Sunetul muzicii se aude peste tot în lume de Ziua Naţională

Orchestra Națională Radio celebrează Ziua Națională a României, vineri, 1 decembrie, printr-un concert extraordinar la Sala Radio!

Rapsodia română nr. 1 de George Enescu va fi interpretată în deschiderea programului, iar invitații serii sunt două nume de rezonanță ale scenei muzicale naționale: dirijorul Vlad Conta și pianistul Viniciu Moroianu. Pe afișul serii se vor afla și Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de R. Schumann și Simfonia nr. 7 în la major, op. 92, de L. van Beethoven.

Dirijor principal al orchestrei Operei Naționale din București din 2001, Vlad Conta are un vast repertoriu de operă și balet, dar și din zona vocal-simfonică, și a colaborat, de-a lungul carierei, ca dirijor invitat, cu orchestre de primă mărime din Europa și Statele Unite. Cu aproape 1000 de apariții scenice în concerte și recitaluri în România și peste hotare, pianistul Viniciu Moroianu are în palmares numeroase premii și distincții la concursuri naționale și internaționale de pian și este profesor la Catedra de Pian a Universității Naționale de Muzică din București.

Cu prilejul concertului, Editura Casa Radio va organiza două momente de factură specială: lansarea albumului Dinu Lipatti – Compozitor și o sesiune de autografe Viniciu Moroianu.

Albumul Dinu Lipatti – Compozitor  este un omagiu adus marelui muzician român de la a cărui naştere s-au împlinit, în martie 2017, 100 de ani, cel pe care Paul Dukas îl numea „al doilea Enescu”. Compact-discul cuprinde patru lucrări reprezentative din creaţia lui Dinu Lipatti, primele două – datate 1943 – avându-l ca interpret chiar pe autor: este vorba de Sonatina pentru mâna stângă şi Concertino în stil clasic, a doua înregistrare fiind realizată de Lipatti în compania Orchestrei de Cameră din Berlin, condusă de Hans von Benda. Albumul mai cuprinde Fantezia pentru pian solo (interpretată de Viniciu Moroianu) şi Suita simfonică Şătrarii (în varianta Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Horia Andreescu). Lansarea albumului va avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului, cu participarea pianistului Viniciu Moroianu şi a muzicologilor Monica Isăcescu şi Ştefan Costache, realizatori Radio România Muzical, autorii prezentării albumului. Al doilea moment consacrat albumului Dinu Lipatti – Compozitor va avea loc la finalul serii, când pianistul Viniciu Moroianu va veni alături de spectatori, în foaierul central al Sălii Radio, pentru a acorda o sesiune de autografe pe acest album de referinţă.

Dirijorul Vlad Conta

Vlad Conta

Vlad Conta a studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva, la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi, ca Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi şi Franco Ferrara. Între anii 1983 şi 1985 a fost maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Théâtre din Geneva, iar între 1985 şi 1989  afost şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia). Între 1989-1993, Vlad Conta a fost prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino, Italia, iar între 1989 şi 1997 a fost director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada).

Vlad Conta este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2001, iar alături de repertoriul de operă şi balet, Vlad Conta deţine un vast repertoriu simfonic şi vocal-simfonic, desfăşurând totodată o carieră internaţională ca dirijor invitat la National Symphony Orchestra din Washington, Philharmonia Orchestra din Londra, Orchestra Naţională Rusă din Moscova, Orchestra Sinfonica Nazionale (Torino), al Operei de Stat din Hamburg, Jerusalem Symphony Orchestra, al orchestrelor simfonice din Vancouver, Edmonton, Québec (Canada), Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestra della Svizzera Italiana (Elveţia), precum şi al altor orchestre şi teatre din SUA, Franţa, Italia, Irlanda, Grecia, Bulgaria şi Turcia.

A fost distins cu Medalia de Aur Katia Popova la Festivalul de Muzică de la Plevna (Bulgaria),  a obținut cetăţenia de onoare a oraşului Fort Worth (Texas, SUA), a fost distins cu Medalia A 125: Aniversarea Canadei la 125 de ani, pentru merite culturale deosebite și cu Premiul Ludovic Spiess al Forumului Muzical Român (2011). Din anul 2012 Vlad Conta este membru de onoare al Filarmonicii Moldova din Iaşi.

Pianistul Viniciu Moroianu

Viniciu Moroianu

Pianistul Viniciu Moroianu are o activitate artistică de aproape o mie de apariții scenice, atât în recitaluri și concerte camerale, cât și ca solist cu orchestra (aproape treizeci de titluri, inclusiv românești). Totodată conduce o clasă de pian, ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.

S-a născut în București, în anul 1962, într-o familie de artiști. A manifestat de timpuriu înclinații pentru compoziție și literatură. A absolvit, în orașul natal, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar cu Gabriel Amiraș. La acompaniament a fost studentul Suzanei Szorenyi. De asemenea, a studiat armonia cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu, precum și dirijatul cu Constantin Bugeanu. Începând din anul 1973 a fost distins cu trei premii întâi în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat al concursurilor internaționale de la Paris (Guilde française des artistes solistes, 1979) și București (George Enescu, 1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu și Premiul Fundației Dinu Lipatti din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti.

