Tezaurul românesc de la Moscova. „Document pe care îl doreau ascuns”

Ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a spus în legătură cu Tezaurul României de la Moscova că Rusia nu datorează nimic României, ci dimpotrivă, a iertat România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia

În replică, europarlamentarul Eugen Tomac a publicat ceea ce el numește „unul dintre documentele cheie prin care putem observa că, de fapt, întregul demers de evacuare a tezaurului României la Moscova a fost inițiat și orchestrat de către guvernul rus”, explicând, pe pagina sa de Facebook:

„Reacția Ambasadorului Kuzmin privind chestiunea tezaurului României aflat în Rusia nu trebuie să ne mire întrucât poziția părții ruse pare neschimbată de mai bine de un secol. Tonul, însă, arată că la Moscova acest subiect deranjează tot mai mult.
𝑫𝒆 𝒄𝒆?
În opinia mea, motivul este simplu. Kremlinul este deranjat profund că un document, pe care îl doreau ascuns pentru totdeauna de publicul român, nu mai este un secret bine păzit, ci o dovadă istorică clară care arată efectiv cum a ajuns tezaurul României la Moscova. 𝐈𝐚𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐝𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆, 𝐧𝐞𝐠𝐫𝐮 𝐩𝐞 𝐚𝐥𝐛, 𝐜𝐮𝐦 𝐫𝐮𝐬̦𝐢𝐢 𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭 𝐞𝐯𝐚𝐜𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐞𝐳𝐚𝐮𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐬𝐜.
Printr-un demers extraordinar al domnului Ilie Schipor, care a cercetat ani de zile în arhivele ruse tematica tezaurului, au fost descoperite documente care prezintă cu multă precizie cum a ajuns întregul tezaur al României în 1916 și 1917 în Rusia. Toate documentele sunt publicate în volumul “Destinul tezaurului României. Argumentele din arhivele ruse”, volum ce a fost tradus recent în limba engleză, cu sprijinul Băncii Naționale a României.
Prezint mai jos unul dintre documentele cheie prin care putem observa că, de fapt, întregul demers de evacuare a tezaurului României la Moscova a fost inițiat și orchestrat de către guvernul rus.
În acest document, descoperit în arhivele ruse, este prezentat demersul făcut de ministrul finanțelor al guvernului țarist, Piotr Lvovich Bark, către Mihail Vasilevici Alekseev, șeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus, pe data de 28 octombrie 1916, prin care cerea să fie începute demersurile pentru a convinge autoritățile române să evacueze tezaurul BNR la Moscova.
Aceasta este una dintre dovezile limpezi care demonstrează că întregul demers de a duce Tezaurul României la Moscova a fost o acțiune premeditată a guvernului rus. Exact asta îl irită pe ambasadorul rus: faptul că românii știu acum adevărul – un adevăr pe care trebuie să-l afle toată lumea.
𝐃𝐨𝐜. 𝐧𝐫. 𝟏
Scrisoarea nr. 496, transmisă – la 28 octombrie 1916 – de către P.L.Bark, ministrul rus de finanțe, generalului M.V. Alekseev, șeful Statului Major General al Comandamentului Suprem rus
MINISTRUL
FINANȚELOR
F(oarte). Urgent
Strict confidențial
Mult prea stimate Domn
Mihail Vasilevici!
Ca urmare a evenimentelor care au loc pe teatrul românesc, al acțiunilor militare și – în legătură cu acestea – a unei posibile evacuări, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, a Bucureștilor, vă semnalez, Excelența Voastră, dacă nu ar fi oportună adoptarea măsurilor corespunzătoare în sensul protejării rezervei de aur a Băncii Naționale a României.
În cazul în care împărtășiți acest punct de vedere, v-aș ruga cu supunere, Excelența Voastră, să nu ezitați ca – prin intermediul autorităților militare din România – să propuneți Guvernului României serviciile noastre în ceea ce privește transportul aurului românesc în una din filialele Băncii de Stat, unde aceasta ar putea fi păstrat în viitor până la evenimente mai favorabile.
Totodată, întrucât organizarea unui asemenea transport necesită un anumit timp, aș ruga cu umilință, Excelența Voastră, ca – în cazul acordului Guvernului României privind propunerea noastră – să-mi comunicați acest lucru neîntârziat, pentru ca eu să transmit din timp instrucțiunile necesare pentru organizarea primirii aurului românesc la Iași și transportarea în continuare a acestuia în interiorul Imperiului.
Cu umilință vă rog, Excelența Voastră, să primiți asigurarea întregii considerații și a sincerului devotament.
P. Bark
[semnătura olografă a autorului scrisorii]
28 Octombrie 1916
No 496
Excelenței Sale
M.V. ALEKSEEV”

