Statistici care se bat cap în cap

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a declarat, în urma audierii președintelui Institutului Național de Statistică, că pe listele Autorității Electorale Permanente (AEP) sunt 700.000 de persoane în plus față de datele INS, care constată o scădere a populației cu 70.000 de persoane pe an.
„Președintele INS a lămurit pentru mine un lucru care este elocvent. Populația României este într-un proces de scădere. Avem un spor negativ de circa 25% pe an. Asta înseamnă că populația României se împuținează cu circa 70.000 de persoane pe an. Asta e ceea ce ne-a confirmat președintele INS. Eu am ridicat o problemă. Am verificat listele electorale de la referendum din 2012 și am văzut acolo că sunt 18,2 milioane de cetățeni cu drept de vot. Coroborând cu ceea ce ne spunea președintelui INS, că populația INS scade cu 70.000 de persoane pe an, ar fi trebuit să scădem cu circa 500.000 în această perioadă. În 2019, văzând persoanele înscrise pe listele electorale, am constatat că numărul a crescut cu 700.000. În loc să ne împuținăm cu 500.000 așa cum spune INS, pe listele AEP constatăm că sunt 700.000 de persoane în plus”, a declarat, miercuri, Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice din Senat.
Senatorul ALDE a spus că dorește ca la ședința viitoare a Comisiei Economice să invite reprezentanții AEP și ai Ministerului de Interne pentru a clarifica discrepanța de date și de ce nu sunt folosite informațiile de la INS.
„Cred că trebuie să facem lumină în această situație. Am gândit că la ședința viitoare să invităm pe cei de la AEP, MAI, să vedem de ce suntem în această situație. Vrem să știm pe ce bază lucrează AEP, dacă folosește date de la statistică, pentru că datele de la statistică sunt cele mai relevante, mai ales că recensământul din 2011 a costat 60 de milioane euro și mi se pare absolut aberant ca având acele date la dispoziție, să nu le folosim”, a afirmat Zamfir.
Președintele Institutului Național de Statistică, Andrei Tudorel, a explicat, în cadrul audierii de la Comisia Economică, modul în care instituția din subordinea sa a acționat la recensământul din 2011.
El a explicat că datele de atunci au fost colectate după CNP.
„Recensământul din 2011 a fost foarte complex, dintr-un motiv foarte simplu. S-a introdus un instrument nou în momentul respectiv, codul numeric personal. Din păcate, recensământul s-a desfășurat într-o perioadă politică intensă. Au fost alegeri. Atunci s-a creat această confuzie, între folosirea datelor statistice pentru alegeri, folosirea datelor statistice pentru informațiile publice ale statului român. Nu am fost în instituție în perioada respectivă. Am venit în 2013. Garantez că au fost date de bună calitate. Nu numai că am salvat 60 de milioane de euro, am salvat imaginea României. Dacă noi nu finalizam acel recensământ și l-am finalizat în condiții foarte bune, am fi fost printre puținele două sau trei țări care nu și-au încheiat recensământul la nivel mondial. Recensământul este organizat în toate țările lumii cam în același an. Runda următoare, 2020-2021. Până la sfârșitul lui 2022, datele trebuie încheiate”, a afirmat Andrei Tudorel.
Tudorel a mai spus că statististica din România nu trebuie validată de Guvern.
„Statistica din România, ca statistica din orice țară, nu numai din Europa, nu are obligația ca datele statistice să fie validate de un Guvern. INS este în subordine strict administrativă. Din punct de vedere politic, nu există nicio subordonare. Regulamentul european stabilește foarte clar, președintele INS este singurul care decide asupra componentei profesionale asupra statisticilor publicate de INS. Există o obligație ca datele statistice să fie publicat în același timp pentru toți utilizatorii de date statistice, indiferent că sunt români sau străini. Noi avem obligația de a publica la o dată stabilită datele statistice respective”, a declarat acesta.
Totodată, președintele INS a explicat modul în care au fost corectate datele întregistrate de două ori.
„În urma culegerii datelor din teritoriu, o anumită parte a populației nu a avut completat unul sau mai multe chestionare. În aceste condiții, noi aveam două obligații. Prima obligație era să nu avem duble înregistrări, și din fericire, fiind CNP, s-a putut foarte ușor realiza această analiză a existenței dublelor înregistrări. Era și chestiunea de completitudine, ce se întâmplă cu persoanele care nu și-au completat datele la recensământ. Am avut un mare noroc la nivelul ministerelor. Au existat în 2011 surse administrative care au putu fi folosite și pentru a veni să completăm această bază de date. Aici, trei cifre sunt relevante. Din teritoriu s-au cules 19.200.000, în urma analizelor dublelor înregistrări, s-a ajuns la 18.900.000. În urma completării cu surse administrative, cifra exactă a fost de 20.121.641. Nu am cules din surse administrative date privind religia, etnia și limba maternă. Nu avem decât structura procentuală iar valorile absolute nu corespund datelor din teren, pentru că acestea sunt date care sunt declarate pe propria răspundere. Din acest motiv, relevante pentru cele trei caracteristici sunt structurile. Noi am publicat datele în 4 iulie 2013”, a declarat președintele de la Statistică.
În același timp, Andrei Tudorel a transmis că în populația rezidentă nu intră și cei care au plecat peste hotare mai mult de 12 luni.
„La recensământul populațiilor și locuințelor se înregistrează populația rezidentă, conform definiției, standardului. Persoanele care sunt pe teritoriul țării sau sunt plecate în străinătate mai puțin de 12 luni. Românii care sunt plecați în străinătate mai mult de 12 luni nu sunt cuprinși în populația rezidentă. INS mai publică și populația după domiciliu, adică toți cetățenii români care au domiciliul la o anumită dată pe teritoriul României. Aici există cele două diferențe între populația rezidentă și populația după domiciliu. Mai reproducem și străinii care sunt pe teritoriul României, dar stau mai mult de 12 luni. La populația stabilă sunt și cetățenii altor state care stau pe teritoriul României dar mai mult de 12 luni. E o pondere mică. De ordinul zecilor de mii, cel mult de suta de mii”, a explicat șeful INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

