la plata TVA-ului. Noi discutăm că efectul Split TVA-ului se referă strict la ceea ce se declară şi cât se încasează. Efortul pentru a recupera o sumă este mult mai mare faţă de cât se recuperează din neplata la termen a unei TVA. Split TVA va afecta IMM-urile din punct de vedere al birocraţiei, va genera costuri suplimentare de salarizare pentru evidenţa şi realizarea acelor plăţi, pentru prelucrarea contabilă, în primul rând şi pentru modul de declarare. Toate acestea vor fi nişte costuri pe care le pui în mod artificial, fără un efect real asupra activităţii lor”, a explicat Mureşan.

Potrivit acestuia, din partea IMM-urilor se propune ridicarea plafonului de plată de TVA, care să nu mai fie de 220.000 de lei ci să fie undeva la 200.000 de euro, astfel că, automat, foarte multe firme vor scăpa de stresul colectării şi deducerii TVA.

”Nici nu se mai pune problema unei evaziuni fiscale în domeniul TVA-ului, dacă aceste firme nu mai pot să opteze să nu fie plătitoare de TVA. A doua măsură importantă pe care o vedem este implementarea taxării inverse, care presupune să nu mai circule TVA-ul, ci doar pe hârtie, şi asta nu mai generează acea tentaţie de a-şi însuşi cineva TVA-ul în mod fraudulos. O altă măsură este extinderea impozitării veniturilor şi în alte zone sau domenii în care, deocamdată, statul nu şi-a extins braţele ca să taxeze efectiv ceea ce se poate taxa pentru o economie în formare, pentru că noi, în România, suntem într-o economie în formare, nu suntem într-o economie matură”, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Potrivit acestuia, prin Split TVA, care este un sistem de monitorizare fiscală, sunt modificate comportamentele fiscale al multor oameni într-un mediu unde nu există sistem bancar la dispoziţie în orice moment, nu există un sistem de telecomunicaţii foarte bine dezvoltat, astfel că se încearcă adaptarea unui sistem care nu se poate aplica uniform la nivelul ţării.

Dan Mureşan susţine că OUG privind Split TVA ar trebui îmbunătăţită în cadrul dezbaterilor din Parlament, în condiţiile în care piaţa spune că o astfel de măsură nu ar funcţiona corect.

Recomanda
Eugenia Solomon 845 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Ati avut un sait frumos, elegant si placut. L-ati distrus. Ati intrat iin randul limii cu saiturile de doi lei.

  2. „Reprezentanţii IMM-urilor susţin că soluţia de plată a TVA-ului într-un cont dedicat – Split TVA – generează costuri suplimentare pentru firme şi va afecta activitatea şi supravieţuirea acestora”.
    Probabil ca da. Dar de ce nu spun distinsii reprezentanti cat reprezinta costurile suplimentare? Cumva spre 60-70% din venituri? De asemenea, cu privire la afectarea activitatii nu ne-au prezentat deloc care ar fi problemele. La fel si in legatura cu afirmatia referitor la „supravietuire”. Este adevarat ca nici guvernantii nu au explicat convingator la ce foloseste „split TVA-ul”, astfe ca cei care se opun nici nu mai trebuie sa argumenteze de ce o fac.

    Afirmatia reprezentantilor IMM-urilor (oare toate IMM-urile sunt reprezentate de CNIPMM) conform carora „nu există un sistem de telecomunicaţii foarte bine dezvoltata, stfel că se încearcă adaptarea unui sistem care nu se poate aplica uniform la nivelul ţării” este o mare prostie (sau reprezentantii nu cunosc realitatea). Nu este nici o problema daca prin anumite initiative „sunt modificate comportamentele fiscale al multor oameni”. Aceasta inseamna evolutie, nu putem sa ramanem la „practici” din trecut.

  3. Split TVA nu a fost in programul de guvernare a PSD-ului. Acest klingonian de Tudose l-a introdus nu pentru ca ar fi bun la ceva ci pentru ca va creea grave probleme patronilor si pesedeului. Split TVA va bulversa toata activitatea economica in Romania.

  4. Probabil și majoritatea evazionistilor la plata TVA „se vaită” de „split TVA” ?Remarcați că și comisionul bancar „generează costuri” asemnătoare ?

Comentariile sunt închise.