În timp ce directorul general al CIA, Leon Panetta, tocmai ieşise de la discuţia cu Traian Băsescu de la Cotroceni, iar comunitatea celor 16 servicii de informaţii interne din SUA este încă fără şef, cauza fiind rateurile sale repetate, postul de televiziune CNN tocmai făcea publice date extrem de alarmante dintr-un raport ultraconfidenţial al Departamentului american de Securitate Interioară (DHS).
Datat 21 mai, documentul respectiv arată că, în ultimele nouă luni, numărul şi ritmul tentativelor de atentat împotriva SUA au depăşit o statistică similară pe o perioadă precedentă. Fără a oferi şi cifre concrete, raportul precizează că proiectele de atacuri teroriste pe sol american n-au fost niciodată atât de numeroase ca acum. Ca urmare, în faţa numărului lor crescând, autorităţile trebuie să acţioneze plecând de la principiul că, în ţară, s-au infiltrat grupuri teroriste, iar acestea sunt capabile să pregătească un atentat fără o alertă preliminară.
Documentul citat se referă şi la o capacitate scăzută de a urmări extremiştii aflaţi de ani de zile pe teritoriul american, care, la ora actuală, se radicalizează şi trec la acţiune. Pentru DHS, pericolul acestor atentate este omniprezent. Asta cu atât mai mult cu cât noile metode de acţiune ale teroriştilor au complicat datele problemei – faţă de trecut, când aceste operaţiuni teroriste erau prevăzute şi executate de străini aflaţi în SUA, acum ele sunt în mare parte opera unor cetăţeni americani.
Din această perspectivă se citează cazul lui Faisal Shahzad, autorul prezumtiv al atentatului ratat din Times Square, un americano-pakistanez, sau al unei blonde cu ochi albaştri din Philadelphia, aşa-numita Djihad Jane, acuzată de a fi proiectat un atentat alături de terorişti islamişti. „Extremiştii pregătesc operaţiuni mai modeste (…) împotriva unor ţinte mai uşor accesibile”, arată raportul amintit. Tot el adaugă că aceşti americani constituie o ameninţare majoră, întrucât sunt greu reperabili de către serviciile de informaţii şi, pe deasupra, ei cunosc bine mediul în care şi-au propus să acţioneze. Mai mult, ei pot să achiziţioneze în SUA materialul de care au nevoie, şi asta fără a crea suspiciuni.
DHS susţine că aceşti resortisanţi nu se mulţumesc doar să comploteze, ci servesc grupurilor teroriste ca intermediari ideologici, ei chemând musulmanii să atace SUA. Cel mai şocant exemplu în acest sens este cel al lui Anwar al-Aulaqi, un american de 38 de ani, care a fost imam în mai mult moschei din SUA, şi care, ani de zile, a propovăduit djihadismul. Cel mai şocant lucru este că el s-a aflat în contact strâns cu autorul omorului din noiembrie 2009, din Fort Hood, o unitate militară din Texas, operaţiune soldată cu 13 morţi, dar şi recrutorul şi antrenorul acelui nigerian ce urma să detoneze o bombă, pe 25 decembrie 2009, în avionul ce zbura pe ruta Amsterdam-Detroit.
În fine, dar nu în ultimul rând, CNN a dezvăluit toate acestea în ziua în care preşedintele Barack Obama urma să anunţe public propria sa strategie de securitate naţională, un document ce stabileşte felul în care SUA vor evalua şi vor contra ameninţările teroriste interne şi externe. Este un nou capitol al prezenţei sale la Casa Albă, întrucât toată lumea a constatat că din acest moment el se desprinde definitiv de unilateralismul anilor Bush şi de doctrina acestuia privind războiul preventiv.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.