  1. Tin minte si acum cand au venit acasa,si mi-au recenzat pana si aerul conditionat,despre aer am aflat,DAR CATI SUNTEM,NU!A trecut atata timp si nu stiu!Suntem neimportanti,ca cetateni,cand isi ating scopurile,hai cu maciuca,vulgaritati,tot tacamul,vicleniile lu’PETROV,au murdarit pe multi,preluandu-i mizeriile!Apare acum”anticipatu'”iohannis simtindu-si tronul mazilit de propria mojicie!Ba,statelor pe unde bananaie „diasporenii”,si aia din AMAZON,sa dati spatii ca va ia mama dracu’!Inregistrati doar 18000,restul turisti planetari!E sublim!IN TIMP CE NOI,ROMANASII,TRAITORI IN ROMANIA,PUTEM FI FURATI DE VOTUL,NORMAL AL ADRESEI PE CI,LISTELE DOVEDIND CA S-A „ALERGAT”PE APUCATE,udmr PRIN ALTE JUDETE,CEILALTI,pnl,usrplus0,concluzie TABULA CRASA,MATEMATICA I-A DAT DE GOL.TOT STIINTA EXACTA NE AJUTA.DECI,CATI SUNTEM?Aveem,”statisticieni” de soi,dar isi bat joc de noi!UN „UMIL” CETATEAN DE MANA A-DOUA-A,RECENZAT DAR REJECTAT,EI SUNT”PRETIOSII”NU MA PUN CU „BRAIN-STORM-UL”PROSTULUI!SI TOTUSI…NU SE INCHIDE,REVIN LA MATEMATICA!LE PUNE PIEDICI DOAMNE-DOAMNE?O,DA.

  2. PSD ARE O PROBLEMA DE EXISTENTA … SI-A PIERDUT REFLEXELE DE LUPTATOR ! CE-I CU BLEGEALA ASTA CIUDATA ?

  3. Babaiatule,Zamfire,ala maritat cu aia de la a3, aveti guvernul de 2,5 ani. Ce ati facut in timpul asta? Legi in favoarea talharilor,atat! Esti nebun? Pai voi stati sa va fure opozitia alegerile? Ca dupa cat bine ati facut infractorilor,n-aveati cum sa pierdeti alegerile,nu? Auzi 4%! Mie mi-ar fi rusine sa mai scot capul in lume! Dar voi nu. Ca o capra raioasa,stati cu coada pe sus. Ne vedem la alte alegeri,zambiluta!

