Tudorel Toader, acuzat de minciună

Președintele ICCJ, judecătorul Cristina Tarcea, a spus, joi, în cadrul ședinței de plen a CSM, că a aflat recent că oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat alt proiect al Legilor justiției față de cel care se află spre avizare în Consiliul Superior al Magistraturii.

Joi, în cadrul plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se discută despre propunerile de modificare a Legilor justiției, propuse de Camera Deputaților.

În cadrul dezbaterilor, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) s-a întrebat dacă nu cumva oficialii de la Burxelles au fost mințiți, pentru că li s-ar fi prezentat alte propuneri de modificare a Legilor justiției.

„Mărturisesc că mi-am pus și îmi pun întrebarea următoare: asupra căror legi suntem chemați astăzi să ne dăm avizul? Pun această întrebarea pentru că suntem sesizați cu trei propuneri parlamentare în ceea ce privește modificarea legilor 303, 304 și 317. Am aflat din presă că, în urmă cu două zile, oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat, li s-a pus punctul de vedere, li s-a supus dezbaterii alte propuneri legislative.

În aceste condiții, mă întreb: există dialog? Există transparență? Există colaborare interinstituțională de bună credință? Suntem siguri asupra legi suntem chemați astăzi să ne dăm avizul? (…) Au fost minţiţi oficialii de la Bruxelles? Nu ştiu, îmi pun întrebarea, suntem minţiţi noi?”, a spus Cristina Tarcea, în plenul CSM.

În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, care s-a simțit vizat de aceste întrebări, a spus că „fiecare este liber să înțeleagă ce vrea, ce poate și să se exprime așa cum coordonatele profesionale îi permit”.

„Eu nu am participat la dezbatereile pregătitoare din Comisii, iar, de principiu, eu vorbesc doar ce știu. Ce știu eu este că avizul pe care CSM este chemat să îl dea este aviz pe proiectul de lege pe care l-a primit de la Comisia special însușită. Că acea comisie și-a însușit proiectul inițial cu modiificări mai bune sau mai rele, este altă disucție.

CSM are spre avizare proiectul primit de la Comisie. Discuții sunt multe, în condiția în care publicitatea este asigurată în spațiul public național și spațiul public european. Am avut întrevederi cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, cu comisarul european pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen. În limita a ceea ce știu eu, am vorbit posibilele soluții pe marginea acestui proiect, primit de la Comisia specială. (…)

Fiecare este liber să înțeleagă ce vrea, ce poate, să se exprime cum coordonatele profesionale îi permit. Dumneavoastră (Cristina Tarcea) ați lucrat în Ministerul Justiției și știți că nu te duci la un alt oficial să vorbești despre ce era să fie, despre o lege ce a fost ulterior modificată”, a spus Toader, în același context.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută, în ședința de joi, proiectul de modificare a legilor justiției asumat de coaliția PSD-ALDE, urmând a da un aviz consultativ. Până acum, parchetele și mai multe adunări generale ale unor instanțe au respins proiectul.

DIICOT, DNA și Parchetul General s-au pronunțat împotriva noului proiect de modificare a legilor justiției. De asemenea, aceeași opinie au avut-o și două asociații de magistrați, respectiv Asociația Procurorilor din România și Forumul Judecătorilor.

Coaliţia PSD-ALDE a prezentat, săptămâna trecută, ca iniţiative legislative trei proiecte, respectiv modificarea Legii CSM, modificarea Legii privind organizarea judiciară şi modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit formei Legilor Justiţiei propusă de PSD-ALDE, preşedintele României apare în procedura de numire a șefilor de parchete, însă nu și în cea de revocare. Totodată, ar urma să se înființeze o direcție de investigare a magistraților care va fi în subordinea Parchetului General.

Cât privește Inspecția Judiciară, aceasta ar urma să fie subordonantă Consiliului Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor și Inspecției Judiciare și statutul inspectorilor judiciari, o structură care ar urma să se înființeze.

Proiectul legilor justiției a fost modificat semnificativ în Parlament, față de forma inițială transmisă de ministerul Justiției. Avizul inițial dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pe forma înaintată de instituția condusă de Tudorel Toader a fost negativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Daca si la un asemenea nivel au tupeul sa minta , Tudorel Toader intra in analele politicii internationale campion in fata lui Pinocchio . Legatura imediata cu Bruxellul , sunt capabili de orice pentru rezolvarea intereselor meschine , p-astia nu-i mai crede nimeni !

  2. hai cu legile astea mai repede! gata cu vrjeala si cu acesti neterminati care sufoca socialul romanesc! parlament, da legile astea odata! ajunge cu avizele consultative.

    • Ai dreptate, sa dea legile si apoi sa fie judecati securistii astia tradatori de tara, in frunte cu Macovei si Kovesi!

    • Si sa pregateasca o aripa pentru justitianilii neprihaniti a-i basescului si comisaresei macovei , in cazarma aia pe care o v-a transforma in puscarie . Sa nu-i bage la comun , ca n-au scapare , chiar daca-s babe sau mosi .

  3. Asta-i jivina: „Familia Boroi (el procuror comunist, ea judecator), are trei copii: Cristina Tarcea (fostă Boroi) judecător și președinte al ICCJ, Silviu notar, iar Gabriel profesor universitar de Drept și rector al Universității ”Nicolae Titulescu”. Soția celui din urmă, tot judecătoare. Un văr primar, Alexandru Boroi, a ajuns șeful Catedrei de Drept Penal din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, anchetat de DNA cu ani în urmă pentru trafic de influență. Din poziția de ditamai cadrul universitar, Gabriel Boroi a alcătuit raportul comisiei care a albit-o pe Laura Kovesi, în 2012, în privința acuzațiilor de plagiat. Mai se miră cineva de documentul semnat de CSM ca partener al DNA in lupta anticoruptie?! Acolo stimati csm-uistii nu ati incalcat independeta justitiei?” Preluat de la florea daniel.

  4. Un „Observator” securist sau idiot il acuza pe ministrul Toader de minciuna la unison cu securista proaspat iesita din conservare, Tar(i)cea(nu). Jocul de cuvinte il traduc acestui impostor securist orb, de ura de clasa : Securista sub
    acoperire de la Inalta Ograda de Con-casare si Injustitie o sa fie destituita in urma sesizarii lui Tariceanu…

  5. Asta a ajuns pe postul pe care este la recomandarea securistei de Stanciu! Deci va dati seama cine este!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.