Țara spre cetățean

România este mult prea mult întoarsă spre politicieni și vedete și mult mai puțin spre cetățenii săi. În numele lor se iau decizii, în numele lor se fac aranjamente politice, în numele lor se fac combinații economice, numele lor funcționează instituțiile. Dar ei nu există decît ca spectatori, ca asistenți la un proces care este suficient sieși și celor care îl conduc. Progresiv, cetățenii se limitează la condiția de consumatori de păreri (altceva decît opiniile!) și de clienți la marele tîrg al promisiunilor politice cu substrat electoral.

Nemulțumirea cetățenilor din țara noastră are un specific social și foarte rar depășește limitele salariale. Politicienii au făcut din protecția socială și din creșterile salariale un vis și o legendă amînată mereu. Promisiunile lor arată ca un peisaj mirific care se întinde dincolo de pădurea jocurilor politice prin care nu se poate trece niciodată și spre a ieși la binele făgăduit.
Promisiunile sociale au înfățișarea unui program pentru un stat al retragerii fericite, al binelui făcut cadou, al bunăstării asistate. Pe nesimțite, ele devin un stimulent pentru inactivitate și neangajare.

În aceste zile, cetățenii români trăiesc sub o puternică amprentă a nefericirii, a neîncrederii, a inapetenței pentru dezbateri. Le-au auzit pe toate, le-au încercat, au mai aflat de inițiative, de promisiuni, de programe, au mai văzut, au mai susținut și s-au mai păcălit. Cu Traian Băsescu, cu Klaus Iohannis, cu USL-ul, cu USR-ul, cu ONG-urile mascate, cu alianța dreptei, cu alianța stîngii, cu toate reîmpachetările politice. Ce mai poate exista? Mulți renunță să mai voteze. Zic „degeaba” și schimbă subiectul.
O așa nepăsare și dezangajare civică față de mizele mari ale țării n-au mai fost decît în anii comunismului. Culmea, o asemenea stare se manifestă în plin parcurs democratic, într-o țară membră a Uniunii Europene și NATO, dar devalizată de încredere, de inițiativă, de speranță, de respect de sine.
Cauzele unei asemenea abdicări civice sunt multiple. Una ar putea fi contrafacerea formelor de organizare care să-i implice și prin care să se exprime. Dar cea mai importantă cauză a stării de acum ar putea fi bombardamentul verbal 24/24 și 7/7. Lucian Pintilie îl numea „delirul verbal”.

Politica românească este un delir politic și se reduce doar la un delir verbal. La bombardarea cetățeanului cu vorbe goale. El înseamnă pentru politicieni doar producție de imagine. Mai toate canalele de comunicare sunt ocupate de vocile lor. Vorbesc, vorbesc, promit și iar promit și vorbesc și tot promit. Tot se prinde ceva, zic ei. Și mă țin minte! Cetățeanul român este cel mai bombardat cetățean european cu breaking news-uri golite de informații și de sens, asaltat cu tunuri de vorbărie și de glagorie, cu hăhăială politică și ipoteze fantasmagorice pentru evoluții politice viitoare. Pe bună dreptate, cetățeanul român, alegător sau nu, este îmbătat de cuvinte, sătul, îndepărtat, plictisit, resemnat și, pe cale de consecință, absent din piața dezbaterilor publice.

Am putea acredita ideea că politicienii, instituțiile statului și, împreună cu ei, presa l-au dus în această stare. Cetățeanii au devenit doar spectatorii și, implicit, servanții acestora, iar nu viceversa. Politicienii, ziariștii și capii instituțiilor publice sunt acum vedetele, reperele, actorii principali și beneficiarii comunicării. Adică, stăpînii priorităților!

Cetățenii au rămas la remorcă, la ghișeu, la servit emisiuni și opinii politice, la ascultat promisiuni și programe.
Și au plecat sau au adormit!
Întrebarea noastră de la dezbaterea intitulată „România cetățenilor” este simplă:
– Mai poate fi întors statul spre cetățean? Și cum?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 45

80 de Comentarii

 1. „Mai poate fi întoars statul spre cetățean? Și cum?”

  Da, a fost intors in 1989 de catre copiii celor care l-au tinut in brate pe un nenorocit cu 3 clase primare, un criminal care l-a pus pe generalul erou-criminal cu nume de strada (milea) sa traga si sa omoare acei copii. Si acum este posibil ca alti tineri, maturi de data aceasta, sa mature toata elita turnatoare si/sau corupta, cu puscaria facuta la zi, care s-a impins la conducere dupa fuga dictatorului. Doar ca, de data aceasta nu copiii vor fi victime, ca au invatat cu cine au de-a face. De data aceasta nu vor mai lasa locul eliberat unor canalii crescute si educate in anii ’70. Nici pe cei cu cibernetica in gura toata ziua nu cred ca-i accepta. Iar tornadele acestea se pot produce in toata Europa, ca o schimbare de vreme si de vremuri. Continuati, desi, nu cred ca asta va doriti !

  • Ati spus foarte bine si as adauga faptul ca Slovacia are alegerile azi si cu siguranta va veni schimbarea mult asteptata in intreaga Europa.

 2. Democrația și, odată cu ea, dezvoltarea resursei umane a apărut în lumea anglosaxonă de sfârșit de Ev Mediu, o lume a prăvăliașilor, marinarilor și a meseriașilor pe cont propriu.Ei au schimbat lumea.România a fost țara în care cetățeanul este dus cu vorbe ca oaia cu fluierături.Ce am avut noi clasă de mijloc pe interbelic și după WW2 a retezat PMR din start ca să readucă Fanaru-n loc. Și Fanar a rămas pentru că doar Fanarul îmbogățește bișnițarii politici.Dumneata nu asculți manele? Nici eu, dar când am făcut-o odată, împins de o criză de masochism, am înțeles ethosul leadershipului românesc.

 3. Nucio sansa! Au completat legea data cu 1-2 ani in urma, cu, interzis la criticarea sau glumareala, ori bascalie a politicianului! Premisa politicianului e clara: Va convine, ramaneti si va executati sau conformati, nu va convine: plecati ca nu va opreste nimeni! Absolut toata legislatia e impotriva cetateanului din Romania! Ce si cum sa schimbi daca se fac legi pe banda rulanta contra cetateanului din Romania si a tarii? Sunt pusi pe fapte oribile, nu scapa nimeni sanatos, scapa de cinismul ucigator doar daca pleaca din tara.