A susținut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. Deține două integrale Beethoven: lucrările concertante, la Râmnicu-Vâlcea (2008-2009), și Sonatele pentru pian și vioară, cu Cristina Anghelescu, la Iași și Radio România (2010). Ca partener de lied a colaborat cu artiști precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Crăsnaru sau Georgeta Stoleriu.

A participat la festivalurile internaționale George Enescu (opt ediții), Dinu Lipatti (trei ediții), Academia Sighișoara (zece ediții), precum și la Besançon, San José, Graz, Chișinău și Bratislava. A cântat pe scene din Grecia, Elveția, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria. A concertat cu toate orchestrele din România, precum și cu ansambluri din Marea Britanie, Austria, Elveția, Republica Moldova și Bulgaria. A fost transmis în direct prin EBU (1995, 2007, 2013) și la Radio Bartok, Budapesta (1995). A apărut ca pianist în programele unor televiziuni din Franța și S.U.A., precum și la BBC. A realizat înregistrări la Radio România și Electrecord (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzând două premiere camerale discografice). De asemenea, numele său figurează pe CD-uri editate la Agora, Grecia (1996), Eurostar (2015) și Casa Radio (2017).

A îngrijit ediții princeps ale unor lucrări de Dinu Lipatti și Radu Paladi, la Editura Muzicală și GrafoArt. Este membru fondator al Societății Române Mozart (1991). În anul 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică, cu teza Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti. Între discipolii săi se numără Mihai Ritivoiu, Andrei Licareț, Ana Silvestru, Abel Corban, Maria-Diana Petrache. Din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România, în 2017 fiind ales vicepreședinte.

Irina Sârbu Band, concert 100% românesc!

Irina Sârbu Band, respectiv Irina Sârbu, pianistul Puiu Pascu (pian), contrabasistul Ciprian Parghel, percuționistul Tudor Parghel și violonistul Lolică Nicolae, vă invită de 1 Decembrie la un concert 100% românesc!

Concertul de la Godot Cafe va începe la ora 21.00.

Calitatea vocii sale, timbrul special și inconfundabil, bogăția imaginației improvizatorice, performanța în acrobație vocală au impus-o definitiv printre cei mai buni tineri vocaliști români de jazz.

Curioasă, într-o permanentă căutare de nou, Irina Sârbu cantă în concerte și recitaluri alături de diferiți instrumentiști însă, în ultimii ani, colaborează cel mai des cu pianistul Puiu Pascu, contrabasistul Ciprian Parghel și percuționistul Tudor Parghel.

Succesul proiectului „Irina Sârbu Band” este deja confirmat prin numeroase concerte. Repertoriul formaţiei este alcătuit din piese jazz, samba, bossa nova, dar şi tango argentinian, muzică românească interbelică, muzică franceză, într-o interpretare originală.

„Casa Premiilor Nobel” găzduiește celebrarea Zilei Naționale a României la Stockholm

Cvartetul Arcadia

Cu câteva zile înainte de decernarea Premiilor Nobel, Ziua Națională a României este celebrată în Regatul Suediei printr-un concert de muzică clasică și o recepţie oficială, ambele desfășurate în clădirea Filarmonicii din Stockholm, locație deosebit de prestigioasă unde se desfășoară anual ceremonia de decernare a Premiilor Nobel.

Evenimentul, organizat de Ambasada României și Institutul Cultural Român de la Stockholm, va avea loc marţi, 28 noiembrie a.c. și va cuprinde, în programul cultural susținut de Cvartetul Arcadia, un repertoriu variat de muzică de cameră, fiind prezente piese ale unor compozitori români și internaționali consacrați, precum Pascal Bentoiu, Franz Joseph Haydn și Béla Bartok.

Laureat al numeroase concursurilor internaționale, Cvartetul Arcadia, înființat în 2006,  a devenit în scurt timp unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri ale generaţiei sale susţinând reprezentaţii în întreaga lume.

Concert de Ziua Naţională a României la Salzburg

Studenţii români ai Universităţii Mozarteum concertează la Salzburg

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Institutul Cultural Român de la Viena, Consulatul Onorific al României la Salzburg şi Ambasada României în Republica Austria organizează un concert în data de 1 decembrie, la ora 19.30, la Haus der Kultur din Anif, în landul Salzburg. Concertul intitulat Periplu muzical România – Salzburg / Rundreise durch die Musik von Rumänien bis Salzburg va fi susţinut de şase studenţi români ai Universităţii „Mozarteum“ din Salzburg: Alexandra Bobeico (vioară), Ioana Popescu (vioară), Andrei Gologan (pian), Roxana Circiu (pian), Paul Cartianu (pian) şi Clara Prager (pian). Repertoriul cuprinde compoziţii de George Enescu, Constantin Silvestri, Paul Cartianu, Claude Debussy, Maurice Ravel, Wolfgang Amadeus Mozart, Alexander Nikolajewitsch Skrjabin şi Sergei Wassiljewitsch Rachmaninoff.