 

Isărescu, anunț despre tezaurul României de la Moscova

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

104 Comentarii

 1. Sa nu ne iluzionam…de la salbaticii porci nu vom mai primi ceva din tezaur. Mai degraba sa ne ferim sa nu ne mai ocupe vreodata. Pana una alta NATO e cea mai buna aparare

 2. Cred că de mai bine de un an de zile scriu și întreb despre acest tezaur! A fost rândul rușilor, partea de est a globului in 1916, acum după schimbarea regimului comunist 1990, e rândul occidentului adică Londra-Marea Britanie(îl împart cu america)! România e crăcănată, fără chiloți și fără apărare la fiecare 100 ani, cu mana politica românească complice. De ce scârbele din politica românească plus Isărescu nu scot niciun cuvânt despre această ‘rotativa’ est-vest pe tezaurul României și aberează sau ocolesc răspunsul real? Pentru că ROTATIVA exista și se practica in orice domeniu!

 3. dar cel de la Anglia…? de ce nu se vorbeste despre acela? MUCLES!! BANCA ANGLIEI nu MAI ARE AURUL FIZIC. AVEM DE LUAT, MAH! DE CE NU SPUNETI ADEVARUL?

 4. Da bai dupa ce ca-i aprovizionam pe urcacani cu instructori, mercenari, bani, curent, arme si logistica pentru a lupta impotriva rusilor acum avem pretentia ca rusii sa ne dea Tezaurul inapoi. In timp ce in 1997 sub tapul pervers Emil Constantinescu am renuntat la toate teritoriile romanesti incorporate cu forta in Urcacania, teritorii a caror valoare intrece de zeci de ori valoare Tezaurului nostru de la rusi. Tot la fel cum masonul Isarescu, ce s-a mumifiat aproape la conducerea BNR a livrat spre pastrare vreo 60 de tone de aur muienglezilor pe care acestia refuza sa ni-l mai inapoieze si ei. In aceste conditii demersul lui Tolomac e frectia Diana la picior de lemn.

 5. Iarăși se începe..
  Când însă, se discută în liniște, la masa de Convorbiri,toți se împrăștie pe la casele lor cu nimic dar impăcati. A câta oară..
  Prin arhivele franceze n-a răscolit nimeni? Intreb și eu..

 6. @tibi1/Bai, n-o mai freca pe forum. Daca esti viteaz, du-te si te lupta cu arma-n mana impotriva lor in Urcacania si nu mai face pe viteazul chiar si pe forum. Crezi ca cu sudalmele impotriva lor, rusii vor fi invinsi de armata urcacana in lipsa de munitii?

 7. De la ,,davai ceas, davai palton” la ,,davai tezaur” este totusi un pas urias al suinelor de la Rasarit.
  Este remarcabila nesimtirea si aroganta cu care trateaza pigii acest subiect, nefacandu-si probleme in privinta pierderii credibilitatii si demnitatii Rusiei ca stat.
  Nu-si fac niciun fel de probleme in aceasta privinta. Soriciul de pe obrazul lor este prea gros……[Rumburak]

 8. … sau, de preferati, macac … pai ba bouleana care esti, ia citeste mai atent documentul ! Rusii nu au intrat mascati in subsolul Bancii Romaniei, ca sa fuga dupa aia cu sacul cu lingouri de aur in spate la Moscova, ei au facut o propunere care a fost acceptata de autoritatile romane ale vremii ! Deci nici vorba ca totul a fost ” inițiat și orchestrat de către guvernul rus” (???), poate doar transportul pe teritoriul Rusiei si depozitarea, atunci, la Moscova. Asta ca sa nu mai vorbim ca ceea ce a ramas de recuperat (sint binecunoscute raidurile de jaf ale nazistilor prin URSS-ul invadat, cu Göring, de exemplu, mare „iubitor de arta”) e cam a suta parte din ce a jefuit seful tau chior si betiv impreuna cu gasca de tilhari, tot in Romania !