 4. Tara e tara si cetatenii sunt cetateni. Cum sa se intoarca tara spre cetateni? Mai degraba cetatenii trebuie sa inteleaga forta lor si sa si-o impuna intr-un cadru democratic. Intrebarea este, sunt cetatenii Romaniei capabili sa faca asta? Ma tem ca va mai dura pana vor intelege …

 5. romanii asteapta sa li se dea. atat. sa pice de „undeva” ceva. fara UNITATEA intru LIBERTATE nu avem nici o sansa. ori romanii nu inteleg, se pare, libertatea si habar n-au ce sa faca cu ea. eu vad o sansa in a incerca sa vorbesti oamenilor pe strada. cum am facut eu dintotdeauna. la inceput reticenti, apoi devin din ce in ce mai interesati. trebuie sa te cunoasca cat de cat. la piata, cand cumperi de la ei si stai de vorba. ca sa poti sa-i „deschizi” trebuie sa le vorbesti. sa te „apleci”. SA FII UMAN. nu trezesti oamenii daca te catari pe scaunel si vorbesti. asta poate functiona un pic, daca deja ei te cunosc: ah nebuna aia! sau nebunul ala! dar te asculta, totusi, petru ca deja „le-ai atins sufletul”. dupa 3 ani ma alearga sa ma intreaba „ce se mai intampla”. „dar cum ai stiut tu, maica, atatea?” pentru ca, maica, imi stiu drepturile si citesc orice imi pica in mana. incerc sa-mi extind gandirea (cat traim invatam, iar eu NU stiu nimic: atat stiu!) si incerc sa fiu mai BUN in fiecare zi. Romania se poate intoarce spre cetateni, daca cetatenii VA CONSTIENTIZEAZA EXISTENTA! cred ca aceste intruniri ar trebui tinute pe strada, de vorba cu oamenii. numai asa va vor cunoaste si vor dori sa va asculte. vedeti, Dumneavoastra, asta fac „civicii”, se apropie si vorbesc cu oamenii. CU TOTI. fara partinire. stiti ce fac oamenii astia dupa ce termina treaba grea in piata, in magazine: carat, curatat, vanzare, lucrul cu publicul (greu! tot felul de nemultumiti), ajung acasa, isi iau de mancare la te-ve si ghiciti pe ce posturi se uita: CA TOATE SUNT LA FEL! ha! asta este tot ce vad! #spalare pe creieri!

 6. mai poate omul sa se intoarca inspre el insusi? mai are timp cu toate lucrurile care ii distrag atentia de la sinele sau? hibridizarea vine pe repede inainte… o noua perspectiva in abordarea a ceea ce se stia pina acum.

 7. Tot nu înțeleg, ce treabă are statul să se întoarcă spre cetățean că doară nu este al acestuia? Statul român a fost recâștigat de vechea Securitate după Revoluție și de activiștii PCR și așa a rămas. La care s-a adăugat liota de politicieni zămisliți din pântecul partidelor infiltrate și ele de securiști, dar și clientela politică, patroni și patronate ce au căpușat până la sânge bugetul țării, sau rubedenii idioate ale politicienilor înșurubate prin toate sinecurile din toate cotloanele bugetare și bugetofage. Apoi a venit republica procurorilor lui Băsescu cu toate grozăviile ei. Acesta este statul român purtător al păcatului originar, acela al neadoptării Punctului 8 de la Timișoara, adică statul nelustrat dintr-un început. Acum nu se mai poate, jivinele nelustrate au produs urmași, iar aceștia pe urmașii urmașilor, așa că a trecut lăptăreasa. Statul român este un conglomerat de putere, interese și privilegii care nu sunt în niciun caz ale poporului, sunt ale angrenajelor statului. Care sunt evident vizibile în toată media, care devine și ea din ce în ce mai mult de stat, pentru că sunt vii și în putere pentru că sunt putători ai parafei de organ decident. Iar noi, ceilalți, n-avem altceva de făcut decât să stăm și să contemplăm.

 8. ‘ România lucrului bine făcut ‘ de aproape 34 de ani, ‘film’ cu mari șanse de a avea noi și noi episoade.

 9. …citind putinele comentarii de pana acum, nu ar mai exista sanse…unul da vina pe cel cu „trei”clase, fara sa stie ca pe vremea aceluia aveam a patra cea mai eficienta diplomatie din lume, noi, un popor de 22 mil locuitori…altul spune ca democratia a aparut in lumea anglosaxona, nici macar denumirea formei de organizare a societatii nu i-a spus nimic, cuvantul are radacinile in greaca, demos, care inseamna popor si cratia, care inseamna putere…totusi, sunt optimist!…chiar cu aceste specimene se mai poate face ceva…indiferent de ce cred cei multi, cei care nu mai merg la vot, pasivitatea lor a condus la situatia actuala…serviciile si ambasadele nu pot schimba mare lucru la o iesire la vot majora, chiar si cu numarul de votanti dublati de aep…

 10. Românu e hot. Nu stie altceva..Are educația de acasă de la superiori de la BOR și traiul de „lasă-mă să te las. Adică mă lași să fur și te votez..Și până i se dă ceva stă frumos in propriul lui rahat călduț și rumegă…

 11. Nene Tomlin, dta stii ce vorbesti? Ai facut ceva petru tara asta de te vrei judecatorul altora?

 12. Don Cornel raspunsul la intrebarea dvs ar fi sa va uitati la definitia partidelor politice si chiar a ong-urilor! Toti lupta doar pentru ei, folosindu-se de „popor”!!

 13. normal ca romanul este hot. pentru ca asta proiectezi din tine. cuvintele tale vorbesc despre cine esti tu. azi ai ales sa fii hot…
  si o spui cu atita usurinta… ba te incapatinezi chiar sa ne demonstrezi asta. ai reusit, cu succes, de foarte mult timp. inteleg, nu vrei sa uiti cine esti… te priveste direct si personal unde iti expui frustrarile.

  p.s.mai schimba pampersul.

 14. Subscriu!
  In atentia Platformei / 28 sept. 2023 la 10:46
  Primul si marele lucru pe care membri Platformei il poate face este sa ii elibereze pe romani de sentimentul propriei lor importante elitare.
  Apoi, sa se lepede de mentalitatea etatista.
  Elitismul etatist denota lipsa unui sentiment pentru libertate, de unde pustia conceptuala vehiculata (ex. Marga, Suian).
  Solutiile sint simple si cunoscute de 2-3 secole!
  Ele constau in:
  – eliminarea impozitului pe proprietate si venit, impozite pe profit sub 10%
  – moneda neinflationista, cu acoperire in aur, vehicul fiduciar (de incredere) al valorii in tranzactii si in pastrarea efortului de viata (munca economisita din care se asigura banul alb pentru ziua neagra, doctorul si pensia)
  – eliminarea fictiunii legale a ‘corporatiei’ (creatura a statului) si inlocuirea ei cu parteneriate (bazate pe contract)
  – eliminarea capitalismul de stat (statul keynesian)
  – restringerea constitutionala a statului la functiile justitie, politie, armata si, in vremea globalismului totalitar, identitate
  – libertatea de constiinta incluzind dezetatizarea educatiei
  Pare greu de crezut ca astfel de lucruri nu sint cunoscute de educatori asemeni celor mentionati. Pare lipsit de speranta, faptul ca astfel de lucruri trebuiesc amintite/predate romanilor in comentarii la ziar sau prin telegrame, cind taxele lor sint supte de gaura neagra a educatiei de stat.
  Cinismul si ‘neincrederea’ romanilor in stat sint de fapt o expresie a principiul fundamental al opozitiei dintre stat si societate (indivizi, comunitati, asocieri voluntare pentru profit sau nu).
  Macar atita sa retina onoratii participanti la Platforma si primul salt gigantic pentru Romania va fi fost facut. Daca acest lucru e asumat, atunci ei vor intelege ca singura lor menire posibila este sa reintoarca libertatea romanilor: adica sa dea inapoi statul.
  https://www.cotidianul.ro/invitatie-la-dezbaterea-publica-un-pas-spre-romania-cetatenilor

