Tensiuni între Germania și Arabia Saudită

Arabia Saudită a anunţat, sâmbătă, retragerea pentru consultări a ambasadorului din Germania, în semn de protest faţă de afirmaţiile ministrului german de Externe, Sigmar Gabriel, care a denunţat ingerinţele saudite în Liban, conform Die Welt.

Agenţia oficială de ştiri saudită SPA a transmis sâmbătă că Ministerul saudit de Externe a dispus „chemarea la consultări” a ambasadorului saudit de la Berlin.

Guvernul saudit a semnalat că va transmite o „notă de protest” Germaniei, prin intermediul ambasadorului german la Riyad, faţă de „comentariile revoltătoare ş nejustificate” făcute de Sigmar Gabriel despre criza din Liban. „Delaraţiile de acest fel generează surprindere şi dezaprobare din partea Regatului Arabiei Saudite, care le consideră lipsite de scop şi bazate pe informaţii false, situaţie care nu va contribui la stabilitatea regională”, susţine Ministerul saudit de Externe.

După ce s-a întâlnit la Berlin cu ministrul libanez de Externe Gibran Bassil, Sigmar Gabriel a transmis că Europa „nu poate tolera aventurismul care s-a extins” în Orientul Mijlociu.

Ulterior, Ministerul german de Externe a comunicat: „În actuala situaţie, suntem preocupaţi de stabilitatea regiunii şi facem apel la toate părţile să reducă tensiunile”.

Premierul Libanului Saad Hariri și-a anunțat recent demisia din Arabia Saudită, spre surprinderea tuturor, declarând că se teme pentru viața sa și acuzând Hezbollahul șiit și aliatul său Iranul de „supremație” asupra Libanului.

Saad Hariri a ajuns sâmbătă la Paris unde a fost primit de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée.

Arabia Saudită, monarhie sunnită, a sugerat recent că ar putea interveni militar în Liban, pentru contracararea influenţei mişcării şiite Hezbollah, susţinută de Iran.

Rusia a lansat un avertisment împotriva oricăror ingerinţe în afacerile interne ale Libanului, subliniind că susţine suveranitatea acestei ţări. „Rusia susţine constant suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială în Liban”, a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu omologul său libanez, Gibran Bassil. „Criza din Liban trebuie soluţionată pe plan intern, fără ingerinţe externe, prin dialog”, a subliniat Serghei Lavrov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Intortocheate mai sunt caile celui perfid si pervers. Sigmar Gabriel, spalati-va cu ei pe cap, dupa ce de prin 1914, i-ati tot scarpinat intre coarne si mangaiat pe crestet si burta ca nu mai stiai cine-i alb si cine-i negru sau din care parte te poti trezi cu o bomba atomica in cap. Toti sunt mari „puteri mondiale”, dai cu tunu si nu mai gasesti un prost, numai „strategi” inarmati pana-n dinti si cu fitilul aprins la granitele „dusmanului de moarte”, siit, sunit, crestin, mozaic, nu conteaza, razboi sa fie…?! Alo, domnule Lavrov si Putin, idiotii astia iar vor sa aprinda flacara razboiului in Orientul Mijlociu…?!

  2. Teatru de opereta saudit. Eu il cred pe Sigmar Gabriel, este un om curajos care stie ce declara. Nu am cum sa-i cred pe mincinosii sauditi, cu tot petrolul lor. Sauditii au finantat pe ascuns Statul islamic si cand lucrurile n-au mai mers potrivit planurilor lor, s-au prefacut a fi de partea coalitiei internationale ca sa stearga urmele ticalosiei lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.