 9. @tibi1
  Nato aparare pentru si impotriva cui ?
  Aparare pentru „modul nostru de viata”, adica desfrau, sodomie, lgbt…
  Impotriva celor care resping aceste mizerii si „valor” occidentale „civilizate”!
  E simplu de inteles…
  Cat priveste aurul…asa cum cel din ziua de azi depozitat in cuibul lor de la Londra, e papat de iudeomasonii globalisti satanisti asa si cel de atunci a fost demult papat de iudeomasonii care au finantat lovitura de stat din 1917, aruncand Rusia in ghearele ocultei iudeomasonice, cu primul guvern bolsevic comunist format 85% din….surpriza : e v r e i! dezbinand si invrajbind pe rusi la razboi civili cu zeci de milioane de rusi ortodocsi victime…asa cum fac si in ziua de azi in Ucraina : fratii rusi si ucranieni omorandu-se intre ei !
  Trezeste-te !

 10. Tezaurul cred ca reprezinta cam a mia parte din ce au jefuit din Romania, in ceva mai mult de 30 de ani, statele din „cea mai buna aparare” …

 11. Dovedeste 0! Dovedeste doar demersuri pt organizarea transportului pe teritoriul rus. Ideea transferului tezaurului a fost a reginei „romane” (de fapt alogene-caci era nemtzoaica) care era ruda cu tzarina (verisoara parca) si a fost un plan si o intelegere intre regina si tzarina. Tezaurul oricum NU mai este la rusi din 1921 sau 1922, cand a fost transferat, dupa Ww1, in Germania si de acolo in Franta (sau invers, scuze, eu nu-mi mai amintesc sigur ordinea).

 12. Da da rusii sunt cei mai curati oameni de pe pamant n-au homosexuali n-au betivi n-au curve, sunt civilizati…romanii i-au vazut in 44…

 13. @ 08:17
  Comentariu excelent !🎯
  Să nu uităm că Dragnea a fost mătrășit când a vrut să aducă înapoi Aurul de la Londra. Și că Veorica l-a faultat pe Dragnea, fiind apoi răsplătită de Manole și PĂDURENI, măRog…🤮

 14. Dar faptul ca am platit amerlocilor ,asa zisul ,,aliat strategic,, numai in pandemie peste 14 mld euro ,de 3 ori valoarea tezaurului de la sovietici,pentru armament vechi ,pe care nici nu l-am vazut ,in mare parte luind drumul ukropiei naziste,nu va deranjeaza si intereseaza ???
  Sau sugatori de licurici, stiti sa latrati la cei ce va ordona stapanii ?

 15. Daca SUA va inapoia teritoriul Alaska Rusiei, atunci cred ca si Rusia va da tezaurul Romaniei inapoi. Cred ca politica externa romaneasca ar putea face lobby pentru acest troc natural.

 16. Daaa acum se invoca motivul ca daca ii ajutam pe ucraineni nu tre sa mai cerem tezaurul. Porcii rusi ne-au spus de pe vremea lui Ceasca sa ne luam gandul de la el. Dupa ce ne-au jefuit 15 ani dupa razboi de grane petrol, al doilea tezaur, tot pe noi ne scot datori. Nu ne-au lasat in 45-48 sa fim ajutati de americani prin planul Marshall cum au fost ajutate toate tarile din vest. Sperau sa murim de foame, canaliile.

 17. 1)În perioada 1415-1877, deci, în 460 de ani, Imperiul Otoman a scos din Muntenia, Moldova şi Transilvania echivalentul a 341 tone de aur.

  2)În perioada 1678-1918, deci, în 240 de ani, imperiul Habsburgic a scos din Oltenia, Banat, Transilvania şi Bucovina, echivalentul a 876 tone de aur.