 15. Corectă radiografia si impresionant demersul Dstră!
  V-aș dori succesul pe măsura efortului.
  Da, și „marius” vorbea intr-un comentariu de blazarea românilor. Vreme trece, vreme vine…

 16. Un mare filozof libanez spunea :” Nu intreba ce poate face tara pentru tine, ci intreaba ce faci tu pentru ea”! Iar despre cei ce nu mai merg sa voteze, le dau dreptate. Mereu „iese cine trebuie”. Ca de aia avem STS cu tabletele si licurici mari si mici care comanda . Noi nu mai putem spune „TARA NOSTRA”domnule Nistorescu. Suntem niste umili „serbi”in COLONIA lor , care-i si a noastra .Partidele , premierul , pres e dintele ong-urile toti sug de la stat dar sunt slugile licuricilor. Nu ai TARII sau ai poporului.Asa ca spun si eu ca si „marele cor”al celor ce nu voteaza : Pentru ce sa merg la vot ? Nimic nu se schimba.Parafrazind un mare comic de pe la noi : „Pleaca ai nostri ,vin ai nostri ,noi , raminem tot ca prosti”!

 17. NU Romania e intoarsa spre politicieni in loc sa fie intoarsa spre cetateni, Nea Cornel, ci PARTIDUL si SECURITATEA intorc Romania
  spre SLUGILE LOR, POLITICIENII!!! Speram ca ai inteles aceasta REALITATE vizibila din strafundurile Caii Lactee…Ce-ar fi, Nea Cornel sa-ti INTORCI PRIVIREA SPRE CITITORI si sa INTERZICI CENZORULUI de dupa-amiaza si de la sfarsitul saptamanii sa NU PUBLICE
  COMENTARII INTREGI pe motivul pretins ca ar contine cuvinte licentioase, in loc sa treaca Editat!!! Comentarii INCONVENABILE din punc de vedere IDEOLOGIC, ideologicul fiind INTERZIS JURNALISTILOR!!!

 18. Cum propuneri pe acest subiect nu prea exista si cum marea majoritate a comentatorilor doar acuza ,indiferent pe cine, trebuie doar sa aratam cum momentul de fata si anul ce vine sunt decisive spre a putea pune in practica ceea ce am numi ca un intreg noua Revolutie Industriala concomitent cu refacerea increderii cetatenilor in politicile nationale si cele ale Uniunii Europene .Cetateanul roman este mai degraba unul sentimentalist , unul ce spera sa vina „ tatucul” minune si sa le rezolve el treburile .Separarea puterilor in stat si libertatea de exprimare sunt cele doua mari forme de cistig democratic Implicarea cetateanului, in treburile Cetatii ,pare a fi asemenea capului de strut adinc infipt in nisip .Ce putem face ?Cetateanul trebuie indemnat in Media sa iasa la vot .Votul responsabilizeaza si cetateanul si politicianul . In Turcia si in Franta numarul cetatenilor care voteaza a fost mare .Nu poti iesi in strada sa ceri schimbarea stind cu capul sub plapuma .Care sunt avantajele participarii masive la vot : se elimina prezenta in Parlament a unor Partide numite „de balama” ce o data ajunse acolo deformeaza votul intial acordat ,se responsabilizeaza Partidul sau Alianta cistigatoare ce o data votat(a) nu isi mai poate permite incercarile de modificare a actiunilor promise in Campania Electorala. Votul legitimizeaza, in fata structurilor UE ,noua guvernare , ce are toate atuurile spre a apara propriile decizii si toate dorintele cetatenilor prezentate ca si promisiuni electorale .Votul ofera stabilitate natiunii , ofera mobilitate politica in intern si extern , ofera eliminarea partidelor extremiste ce isi vad doar propriile lor interese suntind deciziile partidelor cistigatoare dar care nu intrunesc numarul suficient de parlamentari spre a guverna . Alianta sau Partidul cistigator devenind singurul responsabil de punerea in aplicare a promisiunilor .

 19. Ai mare dreptate , Tomlin ! Politicienii despre care vorbesti tu, si-au pierdut echilibrul ! Cu creierul ars de coruptie si lacomie de neoprit , ei imping orbeste tara catre acel deznodamint dramatic . P S – Nistorescu , este unul dintre putini ziaristi romani care realizeaza pericolul ! Prea putin , prea tirziu !

 20. 1. Mirajul statist si degringolada statului nu sint specific romanesti. Ele sint rezultatul unei evolutii de 150 de ani in occident copiata orbeste de romani (‘formele fara fond’) si aiurea.
  2. Statul a fost dintotdeauna extractiv si pradator. Noutatea statului modern provine din obsesia lui Machiavelli pentru continuitatea puterii politice, adica a o face persistenta, permanenta, perpetua, eterna. Esenta statului contemporan este controlul: _nu puterea pentru prada ci puterea in sine_.
  3. Statul asistential, providential, redistributiv (adica ‘altruist’) de azi reprezinta o foma elaborata de control al vietii.
  4. Statul este in slujba propriei sale perpetuari, trans-individuala, trans-generationala, trans-istorica. Aceasta este rationalitatea unica a statului realizata prin aparatul de stat.
  5. Servantii zisi ‘publici’: functionari, birocrati, experti, specialisti, precum si intelectuali si educatori aagajati in roluri de legitimare discursiva sint instrumente, mijloace, in vederea acestui scop. _Nimic de asteptat aici_.
  6. Gastile private ‘de partid’ care in Romania ciugulesc la marginea statului imbogatindu-se reprezinta un atavism pe care vom ajunge sa il regreta. Cind politicienii doar fura, oamenii sint lasati in pace. Cind ei devin oameni de aparat, cind hotul vrea sa iti dicteze cum sa traiesti, atunci e de rau. Aceasta transfomare am vazut-o sub Iohannis si DNA.
  7. Prin cele de mai sus, _statul este impotriva societatii_. Cu aceasta constatare a inceput libertatea moderna si aceasta este prima lectie pe care romanii de azi trebuie sa o invete.
  8. Dezetatizarea vietii este o forma de dezobedienta civila. Ea e un fenoment ‘grassroot’, la firul ierbii, de jos in sus, larg diseminat, si multi romani obisnuiti au invatat-o. E timpul sa o invete si ‘elita’ nemultumita, inclusiv onorata Platforma.