Născută într-o familie de muzicieni (1996), Alexandra Bobeico a început studiul viorii la vârsta de şase ani, în cadrul Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu“, sub îndrumarea prof. Mihaela Tomescu.  A beneficiat de îndrumarea prof. Galina Buinovschi şi prof. Gabriel Croitoru. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de personalităţi ale artei violonistice internaţionale precum Pierre Amoyal, Alexander Sitkovetsky, Liviu Prunaru, Emilian Piedicuţă, Eduard Schmieder. A obţinut distincţii la competiţii din ţară şi din străinătate, cea mai importantă realizare de până acum fiind câştigarea Premiului I şi a Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări la concursul Concertino Praga (2013). A avut apariţii camerale şi colaborări solistice cu Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Filarmonicii din Chişinău. De asemenea, a fost concert maestru al Orchestrei Junior, sub conducerea lui Gabriel Bebeşelea, în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii“ (2013) şi al Orchestrei Fundaţiei Principesa Margareta a României (2014) sub bagheta lui Tiberiu Soare. O altă importantă apariţie solistică a fost cea din cadrul „Euroradio Youth Concert“, organizat sub egida Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) în 2015, la Sala Radio. Alexandra a interpretat atunci, împreună cu Orchestra  Naţională Radio, sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, Concertul nr.3 KV 216 în Sol major pentru vioară şi orchestră. În prezent, Alexandra Bobeico este studentă în cadrul Universităţii „Mozarteum“ din Salzburg, la clasa prof. Lily Francis.

Ioana Popescu a început studiul viorii la vârsta de șase ani. De la 13 ani studiază sub îndrumarea prof. univ. dr. Laurențiu Beldean, urmând o serie de cursuri universitare cu lect. univ. dr. Ladislau Csendes. În mai 2015 a absolvit Colegiul Național de Muzică „George Enescu“ din București, la clasa de vioară a prof. Valeriu Rogacev. A luat parte la cursuri de măiestrie susținute de violoniști și compozitori de renume: Ida Handel, Christian Altenburger, Elisabeth Kropfitsch (Universität für Musik, Wien), Gerald Schubert (Wiener Philarmoniker), Peter Schuhmayer (Royal College of Music, London), Francesco Telli (Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Roma), Dan Dediu, Dan Buciu, Octavian Nemescu (Universitatea Națională de Muzică, București). A obținut mai multe premii importante, printre care: Premiul I pentru compoziție „Paul Constantinescu“ (acordat de rectoratul Universității Naționale de Muzică, București), Premiul al II-lea și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări românești (acordat de Fundația „Remember Enescu“). A susținut recitaluri în cadrul Fundației „Remember Enescu“ sub egida Festivalului Internațional „George Enescu“ (Piața Festivalului), la Muzeul Național „George Enescu“, la Cercul Militar Național, Forul German din Sibiu, Teatro di Manini, Narni. Începând cu anul 2015 studiază la Univeristatea „Mozarteum“ din Salzburg, sub îndrumarea prof. univ. dr. Harald Herzl.

Andrei Gologan, născut în 1992 în Piatra Neamţ, a început studiul pianului la vârsta de cinci ani sub îndrumarea prof. Ada Chicu. Pianistul Iulian Arcadi Trofin, sub îndrumarea căruia Andrei a participat la turnee în România, Italia, Scoţia, Elveţia, Ungaria şi SUA, avea să devină mentorul tânărului pianist. La doar 16 ani a fost admis ca student la Universitatea „Mozarteum“ din Salzburg, la clasa prof. Pavel Gililov. În al doilea an de studiu Andrei a cântat alături de Hans Gansch, renumitul prim-trompetist al Orchestrei Filarmonice din Viena, interpretând Concertul nr. 1 de D. Schostakovitsch sub batonul lui Wolfgang Redik în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră din Salzburg. Andrei Gologan este laureat al Concursului de pian „Vladimir Horowitz“, Kiev şi European Lions Club Piano Competition, Istanbul. În anul 2017 Andrei a început colaborarea artistică cu pianistul Sir Andras Schiff. A lucrat împreună cu mari personalităţi ale lumii muzicale: Gabor Takács-Nagy, Ferenc Rados, Sergey Babayan, Pamela Frank, Sir Andras Schiff. Andrei este bursier al Academiei Internaţionale de Muzică din Principatul Liechtenstein unde participă periodic la cursuri intensive şi activităţi artistice. Andrei Gologan organizează împreună cu pianista Roxana Circiu festivalul Salzburger Mozart Matineen, un proiect ce şi-a sărbătorit prima ediţia în luna august 2017.

Roxana Circiu, născută în 1991, a început la vârsta de şapte ani studiul pianului în Drobeta Turnu-Severin, sub îndrumarea prof. Elisabeta Andreescu. A câştigat la Ploieşti, la vârsta de 10 ani, marele premiu la Concursul Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu“. În anul 2004, Roxana îşi continuă studiile în Timişoara la clasa prof. dr. Felicia Stancovici. Pianista debutează la vârsta de 16 ani împreună cu Orchestra Filarmonicii „Banatul“, interpretând Concertul în do minor de Ludwig van Beethoven sub bagheta maestrului Radu Popa.  Urmează apariţii solo şi camerale pe scene din România, Ungaria, Austria, Germania şi Franţa. În anul 2012 Roxana Circiu începe studiile la Universitatea „Mozarteum“ din Salzburg, sub îndrumarea prof. Stan Ford. Trei ani mai târziu începe colaborarea muzicală cu pianistul Andrei Gologan, împreună susţinând concerte dedicate muzicii pentru pian la patru mâini în spaţii precum Stift Ossiach sau Wiener Rathaus. În urma examenului final de licenţă, Roxana îşi continuă studiile începând din octombrie 2017 cu pianistul Imre Rohmann. Împreună cu Andrei Gologan, Roxana Ioana Circiu a organizat în luna august 2017 prima ediţie a festivalului Salzburger Mozart Matineen.

