SUA cer Armatei venezuelene sa sprijine schimbarea regimului

Consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton, a cerut marţi armatei venezuelene să apere ”instituţiile legitime împotriva uzurpării democraţiei”, într-un mesaj pe Twitter de susţinere faţă de liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA şi de alte circa 50 de state drept preşedinte interimar al Venezuelei şi care acum încearcă să-l înlăture de la putere pe Nicolas Maduro cu sprijinul unor militari care au trecut de partea sa, transmite agenţia EFE.

La rândul său, secretarul american de stat Mike Pompeo a scris, tot pe Twitter, că SUA ”sprijină total poporul venezuelean în câştigarea libertăţii şi democraţiei”.

În schimb, ambasada Rusiei la Caracas afirmă că militarii venezueleni sunt în continuare alături de preşedintele Nicolas Maduro. ”Militarii rămân alături de guvernul legitim. Nicio instalaţie militară nu a fost preluată (de opoziţie)”, a declarat pentru agenţia Interfax un purtător de cuvânt al ambasadei.

Anterior, într-un mesaj transmis prin reţelele de socializare dintr-o bază aeriană din apropiere de Caracas, Juan Guaido a anunţat că a lansat ”Operaţiunea Libertate” pentru ”a pune capăt definitiv uzurpării” preşedinţiei. ”Vom readuce libertatea şi democraţia în Venezuela”, mai spune Guaido în mesajul în care cere armatei să-l susţină, ”în cadrul Constituţiei, în cadrul luptei non-violente”. Alături de el se află Leopoldo Lopez, lider al partidului Voinţa Populară (VP), care afirmă că a fost ”eliberat” din arestul la domiciliu de către militarii care-l sprijină pe Guaido.

Guvernul lui Maduro a denunţat o tentativă de lovitură de stat în desfăşurare pe care a promis că o va dejuca. În cel mai recent mesaj al său, Nicolas Maduro scrie pe Twitter că a vorbit cu comandanţii armatei şi că aceştia l-au asigurat de ”loialitatea lor totală”. ”Nervi de oţel! (…) Fac apel la mobilizare totală maximă pentru a asigura victoria păcii. Vom învinge!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

 1. In citiva ani Venezuela ramine fara petrol iar locuitorii ei setosi de democratie cu geamantanele si biletele de avion pregatite.Bineinteles tara se va pricopsi si cu cîtiva miliardari actualmente lucratori patrioti la serviciile secrete.

 2. Caraghiosul ăsta Merican cu mustața plina de rahat sionist n-a aflat încă? Lovitura lor de stat e un mare fis si Guano adică Găinațul lor e în drum spre eșafod.

 3. SUA cer armatei venezuelene schimbare de regim!? Adica vor lovitura de stst militara! Cu ce drept ? Ei-ameriganii il anchetara 2 ani pe Trampa pt. influente ruse in alegeri,dar ei considera ca au dreptul de a da lovituri de stst pe tot globul cind nu le convine vreun presedinte,sau prim.ministru,etc.Bah Trampa ce tie nu-ti place altuia nu-i face! E un vechi proverb..

 4. Ce sa te astepti de la cel mai mare stat terorist din istoria omenirii.Guvernat de cea mai criminala banda SIONISMUL

 5. MARCULE MARCULE si B TON , TRAMP cu RUSII, PUTIN si CHINA (cu alesul pe viata) conduc planeta si vor face schimbari economice
  adica impart Venezuela dupa placul lor si in cateva zile castreaza pe soferul de autobuz Maduru caci daca ai masina si pretul la benzina urca peste tot ,GIGANTII enumerati de mai sus si intreaga lume nu suporta ,,INDEPENTA VENEZUELIANA BOLI -OVARIANA „.
  Acum imi cer scuze nea Marcu ,dar pe matale nu pre intereseaza subiectul cu benzina -adica energia mondiala ,ca ai caruta cu un
  cal sau doi. Ce sa facem ne-am cumparat masina sa ne dam mari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.