  4. Votul a fost o făcătură. Sînt genewrali în STS, SRI și cghiar SPP care sînyt implicați în măsluirea votului la europarlamentare, pe partea cu diaspora unde e mai greu de depistat. Cum vine asta, drogații rezist au ajuns pe locul trei electoral cînd ei în afară de scandaluri n-au făcut nimic?. iarșeful ăla de la Statistică e ciudat rău, trimiteți-l la un spăital ptr boli nervoase, nu e niciu o scădere de populație. Romînii pleacă și se întorc, pleacă și se întorc

  5. V-a lamurit seful INS?!
    Varza romaneasca!
    Daca compari Numarul de Cetateni romani cu drept de vot anuntati de AEP in 2019(aproape 19 Milioane de Romani!)cu Numarul de alegatori INSCRISI pe Listele de Vot, adica Numarul de cetateni Romani cu Drept de Vot la Alegerile parlamenatre si prezidentiale din 1990, te doare capul!
    In 1990 Numarul TOTAL de Cetateni Romani cu Drept de Vot a fost de 17.200.722 alegători, Inscrisi atat pe Listele de la Parlamentare cat si la Prezidentiale!
    In 2019, DUPA 30 de Ani desi INS a Anuntat OFICIAL ca Luna de Luna, in Fiecare AN, Numarul Deceselor a fost MAI MARE decat Numarul NOU-NASCUTILOR, adica Populatia Romaniei SCADE Dranmatic, gasim in Listele electorale PARADOXUL Romaniei: 19 Milioane de Alegatori in 2019 FATA de 17,2 Milioane de alegatori in 1990!
    A-propos, toamna cand incepe Scoala, Ministerul Educatiei anunta si el: aproape 3 Milioane de Elevi incep Scoala!
    „Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), numărul elevilor înscrişi în anul şcolar 2018/2019 e de aproximativ 2,9 milioane.”

    „INS din România indică în studiile sale numărul TOTAL de copii din țara noastră. Statistica de la 1 ianuarie 2018 arăta că numărul total de copii cu vârste între 0 și 19 ani e de 4.443.588.”
    Scadem aproximativ 500000 copii cu Varsta peste 18 Ani(vezi link!) si REZULTA ca Romania are 4 Milioane COPII care NU au Drept de Vot!
    https://a1.ro/news/social/cati-copii-sunt-in-romania-2018-cati-traiesc-in-mediul-urban-rural-id796927.html
    Adunam cu cele 19 Milioane cetateni cu Drept de vot si REZULTA ca Romania are o Populatie de PESTE 23 Milioane locuitori, cat in vremea lui Ceausescu!
    Desi, INS anunta Lunar, de 30 de ANI, Scaderea populatiei Romaniei si a Numarului de nou-nascuti!
    Ghicitoare: ce Populatie are Romania?

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_preziden%C8%9Biale_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_1990

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_legislative_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_1990

  6. Deci spor pozitiv de populatie votanta de 1,2 milioane 2012-2019, concomitent cu spor negativ de natalitate la romani.
    1,2 milioane cetateni pe liste suplimentare la vot, in interior, in 2019.
    Practic in fiecare an sunt naturalizate cam 200 de mii de persoane.Un ritm foarte bun si sustinut.
    N-am nimic impotriva naturalizarii, dar dreptul de vot si de a fi votat sa vina totusi dupa vreo 10-14 ani de stat prin Romania cu domiciliul.Sau dam cetatenia sa marim populatia UE.Poate aia de obtin cetateniile astea o fac pur din interes material, sa intre in UE si nu din romanism.
    Aparent cei 1,2 milioane de suplimentari pot fi dintre astia naturalizati.

    Daca ritmul de colonizare se mentine, prin 2030 romanii vor fi in vest, iar in Romania vor fi numai naturalizatii si la vot.
    Salarizarea mica, continuarea restitutio in integrum, vanzarea terenurilor agricole catre straini si ritmul slab de crestere al firmelor mici si mijlocii pentru ca bancile nu se implica, sunt toate garantia succesului celorlalti.

    Trebuie oprita aceasta incetatenire la foc rapid, Romania nu castiga nimic.

