Tăriceanu cere colaborare politică pentru repornirea economiei

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se declară îngrijorat de faptul că economia românească nu dă semne de trezire şi că banii europeni ar putea veni prea târziu.

„Eu sunt un optimist de felul meu și întotdeauna mă uit la partea plină a paharului. De aceea sunt foarte încrezător că România va primi o parte consistentă din fondul de relansare economică de 750 de miliarde de euro pe care Comisia și Parlamentul European încearcă să-l pună la dispoziția țărilor membre. Cum vă spuneam, alocarea nu vine ca urmare a influenței liderilor noștri, niște decorativi ghiocei de Bruxelles, ci ca o recunoaștere normală a mărimii și importanței României.

Lucrul de care mă tem cel mai tare este că acești bani vor veni târziu, poate prea târziu. Economia românească nu pare că dă semne de trezire și veștile sunt proaste și prin Europa. Eu am mizat mult pe efectul de antrenare al economiilor europene care să o tracteze și pe a noastră, dar se pare că peste tot sunt probleme. Industria auto își va reveni greu în lume și asta ne afectează direct. Industria construcțiilor, cea care a fost vedeta dezvoltării din ultimii ani, se mișcă în continuare foarte încet. În plus apetitul tot mai ridicat pentru munca de acasă pune marile dezvoltări de spații de birouri sub semnul întrebării.
Piața de consum este afectată de lipsa de încredere a cumpărătorilor, de frica de faptul că ar putea rămâne fără loc de muncă și de panica de un nou val de coronavirus. Deschiderea marilor mall-uri va readuce puțin entuziasm, dar cred că va fi de moment și valul nu va fi suficient de mare pentru a da economiei imboldul de care are nevoie.

Revenind la banii europeni, eu cred că avem nevoie de ei…ieri! Aceste fonduri trebuie să aibă o singură destinație: investiții în mari proiecte de infrastructură. Că sunt autostrăzi, șosele express, spitale regionale sau locale, căi ferate sau irigații, aceste fonduri trebuie să dea de muncă la peste 1 million de români. Cam asta este cifra celor care și-au pierdut locurile de muncă sau au revenit în țară din străinătate. Dacă ei nu-și vor găsi un loc de muncă în cel mai scurt timp, pe o parte din ei îi vom pierde cu siguranță, iar cei rămași vor trebui subvenționați cu ajutoare sociale. De aceea cred în continuare că avem nevoie de scheme de finanțare ingenioase care să ocolească birocrațiile europeană și națională, și care să ne permită să deschidem rapid marile șantiere. Garantarea de către UE, în limita fondurilor pe care le vom primi, a unor împrumuturi pe care să le accesăm rapid este o cale, dar nu este unica. Am văzut modelul german, de exemplu, care se axează pe scheme de ajutor de stat date companiilor germane. Probabil că este mai ușor și pentru UE să accepte aceste scheme de ajutor de stat decât să găsească bani pe piață.

Soluții sunt, dar pentru a le găsi pe cele mai bune și a le pune în practică este nevoie de o colaborare politică consistentă între toți actorii implicați. Este nevoie de decizii pe cele mai importante proiecte de infrastructură în asemenea fel încât să se mențină un echilibru între regiunile țării. Este nevoie de un plan bine pus la punct pe Strategia Dunării, care poate fi unul dintre cele mai ambițioase proiecte regionale.

Fondurile europene trebuie să fie motorul principal al dezvoltării și din alt motiv: pentru a da șansa veniturilor proprii de a permite măriri de pensii, alocații și salarii, de a susține sistemele de sănătate, învățământ și de securitate națională. Mărirea veniturilor românilor este calea cea mai sigură pentru repornirea economiei.”, a scris Călin Opescu Tăriceanu, pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Care economie, bre, cea din care vi se umple masiv conturile? In niciun caz economia tarii prin care obligati peste 5 milioane cetateni din tara sa traiasca in saracie si inanitie! Daca aveau cu si din ce trai sa, isi permita hrana calitativa, acesti morti declarati coro nu mai erau pe lista intocmita de crizatii timpurilor pentru premiere! Apropo, am acris si intrebat:”cine si cat primesc premii financiare in urma afacerii coro?” Deja am auzit ca se premiaza mascat indirect!