  Justificarea va urma, Telegram,
  anon . to / 5bjNr2

 21. Se vede cu ochiul liber cum actuala guvernare supusa unor presiuni extreme si unui imens cumul de initiative atasate punerii in practica a tuturor modificarilor legislative a demarat schimbarea in bine a Romaniei .O munca de Sisif o asteapta si fara expertiza factorilor externi de ajutor nu ar puterea produce marea trecere la democratie a Romaniei .Impotrivirea este pe masura dar o data cu intelegerea a ceea ce presupune schimbarea cetatenii vor vota masiv si in mod corespunzator .Cine se opune ? se opun cei care au pensii speciale uriase , cei care presteaza o serie intrega de activitati fara sa platesca imposzit la sta , cei care nu platesc CAS ,cei care nu isi declara veniturile in totalitate , cei care pina mai ieri avea o serie intrega de avantaje extra salariu , cei care lucreaza prin micile Primarii acolo unde nu fac decit figuratie dar incaseaza sume uriase de bani , cei care nu isi mai pot sustine nivelul de trai exceptionalist si care avind averi mari vor trebui sa plateasca sume suplimentare .Practic cresterile salariale si cresterea pensiilor devine un factor de mare importanta atunci cind ne gindim la votul oferit politicienilor .Cetatenii nu vor sa mai voteze Partide mici si neputincioase ce nu isi pot pune in aplicare promisiunile fanteziste .Cetateanul doreste sa voteze un mare Partid sau o Alianta de doua mari Partide ce o daca devinte cistigatoare vor fi obligate sa isi respecte promisiunile ce asa cum vedem au inceput sa fie aplicate inca de pe acum .Vremea partidelor „de umplutura” a trecut si vom asista la regrupari masive in cadrul Partidelor mari ce isi vor aduce aproape fugarii .Cel mult patru Partide sau Aliante vor intra in noua legislatura Parlamentara .

 22. Tica-losia tomlina transpare din RASTALMACIREA Istoriei LOVITURII DE STAT KGB/GRU/Comintern cu o abjectie monstruoasa in privinta
  VICTIMEI ASASINILOR SOVIETICI Generalul Milea!!! Ministrul Apararii, ca si toti MEMBRII CP-ex FUSESERA ARESTATI la Sedinta CP-ex
  din dupa-amiaza de 17 decembrie si retinuti in Sediul CC-PCR!!! In COPIII si ADULTII de la Timisoara au ORDONAT SA SE TRAGA doi CRIMINALI SOVIETICI CONTRA UMANITATII, generalii Stanculescu si Chitzac!!! Generalul Milea A FOST ASASINAT pentru ca era LOIAL lui Ceausescu si regimului care trebuia UZURPAT!!! Salut revenirea la Vreme a Cpt core insotit reglementar de Ordonanta libaneza Yahweh Yoram Hassan Haysam Bairam Ramadan…

  • Iar baga la ordin ‘nepotul’ asta al lui Asthalosh diversiunea securista puturoasa cum ca lovitura de stat in urma careia Ceausescu a fost asasinat la ordinul agenturilor straine VESTICE a fost de fapt lucrarea KGB-ului!!! De 34 de ani este rostogolita si intretinuta aceasta gogoasa securista inventata exact de cei care l-au tradat si l-au omorat pe Ceausescu la ordinul noilor stapani carora mai tarziu le-au inchinat tara. Imediat dupa Malta Gorbaciov a inteles ca a fost fraierit si i s-a dat interzis in Estul European de care urma sa se ‘ocupe’ trisorii fiind noua lor feuda. Sigur ca tradatorii lui Ceausescu si urmasii vor sa-si spele permanent trecutul vinovat (dar foarte benefic lor) dand vina pe altii inventati. Nu mai tine minciuna. Ce a urmat a dovedit-o.

 23. Daca Romania arata si functioneaza asa e datorat faptului Ca cine are putere de decizie a vrut si nu a putut sa faca lucrurile sa fie altfel si sant unicii si direct responsabili.Nu romanii sant vinovati,Nici de revolutie Nici Ca Romania e in pozitia unei Colonii.Statutul de Responsabili este Mafiei neocomunisti numita azi stat.Mai auzi unii care critic lumea de rand,si defapt sant tot sevuristii neocomunisti,care muta mortul in spinatea bietiloe romani ,pai ce putere de decizie au ei ,PARAZITILOR,voi voi furati ,jecmaniti si ucideti de 34 de ani incoace!

 24. @ Charlie suferi „tataie”de o boala incurabila. Dar tot „prost „ai ramas. Mereu incerci sa distorsionezi lucrurile si sa abati atentia de la dezbateri. Cum se cheama boala ta ? „Schizofrenie paranoida sau paranoia schizoida „? Si daca „saluti’de ce nu pocnesti din calciie ? Ca sa auzim pocnetul „ginditorului „tau. Ca acolo sa aciuat. Penibil , gretos si oligofren pe deasupra .In concluzie o „Sharla”amarita !Coco ,indiferent cum te numesti la cenzura ,lasa comentariul sa-l vada si sharla .

 25. Daca mai exista vreun dubiu asupra CONFUZIEI in care se balacesc PROST-TRACII forumului, acesta este spulberat de DEJECTIILE tip marius, adica NUMEROTATE, ale NEOMARXISTULUI/NEOBOLSEVICULUI ordinar „Propozitii esentiale despre stat”…TERORISTUL IDEOLOGIC si PRACTIC Marx a cantat PROHODUL STATULUI si al UNITATII SALE DE BAZA-FAMILIA! Lenin a sesizat imposibilitatea DISPARITIEI IMEDIATE a STATULUI inaintea CREARII OMULUI NOU prin spalarea marxistoida pe creiere!!! Intr-o ordine perfecta, respectiv intai ASASINATI toti EXPONENTII TRECUTULUI/SOCIETATII CAPITALISTE, incepand cu ELITELE care se puteau opune IDEOLOGIC!!!Fapt realizat cu precizie matematica, DOUA MILIARDE DE VICTIME, in URSS si COLONIILE Lagarului de Concentrare BOLSEVIC!!! UMANITATEA nu se putea CONSTITUI
  si PERPETUA FARA ORGANIZAREA NATIONAL-STATALA!!! POPOARE-STATE-NATIUNI!!! Si ca FORME DE STAT, MONARHIILE si „republicile”!!!
  Prima REPUBLICA MODERNA, neconstituita pe baze marxist-leniniste, Marx si Engels facand atunci NAVETA bursiera/intre BURSELE lu ta Ticii lor, pe un teritoriu urias fiind SUA…Republica SUA pe care O URASC REPUBLICANII BOLSEVICI de pe forum…O urasc si pt
  ca ar fi fost fondata de „puscariasi evadati”, in schimb IUBESC „republica populara” creata de PUSCARIASI BOLSEVICI STALINISTI!!!