Născut în 1988, Paul Cartianu începe studiul pianului la vârsta de şapte ani, iar activitatea competițională şi concertistică la vârsta de 11 ani, repurtând o serie de succese, atât în România cât și în SUA. După absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu“ din București, unde a studiat cu Andrei Podlacha și Olga Szel, beneficiind și de îndrumările prof. Stela Dragulin, își continuă studiile la Thornton School of Music din cadrul University of Southern California, la clasa prof. John Perry, pentru ca apoi, din toamna anului 2008, să revină în Europa la Universitatea „Mozarteum“ din Salzburg, la clasa prof. Karl-Heinz Kämmerling. Din 2009 studiază cu prof. Andreas Weber, sub îndrumarea căruia își obține diploma de licență (2012) și cea de Master (2015).

Clara Prager s-a născut în 1996 la Bucureşti. A fost elevă a Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu“ în perioada 2001-2015. Începând din anul 2015 studiază la Universitatea „Mozarteum“ la clasa prof. Hiroko Miki.

ALLEGRETTO la Sarajevo

Corul ALLEGRETTO -copyright Palatul Naţional al Copiilor

Ambasada României în Bosnia şi Herţegovina și Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Națională a României printr-un concert al Corului ALLEGRETTO în data de 27 noiembrie, ora 18.00, în Sala Amfiteatru din complexul UNITIC din Sarajevo.

Programul serii cuprinde lucrări din folclorul românesc și compoziții în limbile engleză, greacă, sârbă, maghiară, rusă, italiană, ebraică și franceză.

Grupul vocal ALLEGRETTO a fost înfiinţat în anul 1974 în cadrul Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti. Formaţia ALLEGRETTO a efectuat 55 de turnee internaţionale şi a participat la peste 50 de concursuri şi festivaluri unde a câștigat numeroase premii. Pe tot parcursul activităţii artistice, corul a susţinut spectacole şi concerte pe plan intern și internațional. Membrii corului au concertat pe scene de renume ca Opera Naţională din Atena (Grecia), Scena Teatrului Tognolo, Veneţia şi Bari (Italia), studiourile BBC (Anglia), Maroc, Iordania, Rusia, Republica Moldova, Mongolia, Opera Naţională din Varşovia (Polonia), Nancy (Franţa), Istanbul, Izmir şi Antalya (Turcia), Macedonia, Opera din Odessa (Ucraina), au cântat în nenumărate şcoli şi grădiniţe pentru copii şi au organizat spectacole în spitale şi aziluri de bătrâni – pentru colectare de fonduri şi acţiuni caritabile. În anul 2006, Corul ALLEGRETTO a obținut Medalia de Argint și titlul de vicecampion mondial la Olimpiada Mondială a Corurilor pentru Copii de la Hong Kong.

Corul ALLEGRETTO este pregătit și condus de  prof. Adriana Codreanu și Gherasim Radu Chiriță. Prof. Adriana Codreanu este dirijor, profesor titular gradul I, compozitor-autor a numeroase culegeri de cântece pentru copii, director coordonator al Festivalului Internațional pentru Copii Prietenie Fără Frontiere. Gherasim Radu Chiriță este maestru de sunet cu pregătire în emisiuni de Radio și Televiziune, orchestrator și ilustrator muzical.

În prezent, grupul ALLEGRETTO are peste 84 de cântece în repertoriu şi peste 70 de cântece imprimate la faza de masterizare – pregătite pentru spectacole ocazionate de diverse manifestări la care sunt invitaţi să-şi susţină recitalul în aproximativ 16 limbi străine (engleză, franceză, spaniolă, rusă, germană, arabă, maghiară, suedeză, ebraică, poloneză, italiană, japoneză, letonă, greacă, rromanes).

Recitalul sopranei Andreea Soare, la Carnegie Hall

Soprana Andrea Soare

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, ICR New York organizează un recital de excepție susținut de renumita soprană Andreea Soare, solistă a Operei Naționale din Paris, acompaniată la pian de Yoan Hereau. 

În program, sunt incluse lieduri și arii românești (compoziții de, printre alții, Brediceanu, Dendrino, Stephănescu), dar și din repertoriul internațional (lucrări de Motzart, Puccini, Liszt).

Așa cum deja a devenit o tradiție în SUA, recitalul organizat de ICR New York de Ziua Națională a României va avea loc la Weill Recital Hall – Carnegie Hall, în 29 noiembrie.

