Suciu: Observăm o întărire a leului în raport cu euro

Moneda națională s-a întârit, luni, cursul Băncii Naționale a României indicând o nouă scădere pentru euro, dar și în privința dolarului, care, săptămâna trecută era la paritate cu moneda europeană. Întârirea monedei naționale vine datorită unor intrări de euro în țară.

Dan Suciu, director de comunicare al BNR, a declarat, luni, la Aleph News, că întârirea leului vine datorită unor intrări de valută în țară.

„După cum vedeți, pe raportul euro/leu avem o întărire a monedei naționale. Cealaltă pereche, leu/dolar (…) este cotată indirect prin intermediul monedei europene și nu reflectă neapărat o realitate a pieței românești, cât o evoluție a perechii euro/dolar. În ceea ce privește leul, pentru că este moneda noastră națională și BNR este preocupată mai ales de evoluția monedei noastre sau aproape exclusiv de evoluția monedei noastre naționale, observăm o întărire în raport cu euro în ultima perioadă. Ea vine datorită unor intrări de valută în țară, care confirmă o anumită stabilitate a economiei în această perioadă de timp, în condițiile pe care le știm cu toții, cu o inflație relativ mare, dar care nu subminează definitiv, o economie care, iată, are și rezultate rezonabile”, a spus Suciu.

Directorul de comunicare al BNR a mai spus că probabil aceasta va fi tendința și în următoarele săptămâni.

„În următoarele săptămâni probabil că aceasta va fi evoluția. Spre toamnă, când cantitatea de importuri va crește probabil că și dorința de euro va crește și în momentul respectiv probabil va apărea o anumită fluctuație a monedei naționale. Dar, în termeni relativi, pentru că nu observăm variații foarte mari de curs. Nici întârirea de astăzi nu este neapărat una mare, dar este o întârire în termeni concreți. Această evoluție de 1 – 2% în interval de una – două zile este, până la urmă, o evoluție normală, fie că e în întărirea cursului sau în favoarea monedei europene”, a mai spus Dan Suciu.

Luni, euro a coborât la 4,9390 (față de 4,9408 – vineri), dar scădere a înregistrat și dolarul, cotat la 4,8651 (față de 4,9192 – vineri).

Cursul de schimb leu/dolar a ajuns aproape similar cu cel leu/euro, în condiţiile în care, pe pieţele externe, moneda europeană s-a depreciat continuu în ultima perioadă şi ajunsese, miercurea trecută, la paritate cu dolarul, pentru prima data în ultimii 20 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Leul e tinut artificial la nivelul asta.descurajeaza exporturile.
    Toate estimările tale despre economie sânt gargară ieftină.
    Isărescu e o slugă a străinilor.
    Auzi tati!
    Tu ești mai longeviv decât Ceaușescu.
    Când facem chef cu colivă?
    Te și împăiem ca pe Lenin.

  2. Exportăm valută prin rețele de energie Românești (foste) și băgăm valută cu cu cârcă de muncă a românilor…afaceri de tip PNL

  3. A intrat valută și trebuie vândută la preț mic celor ce își repatriază veniturile
    Sluga multinaționalelor
    Aurul din Londra e pentru un viitor guvern în exil?
    Daca da e pentru danturile voastre

  4. O gramada de comentarii si comentaci, nu doar aici. Pareri, idei si idiotenii! Nu intru in detalii dar nu-i greu de inteles de ce leul este moneda cea nai stabila din partea asta de UE. Cine inca mai canta prohodul leului ar trebui sa mai astepte. In rest, atat oficial cat si pareristi, o gramada de Casandre apar!

  5. A spus Câtzu că suntem tigrul economic al Ieoropei și uite că avea dreptate. Nu mai putem de bine.

  6. Manole și cu ai lui au început sa-si ia salariile în dolari. De aia ,,s-a-ntarit leul in raport cu euro.”

  7. Din moment ce leul nu scade, nu vad de ce ar crește preturile în lei. Deci, benzina la pompă nu poate depăși cinci lei! Și nici energia nu trebuie să crească!
    Toate creșterile de prețuri nu pot avea loc decât dacă euro sau dolarul cresc semnificativ. Deci, dragi guvernanți și distribuitori verosi, ia faceți bine și scădeți urgent prețurile, că înainte!
    SE AUDE?

  8. Atat timp cat gazul rusesc pentru Ungaria trece prin Romania, care are posibilitatea de a stoca partea ei din contract, ar fi bine sa-l vindem pe lei la iarns, macar sa stim de ce suferim, in UE ca vor da din colt in colt.
    Tare ma indoiesc de asa ceva cu tradatorii de la conducere.

  9. „Duduie economia” !!! Vai de capul vostru de bufoni! Sau mai bine zis, vai de capul nostru…

  10. Din cind in cind apare cite un exaltat si sare in sus de bucurie crezind ca i s-a intarit ..leul” ! Altor dobitoci le duduie economia in cap …

  11. Johnny, prohodul leului se va canta atunci cand guvernul va fi pus pe fuga de multimea flamanda. Atunci sa vezi curs! Si nu mai jigni lumea care isi spune opinia, fiindca dreptul la opinie nu a fost inca interzis. Ce nu pricepe muntea ta cat boboul de mazare este faptul ca Romania estedoua in una in doua, o Romanie a voastra, a mafiei gulerelor albe si una a saracimii, mai numeroasa si mai tacuta inca. Voi ati declansat linsajul impotriva celor multi. Lasa tu leul asta pentru care ati facut imprumuturi de multe miliarde pentru a i pune proteze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.