Sunt bani de pensii? Răspuns surpriză

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, la Târgu-Jiu, că nu poate răspunde cu da sau nu la întrebarea dacă sunt bani la buget pentru plata pensiilor „din respect pentru părinții și bunicii noștri”.

Budăi a declarat, într-o conferință de presă organizată la Târgu-Jiu, că în trimestrul doi al anului excedentul la fondul de pensii este de 218 milioane de lei. Întrebat dacă sunt bani pentru plata pensiilor, ministrul a spus că acest subiect merită o discuție serioasă, astfel încât nu poate răspunde cu da sau nu.

„Nu răspund cu da au nu. Pot spune da simplu, dar eu zic că merită o discuție foarte serioasă acest subiect. Am explicat și nu o să obosesc să explic foarte clar, din respect pentru părinții și bunicii noștri, cum le spun eu, pentru că au nevoie, din partea autorităților să aibă această siguranță a zilei de mâine, așa cu pensiile încă mici pe care le avem în România. Suntem în situația în care, în 2017, am avut un deficit la fondul de pensii de aproximativ 18 miliarde de lei. Suntem în situația în care în 2018, deficitul a scăzut extrem de mult, spre 4,2 miliarde lei. Am spus eu la un moment dat, spre zero. E un salt foarte mare, de la 18 la 4, de aceea mi-am permis această comparație. Suntem în situația, într-adevăr, în care în primul trimestru al anului 2019 încă avem deficit la pensii, dar iată că excedentul pe trimestrul doi deja este de 218 milioane de lei, deci ușor ușor crește aici”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul a precizat că în România 6% din PIB se folosește pentru plata pensiilor, cu mult sub media înregistrată în Uniunea Europeană.

„Suntem în situația în care cu peste 300 de miliarde a crescut Produsul Intern Brut al României, din 2016 până în prezent. În acest an, Produsul Intern al României atinge valoarea de o mie de miliarde, peste o mie de miliarde, 1031 chiar. E premieră pentru România să avem peste o mie de miliarde de euro Produsul Intern Brut al României. Mai mult de atât, suntem în situația în care 6% din Produsul Intern Brut se folosește pentru plata pensiilor, ori media Uniunii Europene e aproape de 13, deci noi suntem de două ori sub media Uniunii Europene. Toate aceste cifre, coroborate cu estimările de creșteri pe viitor ale Produsului Intern Brut, ne îndreptățesc să credem, și mai ales ceea ce s-a întâmplat 2017-2018. Am avut parte de declarații iresponsabile, le-am spus eu, din partea colegilor din opoziție, care spuneau că nu o să mai plătim pensile și salariile chiar din 2017. Ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus ministrul Muncii.

Legea privind sistemul public de pensii a fost promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis. Aceasta prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021. Iohannis a declarat că înainte de a promulga Legea pensiilor a discutat cu premierul Viorica Dăncilă care l-a asigurat că a fost făcută o analiză și există bani pentru majorările de pensii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. Ha! Si ce vad ei ministrii rau in asta? Bine ca isi iau ei drepturile in democratia mimata de capcaunii perindati in functii politic si nu numai! Restul,cum spuse merkelita acum cativa ani,ii trimitem peste hotare(in neant sub pamant) si ne scoatem cu brio apoi continuam mima democratiei cu scandaluri si violenta verbala insotite de ura celor inducand in subconstient ca trebuie sa plece din tara cetateanul care e deja agatat cu latul datoriilor fata de tara de care nu scapa nici chiar sub pamant(datorii la popi si groapa din cimitir)! Daca nu,dupa 2 ani,oasele sunt la comun cu alte adunate! Iar gasim gropi comune de „eroi” necunoscuti dupa ani de zile,moment perfect de sarbatorit pentru umplerea buzunarelor adanci si sparte!

  2. Daca exista EXCEDENT dupa o perioada in care era deficit, inseamna ca lucrurile merg bine, dar nici acum nu sunteti multumiti, dupa o lunga perioada in care fondul avea deficit…numai ca FILOZOFAND ministru da ”apa la moara” celor pesimisti, insa fiecare traieste drama lui, iar pt unii se numeste ”si daca va fi rau”, drobul de sare va bantuie, asta este…

  3. bani de pensii nu sunt, dar sunt 20 de miliarde de euro cheltuiţe pe autostrăzi inexistente?