  3)În perioada 1711-1877, deci, în 166 de ani, Imperiul Rus a scos din Principatele  Române, echivalentul a 46 tone de aur.

  4)În perioada 1877 -1945  imperiul iudeomasonic occidental a scos din tara echivalentul a 12.564 tone de aur,  corporaţiile străine în perioada interbelică, ajunseseră să controleze peste 80% din capitalul românesc.

  5)in perioada 1990 – 2016  1.610 miliarde de euro,  adica 46.000 tone aur, este valoarea bogatiei jefuite de imperiul transnational iudeomasonic occidental prin corporatii multinationale si banci.

  – Deci, în ultimii 27 de ani, Imperiul iudeomasonic globalist Transnaţional a scos din România o avuţie de 3,3 ori mai mare decât au scos toate imperiile, în 530 de ani, între anii 1415 si 1945.

  – În acest an, 2017, PIB-ul României va fi, foarte probabil, de circa 180 miliarde de euro, din care cel puţin jumătate, adică 90 miliarde de euro, vor intra în buzunarele iudeomasonilor ue, nato…
  6)in perioada 2016 – 2022 cat a mai jefuit imperiul occidental „civilizat” iudeomasonic prin corporatii, multinationale si banci?

  Iată rezultatul integrarii in „civilizatia” occidentală(„lumea libera”) !
  Dar…rusii ne ocupa…ne invadeaza…sant agresivi…
  https://www.justitiarul.ro/cifre-cutremuratoare-referitoare-la-jefuirea-poporului-roman/

 18. Mă, voi sunteți incă atît de ortodocși de crezi că de repeți ceva minciună la nesfîrșit, devine adevăr..Rusul ți-a zis., De ce nu pricepi..? Nu te-a mințit ți-a zis situația reală.. CE mai speri ?? Ai dat aurul acu la englez .. CE mai crezi că recuperezi de acolo ?? Degetu din mijloc, Cu siguranță.. Anglia nu mai are nici o obligație față de europa..și crizele financiare occidenatale bat la ușă.. Deci degetu din mijloc bre..De altfel ceaușescu ți-a lăsat 200 tome de aur la vistierie și zero datorii. Acu gospodărește, patriotic, ai nici o sută de tone, iar ești innecat in datorii mărețe,.Cum explici ??

 19. Mai Tibi Netanyahu, Editat au toate popoarele Lumii … cit despre „rusii” pe care i-ai vazut matale „in ’44” (probabil din leagan, da’ ma rog …), esti sigur ca nu erau ucraineni, dupa accent ? … (si apropo, ai idee cind am putea cere despagubiri Amerlociei, pentru bmbardamentele din acelasi an ’44 ? Bucuresti, Ploiesti … Ca nu-mi amintesc sa fi fost in razboi cu ei, nici ca aviatia romana sa fi bombardat San Francisco sau Pearl Harbor …)

 20. @tibi1/Zaluga cu tichie, eu am spus din perspectiva rusilor, acestia trebuie sa fie idioti ca in conditiile in care noi ii ajutam pe urcacani sa ne mai dea Tezaurul inapoi. In ceeace priveste Planul Marshal pentru Romania acesta nu avea acum sa fie pus in practica pentru ca, Churchil alcoolistul cu manuta lui ne-a dat sovieticilor sub sfera lor de influienta cu conditia ca Grecia sa fie in zona americacana si muiengleza de influienta. Asa ca nu mai bate campii fitilind pe forum ca tot nu poti sa-i invingi pe rusi cu imbecilitatile tale fara nici o logica scremute de tine pe forum.

