Statul va taxa și subvențiile

Un proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) stipulează faptul că taxa de 2% introdusă de Guvern pe cifra de afaceri a companiilor din energie prin OUG privind lăcomia se aplică și certificatelor verzi, adică pe subvenția plătitiă de toți consumatorii ce electricitate, inclusiv populația. Documentul, aflat în consultare publică, ce aprobă metodologia privind calculul și stabilirea contribuției bănești, prevede la art. 19 lit. (c): “cifra de afaceri aferentă activității producătorului de energie electrică și, după caz, de energie termică include și contravaloarea certificatelor verzi, conform reglementărilor Ministerului Finanțelor Publice”. Această prevedere nu apare însă în OUG 114, cea cu lăcomia. “În proiectul ANRE scrie că această contribuţie se aplică şi pentru certificatele verzi. Este ceva în plus faţă de OUG 114, care se referă doar la energie electrică şi gaze, nicidecum la certificatele verzi. Acestea reprezintă o subvenţie. Aplicăm o taxă la o subvenţie? Mi se pare ciudat”, a declarat Martin Moise, Primvicepreședintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES.
Potrivit reglementărilor contabile în vigoare, certificatele verzi sunt contabilizate într-un cont special și au valoare doar în momentul tranzacționării. Un astfel de cont special se află în afara bilanțului contabil, astfel că certificatele verzi  nu pot fi luate în considerare atunci când se calculează cifra de afaceri totală, susțin producătorii de energie din surse regenerabile.
Certificatul verde este un titlul care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Acesta se poate tranzacționa, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piață organizată, în condițiile legii și reprezintă schemă suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Statul român sprijină investitorii în energie verde (regenerabilă) prin intermediul acestor certificate și prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cota de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Visul oricărui infractor este sa se facă membru PSD ca sa poată sa fure legal. In legătură cu taxa pe subvenție sa nu ne miram de nimic în condițiile în care poți fi membru PSD și dacă ai fost repetent la ultimele facultăți absolvite, ceea ce poate fi considerat chiar un atu de către partid. Maine, poimâine se va impozita inclusiv impozitul pus pe impozit. Marca PSD. Poate asa ajung mai multi bani la buget.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.