  4. 2019 salariu mediu brut 5163. CAS platit de salariat=25% din 5163=1291. Salariati inregistrati 5,5 mil. 1291×5500000=7,1 mld x 12 luni= 85,2 mld. „În anul 2019, cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat au fost
    estimate la 68.892.298 mii lei, din care 68.761.379 mii lei pentru sistemul public
    de pensii” Asta e aritmetica. Cine minte?

  5. Marius Budai: „Suntem în situația, într-adevăr, în care în Primul trimestru al anului 2019 încă avem Deficit la pensii, dar iată că Excedentul pe trimestrul 2 deja e de 218 milioane de lei, deci ușor ușor crește aici”.

    Un mincinos fara rusine!
    Abia Luni seara la B1 TV la emisiunea lui Silviu Manastire el a RECUNOSCUT pentru Prima data ca pe primele 5 Luni din 2019, Executia Bugetara la Bugetul Asigurarilor Sociale(adica Bugetul de Pensii!) arata un DEFICIT de 1,4 Miliarde Lei, pana atunci a MINTIT de fiecare data ca „avem excedent la Bugetul de pensii, asa cum e in Bugetul pe 2019”!
    Bugetul la Pensii pe Anul 2019 e Construit pe Excedent, dar pe Primele 5 Luni din 2019 exista DEFICIT de 1,4 Milairde Lei la Bugetul de pensii, dupa ce pe primele 4 Luni a fost de 1,74 Miliarde lei!
    Uite:
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc31mai2019.pdf

    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc30aprilie2019.pdf

    Acum, acest mincinos recidiveaza: Rezultatele financiare EXISTA doar pe Primele 5 Luni, cele pe Luna Iunie se anunta DUPA 25 Iulie(conform Legii!), desi guvernul actual Anunta cam DUPA 1 August!
    Intrebare: de unde a scos Budai acest „Excedent pe trimestrul 2 de 218 milioane de lei la Bugetul de pensii”, cand Rezultatele financiare pe Iunie NU sunt inca postate de Ministrul Finantelor?!
    Ar insemna ca Veniturile la Bugetul de Pensii in Luna Iunie 2019 au Acoperit Deficitul existent anterior, adica cei 1,4 MILIARDE lei(pe primele 5 Luni!) PLUS inca 218 Milioane Lei Excedent, adica Veniturile la Bugetul de Pensii in Luna Iunie 2019 au CRESCUT cu 1,618 Miliarde Lei fata de Luna Mai 2019?!
    Mincinos ordinar, rusine!
    Luna de Luna in 2019, Bugetul de Pensii a fost pe Deficit:
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/BGC31012019.pdf

    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc28februarie2019.pdf

    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc31martie2019.pdf

  6. @Pandele: Cifrele din Bugetul de Pensii sunt:
    „Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe ANUL 2019.
    Actul normativ analizat astăzi adoptă Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2019.
    În Monitorul Oficial nr. nr. 196 din 12 martie 2019 s-a publicat Legea nr. 47 din 11 martie 2019 privind Bugetul asigurărilor de stat pe anul 2019.
    Din punct de vedere macroeconomic, pentru prima dată în ultimii 15 ani, se estimează un Buget Excedentar la fondul de pensii, Veniturile și Cheltuielile Bugetului fiind:

    – Venituri în sumă de 71.662.090 mii lei(71 Miliarde)

    – Cheltuieli în sumă de 68.761.379 mii lei(68 miliarde)