 21. Curioasă ascensiunea acest domn Eugen Tomac: născut în anul 1981 în Babele, RSS Ucraineană, URSS cu cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (1981–1991), Ucraina (1991–2000), România din 2000 în coace care zgândăre relațiile României cu Federația Rusă. Ucraineanul Tomac repede ceva anti rusesc post interviu Putin Carson. Povestea cu Tezaurul e veche și fără relevanță. Guvernul cu care s-a făcut înțelegerea în 1917 era țarist nu leninist. Pe Lenin care a urmat, nu rușii la ținut în Elveția, cei care i-au finanțat ce zeci de milioane de mărci Revoluția-Lovitură de stat a fost Germania care i-a oferit și trenul cu care l-au trimis în Imperiul Rusiei țariste. Prețul și scopul a fost a ieșirea rușilor din război ca Germania cu spatele asigurat să termine definitiv Franța. Increderea guvernului României a pornit de la faptul că soția Regelui Ferdinand Regina Maria era fata lui Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei!!!. Rezultatul demersului Germaniei a fost că molima comunismului a pătruns în Germania și Austro Ungaria cu (Bela Kuhn) și s-a făcut repede Pace. Au urmat Hitler și Stalin. Așa că teorii prostești ale unui agent despre soarta Tezaurului cu un document de acum 90 de ani, când harta Europei și a lumii arăta cu totul altfel este pierdere de vreme. Regretabil că cei de la Cotidianul uitându-se fizionomia domnului la Eugen, știindu-i traseul, dacă SRI nu există și un asemenea infiltrat poate ajunge europarlamentar din partea Românie, îi publică acțiunile anti interese românești. Fiindcă dacă pomul unui vecin îți face umbră și vrei să-l taie, nu-l înjuri peste gard.

 22. @ Fără alogeni în functii publice ! Păi bre ciumete .. Poate acu le mai vrei inapoi ?? Poate nu știi că romania e stat de numai o sută de ani ? Poate nu știi că ai lipsit o mie de ani din instorie europeană,. Deci ce puii mei vrei bre..? Pune mîna pe carte, fi gospodar harnic și produ valori, chiar aur, de poți. Cu jelitu și manele nu vei face chiar nimic.

 23. Totul s-a petrecut inainte revolutia lui Lenin si a gastii sale cand la conducerea Rusiei se afla monarhia tarista. Relatiile acesteia cu familia regala a Romaniei era excelenta datorita relatiei familiale extrem de apropiate a reginei Maria cu familia imperiala. Mama reginei Maria era fiica tarului Alexandru al II-lea, deci pe linie materna regina Maria era nepoata tarului Rusiei. Probabil bunele realtii intre cele doua familii monarhice, cea romana si cea rusa a fost un argument puternic pentru ca tezaurul sa fie trimis la Moscova unde parea a fi in siguranta pana la finele razboiului. Nimeni nu stia atunci ca Lenin va prelua in curand conducerea Rusiei.

 24. Slugile au vandut de buna voie Romania occidentalilor; ce ne mai trebuie tezaurul? Ce am face cu el? L-am imparti intre americani si Bruxelles?

 25. Prin Puterea Sfantei Cruci a lui Iisus Christos sa se aleaga praful si pulberea de toate averile celor care au jefuit si continua sa jefuiasca Romania din 1989 si pana astazi. Si de averile lor dar si de averile slugilor lor din Romania. Toti impreuna cu urmasii lor pana la a 7 generatie sa ajunag saraci lipiti pamantului. De haram au fost de haram sa se duca tot ce au furat si jefuit din tara noastra. Amin, Amin, Amin, Amin.

 26. O inhiat mortu’ dân gruapâ! Acuș cu ocazia lu’ Alejeri. Dioar’ce trădătuorii di Patrie îs aserviț’ li🌈icaniluor, musai tră impus narativul AUR-partid satelit al rușiluor… PiNiLeu știe că-i la limită sa nu intre in șparlamient di ghini ci-o guviernat s-atunși să pretiază la tot fielu’ di manevre… Hai să terminăm cu iel, odat’ pintru to’deuna!

 27. Mai cititi istorie incultilor. Americanii ne-au bombardat in 43-44 pt ca maresalul in „intelepciunea” lui s-a grabit in 41 sa le declare razboi desi nu era nevoie…eram prin urmare in stare de razboi cu ei

 28. @Marele urs.
  Da, Romania este stat-colonie de 100 de ani asa cum au dorit Editat globalisti satanisti din occidentul „civilizat” imperialist, pentru a fi colonia lor bananiera…!!!
  Insa Vlahia geto-dacilor crestini ortodocsi care a stat impotriva invadatorilor din apus si rasarit reprezinta un popor de 2000 de ani !!!

