Tăriceanu cere și plafonarea preţurilor la alimentele de bază

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține, într-o postare pe Facebook, că prețurile la unele produse au crescut fără un motiv vizibil și propune plafonarea prețurilor sau a adaosurilor comerciale, iar comercianții să fie verificați de ANAF, Consiliul Concurenței și ANPC.

Tăriceanu, susține, luni, într-o postare pe pagina lui de Facebook că a fost la cumpărături, între orele 11.00 și 13.00, și a constatat „lucruri bune și lucruri rele”.

„Ieri am fost la supermarket! Da, între 11.00 și 13.00 ?!

Am constatat lucruri bune și lucruri rele. Dintre cele bune mi-a atras atenția faptul că vânzătorii și personalul care lucrează în interior aveau echipamente de protecție. Apoi am remarcat că cele mai multe produse de bază erau pe rafturi în cantități suficiente. Apoi m-a impresionat că oamenii nu mai umpleau coșuri așa cum o făceau în urmă cu 2-3 săptămâni.

Pe partea cealaltă nu am putut să nu remarc că la unele produse prețurile au crescut simțitor fără un motiv vizibil. Am auzit unele explicații: că materia primă s-a scumpit, că transportul, că forța de muncă etc.

Sunt liberal și cred că într-o economie liberă legea cererii și ofertei trebuie să determine prețurile. Dar în aceste zile nu mai trăim într-o economie liberă pentru că și ea este prizonieră coronavirusului, deci trebuie luate măsuri.

Sunt mai multe posibile metode. Una ar fi să se fixeze prețul final printr-o decizie administrativă. Cam ce făceau comunișții pe vremuri! Posibilul efect este însă că multe produse vor dispărea și că va apărea iar piața neagră! Nu cred că vrem să ne reîntoarcem acolo.

O altă metodă este de a se plafona adaosurile comerciale/marja de profit, în special pe verigile din lanțul de transport și distribuție. Și nu la toate produsele, ci la cele de bază! Așa vom putea lăsa producătorul să-și continue producția, chiar dacă vor fi unele creșteri de prețuri datorate fluctuației prețurilor la materia primă. Până la urmă și aceste creșteri pot fi temperate de guvern prin scăderea, pe termen limitat, a taxelor pe muncă în asemenea fel încât producția să rămână competitivă.

Pe lanțul de desfacere se pot fixa adaosuri comerciale/marje de profit care să poată asigura desfășurarea activității, dar să nu permită ridicarea adaosului până la limita la care să devină speculă!

Cum controlăm că se respectă regula? Simplu! Convingem ANAF-ul, Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor că ei nu sunt în vacanță, ci la muncă. Îi învățăm că se pot controla companiile și fără să le spargi ușile cu mascații și să le ridici 2 tone de documente pe care apoi le ții pe culoarele de la Finanțe! Ei trebuie să învețe că scopul controlului nu este norma de amenzi, ci pentru a le arăta cum se pot conforma legilor fiscale. Firmele pot fi controlate și civilizat nu doar cu măciuca. Inspectorii le pot cere și primi online toate documentele de care au nevoie ca să vadă dacă firmele se conformează noilor reguli!

Deci se poate dacă se vrea! Dar asta înseamnă ca guvernanții să se trezească si dacă nu știu ce să facă să întrebe și ajutorul va veni! Nu pentru că ei ar merita acest lucru, ci pentru că românii il merită!”, este mesajul liderului ALDE.

.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. LEGEA CORECTA AR FI. Adaos comercial maxim 20% fata de pretul la producator..plus transport.ASTA TREBUIE LEGIFERAT. La angro langa Bucuresti cartofii sunt 1 leu si speculantii vand cu 3 lei la nici un km. Statul pierde…producatorul pierde…cumparatorul pierde…castiga SPECULANTUL.