    – Excedent în sumă de 2.900.711 mii lei(2,9 Miliarde)

    https://legestart.ro/lege-bugetului-asigurarilor-sociale-de-stat-pe-anul-2019/

    Numai ca socotelile din Romania reala sunt altele:
    Uitati-vva la Executia bugetara aferenta fiecarei Luni din 2019(am postat mai jos!), si gasiti Cheltuieli Lunare in medie cu Pensiile in Valoare de aproape 6 Miliarde Lei!(pe primele 5 Luni 2019 Cheltuielile TOTALE cu pensiile au fost de 29,187 Miliarde lei!
    Veniturile pe 5 Luni au fost de 27,785 Miliarde lei!
    Deficit de 1,402 Miliarde lei!
    Ar rezulta Cheltuieli TOTALE pe 2019 de ~72 Miliarde lei

    In plus, daca luna de luna Cheltuielile sunt de 6 Miliarde Lei acum cand Punctul de pensie e 1100 lei, cat vor fi incepand cu 1 Septembrie cand el va Creste la 1265 Lei?!
    Socotiti si Comparati cu Veniturile si Cheltuielile Estimate in Legea Bugetului de Pensii!
    Suma LIPSA e uriasa, mai ales ca Bugetul e construiyt pe Excedent!
    Intreb: cresc cumva Contributiile, adica de unde vor incasa mai multi Bani la Venituri la Bugetul de pensii?!

  7. Mai mult, celebra OUG 79/2017 care a TRECUT Contributiile de la Angajator la ANGAJAT incepand cu 1 Ianuarie 2018 zace in Parlament deja de 1 An si jumate:

    22 Iulie 2018. „Revolutia fiscala” zace de 7 luni in Parlament. Se evita votarea Legii de frica CCR?
    Parlamentarii au intrat, de vineri, oficial in vacanta, iar „revolutia fiscala” ramane la stadiul de Ordonanta de Urgenta, oamenii de afaceri fiind tinuti in continuare in incertitudine.

    S-au implinit 7 luni de cand OUG 79/2017 zace in Parlament, iar alesii nu au fost interesati sa voteze in sesiunea care abia s-a incheiat Legea privind aprobarea Ordonantei.

    Proiectul de Lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017.
    3 zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un Raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, Raportul NU a fost terminat nici pana in ziua de azi.
    Parlamentarii nu voteaza, de frica atacarii la CCR.
    De ce amana insa parlamentarii de 7 luni de zile votarea Legii de adoptare a Ordonantei privind „revolutia fiscala”? De teama faptului ca va fi atacata la CCR, pentru ca stiu ca e NECONSTITUTIONALA, a declarat Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.
    http://www.ziare.com/impozit/contributii/revolutia-fiscala-zace-de-7-luni-in-parlament-se-evita-votarea-legii-de-frica-ccr-1522200

    OUG 79/2017 zace si AZI in Parlament!
    FARA OUG 79/2017 Bugetul de pensii e in aer!

  8. Pensiile se platesc din imprumuturi.Romania e o tara in care nu se mai produce doar se consuma de afara.Industrie IOC. Ce a mai ramas resurse, petrol gaze date strainiilor sistemul energetic la fel,pamantul,apele totul banii astia merg in buzunarele lor nu se reintorc in economia tarii.Frauda fiscala 30 miliarde.Natalitatea sub mortalitate lumea pleaca afara birocrtia superdimensionata ,De produn nu producem CONSUMAM de afara adica imbogatim pe altii.DECI BANII DE PENSII DIN IMPRUMUTURI IAR IN 20 DE ANI DACA POPOUL ASTA NU SE TREZESTE SA DEVINA NATIONALIST SI SA EXTERMINE ACTUALA CLASA POLITICA ADIO PENSII .NICI ALEA PRIVATE NU SE VOR PLATII.

  9. Pib-ul e 1000 miliarde de lei, nu de euro. Sa nu stie ministrul asta? Sau ziaristul face o confuzie.

  10. Sigur ca sunt bani de pensii: Guvernul tocmai s-a imprumutat cu 2 miliarde de euro – cu scadenta de plata 30 de ani. Asta dupa ce in martie se imprumutase cu alte 3 miliarde.
    Vor plati datoria copiii nostri si copiii lor.
    Dancila si ai ei vor fi la pensie, cu pensii grase si frumoase.

    Buna seara Romania, acolo unde te-a adus PSD-l.