Andreea Soare a debutat în muzică la vârsta de șapte ani, când a început să studieze vioara, pianul, chitara şi, mai târziu, canto. A obținut numeroase premii în cadrul unor concursuri de măiestrie vocală şi începe o carieră în muzica de varieté, gen pe care l-a abordat în numeroase spectacole. În 2004, câştigă marele premiu al Concursului internaţional de muzică francofonă de la Baia Mare, în urma căruia participă la «Francofolies de La Rochelle», unde reprezintă România. În 2004, intră la Conservatorul Naţional Regional din Strasbourg, la clasa condusă de Marie-Madeleine Koebelé. În 2008, Andreea Soare devine studentă a Conservatorului Naţional Superior din Paris, clasa Isabellei Guillaud. Acolo, a beneficiat de îndrumarea unor profesori străluciţi, ca Susan Manoff, Olivier Reboul, Vincent Vittoz, Claude Lavoix, Anne Le Bozec, Keneth Weiss ș.a. De-a lungul anilor 2011 şi 2012, evoluează ca solistă sub bagheta lui Guillaume Tourniaire, Paul Agnew, Marc Minkowski, Patrick Cohen-Akénine, Mélanie Thiébaud, Nicolas Chalvin, Catherine Simonpietri și Philippe Cambreling.

În 2011, este laureată a concursului internaţional de artă vocală de la Clermont-Ferrand, unde câştigă rolul Donna Elvira, din opera Don Giovanni, de Mozart.

Din octombrie 2011, face parte din Atelierul Liric al Operei Naţionale din Paris. Repertoriul ei este extrem de variat, incluzând roluri precum Fiordiligi – Cosi fan tutte, Maddalena – La Resurrezione de Handel, Sandrina – La Finta Giardiniera, Silvia – L’isola Disabitata, Clarice – Il mondo della luna, Donna Elvira – Don Giovanni, Prima Doamnă – Die Zauberflöte, Pamina – The Magic Flute, Contesa – Nunta lui Figaro.

Yoan Hereau concertează în mod regulat ca pianist, atât în recitaluri personale, cât și cu orchestra sau ansambluri camerale. A lucrat cu dirijori precum Philippe Jourdan, Marc Minkowski, Daniel Harding și Philippe Herreweghe, atât în ​​Franța, la Opera din Paris, Cité de la Musique, Théâtre des Champs-Elysees și Teatrul Châtelet, cât și în străinătate. A participat la realizarea a numeroase producții de operă (Aliados, de Sebastian Rivas, La Passion de Simone, de Kaija Saariaho, Thanks To My Eyes, de Oscar Bianchi, Mitsou, de Claire-Mélanie Sinnhuber, și Paraboles, de Noel Lee. În calitate de colaborator al Atelier Lyrique, a fost responsabil pentru repetițiile de pian pentru noua operă Maudit les Innocents, prezentată la Bastille Amphitheatre, dar și pentru Iphigenie en Tauride, la Teatrul din Saint-Quentin-en-Yvelines, și Cosi fan tutte, la Maison des Arts, din Créteil.

Filarmonica de Stat „Transilvania“, în concert la Sala Mare a Musikverein

Alexandra Dariescu c Adrian Stoicoviciu

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania“ concertează alături de pianista Alexandra Dariescu în Sala Mare a Musikverein, în data de 30 noiembrie, de la ora 19.30. Ansamblul dirijat de Gabriel Bebeşelea prezintă un repertoriu ce cuprinde compoziţii de Dinu Lipatti, Edvard Grieg şi George Enescu. Evenimentul aduce în prim-plan lucrarea enesciană Pastorale-Fantaisie, prezentată în primă audiţie austriacă.

„Cu acest concert deschidem seria de evenimente dedicate Centenarului României moderne, 1918 – 2018. Concertul este susținut de o orchestră de calibru în impresionanta sală aurie a Musikverein din Viena, una din capitalele culturale internaționale care a jucat un rol deosebit în devenirea multor muzicieni, scriitori și artiști români din ultimele două secole.“ (Bogdan Mazuru, Ambasadorul României în Austria)

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Viena, cu sprijinul Fundaţiei Transilvania Leaders. Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliul Judeţean Cluj şi Filarmonica de Stat „Transilvania“.

Program:

Dinu Lipatti – Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră, op. 3 (1936)

Edvard Grieg – Concertul pentru pian şi orchestră, în la minor, op. 16 (1868)

***

George Enescu – Pastorale-Fantaisie pour petit orchestre (1899; primă audiție în Austria)

George Enescu – Simfonia nr.1 în Mi bemol major, op. 13 (1905)

După al Doilea Război Mondial, Sala Mare a Musikverein a găzduit un singur concert al unei orchestre din România: Filarmonica Bucureşti şi solistul Ion Voicu au interpretat în 1961 Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major op. 9 de George Enescu, dirijată de George Georgescu.

Alte două concerte ale Filarmonicii Bucureşti în Sala aurie a Musikverein, avându-l ca solist pe Dinu Lipatti, sub bagheta dirijorului George Georgescu, au avut loc în 1941. A fost interpretată lucrarea Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră (compoziţie de Lipatti, care va fi interpretată şi pe 30 noiembrie 2017), Suita nr. 2 pentru orchestra în Do major şi Rapsodia română de George Enescu.

