Regimurile autoritare din regiune răsuflă ușurate

SUA, din nou o ”forță a binelui” și ”eliberatoare” în Orientul Mijlociu

Un oficial
Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA

Statele Unite vor avea o cu totul altă politică în Orientul Mijlociu față de cea promovată de Barack Obama, care a fost ”fricoasă” și ale cărei erori au fost ”catastrofale”. Acesta a fost mesajul transmis de secretarul de Stat Mike Pompeo la Cairo, pe 10 ianuarie. Vizita face parte dintr-un amplu turneu diplomatic în regiune care cuprinde: Iordania, Irak (inclusiv capitala regiunii autonome kurde, Erbil), Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Oman și Kuweit. Este un turneu ce vine imediat după ce președintele Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Siria, iar analiștii americani văd în vizitele secretarului de Stat o încercare de a-i convinge pe aliații din Orientul Mijlociu că SUA nu vor abandona regiunea. ”De fiecare dată când America s-a retras a urmat haosul. America nu se va retrage până când nu se va încheia lupta cu terorismul”, a spus Pompeo la Cairo.

”Amintiți-vă: chiar aici, în acest oraș, în fața voastră a stat un alt american”, a spus Pompeo, la Cairo, cu referire la Barack Obama, care a ținut un discurs la Cairo la inceputul primului său mandat, în 2009. ”V-a spus ca terorismul islamist nu izvorăște din ideologie. V-a spus că atentatele de la 11 septembrie au făcut ca țara mea să-și abandoneze idealurile, în special in Orientul Mijlociu. V-a spus că SUA și lumea musulmană au nevoie de ”un nou început”. Rezultatul acestor erori de judecată au fost catastrofale”, a spus Pompeo. ”Percepându-ne ca o forță care face rău Orientului Mijlociu, am fost fricoși când a venit vorba să ne manifestăm puterea și când partenerii noștri ne-au cerut asta”, a spus secretarul de Stat. ”Vestea bună este asta: perioada rușinii americane autoinduse s-a încheiat. Acum urmeaza adevăratul ”nou inceput”. În mai puțin de doi ani, SUA sub președintele Trump și-au reafirmat rolul de forță a bineului în această regiune, pentru că am învățat din greseli”.

Secretarul de Stat Pompeo a cauționat cât se poate de limpede toate regimurile autoritare din Orientul Mijlociu. America va fi de partea lor câtă vreme vor susține SUA, interesele de securitate americane și vor aduce beneficii economice. ”Aceasta este o noua eră și credem că SUA pot să privească dincolo de represiune și de încălcarea drepturilor omului în țări ca Egipt și Arabia Saudită, dacă există securitate sau beneficii economice”. Ruptura față de politica administrației Obama este clară. În 2009, la Cairo, Obama declara: ”Așa cum musulmanii nu pot fi supuși unui stereotip, nici America nu este stereotipul imperiului egoist. SUA au fost una dintre cele mai mari surse de progres pe care le-a avut lumea. Ne-am născut dintr-o revoluție împotriva unui imperiu”.

”Pentru cei care se tem de modul în care este folosită puterea americana, amintiți-vă asta: America a fost și va fi mereu o forță eliberatoare, nu o putere ocupantă. Nu am visat niciodată să dominăm Orientul Mijlociu. Puteți spune același lucrui despre Iran”. Declarațiile făcute de Pompeo la Cairo au avut ecou imediat in Iran, principala țintă din regiune pentru administrația Trump, care a părăsit acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 și negociat an de zile de echipa lui Barack Obama, alături de Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a răspuns astfel, pe Twitter: ”Oriunde și oricând intervin Statele Unite se produc haos, represiune și resentimente. Niciodată Iranul nu-i va imita pe clienții SUA și nici ”modelele drepturilor omului” ale secretarului de Stat Pompeo – fie ele șahul sau actualii călai -, pentru a deveni o țară ”normală”. Cel mai bine pentru SUA este să se obișnuiască cu ideea că au pierdut Iranul”.

Discursul lui Pompeo de la Cairo a fost criticat și de foști oficiali ai administrației Obama, reuniți acum în ONG-ul National Security Action, parte a ”rezistenței” anti-Trump. ”Faptul că, după un deceniu, această administrație vrea să distruga acțiunile de a găsi un teren comun pentru Vest și lumea araba, demonstrează nu numai meschinăria administrației Trump, ci și lipsa ei de viziune strategică privind rolul Americii în regiune și abdicarea de la valorile americane”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. SUA, din nou o ”forță a binelui” și ”eliberatoare” doar ptr tarile care au petrol si nu se supun intereselor economice si militare ale SUA. De ex. Iran care trebuie eliberata de povara extractiei si valorificarii petrolului. Iar SUA sunt dispuse sa se sacrifice ptr acest scop nobil. De ce nu duc democratia si in Africa subsahariana, in Somalia sau Eritrea de ex.? Ptr ca de acolo n-au nimic de jefuit?!

    • The Force Awakens ! US este Forta Binelui pentru ca ,dupa cum pana si bichonul Smarandache stie, Binele se face numai cu Forta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.