„Strigăt de revoltă” al studenţilor

studenti-cursuri-examen

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a transmis o scrisoare deschisă către Guvernul României, ca un „strigăt de revoltă” pentru „îndelungile reforme şi ajustări” luate de către guvernanţi. Vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări, acuză UNSR.

Redăm scrisoarea integral

Stimați decidenți,

După îndelungi “reforme” și “ajustări”, ne vedem obligați să vă transmitem un mesaj cât se poate de direct: vă bateți joc de studenți și, implicit, de viitorul acestei țări! Oricât de mult v-ați ascunde după scuze și “dificultăți bugetare”, realitatea arată că interesul vostru pentru tineri e minim. Iar când zic “minim”, poate e prea mult. Și totuși, nu uităm să vă dorim un An Nou fericit!

  1. Transportul studențesc: 90% doar spre facultate și înapoi, zero pentru orice alt traseu

Sigur, pentru drumul de acasă până la universitate și invers există acea reducere de 90%. Dar dacă un student are “îndrăzneala” să circule în alt scop – fie că e o deplasare pentru studiu, un interviu de angajare sau chiar un eveniment științific –, descoperă brusc că nu mai beneficiază de nicio reducere. E ca și cum singurul drum “justificat” pentru un tânăr ar fi strict către cursuri. În rest, nevoia de mobilitate a studenților se lovește de un zid: niciun discount, nici cea mai mică urmă de interes pentru activitățile lor din afara orarului universitar.

2. Biletele online: de la progres la haos

Ați reușit contraperformanța de a face un pas uriaș înapoi, anulând achiziția online a biletelor de tren. În anul 2025 (sau ce an mai este, după calendarul vostru), a obliga studenții să stea la cozi interminabile, să depună documente și să suporte un proces birocratic absurd e un semn clar al lipsei voastre de viziune. Ori nu vă pasă, ori sunteți complet rupți de realitate. Nu știm ce e mai grav.

3. Bursele: mereu la coada priorităților

Bursele au rămas la un nivel derizoriu, fără să țină pasul cu scumpirile. Studenții abia reușesc să-și plătească chiria, utilitățile, mâncarea și toate celelalte. Astfel, vă prezentăm situația așa cum este ea :

Costuri reale pentru masă și cazare: rețeta abandonului universitar

Conform unei analize efectuate de federația noastră, un student cheltuie, în medie, 900 de lei pe lună doar pe mâncare, dacă ne raportăm la prețurile din cantine (circa 15 lei/masă, de trei ori pe zi, pe parcursul a 20 de zile universitare). La această sumă se adaugă 250 de lei pentru o cameră de cămin (media la nivel național). Deci, numai pentru hrană și cazare vorbim deja de 1.150 de lei lunar.

În schimb, bursa socială se ridică la doar 925 de lei, adică mai puțin decât cheltuielile de bază. Așteptați să ne descurcăm cumva și să rămânem “recunoscători” pentru o sumă ce nu acoperă nici măcar strictul necesar? Nevoile studenților nu se opresc la mâncare și cazare – mai adăugăm transport, materiale de studiu și alte cheltuieli elementare. În aceste condiții, nu e de mirare că mulți tineri renunță la facultate sau pleacă definitiv din țară.

4. Fuga din țară: singura soluție pe care, de fapt, o încurajați

Prin măsurile voastre, transmiteți un mesaj tinerilor: “Vreți să trăiți decent? Luați-vă un bilet de avion și plecați!” Vorbim, așadar, de un “exod al creierelor” pe care voi, prin deciziile voastre, îl alimentați. România pierde forță de muncă valoroasă, idei și inovație – elemente esențiale pentru viitorul unei țări care, culmea, are pretenții de creștere economică.

În calitate de reprezentanți ai studenților, cerem transparență, echitate și respect. Să nu uitați că studentul de azi va fi contribuabilul și, da, alegătorul de mâine. Dacă tot afirmați că noi suntem viitorul, atunci începeți să ne tratați ca atare și alocați resurse reale pentru susținerea noastră.

Altfel, când tot mai mulți tineri și familiile lor vor lua calea aeroportului, să nu vă mirați că rămâneți să vă votați și să vă lăudați între voi. România va pierde, și voi veți fi direct responsabili.

Și să rețineți un lucru: studenții știu să se ridice ! Când ridicăm vocea – și o vom ridica! – nu va fi doar un protest ocazional. Va fi un semn clar că ne-am săturat. Nu azi, nu mâine… dar momentul în care toți vom spune “Stop!” la ignoranță și nedreptate se apropie cu pași repezi!

Cu foarte mult „drag”,

Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR)

P.S.: Acesta nu este un capriciu, ci un strigăt de revoltă. Dacă ne ignorați, să nu vă mirați când consecințele se vor vedea la urne și în economia țării pe termen lung.

Recomanda 3
Author

21 de Comentarii

  1. Gratuitate doar pentru cei cu medii de peste 9. In rest, teduceri cu 25%. Am calatorit in tren cu studenti plini de nesimtire fata de ceilalti calatori.