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu. De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesorului Mark Stringer. Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal. În 2015, Gabriel Bebeșelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii: Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter și Kurt Masur la Aurora Classical Festival. Colaborările sale includ concerte cu Konzerthausorchester Berlin, SWR Symphony Orchestra Stuttgart, Filarmonica Națională a Rusiei, Orchestra Academică de Stat a Rusiei „Evgheni Svetlanov“, Ulster Orchestra, Filarmonica din Zagreb, Opera Națională a Ucrainei, Filarmonica Macedoniei, Würth Philharmoniker, Orchestra Națională Radio din Bucureşti, Filarmonica „George Enescu“ și debuturi la Konzerthaus Berlin și Müpa Budapest cu ansamblul său de muzică veche, Musica Ricercata. Recentele sale producții de operă includ Mireasa Țarului de Rimski-Korsakov la Perm Opera House și Il viaggio a Reims la Rossini Opera Festival din Pesaro. În luna decembrie a acestui an, Gabriel Bebeşelea va înregistra, împreună cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, un compact disc cu lucrări de George Enescu.

De la Royal Albert Hall în Londra, la Concertgebouw în Amsterdam până la Carnegie Hall în New York, tânăra pianistă Alexandra Dariescu este elogiată de International Piano Magazine, BBC Music Magazine sau revista Forbes şi celebrată de public şi critici peste tot în lume, având în discografie trei CD-uri înregistrate solo şi două cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra, respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. În anul 2013, Alexandra Dariescu devine prima pianistă română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Cea mai tânără muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este ,,Ambasador Special al României“, deţinând paşaport diplomatic şi concertând în întreaga Europă, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud şi Asia. Dedicată proiectelor de educaţie şi caritate, Alexandra Dariescu a ajutat la strângerea de fonduri de peste £500,000 pentru programul Tinere Talente în România, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie şi Children of the Andes în Columbia. Alexandra este membră a Consiliului Fundaţiei Adept, organizând în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Londra prima ediţie a Festivalului Transilvania la Londra în prezenţa ASR Prinţul Charles. Alexandra Dariescu s-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin şi Cornelia Apostol. La vârstă de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov şi Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora şi Imogen Cooper la Guildhall School of Music în Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveţia şi SUA, cu Dimitri Bashkirov şi Menahem Pressler în Elveţia şi Phillippe Cassard în Franţa. Este Artist Onorific al Conservatorului Regal din Manchester şi preşedinte al Fundaţiei Music in Lyddington, Marea Britanie.

Tradiţia activităţii simfonice din Cluj-Napoca datează de la finalul secolului al XVIII-lea, prima orchestră a oraşului fiind atestată documentar în 1792. Filarmonica de Stat „Transilvania“ a fost înfiinţată în toamna anului 1955. Dezvoltarea perpetuă a Filarmonicii de Stat „Transilvania“ s-a datorat atât instrumentiştilor de valoare care au făcut parte din ansamblurile sale, cât şi marilor personalităţi dirijorale care s-au succedat la cârma orchestrei: Emil Simon, Erich Bergel şi Cristian Mandeal. Oaspeţii de marcă ai Filarmonicii – între care nume legendare ale artei interpretative şi componistice ca Sviatoslav Richter, Kurt Masur, Kyril Kondrashin, Stanislaw Wislocky, Jean-Pierre Rampal, Witold Lutosławski, Carlo Zecchi, Yannis Xenakis, János Ferencsik, Aldo Ciccolini, Krzysztof Penderecki, Michi Inoue, Stefan Anton Reck şi mulţi alţii, au contribuit la dobândirea unui solid renume al ansamblului în cercurile muzicale internaţionale. Turneele numeroase în străinătate, realizate cu regularitate de către orchestra simfonică, dar şi de Corul Filarmonicii, înfiinţat în 1972, au reconfirmat acest renume. În epoca recentă, după cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania“ devine Gabriel Bebeşelea, care şi-a început colaborarea în această calitate în 2016.

„George Enescu a studiat în Viena între anii 1888-1894 cu Ernst Ludwig (pian), Robert Fuchs (compoziţie) şi Joseph Hellmesberger jun. (vioară), care s-a ocupat în mod deosebit de el, găzduindu-l în apartamentul său din Niebelungenstrasse şi plasându-l adesea în mijlocul orchestrei filarmonice a conservatorului în timpul repetiţiilor pentru ca acesta să poată explora şi asimila universul sonor al ansamblului din jurul său. George Enescu se afirmă la început ca violonist pe scena muzicală internaţională, debutând în anul 1892 în sala Bösendorfer din Viena, alături de profesorul său Joseph Hellmesberger jun. şi însoţit de criticile entuziaste ale presei vieneze. Definitorie pentru George Enescu a fost şi întâlnirea cu Johannes Brahms: în 1894 Enescu a avut onoarea de a face parte din ansamblul filarmonic ce interpreta «Sinfonia nr. 1» a compozitorului german. Tot la Viena a descoperit şi muzica lui Richard Wagner, de a cărei forţă de fascinare nu s-a mai putut desprinde niciodată. La vârsta de 12 ani Enescu îşi încheie studiile în Austria şi se desparte de Conservatorul din Viena purtând în tolbă prestigioasa medalie de argint a Socităţii Prietenilor Muzicii“ (Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2015).