  2. Dl. Tariceanua are dreptate insa PNL-ul are alta agenda. Pe ei ii intereseaza in primul rand sa dea facilitati maxime bancilor straine si multinationalelor apoi sa privatizeze catre straini tot ce este performant intre companiile de stat romanesti. „Nimic romanesc, totul la straini” acesta este programul cu care Iohanis a primit sprijinul occidentului la prezidentiale. De aceea este „bine vazut” la Bruxelles . PNL-ul.. doar o sluga a acestui program. Daca mai ramane ceva poate avanseaza cu Pitesti-Sibiu daca nu, vor lasa si proiectul acestei autostrazi undeva pe la mijloc !

  3. Pentru Repornirea Economiei , trebuie sa fie Gazul Ieftin . Fiind Gazul Scump , afecteaza Economia Investitorilor , iar Obligand de la Gaz , pe Investitori sa aiba Preturi Mari , Investitorii , se Orienteaza , catre Alte Zari , unde Pretul Gazului este Ieftin , si Pretul Salariilor este Ieftin ! Pentru ca Pretul Final sa fie Ieftin , si sa aiba Vad , pe Piata Internationala ! , Investitorii ! Gazul ! da Economia peste Cap , daca Gazul este Scump !

  4. Avand Gazul Ieftin , se are Economia Competitiva , Industria Otelului Competitiva pe Plan International , de unde duce la Dezvoltare Economica , si producerea de noi Locuri de Munca , in domeniul Constructiilor , la Preturi Accesibile , la Dezvoltarea Agriculturii , cu Tractoare Noi , si Ieftine , daca Otelul , este Ieftin , sunt si Produse Agricole Ieftine , cu o Conditie , ca Gazul sa fie Ieftin , pentru Dezvoltarea Economica . Daca Gazul este Scump , duce la Saracie din partea Populatiei . Cu Preturi Scumpe , La Toate !

  5. Cu cine…”colaborare”, cu tine, manechinul de la APACA, corigent si repetent in toate treptele educatiei, dar specialist in „maritis”, cu agramatu „rivolutionar cu rol determinant”. parazit social pana la 37 de ani cand a devenit parlamentar dupa ce a pus rame in undita priponitului de la Rahova si absolvent la „distanta” pe la 30 de ani la o „Fabrica de Diplome”, ori cu Dottore-plaggy-Pinocchio, nepotul Col. NKVD Naumovici si admirator al „marelui partid comunist chinez”?!

  6. Suna frumos ce se poate citi pe forumuri.Ne dam cu parerea si cam atat.Oare in ce masura se ,tine cont’ de ceea ce apare prin comentarii? Banii jos,ochii la usa.Nu explicatii.

  7. O sa fie minunat , cantec joc si voie buna ! Economia romaneasca va demara scurt , in forta si cu frana … trasa ! Lumea va dansa in delir pe strazi si va veni si o ploaie cu carnati , ca pe vremea lui nenea Iancu Caragiale ! Cat despre dl. Tariceanu , cred ca va ramane cu un optimism fara nicio acoperire ! Eu unul , nu mai cred in nimic pozitiv ! ..”Minciuna, minciuna , tu dai iluzii dulci ca si morfina …” ( Ionel Fernic )

  8. „Banii trebuiesc folositi in infrastructura,spitale,scoli,autostrazi,etc,etc” Tariceanu o luati de la capat. Astea parca trebuia sa le construiti voi la virgula. Oftica mare ca va scapa prada printe degete.

  9. Sunt mai activi Alde si ProRomania, e suspect „noncombat-ul” PSD. Nu era vorba de „nicio sesiune fara motiune de cenzura”? Nu trebuie pierduta nicio oportunitate! O motiune de cenzura acum, cat mai curand, (iar daca statuia din deal il pune din nou pe Orban PM) inca una in toamna!!!

  10. „Banii trebuiesc folositi in infrastructura,spitale,scoli,autostrazi,etc,etc”
    Pai parca ii foloseam pentru pensii si alocatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.