SUA: Evacuări în masă și ”conspirația” celor trei uragane

Uraganul Irma a produs un dezastru în insulele din Marea Caraibelor. Miercuri au fost lovite insulele Antigua si Barbuda, Saint Barthelemy, Anguilla și insula franco-olandeză St. Martin. În Barbuda, instrumentele meteorologice au înregistrat viteza de 185 de km pe oră, după care au fost distruse. În Puerto Rico, teritoriu american, peste jumătate din populația de 4 milioane a rămas fără energie electrică. Insula nu mai fusese lovită de un uragan de categoria a cincea începând din 1928. Puerto Rico este tehnic în faliment, iar marile bănci încearcă să recupereze datorii de peste 70 de miliarde de dolari (12.000 de dolari pentru fiecare locuitor), dintr-o zonă în care șomajul este de 15%. Cu serviciile și infrastructura lovite deja de criza financiară, autoritățile sunt aproape neputincioase în gestionarea pagubelor produse de Irma.

Insula St Martin a fos distrusă în proporție de 95%, guvernul falimentar din Haiti a ordonat închiderea imediată a tuturor agențiilor, băncilor și magazinelor înainte ca uraganul să lovească insula. În zona franceza a insulei St. Martin, unde Irma a lovit cu circa 200 de km pe oră, pagubele sunt estimate la 200 milioane de euro. Vor trece săptămâni sau chiar luni până când să fie reparată rețeaua de distribuție a energiei electrice, estimează autoritățile.

”Cea mai mare evacuare din istorie”

Imaginile din Antile au fost cel mai convingător argument pentru locuitorii din Florida atunci când au decis să fugă din calea uraganului. Urmează să fie atinse de uragan Bahamas, Republica Dominicană, Haiti, apoi Cuba și Florida. Vestea buna este ca Irma a fost retrogradat la uragan de categoria a patra și se estimează ca va lovi centrul peninsulei Florida doar cu o forță de categoria a doua. Uraganul va ajunge în Florida în cursul weekendului. Însă în Atlantic se mai formează alte două furtuni – Jose și Katia. Prima dintre ele a devenit furtună de gradul trei, cu o viteză a vântului de 195 de km pe oră, potrivit centrului american al uraganelor (NHC).

”Estea cea mai mare evacuare din istorie”, a spus un purtător de cuvânt al autorităților din districtul Miami-Dade din Florida, după ce 650.000 de oameni au fost atenționați să fugă din calea uraganului Irma. Zonele evacuate au fost exinse, inițial, ordinul fiind valabil pentru doar 200.000 de persoane. Centrul metropolei Miami arată ca un ”oraș fantomă”, scrie presa americană. Guvernatorul Floridei a declarat stare de urgență.

Un uragan ”nuclear”

Până să lovească uraganul, oamenii trăiesc un coșmar în blocajele de pe autostrăzi produse de exod, iar 40% dintre benzinăriile din zona afectată nu mai au combustibil, scrie CBS. ”Nu mai este benzină. Oamenii se adună la marginea austostrazilor. Sunt 33 de grade și copiii stau pe iarbă. Nimeni nu ne poate ajuta”, spunea joi o femeie citată de Associated Press. Oamenii sunt înspăimântați și de ceea ce relatează meteorologii militari care au zburat prin ochiul uraganului. ”Imaginile nu sunt relevante. Nici imaginile din satelit. Îmi vine în minte doar cuvântul spectaculos”, spune maiorul Jeremy DeHart.

Primarul din Miami Beach vorbește despre apropierea unui „uragan nuclear”. ”Am vorbit cu oamenii din oraș și ei spun că nu vor pleca. Voi face tot ce pot ca să-i comving, este o furtună uriașă. Este un uragan nuclear. Ar trebui să plece din zona plajei”. ”Le spun să plece din Miami Beach. Aveți prieteni, aveți familii, duceți-vă să-i vizitați. Plecați din Miami Beach”.

Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență din SUA (FEMA) a fost și ea surprinsă de uraganul Irma. Agenția are mult de lucru pe urma uraganului Harvey, din urma cu doar zece zile, care a lovit coastele Texasului și ale Louissianei, unde au fost mobilizați 3.000 de angajați. Este nevoie rapid de o lege care să reducă din deficitul financiar al FEMA pentru ca agenția să poată gestiona pagubele așteptate de pe urma noului uragan, altfel la finalul acestei săptămâni FEMA poate rămâne fără fonduri.