 29. Cand au navalit ‘eliberatorii’ salbatici de la rasarit nu eram nascut. Dar pot sa va povesteasca bunicii, parintii ce au patit cu davai ceas davai palton…sau sunteti nascuti in Transnistria, kopeicarilor

 30. Mai, rumune….Regina Maria a vrut sa duca aurul la Uncle Nick….Uncle Nick era Tarul Rusiei. Iar regina Maria era nepoata lui de sange… Documentul adevarat dar ascuns de Romania este Decretul emis de Guvernul rus Lenin dupa ce Armata romana a intrat la anul 1918 in Rusia la Chisinau si a anexat Basarabia care apartinea de Rusia….In document se spune ca. 1. Urmaere a refuzului Romaniei de a negocia, se Confisca Tezaurul roman de la Moscova ca represalii pentru Agresiunea Armatei Romane in Rusia…. 2. Guvernul rus NU recunoaste anexarea Basarabiei la Romania. 3. Guvernul rus declara ca isi va lua inapoi Basarabia cand Rusia va fi capabila militar.. Mai rumune mincinos, Statele Unite ale Americii NU au recunoscut lipirea Basarabiei la Romania de la 1918..

 31. In timpul lui Isarescu Romania a avut doar in jur de 103 tone aur. Dar nimeni nu vorbeste de cele 220 de tone ascunse in 44 la Tismana de frica navalitorilor de la rasarit…ghiciti unde e al doilea tezaur al Romaniei…

 32. Bai Eugen Tolomac gunoi globalist Editat Russia pe tine ,pe guvernul tau de drogati si corupti si familia ta

 33. Criminalul Lenin nu avea nici un drept sa vorbeasca de Basarabia care pana in 1812 a facut parte din Moldova. A fost cedata de de turci invadatorilor rusi desi ei nu aveau acest drept. De fapt delegatiei de basarabeni, speriati de colapsul Imperiului Rus, Lenin le-a spus in 1917 ca pot sa faca ce vor in Basarabia pt ca tot din imperiul comunist mondial vor face parte mai devreme sau mai tarziu. Nu datoram nimic salbaticilor, Basarabia e pamant romanesc…pana in 1812 nu era picior de rus acolo…ne-au jefuit doua tezaure plus grane si petrol vreme de 15 ani dupa razboi

 34. ministrul finanțelor al guvernului țarist, Piotr Lvovich Bark, NUMAI ȘI NUMAI RUS CURAT !1918-ARMATA ROMÂNĂ NU A MERS MAI DEPARTE DE CHIȘINĂU-NU A FĂCUT ȘI EA PARTE DIN NAȚIUNILE EUROPENE CARE I-AU AJUTAT PE ALB GARDIȘTI? IUDENICI,WRANGHEL ȘI DENIKIN

 35. Kogîlniceanul ăsta băsist, cu IQ = 14, mai scoate multe perle de gîndire în public?
  Aia e corespondență internă rusă (iată că BeNeReaua lu’ siphonu’ „Manoli” a mai bifat, PĂ BANII NOȘTRI ȘÎ FĂRĂ SĂ NE ÎNTREBE DACĂ SUNTEM DE ACORD, o acțîie kortorarlă: editarea unui rakhatt skri$$ a’ unui protejat a’ $$ystemului), nu arată nici un fel de presiuni ale Rusiei asupra Rregatului nevolnik a’ Rro’, cum suge(rează) to(lo)macul.
  Sigur că rușii AU PREGĂTIT DIN TIMP OPERAȚIUNEA. DE CE? …pentru că „Antanta” – dată fiind situația de pe fronturile din Valahiya, după rușinea de la Turtukaya și cu înfrîngerile în serie di la Jii pînă pă Sabar, cu dezintegrarea arrrmiyei Rro’ dă că’t șî dezertările în masă ale opincarilor, șî retragerea kamariley regale a lu’ urecheatu’ Ferdi’ la Yeși – a ordonat brătianului, sluga lor nemernică, să evacueze tezaurul către Est! Ca să nu cadă ca pradă de război în mîinile germanilor.
  Abia acum mă gîndesc: dacă tezaurul ar fi ajuns la Germania, Kaiserul Wilhelm n-ar mai fi avut nevoie la finalul lui 1918 de împrumuturi de la băncile tikiate din Germania – ce l-au sabotat, conform ordinelor primite de la verii lor de la New York! – ca să continue, și ar fi cîștigat războiul mondial.
  Așa că și eu regret că tezaurul nevolnicilor dă la Bukale a ajuns în Rusia……[Rumburak]

