Țările UE vizează naționalizări de companii din energie

Ceea ce părea de neimaginat până acum 1 an și dispăruse din peisajul european de decenii se întâmplă acum. În UE, încep naționalizările de companii. În acest moment, energia este în atenție, dat fiind situația extrem de dificilă a mai multor state care se găsesc în situația de a nu putea să-și asigure resurse din alte părți decât din Rusia și confruntate cu prețurile extrem de ridicate ale curentului, gazului și carburanților care amenință să sărăcească populația și să distrugă firmele mici si mijlocii. Guvernul Germaniei, chiar marea Germanie,  a adoptat luni o modificare legislativă care va permite statului să devină proprietar al companiilor din energie, ca o măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, potrivit Reuters 

Germania, puternic dependentă de energia din Rusia, a prezentat luna trecută un plan de urgenţă pentru gestionarea aprovizionării cu gaze, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Kremlinul, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor impuse de Occident. A fost primul pas dintr-un plan în trei faze, care ar putea duce la raţionalizarea energiei, acordându-se prioritatea gospodăriilor şi infrastructurii critice, cum ar fi spitalele.
„Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck.
Modificarea legislativă va permite Guvernului, care vrea să reducă dependenţa de importurile din Rusia, să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică.
Italia, a treia mare economie a UE, a pus deja problema naționalizărilor pe masă. Mâine, 28 aprilie, executivul de la Roma va propune legislativului naţionalizarea rafinăriei ISAB de la Priolo, Sicilia, care este deţinută indirect de grupul petrolier rus Lukoil, aceasta fiind una dintre opţiuni în situaţia în care vor fi impuse sancţiuni împotriva petrolului rusesc, relatează tot Reuters. Naționalizarea ar urma să fie temporară, orice ar însemna acest lucru, până se va găsi o soluție privind transferul de proprietate a ei. Soluția naționalizării vine de la ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti.
În condiţiile în care Europa este puternic dependentă de importurile de petrol şi gaze din Rusia, ţările de pe continent au opinii diferite când vine vorba de un eventual embargou. Ucraina, Polonia şi Lituania se numără printre statele care sunt favorabile unui embargou care să vizeze importurile de petrol şi gaze din Rusia, în timp ce Germania şi Ungaria se opun unui embargou imediat.
Rafinăria ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din Italia în funcţie de capacitatea de procesare, obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul provenind de pe pieţele internaţionale, însă unul din efectele invaziei ruseşti din Ucraina este că ISAB este nevoită să cumpere aproape tot ţiţeiul brut de la proprietarul rus Lukoil, din cauză că băncile internaţionale nu îi mai acorde credite.
Grupul petrolier Lukoil nu este în prezent vizat de sancţiunile internaţionale impuse mai multor entităţi ruseşti. „Deoarece nu primim credite de la nivel internaţional nu putem cumpăra ţiţei din altă parte”, a declarat directorul general adjunct de la ISAB, Claudio Geraci. Potrivit acestuia, din cauza lipsei creditelor bancare şi companiile care lucrează cu ISAB nu vor mai fi plătite.
Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1067 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Toate utilitatile,gaz, energie electrica,caldura ,apa, trebuie sa apartina statului,[ in afara de CFR,telecomunicatii .siderurgie ]ele reprezinta siguranta strategica a unei tari,a unei populatii.Siguranta existentei unei natii,nu trebuie jucata la bursa,nu trebuie sa fim la mana nimanui[nici macar a FMI< Bancii Mondiale etc]Dupa ce au vandut petrolul,gazul, rafinariile, acum ai nostri guvernanti ne vorbesc de siguranta energetica/ ,, privatizarile de succes,,s-au facut catre firme care apartin statelor ,nu catre firme private[ENGIE -statul francez,CEZ- statul CEH etc]

  2. Titlu de speriat babe, administrare specială nu este nationalizare, nu se schimba proprietarul si nici beneficiarii profitului Eh, daca s-ar nationaliza toate proprietatile astor bosorogi baci, pe principiul sanatos: „domnul a dat, domnul a luat”, asta ar fi un pas inainte, ca inainte era mai bine.

  3. Au ajuns la concluzia celor ca mine care spun, de peste 15 ani, ca Romania si romanii ar duce-o mai bine daca resursele energetice, minerale si agro-zootehnice plus padurile si apele ar fi nationalizate.
    Chiar si germanii si-au dat seama, abia acum, de lucrul asta.

  4. Bai Walter Coiman, tu ai ramas in 1948.
    Astazi nationalizarea nu mai este egala cu confiscarea.

  5. Statele nationalizeaza niste firme cu sediul in tara lor, dar gazul si petrolul trebuie sa vina de la rusi, iar pe alea nu le pot nationaliza. Toata schema asta de fapt le permite sa faca platile dupa cum cer rusii. germania si Austria deja au declarat ca sunt de acord sa plateasca in ruble, iar 10 firme si-au deschi deja conturi la banka Gazpromului. Problema e alta, cererea mare de ruble va slabi foarte tare euro. Bravos UE!!! te-ai dus dupa fenta SUA, acum plateste cu propria economie!!! In loc sa le spui verde in fata ukrainienilor sa negocieze serios un Acord de pace., te-ai apucat sa inarmezi prosteste Ukraina si sa prelungesti razboiul!!! Acum Ukraina cere nici mai mult nici mai putin dect 2 MILIARDE de euro pe luna de la UE, adica 24 de MILIARDE intr-un an, iar Romania care cotizeaza si e membra UE primeste prin PNRR vreo 30 de miliarde pentru 5 ani. Ce bine e sa fii ukrainian, sa lupte mercenarii pentru tine si sa mai primesti si bani …Pentru ce ar opri Ukraina si SUAS razboiul, care practic distruge economia UE, care rivaliza cu economia SUA??? Cand se vor trezi europenii din aceasta betie a prostiei si nu vor mai urma orbeste indemnurile la razboi a lui Boris Jonson si senilului Biden? Europa trezestete!!!! Militeaza pentru un acord de pace, impune respectarea drepturilor omului in Ukkraina post razboi, opreste nazificarea Europei!!!

  6. pute a ipocrizie in Europa „capitalista” unde „drepturile omului” primeaza si „proprietatea privata” e sacra

  7. Nationalizare prin numitea nor indivizi in conducerea societatii pana se ajunge la finalul actiunii razboi si revin la parintii reali dupa incetarea razboiului? Deh, asta se vede!

  8. Avem si noi pe aici unele care trebuie nationalizate. Sa incepem cu OMV, ca tot are in spate niste rusi, asa ca din Europa ar trebui sa nu zica nimeni nimic impotriva ?

  9. UE este un colhoz cu propaganda socialist globalista condusi de diavol ,

  10. ha ha ha pai scriu asta de peste 20 de ani… va place sa pierdeti timpul… v-ati trezit? profitul distruge, necesitatea ramine!

    bieti primitivi!

  11. Aiurea, asta o pot face Germania sau Franta. Care roman cu 2 neuroni functionali isi imagineaza ca romania poate nationaliza societati germane, franceze, austriece sau italiene?
    Ce poti nationaliza daca n-ai suveranitate reala iar la conducere nu ai o conducere nationala ci una multinationala??!

  12. Națioanal TV… Muzică dă manele, danț dîn burik, mînkha-ț’-aș! …cu urSula…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.