Concert de gală al Cvartetului „QuodLibet“ la Academia de Științe din Lisabona

Cvartetul QuodLibet – Radu Ungureanu, Ceciliu Ovidiu Isfan, Laurențiu Ivan-Coca, Constantin Sandu

Cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, organizează un concert în interpretarea cvartetului „QuodLibet“, format din remarcabili muzicieni români rezidenți în Portugalia: Constantin Sandu (pian), Radu Ungureanu (vioară), Laurențiu Ivan-Coca (vioară) şi Ceciliu Ovidiu Isfan (violă). Concertul va avea loc la Academia de Științe din Lisabona, în data 29 noiembrie 2017, la ora 18.30 și va fi urmat de o recepție oferită de misiunea diplomatică română.

Academia de Științe din Portugalia este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții științifice portugheze, fondată în 1779, având ca misiune principală susținerea cercetării științifice, stimularea studiului istoriei, limbii și literaturii portugheze, contribuția la dezvoltarea științifică și progresul cultural al țării.

Cvartetul „QuodLibet“ este alcătuit din Constantin Sandu, pianist luso-român, director al Departamentului de Muzică al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto, Radu Ungureanu, concertmaistru adjunct al Orchestrei Simfonice Casa da Música și profesor de vioară la Școala Superioară de Muzică din Porto, Laurențiu Ivan-Coca, membru al Orchestrei Simfonice a Teatrului Național „São Carlos“ din Lisabona, și Ceciliu Ovidiu Isfan, adjunct al partidei de violă a Orchestrei Simfonice Portugheze din Lisabona.

Repertoriul propus de Constantin Sandu, liderul cvartetului „QuodLibet“, a fost construit pe baza afinităților muzicale dintre cultura română și portugheză, și conține compoziții reprezentative semnate de celebri compozitori români și portughezi. Concertul va debuta cu o piesă de referință a lui George Enescu, Concert pentru vioară și pian, de o mare elaborare tehnică și de o inegalabilă frumusețe melodică și armonică, urmat de Sonatina pentru vioară și pian, a lui Luís Costa, care a și colaborat cu George Enescu în Portugalia (în anii 1912 și 1927). Programul va continua cu Balada lui Ciprian Porumbescu și Bagatela lui Ioan Scărlătescu care ilustrează spiritul muzicii populare românești, în întreaga sa profuziune sentimentală, reverberând melancolia doinei și bucuria dansului tradițional. Un alt compozitor român faimos, Paul Constantinescu, va fi reprezentat de Toccata, una dintre cele mai iubite opere românești pentru pian, inspirate de un dans tradițional dobrogean. Programul va include și Toccata lui Souza Carvalho, cel mai important compozitor portughez al secolului XVIII, și Improviso sobre uma cantiga do povo (Improvizație după un cântec din popor) de Cláudio Carneyro, care înfățișează esența sufletului portughez marcat de dor (saudade). Serata muzicală se va încheia cu Sonata nr. 3 pentru vioară și pian, în caracter popular românesc, una dintre cele mai populare și îndrăgite capodopere ale lui George Enescu.

Concert de Colinde bizantine la Istanbul

Grupul Vlahos

Primele zile de iarnă aduc la Istanbul două concerte corale de excepție. Grupul Vlahos, prin susținerea Comunității Ortodoxe Române de la Istanbul și a ICR Istanbul, va cânta colinde bizantine sâmbătă, 2 decembrie 2017, de la ora 20.00, la Catedrala Sf. Anton, aflată pe Blv. Istiklal, principala arteră pietonală a metropolei,  apoi duminică, 3 decembrie 2017, ora 12.00, cu prilejul Zilei Naționale a României muzicienii își vor delecta publicul cu un vast repertoriu la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Paraschieva din Istanbul.

Grupul „VLAHOS” s-a format la inițiativa Pr. Diacon Dumitru Gabor, care de altfel semnează și conducerea muzicală, fiind un ansamblu nou înființat, dar compus din oameni cu o bogată și îndelungată experiență în domeniul muzicii.

Componenții acestui grup fac parte din alte coruri de muzică bizantină și laică, nume sonore în peisajul coral cum ar fi  „TRONOS” al Catedralei Patriarhale, „NECTARIE PROTOPSALTUL” al Facultății Politehnica, grupul vocal „ROMIOSINII” al Asociației Culturale Eline și grupul psaltic „PANTOCRTAOR” al mânăstirii Pantocrator din Episcopia Alexandriei.

Muzicienii au fost invitați de nenumărate ori să concerteze sau să dea răspunsuri la strană în țară, la diferite mânăstiri și biserici, iar în afara granițelor României, în Grecia, Muntele Athos și Bulgaria.

Grupul VLAHOS este alcătuit din absolvenți ai Facultății de Teologie și ai Universității de Muzică din București. Grupul abordează atât piese din repertoriul religios, cât și din cel laic, valorificând astfel diversitatea muzicală a spațiului românesc.

Membrii grupului sunt: Diacon Gabor Dumitru – dirijor, Diacon Roșu Vlăduț Iulian, Maranda Ana Maria, Cruceanu Alexandru, Florea Vasile George, Gușă Silviu Dorin, Iordache Gabriel, Roca Andrei, Tomoșoiu Ionuț și  Vatră Nicolae.  Repertoriul pe care grupul VLAHOS îl pregătește pentru concertul de colinde include atât colinde bizantine, cât și Colinde din diferite zone ale României.