  2. Studenții – O pătura socială prea plină de nulității, care au o singura mare dorința: cât mai multa distracție (și cât mai putina învățătura )

  3. Fondurile pt educatie (bun public)sunt obtinute din taxele si impozitele platite de parintii copiilor si tinerilor, si de restul contribuabililor care si ei au beneficiat de educatie la vremea lor. De aceea, tinerii care pleaca in afara nu trebuie sa-si plateasca studiile absolvite. Pt transporturi situatia este altfel, costurile cu intretinerea , carburantii etc, sunt platite din vanzarea biletelor de calatorie; clientii care folosesc mijloacele de transport platesc bilet de calatorie, nu ar fi corect ca altii sa plateasca pt ceva daca ei nu beneficiaza sau nu au beneficiat de acel ceva.

  4. Cum spunea un profesor in facultate: stimati studenti, nu va mai plangeti. Facultatea este facultativa, nu obligatorie.

  5. Acesti studenti care invata aproape gratuit in Romania,la final isi fac bagajelul si pleaca in alte tari.Putin le pasa de Romania.Bine,acum veti spune ca statul roman nu le ofera o perspectiva de viitor etc…..vechea placa.Dar studentii care au gasit un drum aici si chiar sunt ,,pe val ,,cum se spune….acestia cum au putut si multi nu?Totul este sa vrei…..multi vor salarii mari desi in Romania in multe domenii salariile sunt apropiate de cele din UE.

  6. În nicio tara europeana transportul pe calea ferata ptr studenți nu este gratis. Sunt reduceri punctuale, dar nu gratis. Verificați și veți vedea. Trenurile nu mai pot fi utilizate la noi din cauza ” studentilor”.

  7. Transportul aproape gratuit, oriunde, oricând în țară a fost mita dată de Dragnea, în speranța că se pune bine cu studențimea. Efectul a fost taman invers. Acum se revine la o oarecare normalitate. Zic oarecare normalitate, deoarece drumurile de acasă până la facultate nu sunt limitate. Normal era ca acestea să fie legate de perioadele de studii și vacanțe.

  8. Guvernul sa le plateasca macar drumul pentru participarea la protestele din strazile Romaniei… bani de suc si cafele nu mai sunt…
    „Multifunctionalele” si ambasadele au ramas fara bani de cand cu „trenuletul” guvernului…

  9. Transporturile necesita fonduri pt achizitia de vehicule noi, intretinerea celor vechi, piese de schimb, carburanti, salariile angajatilor. Nu este corect ca persoanele care nu folosesc transp. in comun sa plateasca, prin impozite si taxe, pt ca altii(studentii) sa le foloseasca gratuit sau aproape gratuit.Regula este: platesti pt ce primesti, nu pentru ce nu primesti.

  10. În privința asta guvernul ar trebui să caute soluții și să le deconteze măcar drumurile la congrese, simpozioane etc.

  11. Dragi studenți, prima voastră grijă, în fața greutăților, este fuga cu avionul. Mersul pe jos, până în piață, e greu, așa-i? Înseamnă că grijă voastră față de țară este zero, pe primul plan e stomacul. „Înalte” idealuri aveți la vârsta tinereții, când ar trebui să răsturnați munții sau, infinit mai ușor, o clică mafiotă care a pus stăpânire pe țară. Cu drag, un fost student…

  12. Strigatul de revolta si avertizare nu este adresat doar autoritatilor ci si publicului larg, populimii, care nu arata interes fata de situatia grava a invatamantului si a studentilor din tara.
    Da, publicul va deveni propria victma a acestei neglijente care va duce la plecarea din tara a viitoriloe specialisti si tot publicul nu va avea doctori, profesori si in general spacialisti care sa ii ajute la batranete si chiar si pana acolo.
    Populime ce nu vrea sa vada pe termen lung, doar pomana zilei de azi cel mult de maine.

  13. Majoritatea dintre semnatari protestului întrebați de reporteri ce vor face după absolvire vor răspunde ca aer de noblețe că vor să plece la străini. Că dacă vor să fugă de ce nu fug după liceu, majori, în țările din Occident unde facultatea, mâncarea, căminul și mersul cu trenul la schi sunt gratuite? Că dacă statul român ar cere țărilor UE banii de sănătate și școlarizare pe 12 +5 ani sau medicină 12+6+5= 23 de ani afli că Ceaușescu care a pretins strict acești bani “a vândut sașii și evreii”. Dacă Victor Orban a solicitat acești bani Germaniei e OK.

  14. Pina la revolta , mai lasati Costinesti , Vama Veche , Untold , etc si mina pe carte. Plus faptul ca avem o liota la acele „univesitati” second hand.Ori carte , ori distractie . Pe vremea lui Ceausescu , ne si distram si inca cum ,dar si invatam.Aveam activitati culturale , aveam formatii de muzica , teatrale, etc studentesti.Si nu eram chiar coada lumii studentesti si in invatamint pe mapamond. Ai pretentii ? Dovedeste ca le meriti.Si „Mina intinsa care nu spune o poveste nu primeste POMANA!”

  15. Cam peste tot în lume majoritatea studenților au job-uri part-time.
    Nicăieri (poate în Luxembourg) în lume studenții nu au gratuitate pe calea ferată.

  16. Pai e lume in strada nemultumita ca s-au furat alegerile, studentii de nu sunt acolo sa ingroase randurile ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.