Studiu privind calitatea vieții: România, codașă

România ocupă locul 44 din 168 de țări, urcând o poziție în clasamentul mondial, dar continuă să rămână pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieții și bunăstarea socială.

Studiul, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, arată că România înregistrează 78,41 de puncte din 100, un scor ușor mai ridicat față de anul precedent, și se regăsește în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Ungaria și Bulgaria.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 168 de țări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază – și anume hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală -, pentru cele care țin de bunăstare – accesul la educație de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului – și pentru elementele care țin de oportunități – drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată. În baza punctajului acordat, țările din clasament sunt grupate în șase categorii, în mod descrescător.

„Ne-am fi așteptat ca pandemia de COVID-19 să anuleze progresul social înregistrat pe parcursul a câțiva ani, dar este remarcabil faptul că, anul acesta, indicele la nivel global este ușor mai ridicat decât cel de anul trecut (65,05 puncte din 100, comparativ cu 64,68, în 2020). Acest aspect demonstrează cât de rezistenți și plini de resurse sunt oamenii, organizațiile și societățile atunci când se confruntă cu dificultăți mari și persistente. În același timp, toți ne-am dori să vedem România avansând de pe ultima poziției în Europa, lucru care nu s-a întâmplat anul acesta, în ciuda progresului înregistrat de țara noastră în toate cele trei categorii analizate – nevoi de bază, bunăstare și oportunități”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

În clasamentul mondial, România se regăsește în primele 50 de țări la toate cele trei categorii analizate, nevoi de bază (locul 41), oportunități (locul 45) și bunăstare (locul 50). Analizând punctajele acordate fiecăreia dintre coordonatele încadrate în cele trei categorii, țara noastră a obținut cele mai bune scoruri pentru accesul la comunicații și informații (locul 35), siguranța personală (locul 38), drepturile personale (locul 41) și accesul la educație avansată (locul 43). La polul opus, coordonatele analizate pentru România care au înregistrat punctaje mai slabe sunt incluziunea (locul 85), sănătatea și bunăstarea (locul 81) și accesul la educația de bază (locul 73).

În 2021, pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Finlanda și Danemarca, iar pe ultimele, Ciad, Republica Centrafricană și Sudanul de Sud. Din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, Finlanda (2), Danemarca (3) și Suedia (7) sunt primele din clasament, având un nivel ridicat al calității vieții. Dintre statele din regiunea Europei Centrale și de Est, cea mai bună poziție este ocupată de Estonia (21), fiind urmată de Cehia (22), Slovenia (26), Lituania (27), Slovacia (33), Letonia (34), Polonia (35), Croația (36), Ungaria (42), Bulgaria (43) și România (44).

Din 2011, indicele global a crescut cu 4,63 puncte, ajungând la 65,05 în 2021, deși avansurile înregistrare nu sunt distribuite uniform la nivelul tuturor componentelor analizate. În perioada 2011-2021, 147 dintre țările analizate (86%) au cunoscut o îmbunătățire cu cel puțin un punct a calității vieții și bunăstării sociale. În ultimii zece ani, nouă coordonate s-au îmbunătățit la nivel global: accesul la informație și comunicații, apă și salubritate, locuință, acces la educație avansată, nutriție și îngrijire medicală de bază, acces la educație de bază, sănătate și bunăstare, calitatea mediului și libertate personală și de a alege. Pe de altă parte, drepturile personale se regăsesc printre indicatorii care au scăzut de-a lungul perioadei analizate, în timp ce incluziunea și siguranța personală au stagnat.