  2. Cam smecher dl Tariceanu, la guvernare baga inflatie, in opozitie cere deflatie…

  3. Domnule Tăriceanu,
    Rog frumos să se modifice dispoziția aceasta tâmpită cu pensionarii care au voie să iasă doar între orele 11-13.
    Deja se apropie căldura, vor să-i lase pe oamenii aceștia la discreția caniculei de amiază?
    Două ore e prea puțin. Se creează aglomerații, or chiar asta ar trebui evitat!
    De ce nu se procedează ca în Ungaria (nu știu cum se face, dar ăia tot timpul iau măsuri mai bune), unde bătrânilor li se permite să iasă între orele 9-12? Să nu intre în magazine după cei tineri, care sunt, de fapt, contaminatorii, purtătorii (uneori inconștient) de viruși, ci imediat după dezinfecția magazinului care se face obligatoriu înainte de deschiderea lui?
    Vă rog intereveniți la guvernanți că ăștia, se pare, ne-au pus gând rău!

  4. @Nic :unde ai vazut tu „aglomeratie” intre 11-13,necajitule?Sau asa ai primit sarcina,sa vezi enorm..Ti-a dat de ieri drumul fraiere,poti sa te dai ca duci cu capra la Zoo,pentru tratament.la orice ora..Mai si cititi ordonantele,nu numai dupa ureche..

  5. Dupa ce Tradiceanu a cerut inghetarea preturilor la gaz metan si energie eltrica, acum iese ca paduchele in frunte si cere inghetarea preturilor la alimente. Ar mai trebui sa ceara inghetarea preturilor la „Durex” si totul va fi bine si la vara foarte cald! Numai o vara torida cu 40 de grade(volume alcoolice) la umbra ne mai salveaza! Succesuri leprosilor liberali din aceeasi tupina infectata!

  6. la 5 grade? Esti asa de pesimist ca deja te crezi la 35 de grade/vara? Mai mult nu trebuie sa iesi zilnic, chiar si painea ”rezista” doua zile, te inteleg ca ai vrea mai multa libertate, dar poate ca este o ratiune, pt a-i feri, restul persoanelor de alta varsta, vor evita orele 11-13 cand pregatesc masa si asa sunt mai feriti de prezenta unei persoane care ar putea transmite virusul.

  7. Traiesti din auzite. Intotdeauna preturile in magazinele de cartier au fost mai mari decat in super/hipermarketuri cu cel putin 20%, acum cand cererea este mai mare decat oferta, adica toti prin Starea de Urgenta nu mai pot ajunge decat la ”coltul blocului”, sigur ca au crescut preturile, pt ca si patornul cu greu se mai aprovizioneaza de la hipermarketuri sau ritmul intre vanzare/aprovizionare este greu de tinut, asa ca este posibil ca unele produse sa se fi scumpit pt ca se gasesc mai greu. As vrea sa vad cine va verifica sau daca va fi intelept sa fie inchise caste magazine de cartie. Unora le este greu sa astepte intrarea pt paine. Chiar daca se scumpesc totusi este o sansa. Nu toti au masina sa mearga la supermarchet, nu este recomandat nici cu bus-ul sau metroul. In cartier sunt activitati de revanzare…

  8. La vara este adevarat…cardiacii nu pot iesii pe canicula…ora 11…13…Poate pana la vara se va termina si epidemia. Acum e buna ora.

  9. si sfaturile lui mos Trahanache! Mai sa fie, am scapat de oracolul din Damaroaia, oracolul din Gagesti e lesinat, dar fanariotul asta nu mai pleaca de la slanina!
    Bunica spunea: pe sarpe, cand il doare capul, iese in drum. Ca maine se da si el cu mir, sa scape de puscarie, de ani grei de puscarie!

  10. a fost Tariceanu ieri la cumparaturi cum am fost eu in audienta la Papa. Lasand gluma deoparte, ideea asta cu pensionarii care pot iesi doar doua ore n-am vazuto nicaieri in Europa. Nu -i fortati,lasatii sa constientizeze singuri ca trebuie sa stea acasa si sa iasa doar atunci când chiar au nevoie.Daca chiar vreti sa puneti un orar faceti de la opt la unsprezece dimineata,ei deobicei ies la orele astea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.