Începe dezmățul

Țara consumului așteaptă un nou Black Friday plin de recorduri

România, țara în care consumul a explodat în 2017 ca urmare a stimuării venită de la Guvern, se așteaptă la un record de vânzări în perioada Black Friday. Doar vineri, 17 noiembrie, sunt estimate vânzări de aproape 920 milioane de lei, iar cel mai mare retailer de electronice și electrocasnice, eMag, și-a propus vânzări de 350 milioane de lei, cu 50 milioane mai mult ca anul trecut. Conform unei cercetări de piaţă realizate de compania Kantar Millward Brown România, 79% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani au auzit despre Black Friday şi 45% vor să achizi­ţioneze ceva. „Datele studiului din acest an arată că evenimentul Black Friday a dobândit o recunoaștere pe scară largă la nivelul populației României. Notorietatea evenimentului a fost susținută de participarea tot mai numeroasă din anii trecuți a comercianților și de apetitul românilor pentru reduceri”, a declarat Mădălin Vladu, account director, Kantar Millward Brown România. Lista de dorințe este dominată, ca și anul trecut, de produse din categoria electro-IT. 40% dintre respondenți doresc să cumpere un produs din categoria electrocasnice mici, iar următoarea categorie din topul preferințelor este reprezentată de televizoare (33%). 24% dintre români doresc să cumpere telefoane mobile la preț redus. Pe lista de dorințe se află și electrocasnice mari: frigidere (20%) și mașini de spălat (17%). În rândul produselor pentru care s-a înregistrat un interes în creștere în ceea ce privește intenția de cumpărare se numără, în acest an, și produsele fashion. 16% dintre persoanele care au zis că intenționează să cumpere ceva de Black Friday au menționat această categorie, iar Fashion Days este primul magazin menționat din categoria fashion online.

Primele 5 magazine care au venit în mintea respondenților atunci când au fost întrebați de unde au de gând să-și cumpere ceva de Black Friday au fost: eMag, Altex, Flanco, Carrefour, Media Galaxy. Topul categoriilor de produse pe care oamenii intenționează să le cumpere de Black Friday este: electrocasnice mici, televizoare, telefoane mobile, frigidere, mașini de spălat, produse fashion, laptopuri, aragaze, tablete, produse pentru casă și grădină.

Zeci mii de produse electronice și electrocasnice

eMag pune în vânzare de Black Friday 50.000 de televizoare, 25.000 de laptop-uri, 60.000 de smartphone-uri, 20.000 de frigidere, 150.000 de electrocasnice mici (mixere, roboți de bucătărie, espressoare, fiare de călcat și altele), 200.000 de produse fashion, 150.000 de parfumuri și cosmetice, 150.000 de jucări și jocuri 25.000 de anvelope și 150.000 de produse pentru casă și gradină. Retailerul pune la bătaie și aur, abonamente Digi Mobil, mașini BMW, Jeep, Land Rover, Jaguar, Toyota, Alpha Romeo, Ford, Abarth, Mercedes, Fiat și Hyundai, motociclete, ceasuri și bijuterii de lux, vouchere de călătorie Tarom, bilete la evenimente, pachete turistice și abonamente la servicii medicale furnizate de Regina Maria și Just Smile. La evoMAG vor fi discount-uri de până la 70% pentru 30.000 de produse, precum telefoane mobile și accesorii, tablete, laptopuri, televizoare și echipamente multimedia, monitoare, imprimante, electrocasnice, componente PC, produse de îngrijire personală, din categoria sport&fitness etc. Clienții pot beneficia de o reducere suplimentară de 10% la orice comandă mai mare de 600 de lei, în cazul în care vor accesa un credit online de la Credius. SensoDays.