Ciudățeniile furtunilor atlantice

În 2005, America a fost lovită de Katrina, Rita și Wilma. Acum, vin urganele Harvey, Irma, Juan și Katia. Începând din 2005, Statele Unite au fost ”iertate” de marile furtuni. Meteorologii au început să explice în presă ciudățeniile manifestării urganelor din bazinul nord-atlantic, o regiune care include Marea Caraibelor și Golful Mexic. Uraganele au produs pagube mari în perioada 1940-1960, însă în cursul anilor 1970 și 1980 a fost o relativa acalmie. Apoi, uraganele au lovit în jurul anului 1995 și au continuat vreme de un deceniu. Această ciclicitate se explică prin dinamica curenților oceanici, poluarea aerului și înclăzirea climatică, spune Jim Kossin, de la Universitatea Wisconsin. ”Poluarea aerului din Atlantic a crescut vreme de decenii, iar apoi s-a redus, începând cu anii 1970. Temperatura apei a crescut însă, ca urmare a încălzirii globale”. Aceste diferente de temperatură ar favoriza formarea uraganelor. Încălzirea globala este dată drept cauză sau factor favorizant al formării uraganelor de majoritatea specialiștilor citați de presa americană. ”Acum, un sezon activ al uraganelor va tinde să aibă un număr mai mare de uragane puternice decât un sezon activ din urmă cu 20 de ani”, spune Kossin.

Irma și ”trădarea” lui Trump

Lipsa de finanțare a agenției americane amintite și avalanșa de articole care încearcă să explice cauzele uraganelor ce au lovit și vor lovi SUA în acest an au întețit disputele politice.

În primul rând, președintele Trump i-a suprins pe liderii propriului partid, ajungând la o înțelegere cu democrații, minoritari în Congres, asupra datoriei publice a SUA. Republicanii din Congres doreau o poziție de forță, amenințând cu sistarea plăților de la buget, pentru a-i determina pe democrați să accepte reformele fiscale ale președintelui Trump. În schimb, acesta a ajuns la o înțelegere cu rivalii politici, până în luna decembrie. Motivul din spatele acestei percepute ”trădări” a lui Trump ar fi tocmai uraganele Harvey și Irma – Trump a cedat pentru ca agențiile guvernamentale să aibă suficientă finanțare pentru gestionarea catastrofei.

Cert este că, odată cu uraganele Harvey și Irma, criticii președintelui Trump au și mai multă muniție pentru atacurile lor. O țintă este congresmanul Jim Bridenstine, nominalizat de președinte la conducerea NASA. Or, Bridenstine este unul dintre contestatarii teoriei încălzirii globale și chiar i-a cerut fostului președinte Obama să își ceară scuze pentru că a finanțat din banii publici cercetările în domeniul încălzirii globale.

Conspirația uraganelor

În Florida, un popular prezentator radio încearcă să demonstreze că prognozele meteorologice nu sunt credibile. „În cercurile meteorologilor toți cred în Al Gore” și schimbările climatice. ”Vor să-și promoveze această agendă și uraganele sunt calea cea mai simplă și rapidă pentru ei”, motiv pentru care creează panică, spune Rush Limbaugh. ”Presa sare și spune «Un mare uragan vine spre noi, Dumnezeule! Este de categoria cinci. E mai mare decât insula Haiti». Iar oamenii se reped la magazine și cumpără totul. Și este un mare succes. Televiziunile au ochii cât cepele, agențiile de publicitate vând totul, iar ciclul se reia. Mi-aș dori ca nu tot ce implica știrile să fie corupt și politizat, însă asta se întâmpla”. Pornind de la aceste ”conspirații ale uraganelor” și de la retragerea SUA din Acordul de la Paris împotriva incalzirii globale, publicația americană Vox scrie că ”politica climatica din SUA a ajuns de la una ciudată la o parodie”. ”Să fie o farsă? Reducere la absurd? E dificil de spus, însă nu e bine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.