 26. Răspuns simplu. NU! Dacă nu clarificăm o serie de termeni, riscăm să fim striviți de multitudinea confuziilor şi nu al „delirului verbal”. Raporturile dintre indivizi, dintre individ şi stat iar mai apoi dintre state, este complet schimbat față de vremurile din urmă. Cetățeanul este cel mai mic şi mai slab element al unui lanț de interdependențe directe şi indirecte, cunoscute şi necunoscute şi de aceea starea şi participația lui pare, tinde a fi sau chiar este infimă. Într-un asemenea angrenaj individul nu poate rezista de unul singur. Nu întâmplător au luat avânt tot felul de forme asociative care luptă la propriu şi la figurat între ele. Teoretic, pentru binele tuturor, practic pentru un bine de grup mai mult sau mai puțin definit, cum bine remarcă şi autorul cu referire la stat sau state. Întreaga arhitectură organizatorică a omenirii ar necesita o reformatare sau resetare şi se pare că ea chiar se produce cu participarea noastră doar că, noi, oamenii de rând nu-i putem descifra toate elementele şi este foarte posibil ca şi unele state sau media să fie într-o situație similară. E uşor să spui că „cel ce nu ştie (ce?) este prost” dar să creezi convingerea că cel ce ştie mai mult sau mai multe trebuie urmat orbeşte, este greu? Cine este cel care ştie întotdeauna tot ce trebuie ştiut încât să nu rămână nimic nou de aflat sau de adăugat? Media dă mereu impresia asta arogându-şi „meritul” că informează şi pe alții, dar ştie tot? Ştiu politica, filozofia şi toate ştiințele, tot ce este întotdeauna de ştiut? Mă opresc la religie căci nu cunosc prea bine domeniul dar mi se pare că se află mult mai aproape de om decât tot ceea ce am numit şi numim ŞTIINȚĂ. Poate că de aici ar trebui început sau, mai corect de aici ar trebui…continuat…

 27. Charlie, daca ai scrie punctul matalik de vedere, fara atac la persoana, cred ca as reincepe sa isi citesc comentariile. atacul la persoana apare cand postacii au ordin sa intervina intre comentatori, iar apogeul este clonarea diminutivelor. spune-ti parerea. incearca sa deschizi noi cai de intelegere a situatiilor existente in societate, ce te deranjeaza si ce-ai vrea sa se schimbe. eu vreau LIBERTATE. matalik pentru ce te afli aici? daca sa nu iti spui pasul…sa nu arati si altora, poate departati de „pamant” ce se intampla cu noi, oamenii obisnuiti, care merg cu pasul si cu mijloacele de transport in comun? asta nu inseamna ca nu ma intereseaza ca astia fac parcare platita in toate orasele, desi drumurile sunt supra-platite de cetateni. si cu automobil si fara.

 28. Eu constat ca lumea își oferă din ce in ce mai puțin ei, aproape nimic celor din jurul ei și foarte puțin tarii. Nu e interesata de libertate, de atitudine, de demnitate și respect. Stau cu barbia în pământ când li se ordona ce sa facă, executa ceea ce nu ar trebui sa execute, ling, saruta, mângâie și ceea ce nu ar trebui sa lingă, sărute și mângâie. Se îndepărtează de tine dacă iei atitudine si te considera un potențial dușman a propriei sa sale liniști. Tac când trebuie sa vorbească, vorbesc pe chestiuni minore, nu privesc în perspectiva și nici nu dores sa fie scoșii din starea de confort în care” chipurile ” se afla. Cunosc foarte multa lume care chiar dacă aud, vad și simt îți spun franc în fata ca nu au văzut, auzit si simțit nimic. E trist. Când ii aud: ce rost are? Suntem prea mici? E problema lor? Ce pot face eu? Chiar, ce pot face eu? Unii ar zice ca ceea ce nu fac alții sau ceea ce fac alții, deși eu fac cam cât pot. Nimic mai mult.

 29. ROMÂNIA FEUDALĂ
  Mentalitătile celor ajunsi la putere sunt exact ca cele din Feudalism…de stăpâni perfizi, moșieri,
  unde milioane de oameni erau Iobagi Asupriti.
  Astăzi e un Feudalism Modern Perfid, Mascat…și Numai printr-o Revolutie gen Franceză
  mai scăpăm țara de Perfizi…altfel se Perpetuează Perfidia, Coruptia, Escrocheria,
  Hoția, Vânzarea de Țară.

 30. „marius” :
  „Am încetat sa visez când vad în jurul meu, în proporție de 90%, cetățeni adormiți, suflete bezmetice, spirite mercantile și sentimente neutre fata de România, fiind interesați doar de propria lor persoană. România mai reprezintå pentru ei doar un loc unde trăiesc și pentru care nu mai sunt dispuși sa-și cheltuie nici măcar un gram din energia pe care o au.
  România nu va mai fi a românilor, fiindcă aceștia nici nu se mai gândesc la o asemenea dorință.
  Păcat. Mare păcat sau cel mai mare păcat al unor suflete rătăcite.”

 31. marius, am citit dezamagirea ta si m-a mahnit. Exista un plan nu al oamenilor, nu al nostru, deasupra noastra, ca un fel de drum trasat pe care noi, oamenii, il mai numim, soarta. Pare ca fiecare dintre noi are o predestinare si Tara are o predestinare. Dezamagirile personale trebuie sa le insotim de intelegere. Aceasta intelegere ne ajuta sa mergem mai departe, sa rezistam si sa speram.

 32. Statul Parazit trebuie desfiintat si pus in locul lui un Stat care sa stimuleze initiativa privata in absolut toate domeniile.
  Poate suna ca o lozinca goala de continut dar tinerele generatii trebuiesc educate sa-si poarte singure de grija, sa munceasca si sa prospere din munca , nicidecum din pomeni.
  Politicienii romani trebuie sa studieze modelele economice chineze si turcesti prin care statele au stimulat initiativa privata la nivel de persoana fizica, tocmai pentru a determina aparitia deprinderilor comerciale in randul populatiei, apte de munca si capabile sa se descurce atat in tara cat si peste hotare.
  La noi, institutiile statului dar si interlopi cu staif fac haiducie intre micii intreprinzatori terorizandu-i pe o piata si asa destul de saraca. Atitudinea institutiilor statului trebuie sa fie de buna credinta, astfel ca raspunsul sa fie pe masura.
  Numai asa se poate construi o clasa de intreprinzatori ce nu vor astepta pomeni de la politicieni si nici nu vor fi o greutate pe bugertul guvernului

 33. @ Asta e- Se gandesc la ei mercantil, avantajos și nu-si oferă nimic din gustul libertatii, demnității, atitudinii și solidarității. Nu e nici o contradicție. Gustul libertății nu are nici în comun cu cel al ciorbei si al supunerii la care se gândesc cei 90%.

 34. Core Meri la manastiri si fa matanii si accepta-ti soarta,plangaciosilor. Baaa, soarta este suma faptelor si pregatirilor voastre.Cum de altii pot,cum de alte tari au reusit? Rumanul mioritic se plange fara sa ia masuri sa schimbe ceva din „soarta” .Vai steaua voastra.Noroc de altii ca va cara si pe voi in spate.

 35. „costi”, faptul ca nu intelegi si deci nu accepti o anumita filosofie, inteleg.
  Faptul ca esti grosolan in atitudine, dovedeste printre altele, si o lipsa in educatia personala si, inteleg si asta.
  Faptul ca ma abordezi grosolan ca sa-ti lansezi teza: „Cum de altii pot,cum de alte tari au reusit? Rumanul mioritic se plange… Noroc de altii ca va cara si pe voi in spate.”, este un semn de impotenta intelectuala, lipsa simtului dialogului…
  Te-as intreba totusi, te cara vreodata, cineva in spate din altruism? Niciodata in istoria noastra!

 36. „România modernă se fundează pe o conştiinţă nemulţumită ce se manifestă într-o aşteptare nerăbdătoare şi o critică cotidiană faţă de propria noastră soartă”.