 36. CARE MOLDOVA-VILAIATUL KARA IFLAK CU DRAGOMAN FANARIOT -OH,OH ministrul finanțelor al guvernului țarist, Piotr Lvovich Bark, NUMAI ȘI NUMAI RUS CURAT !1918-ARMATA ROMÂNĂ NU A MERS MAI DEPARTE DE CHIȘINĂU?-NU A FĂCUT ȘI EA PARTE DIN NAȚIUNILE EUROPENE CARE I-AU AJUTAT PE ALB GARDIȘTI? IUDENICI,WRANGHEL ȘI DENIKIN!

 37. Romanii nu sunt polonezi! Romanii sunt urmasi de iobagi, se comporta ca atare.Poate tezaurul este mai in siguranta la Moskova decat daca ar fi fost la Bucuresti. Probabil ca Adrian Nastase, Basescu, Ciumara,Isarescu, jivina de Emil Constantinescu, Vacaroiu, Stolojan, si camarila cu epoleti l-ar fi palmat de mult. Cel putin mai sunt sanse ca viitoarle generatii sa il recupereze intact de la rusi. Austria a primit gratis mai multe bogatii de exploatat decat avea in timpul imperiulul. Ar trebui sa ne schimbam numele de tara, in Iobagia, nu Romania.

 38. In 2022 Isarescu a recunoscut la TV ca Tezaurul roman este Sechestrat la Moscova…Este marturisirea capitala, si asta e adevarul… La fel de adevarat este ca Banca Romaniei, BNR, are toate documentele….Nimic nu e pierdut…La BNR exista si copia dupa Decretul emis de Guvernul rus Lenin prin martie 1918 care spune ca.. Tezaurul roman a fost Sechestrat de Moscova ca represalii pentru agresiunea militara romana la 1918 si anexarea Basarabiei….Guvernul roman de azi stie, dar ascunde Documentul esential….De ce il ascunde? De frica populatiei..
  Guvernul roman este vital interesat de ascunderea adevarului…Ca sa nu afle romanii ca au fost pacaliti si bagati in Razboi cu URSS din vina Guvernelor romane.

 39. @ „tibi1”, 10 feb. 2024 la 10:02
  „In timpul lui Isarescu Romania a avut doar in jur de 103 tone aur. […] ghiciti unde e al doilea tezaur al Romaniei…”
  Cum UNDE? …întreabă-l pă javra băsescul, jupînu’ to(lo)macului șparlamentar ioropenis:
  https://www.youtube.com/watch?v=SLM7SVALbYY
  (momentul 6:20)

 40. Putin a spus adevarul……Polonia a avut rol decisiv in declansarea WW 2…Polonia a semnat Pact cu Germania nazista in 1935. Relatiile Poloniei cu Germania au fost excelente pana in 1939. In Pact se scrie ca Polonia are dusmanul cel mai mare in Rusia comunista si impreuna cu Germania va desfiinta Rusia comunista…..Polonia a fost partasa cu Germania la impartirea Cehoslovaciei in 1938. Atunci Polonia a anexat parti din Cehoslovacia….Prietenia Poloniei cu Hitler a incetat cand Polonia nu a vrut sa retrocedeze Danzigul nemtesc Germaniei…

 41. @ tibi 1….Basarabia a fost cucerita de Rusia de la Otomani in 1812…Altfel, ca aliati ai lui Napoleon, Otomanii din Basarabia ar atacat Rusia la 1812 cand Napoleon a intrat in Rusia…Vrei Basarabia? Du – te la Turcia si o cere indarat !!!!….Rusia a platit – o cu sangele soldatilor sai…

