Textele dramatice românești se strâng pe Bega

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara.

Organizat de Teatrul Național, FEST-FDR este unicul festival din România care pune accent pe spectacole de teatru care pornesc de la un text românesc, se menționează în prezentarea timișorenilor. Astfel, este investigată identitatea textului teatral autohton în contextul dramaturgiei europene: „Tema FEST-FDR din acest an este «Identitate». O temă esențială și cred că nu doar pentru festival, ci pentru noi toți“, a spus, în deschiderea festivalului, Ada Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

Francezii au deschis festivalul dansând pe „Tracks”

Strada spectacolelor

La spectacolele în aer liber, accesul este gratuit. Acestea sunt programate în cursul următoarelor zile în Piața Victoriei, respectiv în Parcul Civic. „Nu putem să vorbim despre identitatea noastră decât privind la celălalt. De aceea, credem că secțiunea FEST – cea a spectacolului european, fie el spectacol de stradă, fie spectacol în spații închise – ne va face să privim împreună cu cei de lângă noi acest concept“, a declarat Oana Borș, selecționerul festivalului.

Ieri, manifestarea a programat „Frați de cruce“, un spectacol de Liviu Lucaci, o producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely“, din Timișoara, „Tracks“, în coregrafia lui Brahim Bouchelaghem, un fascinant spectacol de dans contemporan prezentat de compania franceză Zahrbat, și primul spectacol outdoor, „Arca lui Lenin“, prezentat de Teatrul Masca din București, o panoramă a totalitarismului, descrisă în imagini copleșitoare de trupa condusă de Mihai Mălaimare.

Regal și orbire

Astăzi, 16 mai, publicul timișorean e invitat, de la ora 19.00, în Sala Mare la „O mie de motive“, după Duncan Macmillan (regia Horia Suru), un one-man show Florin Piersic Jr, o producție Point București. „O mie de motive“ este o poveste despre speranță, despre toate acele lucruri frumoase care ne fac să rezistăm, o poveste despre umanitate în cele mai sensibile resorturi ale sale și un regal actoricesc, promit realizatorii.
De la ora 21.00, „Cealaltă țară“ conduce spectatorii în universul scriitoarei originare din Timișoara, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură – Herta Müller. Spectacolul realizat de Alexandru Istudor la Teatrul Național Craiova propune incursiunea în psihologia emigrării.

Începând cu ora 22.00, teatrul iese în Piața Victoriei din Timișoara pentru o nouă reprezentație a Teatrului Masca cu „Arca lui Lenin“. Mihai Mălaimare, creatorul acestui spectacol, arată: „Am pus în acest spectacol cam tot ce am crezut că este necesar: ticăloșia ascunsă abil sub masca omenească a liderilor absoluți – Lenin și Stalin, ticăloșia scârbavnică a slugilor – comisarii politici, care au împânzit întreaga lume comunistă, au gâtuit orice nădejde a oamenilor și, straniu, au determinat tocmai căderea acestui regim sinistru, intelectualii, care au pactizat și și-au văzut de propriile interese, lingușind cu vorbele și imaginile la care se pricepeau, făcându-se preș pentru pantofii nesimțitori ai liderilor de tot felul“.

Mâine, tot de la ora 22.00, Teatr KTO din Polonia vine cu spectacolul în aer liber „The Blind“, în care mișcarea, expresia, muzica și lumina creează, în lipsa cuvintelor, un univers fascinant, inspirat de celebrul „Eseu despre orbire“ al scriitorului portughez José Saramago. Spectacolul va avea loc tot în fața Teatrului Național, în Piața Victoriei. În aceeași zi, de la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari“, Naționalul timișorean prezintă o a doua producție a sa, „Aniversarea“, de Jeroen van den Berg, în regia lui Traian Șoimu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.