Din repertoriu reținem:

Troparul Nașterii  Domnului, Condacul „Fecioara Astăzi”,  Catavasiile Nașterii Domnului, Bethleeme gătește-te, Colind Bizantin, Nouă azi, Veniți cu toții, Cântec de stea, Ce sară-i dai astă seară.

Colo sus (colind Muntenia), Colindăm coli, Răsună blând, Colind  Mehedinți, Asta-i casa (colind Ardeal), Mândru joacă (colind Ardeal),  Dumnezeu Preasfântul (colind Moldova), D-auzi gazdă (colind Ardeal), Trei Crai, Primenește-ți gazdă casa.

Pentru concertul de duminică, 3 decembrie 2017, închinat Zilei Naționale și care va avea loc la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Paraschieva, programul va cuprinde și câteva cântece patriotice: Imnul Național de Stat, Așa-i românul, Miorița, Măi Ardeal, Cântec din Bucovina, Doina din caval, Tu, Ardeal, Nu uita că ești român, Treceți batalioane, Pentru că la Putna, Doamne ocrotește-i pe români, Astăzi fraților români, Drum bun, Inima românului și Hora Unirii.

Concertele fac parte din seria de proiecte culturale ale ICR Istanbul menite să contribuie la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale şi religioase, fiind vorba despre acțiuni destinate cu precădere diasporei române, dar și publicului local interesat de tradițiile și obiceiurile naționale. La cele enumerate anterior se adaugă și celebrarea unui moment foarte important pentru orice român, oriunde s-ar afla pe aceast pământ și anume, Ziua Națională a României, moment care va fi marcat într-unul dintre locurile cheie din Istanbul atunci când vine vorba de cultură, religie sau întâlniri importante ale românilor, Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Paraschieva.

Nu în ultimul rând, ICR Istanbul continuă seria de proiecte desfășurate alături de Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul în vederea organizării de acțiuni culturale pentru comunitatea românească din Istanbul.

Astfel de evenimente contribuie la consolidarea legăturilor cu diaspora românească din Istanbul și facilitează accesul comunității de români, dar și al publicului local, la cultura tradițională, în toate formele ei de manifestare.

Orchestra Română de Tineret, în concert extraordinar la Istanbul

Orchestra Română de Tineret. Foto Virgil Oprina

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul în colaborare cu Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” și Primăria Metropolitană Istanbul pregătesc o zi națională de excepție. În data de 5 decembrie 2017, la Istanbul, de la ora 20.00, în sala mare de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey, intră în scenă Orchestra Română de Tineret, sun conducerea muzicală a maestrului Cristian Mandeal, având-o ca solistă pe Ioana Goicea (Anghelescu), vioară.

În programul concertului sunt incluse lucrări românești deosebit de valoroase, dar și compoziții din repertoriul universal. Astfel, fără a fi limitativ, în programul concertului de la Istanbul sunt incluse următoarele lucrări: Gioacchino Rossini – Uvertura Barbierul din Sevilla; Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și orchestra; Antonin Dvorak – Dans slav op. 46, nr. 8; George Enescu – Rapsodia op. 11, nr. 2 în Re major; Johannes Brahms – Dans ungar nr. 5; Camille Saint Saens – Introducere și Rondo Capriccioso, op. 28; Aram Hachaturian – Adagio din baletul Spartacus; Sabin Pautza – Russian Medley; Johann Strauss – Valsul Imperial.

Sala de concerte Cemal Reşit Rey este una dintre cele mai mari din Republica Turcia şi este destinată cu precădere muzicii clasice. Poartă numele marelui compozitor turc Cemal Reşit Rey și a fost inaugurată în martie 1989. O sală cu o acustică excepţională şi cu o capacitate de 860 de locuri, Cemal Reşit Rey găzduieşte concerte, spectacole de balet sau dans.

Cristian Mandeal şi Orchestra Română de Tineret. Foto Virgil Oprina

Cemal Reșit Rey este unul dintre partenerii foarte importanți ai Institutului Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul, fiind cel de-al treilea an consecutiv în care se organizează concertul închinat Zilei Naționale a României.

Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a fost înființată în anul 2008, la inițiativa violoncelistul Marin Cazacu şi a dirijorului Cristian Mandeal, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov” şi „Lanto Communication”.

Numele ansamblului a devenit foarte rapid unul de referință pe scenele naționale și internaționale, reunind tineri artişti valoroşi din întreaga ţară.

După susținerea unor concerte de succes pe scena Ateneului Român, a Radiodifuziunii Române şi a Sălii Palatului, a urmat participarea în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia din 2011, dar și deschiderea oficială a primei ediţii a Festivalului Internaţional „Sergiu Celibidache”.

Au urmat apoi concerte internaționale notabile la Paris, Strasbourg, Roma, Berlin etc. De asemenea, ca o recunoaştere a meritelor artistice deosebite, în anul 2011, Orchestra Română de Tineret a devenit membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO.

Din 2014, Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” manageriază activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu, fondatorul orchestrei.

Orchestra Română de Tineret numără peste 100 de tineri instrumentiști (vioară, violoncel, contrabas, clarinet, trompetă, violă, fagot, trombon, tubă, saxofon, harpă, pian, percuție), transmite ICR Istanbul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.