Taxa care a scumpit energia deși a fost inventată s-o ieftinească

Din 2011, românii sunt obligați să achite o „taxă” pentru cogenerare de înaltă eficiență pentru fiecare kWh consumat, cu scopul finanțării construcției de noi centrale/modernizarea celor existente, care să aibă o eficiență superioară și astfel să ajungă să producă energie electrica și termică mult mai ieftină în viitor. Acum, după zece ani de la instituirea acestei contribuții, ar fi trebuit să avem energie electrică cu 25% mai ieftină, nu cu 25% mai scumpă.

Specularea unor articole din Directiva Europeana privind producerea de energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență (Directiva 2004/8/CE) a permis continuarea „subvenționării mascate” a sistemului de producție a energiei termice, prin această „taxă” de cogenerare de pe facturile consumatorilor de energie electrică, susține Dumitru Chisăliță, analist pe piața de energie.
Directiva Europeană prevedea dezvoltarea de centrale de cogenerare cu randamente de 75-80%, respectiv centrale în care costurile cu combustibilul se reduc de 2,5 ori, permițând astfel posibilitatea reală de scădere a prețului energiei electrice și energiei termice (randamentul CET-urilor românești vechi fiind estimată în unele lucrări la circa 30%).

După zece ani de taxat consumatorii pentru a „investi” în construcția unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență, rezultatul este că nu avem nici o centrală de înaltă eficiență în România. Astăzi, taxa ar fi trebuit să dispară, iar dacă s-ar fi investit cele aproape 2 miliarde de lei (400 milioane de euro) plătite de români în zece ani în centrale de cogenerare de înaltă eficiență, costurile cu energia ar fi trebuit să fie mai mici și consumatorii să ajungă să plătească mai puțin.

Taxa nu doar că nu dispare, dar crește cu 47%, și spre deosebire de alți ani când eram amețiți cu necesitatea de a investii în energie eficientă, astăzi ni se spune în față: ”trebuie să adunăm bani de la oameni pentru a subvenționa ca să nu se scumpească energia termică”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Intr-un stat mafiot ca al nostru, nicio taxa nou inventata nu poate fi in avantajul cetateanului ci doar al mafiotilor.
    Cea mai mafiota si nesimtita taxa post-decembrista, desi nu ne jecmaneste ca altele, mi se pare a fi cea cea inventata pe ploaie (apa meteorica).

  2. „După zece ani de taxat consumatorii pentru a „investi” în construcția unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență, rezultatul este că nu avem nici o centrală de înaltă eficiență în România.”

    Toti consumatorii din afara B au platit supt-ventia puturosilor si manelistilor din B. Acestia si-au agatat cablurile de alimentare de sarmele furnizorului, ca aia non-albi.

  3. Asta nu este taxa, este furt pe fata legal din buzunarul fiecarui roman. Beneficiarii, baietii destepti, care acum pun pilea pe bat aromanilor pentru profituri cum nu s-au mai vazut in istoria post decembrista. Daca se poate si daca romanul nu intelege ca pentru asta trebuie sa iesi in strada, nu pentru Codrutza & CO, atunci sporuri si succese

  4. Pai asta nu inseamna DERTURNARE DE FONDURI?
    Parca este o infractiune? Cine raspunde si plateste acum?
    Daca zece ani nu a avut niciun efect practic de ce se mentine si chiar se majoreaza aceasta taxa?

  5. deci sintem actionari! daca noi finantam investitiile in domeniul energetic inseamna ca sintem indreptatiti la profit! numai ca realitatea e alta: statul ptin taxele introduse FURA BANII! iar dovada e faptu. ca sistemul energitic, desi este finantat, este in colaps.

  6. Ce s-a intamplat cu banii luati de la cetateni prin acea taxa? S-a verificat de catre cineva?
    25% scadere a pretului datorita retehnogizarii pare prea optimist, insa multe din termocentrale au fost retehnologizate in anii ‘90 pentru ca acum sa fie inchise. De ce?
    Pretul total platit pe factura este (inca) de (sa zicem) cca 70 bani/kWh, din care energia propriu-zisa este cca 25 bani/kWh, iar restul sunt alte costuri (transport, distributie), taxe de smecheri, si tva. Dupa dublarea pretului la energia propriu-zisa la 50 bani/kWh, pretul total pe factura va fi de cca 1 leu/kWh.

  7. Statul roman ca orice mafiot care se respecta cere taxe. Nu-i poate spune ,,Taxa de protectie”, astfel ca a inventat denumiri ca : Taxa pe apa meteorica, Taxa pe cogenerare, Taxa de poluare si naiba mai stie ce alte taxe si impozite.
    Trebuie sa intelegem ca ,,traim intr-un stat mafiot”-citat Petrov.

  8. ovidiu bufnila a scris si articolu asta,
    probabil tot el il comenteaza.
    (taxa trebuia sa fie…negativa).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.