  Emil Cioran,

 37. nepasare crunta. so fata de traiul de zi cu zi, de comportamentul din spatiile publice, confundate cu grafina de acada, ba chiar cu wc ul.

 38. Un politician trebuie sa fie patriot, altfel e degeaba…PSD trebuia sa faca opozitie, nu coalitie cu PNL…astfel, NU avem opozitie….nivelul de educatie al poporului dicteaza nivelul clasei politice…e o lupta continua pt ca, clasa politica sa nu derapeze de la scopul mandatului alocat…altfel e dezastru…ca acum…

 39. Da ar putea, prin altruism, credinta, respect pentru cetateni. Si sunt comunitati in care omul de rind, cetateanul este respectat, ii sunt aparate interesele sociale, se acorda atentie acelor nevoi care sunt in legatura cu sanatatea, virsta, etc…
  Din pacate multi politicieni uita ca ei sunt in slujba cetateanului, menirea lor este de a avea interese convergente cu ale acelora carora le-a cerut votul de incredere, nicidecum sa ii fure.

 40. Care țară care cetățeni ,poate moșia România cu stăpân(SUA),vechili(clasa politică & aparatul represiv ), sclavi(forța de muncă ieftină formată din băștinași și emigranți din lumea a III a). Beleaua e că nu pre mai ai unde fugii peste toate „moșiile” domnește aceiași fiară.

 41. Cu cine vreti sa schimbati ceva? Cu Marga&co? Cu Ciolacu sau Simion? Ca doar nu-i nici-o diferenta intre ei, doi covrigari de mahala! Ce au in echipele lor? Eternii fripturisti semi-docti! Sunt expirati politic! Aveti nevoie de noi, de adevaratii specialisti, de oameni care gereaza proiecte si care au reusit in domeniul lor. Toti „oamenii de bine” care nu au muncit o zi in viata lor dar care se joaca de-a politica habar nu au ce-i de facut. Cum ne atrageti? Cu eternele bla-bla? Cu adunari in care expiratii care nu aveau ce sa spuna ocupau scena…L-am auzit pe Simion la Tuca…Este ingrozitor! Nu are nici un plan si nici un om valid pentru o eventuala guvernare! De PSD ce sa mai vorbim! Suntem in era spectacolului ieftin si forta Romaniei, oamenii de 30-40 de ani saliveaza la tot felul de podcast-uri unde prostii cu freza vorbesc cu siguranta prostului! Sa vina noii stapani atunci si sa faca curat in tara iobagilor! Il vedeti pe Simion presedinte???!! Chiar asa am decazut?

 42. ”Comisia Europeană ne-a dat cu flit. Miliardele date Ucrainei nu se scad din deficit .

  România riscă să piardă banii din PNRR pentru că nu se va putea încadra în deficitul de 4,4% din PIB, însă ajutoarele pentru Ucraina și, în mică parte, pentru Republica Moldova au însumat 3,5% din PIB. Încercarea premierului Marcel Ciolacu de a negocia o acceptare a creșterii deficitului pe motivul că peste 10 miliarde de lei s-au cheltuit pentru ucraineni s-a soldat cu un refuz sec din partea Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

  Problema încadrării în deficitul de 4,4% din PIB a devenit atât de stringentă, încât Guvernul a fost nevoit să ia măsuri drastice împotriva populației și a mediului de afaceri, că la multinaționale intervenția a fost mai blândă. Culmea este că, dacă cele peste 10 miliarde de lei date ucrainenilor ar fi rămas în bugetul de stat, România se putea încadra lejer în acest deficit.

  Încercând să ceară permisiunea pentru majorarea acestui deficit, Marcel Ciolacu, premierul României, s-a lovit de un refuz sec din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care nici nu a vrut să audă de așa ceva. ”Ținta de deficit de 4.4% nu poate fi atinsă din cauza eforturilor pe care România le-a făcut pentru susținerea Ucrainei, aflată în război direct cu Rusia, și a Republicii Moldova, supusă unui război hybrid. Din estimările făcute de România, ajutorul pentru Ucraina și Republica Moldova depășește 3,5% din PIB, iar după estimările Comisiei se încadrează la 1,5%, neintroducând asumarea României pentru creșterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5%”, a declarat Marcel Ciolacu, după vizita de la Bruxelles. Acesta a mai arătat că România se mai confruntă și cu influențe negative la asigurări și la dobânzi pentru împrumuturi, România fiind considerată o țară cu risc ridicat, dat fiind că avem cea mai lungă graniță cu Ucraina.”

  • Ungure nu avea grija lui Ciolacu care este un tip dotat cu desteptaciune si mandrie romaneasca. Vezi cum s-au comportat afara Johanis cu toata ceata lui de servitori.

  • Lasati-o balta cu PNRR-ul , nu va este clar ca nu vom vedea banii astia in veci ? Ne mintim sa facem legile „europene” cu iz LGBT+ si nu facem legi sa reindustrializam Romania. Cand vom termina cu iluziile occidentului si orientului si vom incepe sa aplicam politica „prin noi insine”. Cand au dat strainii ceva romanilor si aici ma refer la state si imperii nu la oameni (au existat destui straini care au fost mai romani decat romanii).

 43. Radu humor, cu polonicul. Gix astaxi am primit a foua tranșă fin apNRR,circa 2,76 miliarde euro.
  Documentează-te, nu te arunca cu dezinformări.

  • Unora ca tine li se dă cu lingurița până-i umple de idioțenie/ ideologie globalistă !
   Problema de fond și obiectivă era că madam cu sula-n spate nu acceptă o cerință obiectivă și firească și refuză să ia în considerație, măcar în această situație excepțională, efortul supraomenesc făcut de români pentru a întreține un război ce nu ne privește și nu catadicsește ipochimena să ia în calcul aceste sume atunci când calculează în mod birocratic și dictatorial acordarea unor sume, deși România cotizează din greu la susținerea acestor căpușe europene UE ce prea aduce aminte de fosta URSS !

 44. Cînd din titlu se foloesc cuvinte străine e clar. Cețățean e cineva din cetate/oraș. Încă jumătate din români stau în sate.