  7. nu si-au pierdut vigoare, dar ”vociferarea” a fost modul de manifestare a doamnei Pippide vocea CDR, DA etc, iar daca sunt reale procesele verbale in care ”nu se inchid datele”…ce sens are? totul este o pierdere de timp…statisticienii, cei din BEC sunt in vacanta nu trebuie sa gandeasca nu trebuie sa coreleze, doar sa emita niste date…daca Wiki declara o populatie de 19 milioane si aprox 25-30% sunt minori, atunci alegatori sunt 14,25 si 13,3 milioane, deci in 2012 poporul a fost dus in eroare

  8. Necunoscuta cu “ce populație are România” este veche, și a ieșit penibil la iveală la referendumul de demitere Băsescu. Se pare că și aici dictează UE și ambasada SUA de nu nimeni voie să taie nodul electoral.

  9. Ambele statistici sunt gresite. De ce? Pentru ca nu iau in considerare fenomenul cel mai important: Foarte multi romani traiesc in afara legii, pentru ca nu sunt inregistrati legal acolo unde traiesc. Ei au migrat intern sau extern, dar nu si-au facut actele necesare. Marea majoritate a romanilor plecati in afara, peste 80%, inca sunt inregistrati ca locuind in tara, in baza cartii de identitate. La recensamant ei au fost declarati ca traind in tara de rudele lor, de frica sa nu le creeze probleme. In Bucuresti traiesc azi aproape un milion de persoane care lucreaza aici, dar dupa acte ei traiesc in alte localitati din tara. La fel si in alte centre universitare.

    Consecinte grave:
    1) Planurile primariilor pentru servicii publice (transport public sau privat, parcari, energie, apa/canal…) sunt gresite, pentru ca sunt facute pentru un numar insuficient de locuitori.
    2) Marile orase sunt private de taxele datorate, banii conform legii ducandu-se dupa domiciliul declarat.

    Ca mai sunt probleme la vot… E deja o problema minora.

  10. Ro este condusa de MAFIE. Toate institutiile sunt o mafie. Alegerile au fost fraudate. Cica se va face ancheta. Pai daca si cu aceasta ancheta se merge pe modelul guvernarii PSD ALDE in 2 ani jumate care nu au facut nimic in justitie. Comisia de ancheta a SRI condusa de catre Manda ce a facut? Ca totul a fost tergiversat la maxim ca apoi sa fie un maaare fas. De asta a si pierdut din alegatori PSD ALDE. Vrem miscare, vrem rezultate. Vrem comisia de ancheta a alegerilor in miscare si cu rezultate cat mai rapide, nu iar tergiversari si fasuri… institutiile toate justitia serviciile totul trebuie schimbat la sange fara mila. Astia au ruinat tara. Numai slugarnicie si tradare de tara . Fraudarea alegerilor este CEA MAI GRAVA INFRACTIUNE. TOATA ESENTA DEMOCRATIEI ESTE CALCATA IN PICIOARE. FRAUDAREA ALEGERILOR E SIMILARA UNUI GENOCID. Aici nu e vorba doar de PSD si Dragnea. Ancheta privind fraudarea alegerilor din 26 mai TREBUIE FACUTA. ESTE FOARTE IMPORTANT

  11. Este tot mai limpede ca alegerile au fost fraudate. Securitatea s-a mobilizat exact cat sa scoata strategic PNL-ul si USR-ul peste PSD, atat cat sa-i trimita la Bruxelles pe codosii din PRO si PMP si atat cat sa-i elimine din cursele interne (viitoare) pe Tariceanu si ALDE. Totul a fost posibil deoarece Dragnea si PSD-ul au dormit linistiti fiind amagiti la propriu de cei de la A3, realizatori si colaboratori, toti indicand un procent superoptimist pentru PSD. NU stiu daca este asa, dar am auzit ca sondatorul neamului Pieleanu ar fi beneficiat si el de miloaga lui Soros ca bursier. Oricum Mihaita, Tudorica, Mircica si restul l-au lucrat la rupere pe Dragnea cu al sau PSD. Ca au facut-o din pura prostie (nu dau pe-afara de inteligenta) sau la ordin (A3 este si ea tot o televiziune securista), realitatea este ca PSD-ul a ramas naucit si acum. Au fost furati golaneste la drumul mare si nici macar nu se lamenteaza ca sa nu mai vorbim de fapte. Ce-o fi in mintea lui Dancila?

  12. Ce e greu de inteles? Moare lumea si se nasc din ce in ce mai putini copii. Cred ca domnul nu s-a gandit ca mai sunt si copii care, de la recensamant incoace, au implinit 18 ani, avand acum drept de vot.

  13. Zamfir GRESESTE…..ne-am inmultit artificial cu noi cetateni romani din Basarabia plus UN MILION .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.