Țările cu un indice ridicat de progres social, care au un venit mai mare, tind să înregistreze cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră. Australia (pe locul 11) și Statele Unite (pe locul 24) sunt printre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, la fiecare nivel de dezvoltare există țări care au fost foarte eficiente în eforturile de îmbunătățire a standardelor de viață și a calității vieții chiar și emițând niveluri mai modeste de gaze cu efect de seră. Țări cu un nivel remarcabil privind calitatea vieții și bunăstarea socială, precum Suedia (locul 7) și Costa Rica (38), emit gaze cu efect de seră la niveluri relativ scăzute în comparație cu țările care înregistrează un PIB similar pe cap de locuitor cu acestea, depășindu-le pe acestea din urmă în multe aspecte privind calitatea vieții și bunăstarea socială. Țările care au înregistrat scoruri mai mici în ceea ce privește progresul social au avut un procent mai mare de cetățeni care au trecut prin depresie în timpul pandemiei de COVID-19.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Pe ultimul loc în ue dupa bulgaria…iohanise, mars afar de la cotroceni …ne faci de ras ne faci saraci si tot mai saraci…neghiobule!

    • tatarimea de ilfov si teleorman, plus neamtu de sibiu, care va batjocoreste tara paste tat in europa si in lume, cu „Roma-nia educata”, „Roma-nia normala”. „Roma-nia fara PSD”, „Roma-nii mei”, „Imi vreau or roma-nie”, etc etc etc,

      hot de case naziste, vinzator de copii roma-ni, nu germani, falsificator de acte, uz de acte false, luator de spaga de la NGO-urile soros straine, mers in excursii turistice pa banii poporului, care acum zac de foame si de frig fara pensii, etc etc etc.

      o tara distrusa, ingropata de tatarii de ilfov si teleorman, cu nemtii de sibiu si partidul nazis UDMR, interzis in toate tarile de pa suprafata pamantului.

  2. Prosti sunt cei cu multe diplome ….

    Poporului Roman nu-i trebuie multe :

    1 – Casa
    2 – Locuri de Munca
    3 – Salarii cit de cit omenesti .
    4 – Vorbe bune , comportament cinstit si decent . .

  3. Ce avem noi aici?
    Accesul la educație avansată, locul 43. Accesul la educația de bază, locul 73.
    De unde tragem concluzia că în România obții mult mai ușor o diplomă de doctorat, decât o diplomă de bacalaureat. D-aia în România avem inflație de ‘telectuali fără carte. Și mai mulți generali decât soldați.
    Mișto aranjament!

  4. Tarife ENEL Italia, 22 noiembrie:

    electricitate 0,14 €/kwh, adica… 0,70 RON!

    gaz 0,05 €/kwh, adica… 0,25 RON!

    Sa traiti bine! :))

  5. Studiu privind calitatea vietii in Romania unde escrocheriile si furaciunile sunt aproape prin lege? Nu exista calitate buna a vietii in tari care legislatia este facuta cu dedicatie!

  6. Gargara pura de la un ONG american bazat pe „ideile Ciuce’ a doi economisti iudeo-americani si un economist indiano-american ,(Stiglitz,North si Amartya Sen) toti trei masoni,in plus indianul e ‘maritat”cu o Rothschid(am spus tot) si pe contributia Deloitte Romania,alta consultanta tip gargara, condusa tot de un ‘roman adevarat”Alexandru Reff!Studiul realizat are un scop, ne plaseaza mai jos ca Barbados si Bulgaria, din interese obscure, pentru ca,daca nu-i rupi cu bataia pe nesimtiti vor fi permanent obraznici, dar ce folos !Bine ca e SUA pe locul 28, la calitatea vietii, ipot sa va arat o filmare in San Fransisco in care intra negroteiul intr-un magazin, apuca un brat de blugi si niste camasi si iese linistit,in timp ce vanzatoarea nu are curaj nici sa iasa din magazin dupa el,sa strige dupa ajutor, sau cum ataca negroteii un magazin de bijuterii si nimeni nu are curajul sa ripostese’eroilor afroamericani” !
    Frate,nu stiu cum era cu SovRomurile dar cu AmericaRomurile de tipul Deloitte ne ducem de rapa
    Deloitte US e condusa tot de un indian „genial”dar nu pentru India :)))

  7. Dubla măsură a aleșilor nostri: – Când e vorba de restricții și de vaccinări 70-90%. toți tipa ca e o rușine ca nu ne aliniem și nu facem la fel.
    Când e vorba calitatea vieții, cu toții rămân muti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.