 45. „Cauzele unei asemenea abdicări civice sunt multiple. Una ar putea fi contrafacerea formelor de organizare care să-i implice și prin care să se exprime”…
  Văz ca nime’ nu mai voorovește de „Statul Paralel”! …e tabu?
  https://www.cotidianul.ro/povestea-statului-paralel-spusa-la-bruxelles-nu-exista-nicio-indoiala/
  …a dispărut cumva în ceață, ca măgaru’ lu’ Robinette? Io crez că NU!
  Iar „contrafacerea formelor de organizare care să-i implice și prin care să se exprime” este datorată DIRECT ȘI IREVOCABIL Ambasadei! Cine nu crede, să urmărească evoluția zisei „Republica Moldova” de cînd $$oroș și amerlocii de la C.I.A. au reușit s-o pună pe pupăza aia, $$andu, aghienta plătită! Va vedea – la scara mai mică – yezakt ce s-a întîmplat în Rro’ din 2004 încoa’. Tot prin FALSIFICAREA ALEGERILOR!
  „Mai poate fi întors statul spre cetățean?”
  DA!
  „Și cum?”
  O să ne arate Moskova (la fel ca în decembrie 1989) după ce termină cu actualu’ regim trădător de la Kiev, pus de C.I.A., $$oroș, Merkel, Ashton, van Rompuy, etc. în 2014, cu cei 5 miliarde de $$ duși de Nula’ acolo pentru LOVITURA DE STAT. Boboru’ ăsta veghetal (parcă așa au spus bolșevicii că ar fi spus Stalin, nu?) în toată istoria lui (facem abstracție că a înglobat și Transilvania la 1920) a fost purtat de valurile externe, n-a fost în stare de nimic. Tradiția se păstrează la Bukale……[RumBurak Rishi]

  • Orice scremi adanc din putul gandirii in loc sa te ajute demonstreaza ca nu ai nimic in tartacuta. Ca orice gugustiuc textier confunzi boborul cu conducatorii de rahat pusi de securitate dar pentru a fi si mai narod il asociezi si cu cei ca tine. Vorbeste in numele tau si nu-ti mai justifica prostia apeland la altii . Ai ‘studiat’ cumva ca si varu’ Bode cu maistoru Ivan Ubebistu?

 46. statul antic, feudal sau modern e creatia elitelor., unii le zic masonii, altii iluminatii, altii cum i o taia capu.
  acest mecanism, un fel de jandarm pentru bogati, nu este niciodata interesat ca omul sa fie saturat, sau saturat (fara diacritica).
  azi insa, e cel mai hulpav si mai sinistru decat cel din orice alta era.

 47. Dle Propoziți esențial despre stat: Vorbe, vorbe, vorbe, cum zicea prințul Danemarcei. De unde ești așa deștept, domle? Ai grijă să nu-ți plesnească bostanul, habar n-ai de ce spui, nu se leagă nimic. Hai, vino la toamna ailaltă.

 48. Slaba de tot aceasta explicatie cu mentalitatea de feudali. Nu poate veni decat din partea unora care si acum se simt datorita complexelor seculare ca fiind forme in feudalism. De unde cugeti , din marea urbe a rachitelenilor?

 49. Stimabililor, nu va impacientati, toate’s vechi si noua, toate!
  Anul de gratie 1883, lupta electorala, Catavencu:

  Eu sunt candidatul grupului tânăr, inteligent şi independent…
  Istoria ne învaţă anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc ba chiar că legea progresului este aşa, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe.
  Nu voi să ştiu de Europa eu voi să ştiu de România mea şi numai de România…ma gandesc la fericirea ei, la progresul ei, la viitorul ei!

  Soţietatea noastră are de scop să încurajeze industria română, pentru că, daţi-mi voie să vă spui, din punctul de vedere economic, stăm rău…Industria română e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire. Noi aclamăm munca, travaliul, care nu se face de loc în ţara noastră!

  Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?… Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi. Această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura!…

 50. Afaceristul GRUIA STOICA , condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare , a fost achitat in recurs ! Infractiunea lui s-a prescris ! Asa a decis CCR ! Acum , el poate sa faca ce a facut si pina acum ! Asa este statul roman … cu fata toleranta si protectoare catre infractori si canalii , cu curul catre cetatenii cinstiti !

  • Dta stii ce vorbesti? Fata toleranta si protectoare este fata de companiile straine. Stii dta cite fapte penale au comis si nimic? Avem si noi un patron mai acatarii, care a dezvoltat ceva si vreti sa-l lichidati?

 51. @Ciolacu rezolva spre deosebire de altii
  Vezi ca Ciolacu n-are liceu, n-are diploma de bac, la fel ca Catu…..
  Nu stie sa indruge doua propozitii legate cu sens….Ia d-aici mai bine JOS GANGSTERII ….CU STRAINII LOR CU TOT…

  • O intrebare care si-o pun multi dar care are exact acest raspuns de mai jos pe care il ofer spre lecturare ca sa stiti ce va trecut pe linga ureche si ce va paste daca veti vota nationalistii de carton .Guvern minoritar care nu putea accesa fondurile europene urmat de un faliment total ce distrugea Romania .Strada reactiona puternic iar haosul se instala sau toti Parlamentarii semnau in favoarea renuntarii la mandatul oferit de catre cetateni in alegeri si Presedintele natiunii decidea intrarea in Alegeri Anticipate ceea ce amina obtinerea banilor din PNRR si provoca dezastru economic neschimbind ,la acea data, configurarea parlamentara .Riscurile asumate de catre PNL PSD si de catre Presedinte au adus citeva voturi in plus partidului AUR . .Alegerea lui Iohannis a fost simpla ca si alegerea PNL si PSD ce ar trebui aplaudate , dupa fuga USR de la guvernare ca factor declansator al haosului si nu injurate asa cum fac multi habarnisti chiar acum .Se bucurau unii dintre vecini nostri mai ceva ca Charlot cind se strimba la luna sau mai ceva ca in momentul in care PSD era cit pe ce sa ofere gratis ,prin lege votata in Parlament , asa numita autonomie a Tinutului Secuiesc .Noroc ca Iohannis a oprit actiunea si ca tot Iohannis a faurit Alianta si a girat obtinerea banilor din PNRR parte granturi parte imprumuturi cu dobinda mica si termene laxe de returnare .Alianta nonpolitica aflata la guvernare era matematic unica solutie viabila a momentului din trecut .Doar naivii nu inteleg care este binele enorm facut Romaniei si cine este artizanul .Altfel forta alegerile anticipate si oferea pe tava alegatorilor capetele politicienilor ce nu doreau sa voteze comnform .

 52. Cinci copii cu vârste între 13 și 16 ani, 3 fete si 2 baieti din Ploiești, județul Prahova, au spart luneta mașinii a unui livrator căruia nu au vrut să îi plătească comanda. Parintii au fost amendati cu cate 500 lei fiecare. Un fleac pentru ei care se mandresc cu odraslele.
  Un grup de copii din Brasov au atacat doi baietei ucraineni de 11 ani, cu bate cu ce-au mai gasit pentru ca baieteii aparasera o fetita.
  Cateva adolescente in Bucuresti au jefuit o alta adolescenta lasand-o printre altele si fara genele false.
  Tinerilor parinti ai acestor odrasle nici ca le pasa, asta pana cand vor ajunge ei insisi tintele „jocurilor de copii”.
  „costi” a atacat-o pe Core pentru ca filosofeaza pe teme mistice.
  Tica si gașca ataca pentru intimidare pe cine are pica, poreclindu-i pi si dei.

  Quo vadis?

 53. O, da si se aud mai multe cazuri de parinti care-si abandoneaza odraslele pe care le-au lasat sa se drogheze pana la dependenta.
  Ii alunga din cuib si acestia devin infractori ca sa traiasca drogati cum au devenit, mai cer si ordine de restrictie dar, daca se intampla sa pateasca ceva, cheama expertii. De ce nu or fi chemat expertii la timp?