Flanco a pregătit un stoc de peste 385.000 de produse, multe dintre ele lansate în acest an, care pot fi achiziționate din cele 123 de magazine din toată țară sau online pe flanco.ro. Astfel, retailerul are în stoc peste 100.000 de televizoare, 50.000 de telefoane, 25.000 de notebook-uri, 70.000 de electrocasnice mari și 140.000 de electrocasnice mici. Stocul accesoriilor și al produselor pentru entertainment numără peste 250.000 de articole. Flanco va avea disponibile peste 100 de repere din gama proprie, Vision, de la televizoare și telefoane, până la electrocasnice mari și mici (aparate frigorifice, mașini de spălat, aragazuri, aspiratoare, fiare de călcat, cuptoare cu microunde, mașini de tocat, storcătoare, mixere, cafetiere, râșnițe). Lanțul de magazine Media Galaxy oferă reduceri de până la 60% la telefoane, de până la 45% la electrocasnicele mari, același procent fiind valabil și pentru reducerile aplicate la televizoare. Promoțiile au început de joi, 16 noiembrie, și țin până pe 22 noiembrie, în limita stocului disponibil, conform newsletter-ului trimis de companie. Potrivit anunțului, sunt disponibile peste 30.000 de produse electro-IT la ofertă, care vor fi disponibile atât online, cât și în 19 magazine din toată țara, unde mai bine de o mie de specialiști vor îndruma clienții la cumpărături.

Mașini la Elefant.ro

Elefant.ro vine de Black Friday cu un model Fiat 500 Lounge 60th Anniversary Ediție Specială, cu un discount surpriză precum și cu automobile Fiat și MiniCooper care vor avea reduceri cu până la 20%. Vor fi reduceri la carte străină, la parfumuri, produse cosmetice, jucării, produse de tip fashion și accesoriile, multe de la branduri precum Guess, Calvin Klein, Hugo Boss, Bvlgari, Versace, Revlon, Fossil, Casio, Esprit, Lego.

Sfaturi de la Poliție

Poliția România recomandă cumpărăturile din surse sigure, de la firme cunoscute. „Introdu adresa site-ului pe care intenţionezi să efectuezi plata şi nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situaţii, aceste link-uri te pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor. Asigură-te că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verifică existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi foloseşte un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet.Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacăţel care va indica faptul că respectivul site este securizat iar adresa site-ului va incepe cu HTTPS”, transmite Poliţia Română. De asemenea, este important să deţii un sistem de operare actualizat şi un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate şi astfel datele cardului bancar precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Poliţiştii mai recomandă folosirea cardurilor de credit atunci când cumperi online pentru că au politici stricte în ceea ce priveşte siguranţa clienţilor, iar dacă nu primeşti ce ai comandat, emitentul cardului iţi va returna banii. „Fii atent la plăţile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează-te cum poţi să încetezi serviciul plăţilor recurente.Mulţi comercianţi online îţi vor cere să stocheze informaţiile tale de plată. Gândeşte-te de două ori înainte să iei o decizie şi fii sigur că ai înţeles riscurile pe care le implică. Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor şi condiţiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri”, potrivit sursei citate.

Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului, mai spun polițiștii. În cazul plăţilor online vi se vor solicita de către comercianţi numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Dacă ţi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date şi parăseşte site-ul. În situaţia în care primeşti mailuri prin care ţi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări, banca nu îţi va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi directionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ţi se va cere să introduci datele cardului. Nu deschide ataşamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conţine viruşi sau programe de tip malware. Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, foloseşte un serviciu cu plata ramburs. Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code). Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianţi online din afara Europei pot cere să le trimiţi prin fax copii ale cardului şi paşaportului, drept garanţie, mai spun polițiștii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

1 Comentariu

  1. tara consumului??? pe cuvintul tau de ignorant? cam cit de frig e in apartamentele romanilor? sau consumul asta nu se pune? oare de ce? cit priveste black friday ai luat-o rau pe cimpii anticipind ceea ce eram sigur ca nu se intimpla. reclama cu ce s-a platit?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.