  11. „Împrumutul de marți al României – mai SCUMP decât cel din luna martie. Și mai scump decât la oricine altcineva din UE.
    Guvernul României a vândut, marți, Euroobligațiuni(eurobonduri) de 2 Miliarde Euro, la randamente de 2,12 – 2,13% pentru emisiunea pe 12 ani(1,4 mld. euro), respectiv de 3,4% pentru emisiunea din martie pe 30 de ani, redeschisă, potrivit informațiilor de piață.

    Noile eurobonduri emise la scadența 2049 sunt ceva mai scumpe față de randamentul de piață ale celor vândute în 4 martie(randament 3,33%) și de peste 2 ori mai scumpe decât cele ale Poloniei la același termen(randament 1,39%), potrivit Markets Insider.

    Şi eurobondurile româneşti pe 12 ani sunt ceva mai scumpe, de pildă faţă de cele ale Ungariei, care au un randament de 2,49%.

    Randamentul unei obligaţiuni e Raportul dintre Dobânda promisă de emitent şi preţul de vânzare și e proporțional cu NEîncrederea Cumpărătorilor în Capacitatea de plată a Emitentului.(!)

    Creşterea randamentului la o aceeaşi emisiune (dobânda constantă) înseamnă scăderea prețului, ceea ce denotă tendința deținătorilor de a vinde chiar și la prețuri mai mici.

    Comparații defavorabile pentru România.
    Împrumuturile României la scadența de 10 ani prin eurobonduri sunt cu mult mai scumpe decât cele ale ţărilor UE din regiune şi chiar faţă de cele ale Serbiei, ale cărei titluri cu această scadenţă aveau randamente cu 10 puncte de bază SUB cele ale României.
    Eurobondurile României cu scadența în 2029 au un randament de 1,5% în vreme ce cele ale Poloniei e de doar 0,14%.
    Situația e defavorabilă și la titlurile de stat în moneda națională, așa cum se vede mai jos:”
    https://cursdeguvernare.ro/imprumutul-de-marti-al-romaniei-mai-scump-decat-cel-din-luna-martie-si-mai-scump-decat-la-oricine-altcineva-din-ue.html

  12. @G. Bercea: Corect!
    Analfabetul Marius Budai, nu prea stie ce e Euro, ce e Leu…

  13. Tot ce depaseste 10.000 ron/luna la pensie trebuie impozitat cu 99%. Toti smecherii de magistrati „independenti” si tortionari si-au tras mii de sporuri ca lupta cu coruptia, oskar-uri, doctorate copy-paste, viloaice si jeep-ane 4×4=16 si prostii platesc de se indoaie ca de aia sunt prosti!

  14. @prostu: NU ei si-au „tras”, POLITICIENII le-au DAT, pentru ca si-au DAT si lor: Salarii uriase, Pensii SPECIALE URIASE, Averi URIASE, ba mai mult, politicienii si-au „asigurat” spatele DAND Procurorilor si Judecatorilor!!
    TOATE Salariile si PENSIILE SPECIALE sunt DATE prin Legi, cine a DAT Legile?!

    A-propos de Pensiile SPECIALE: Emil Boc a desființat pensiile speciale în mandatul său de premier, dar guvernele PSD și majoritățile controlate de PSD din Parlament le-au reintrodus începând cu 2015!
    De asemenea, Boc a INTERZIS Cumulul Pensiei cu salariul la STAT, peste un anumit plafon.
    PSD a DESFIINTAT si asta, dar acum PSD parca ar vrea sa revina la masura lui Boc, desi il tot CRITICA de aproape 10 Ani, tot mai incet in ultima vreme!

    Cautati Declaratiile de avere ale politicenilor si vedeti ce Salarii uriase au ACUM si ce Pensii SPECIALE Uriase au!

  15. ..se observa ca principalul contestatar ref cresterea salariilor si pensiilor este domnu acesta care manca mult ..kka mult ca alta nu fashe..ori el nu spune ce gandeste ..el spune ce i se dicteaza ..de licurici de muty tremurata ..care larandul lor sunt aserviti celor care scot bani din Romania..comentariile s inutile..si ce baza legala au pensiile speciale de nu se pot anula..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.