 54. care cetateni?
  1.cei cu dublă cetatenie ca arafat, simonis,klaus, andruh, manole,
  2. unii maghiari, sași, in special din politicienii propulsati de alți cetateni
  3. bețivii, buzatii, grindină, oprisanii, cei care cer 12 tone de tablă șpagă și sunt uitati
  4.curvele, lipitoarele, tarfele, amantele, ilenute, alinute, rovane, ancute,
  5. nepoții, verisorii,cumetrii, finii, mătusele, unchiuletii
  6.pensionarii cu pensii de de 1000=-1500 lei
  7. pensionari cu 10-20 mii pensii+indemnizatii de revoluționar, de stres, de functii inalte și răsplătite
  8.cei 5 milioane de cetateni ce au migrat pt o pâine și un trai mai bun
  9. cei ce trăiesc și s-au obișuit să trăiască in minciună, hotie, prostie, nebunie, trădare pas cu pas,
  10.cei mulți , profesionisti din sănătate, educație, administratie rămași de dragu țării, părinților și istoriei, marginalizati, ignorați, umiliți și batjocoriți de cea maiinfectă și perversă, incomăetentă și nesimțită clasă politică din ultimele 3 secole???

 55. Inteligent, nicio femeie printre „cetateni”, adica o pierdere de 9,814 milioane de voturi, reprezentând 51,1% din totalul populaţiei rezidente. Mijto, viitorul este din AUR, nu mai este feminin !

 56. „Sfidare” de la 10, nota 10 cu cununi de lauri! Sunteți „singurul” care ” miroase” cel mai mare rapt din Istoria României! Vânzarea Petrom cu Adrian Năstase cu 1 mld de Dolari șpagă, pistol cu apă rece! Cel mai mare rapt? 83 de Miliarde de Euro Vânzarea CFR Călători, CFR Marfă. Gruia Stoica e „momaie” în fața Securității cu 0.01% din GFR? Restul de 99, 99% Securitatea? Ies mii de vagoane, mii de locomotive cu sigla CFR, apoi la Szegged Hungary cu 5 litri de vopsea albă, ies cu sigla GFR?c GFR sau CFR? 83 de Miliarde de Euro daună? 11 000 de morți la Oarba de Mureș, morți cu țărâna uscată în gură? Mihail Viteazul jupuit de viu de Valonii generalului Basta? Voi din DNA, iubiți România? Voi din DNA „școliți” pe bani amărâților, iubiți Românii!
  Vă iubiți părinții, copii, nepoții? La voi e biciul, pușcăria, glonțul pentru hoți, vânzători de țară! Dl Grindeanu merită Plutonul de Execuție! Alături Adrian Năstase! M-am uitat în mormânt și ce am văzut! Niște oase goale, cine e Rege, cine e slugă? Ecleziastul citire! DNA! Iubești România, tu școlit pe banii amărâților de țărani! Iubești România sau Iubești ” Buzatii” ???

 57. Sunt șocat, sunt uluit! Sunt cu o prăjitură în mână, nu reușesc ca să o îmbuc, frișcă mi-a ajuns la cot! 83 de Miliarde de Euro fură Neosecuritatea prin GFR, de la CFR? Gruia Stoica in față, om de paie?, DNA doarme, Serviciile dorm, patriotii se uită cu gura căscată la Marele Satan, Marele Manipulator Antena3-CNN! Profesorul „viclean” V ține iobagii lipiți la TV și acum se „transfera” material rulant plus oameni, în valoare de 83 mld de Euro, de la CFR la GFR? O Inițială din denumire face diferența? Viclean Securistul cu denumirea GFR? E tot un Drac! CFR, GFR , tot ei la butoane…Mor cu zile, nu mai am aer! Alo DNA, alo DNA!!!

 58. Voi cei din DNA, voi cei „școliți” pe banii „truditorilor” ați auzit urletele de suferință ale unui bolnav de cancer de plămâni? Ați auzit urletele nepamantesti, urletele de durere, urletele de frica de Moarte? Nu veți mai dormi „liniștiți” 10 ani cu capul pe pernă! Atunci de ce „doarme liniștit” cu capul pe pernă dl Buzatu, timp de 33 de ani, generator de cancer în Vaslui??? Furt masiv din banii publici, lipsă elementară de asistență medicală? Involuție, suferință, moarte! Corupția aduce Involuție și Suferință, nimic altceva, nimic, altceva, nimic altceva! Banii din portbagaj confirma spusele mele! DNA să tai în carne vie, taie în carne vie! Țăranii care ” te-au” ținut la studii îți vor mulțumi…

 59. „Mulți renunță să mai voteze. Zic „degeaba” și schimbă subiectul.”
  – Pai d-aia nu ne putem reveni din buimaceala.

 60. @ esopule , daca PSD nu intra la gowernare cu semnaturile adunate de hAUR-isti -rezolvau multe probleme. Dar Cicolacul cu „dosarul”de rivolutioner pe fond a intors-o ca la Ploiesti.Daca nu ai inteles , treci pre lecitina….Ajuta , intr-o oarecare masura . Nu te mai da destept. Esti ca si Ion , IA al lui maCiuca …Da te intreb : „Muieti is posmagii” ?

 61. 83 de Miliarde de Euro „plus” la GFR? 83 de Miliarde de Euro „minus” la CFR? DE ce este „etern” Grindeanu la robinetul cu 83 de Miliarde de Euro numit NU- MIT la ministerul Transportului? Ghici ghicitoarea mea! De ce plesnește de sănătate și râde în permanentă dl Grindeanu? De ce trenurile CFR au „întârziere” voita de 16 ore?
  Cumva ” faliment” forțat? Dulce ca mierea e glonțul patriei și Plutonul de Execuție! Alo DNA, dormi? Dormi DNA??? Patraulea, Trandafire, dormiți? Dormiți bă? Nu știu Gogule, dar când ajung aici( la pușcărie), îmi vine ca să plâng! Grindeanu plânge? DNA ce face? La plajă? 83 mld de Euro și eu Nistorescu, dorm dus?

 62. Eu X, eu parlamentar de Vaslui, eu copchilul celui care l-a denunțat la DNA pe Ciolacu, plâng ca oaia din Miorița! Il iubesc pe Buzatu, m-a facut om și nu porc, iobag, sclav,
  sarantoc, coate goale!!!! Ca un tată a fost pentru mine, ca un tată! Miorița oaie, Oaie bălaie, Somnul nu-ți mai place, Nici Dna-ul feroce… Neam de lepre, neam de curve! La muncă bă…

 63. 18:16, nimeni nu poate lua toata suferinta lumii pe umerii sai si nu trebuie.

  „Stiu, un copil se naste acum.
  Da, stiu, un batran isi ia ramas bun.
  Eu, i-am spus vremii sa stea in loc.
  Vine o zi, vine o zi cand se va sfarsi.”
  Holograf, Vine o zi

  Pana atunci trebuie sa incercam sa traim frumos! Si ce inseamna sa traiesti frumos? Sa nu faci rau chiar daca ai fi tentat, sa faci bine daca poti, sa nu ai prea multe pacate la spovedanie (🙏)… Asta daca esti OM

 64. cei 5 milioane de cetateni migranți spre ce tară se uită și uită???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.