Statul dă 90 mil. euro CEO, ca să-și poată plăti drepturile de poluare

Complexul Energetic Oltenia primește anul acesta 453 milioane lei – împrumut de la stat, ca ajutor de restructurare, bani care trebuie folosiți strict pentru achiziția certificatelor de emisie CO2, potrivit unei HG promovate de ministerul Energiei. Acestea sunt așa numitele „drepturi de poluare”, o impunere a Comisiei Europene pentru toate fabricile din eurozonă și o povară pentru mineri care auacuzat că, de ani de zile, au ajuns ca până la 30% din venituri să se ducă pe achiziția acestor drepturi de poluare. Cele 90 de milioane euro ar însemna, potrivit datelor de anul trecut, cam jumătate din suma necesară CEO pentru a-și achita toate obligațiile de poluare.

„Art.1. Se aprobă acordarea ajutorului de stat pentru restructurare sub formă de grant în favoarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia” SA în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de gaze cu emisii de efect de seră, pentru anul 2023. Art. 2. Ajutorul de stat de restructurare sub fomă de garant în valoare totală de 453.500 mii lei pentru anul 2023, se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, pentru finanțărea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră”, se arată în textul actului normativ citat.

Complexul Energetic Oltenia, ca operator de instalații de producere a energiei electrice, are obligația, în conformitate cu prevederile HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare, de a preda, cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră emise în cursul anului precedent. Nerespectarea obligației de conformare atrage o penalizare de 100 euro echivalent în lei/certificat.

Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro, anul trecut. De la înființarea CEO, în 2012, și până anul trecut, compania a plătit peste 1 miliard euro pe certificatele de emisii CO2.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1069 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Contracte cu dedicatie, nu dau din buzunarul propriu, au la dispozitie bugetul statului din care varsa exact unde nu este necesar!

  2. De la cine cumpara CEO,certificatele verzi? In buzunarele cui A INTRAT MILIARDUL DE EURO ,PANA ACUM SI IN BUZUNARELE CUI VOR INTRA IN VIITOR? Daca cumpara certificate verzi,nu mai elibereaza in atmosfera gaze de sera, este aerul mai curat?Certificatele verzi sunt bagheta magica de disparitie a poluarii?Sa intelegem ,ca cine plateste mult ,poate sa polueze cat vrea. Buna afacere!
    In loc sa cumpere filtre de calitate,in loc sa foloseasca materii prime de calitate,nu tot felul de deseuri toxice in arzatoare ,se arunca bani,de fapt pe nimic,pe niste sisteme inventate de sifonare . In fiecare an in timpul iernii,aerul este extrem de poluat.Miros puternic de deseuri petroliere,cauciuc,acetat[de la borhotul primit de la fabricile de bioetanol ].si alte chimicale gazoase emanate din arzatoare,furnale etc. Dam un ban,dar respiram un aer din ce in ce mai poluat,dar din ce in ce mai scump. Ignoranta oamenilor fata de aerul pe care il respira se vede in numarul mare de imbolnaviri si decese. Pe UE nu-i intereseaza cat de poluata este Romania ,atata timp cat ne trimit deseurile lor periculoase sa le ardem,pe ei ii intereseaza sa platim aceasta inventie cu cerificate verzi,un fel de tribut.

  3. Reducere poluarii prin cumpararea de certificate verzi are acelasi defect

    Tranzactiile cu poluare contra certificate verzi acelasi efect ca tranzactiile cu terenuri pe Marte sau in Metavers. Unii fac averi castiga Zuckerberg altii raman cu paguba ca din tranzactiile cu criptomonede.

    Cele 90 de milioane euro ar însemna, potrivit datelor de anul trecut, cam jumătate din suma necesară CEO pentru a-și achita toate obligațiile de poluare.

    Banii se duc pe fereastra gazele cu efect de sera pe unde s-au dus si pana acum pe cos in vazduh.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.