 42. ROMANIA A FOST SOVIETIZATA DE ROMANII TRADATORI…TAICII SI BUNICII CELOR CARE CONDUC INCA ROMANIA IN JAF, ABUZ, HOTIE SI CRIMA! UNII NU ERAU EI CHIAR ROMANI, DAR PURTAU NUME ROMANESTI.MUGUR ISARESCU E NEPOTUL PATRIARHULUI ROSU AL COMUNISTILOR. PETRE ROMAN E FIUL CRIMINALULUI NEULANDER. ADRIAN SEVERIN, NEPOTUL ANEI PAUKER. BOGDAN OLTEANU NEPOTUL GIZELEI WASS. CE FACE CLASA POLITICA ASTAZI? PRADUIESTE TARA, CA IN 1916, CA IN 1933, CA IN 1943, CA IN 1947, ODATA CU INFIINTAREA SECURITATII SI SOVIETIZAREA EI. CEAUSESCU CE LE-A MAI TRAS FRANA POLITICIENILOR, DUPA CARE ILIESCU A REPORNIT JAFUL ASUPRA TARII SI TAMPIREA POPORULUI. SI TOT TIMPUL AU DAT VINA UNII PE ALTII, DAR AU FURAT IMPREUNA SI BINE UNITI!! CE TEZAUR? CE REZERVA DE AUR? MUGUR ISARESCU A DECIS SINGUR SA DUCA AURUL LA LONDRA! NU IL INTREABA NIMENI DESPRE ASTA? CAUTATI TEZAURUL DIN 1916, DAR AURUL DIN 1998 IL FACETI UITAT?! SI DAI SI FURA, SI DAI SI JEFUIESTE SI DA DIN GURA TOMAC SI PRIVILEGIILE CURG GARLA! CAT DE ROMAN O FI TOMAC DE CURG AVANTAJELE ASUPRA LUI CU NEMILUITA, CA ODINIOARA ASUPRA LUI NICOLAE VACAROIU…SI EL UCRAINIAN LA BAZA SI BUN ADMINISTRATOR AL DISTRUGERII ROMANIEI( ALELUIA FLOTA, IMPREUNA CU BASESCU)…ROMANI…NUMA UNU SI UNU…CU TIRIAC IN CAPUL MESEI!

 43. CARE „TEZAUR”, când el a fost EXPUS la MUZEUL DE ARTA al ROMÂNIEI înca din epoca lui Gheorghiu-Dej! Piese de aur pur, Closca cu puii de aur. Si lasa titlurile fonfaitoare, @I. R., ca propaganda de razboi fata de-un fost aliat e distructiva: nu face decât s-accentueze duplicitatea autoritatilor române. Tara N-ARE CE CAUTA-N NATO, care N-ARE, NICI EA (feminin, fiindca este o ORGANIZATIE -ce-i drept, mafiota), NICI O RATIUNE DE-A EXISTA: E-UN REZIDUU NAZIST ÎN SUA, la fel PROPAGANDEI NAZISTE („lupta împotriva comunismului”) , EXPORTATE ACOLO DE COHORTELE SS AL LUI HITLER, EMIGRATE ÎN MASA, DUPA WW2, în SUA.

 44. ps : si despre ce fel de „tezaur” vorbim, @I.R., când provinciile române (Moldova si Tara Româneasca) erau sub turci, sarace, si platindu-le otomanilor tribut de sute de ani de zile, fara a pomeni si de lacomiile domnilor si curtilor boieresti locale?! pastreaza proportiile! „TEZAUR” = obiecte de MUZEU, dovezi ale trecerii unor popoare pe cale de sedentarizare si pe teritoriul actual al României.

 45. A găsit Tomac nu știu ce acțiune premeditată! Insinuată și de Ilie Schipor.
  „Document pe care îl doreau ascuns” ne spune titlul articolului.
  1. Dacă acest document se dorea ascuns, presupun că nu mai apărea în cartea lui Ilie Schipor (am citit cartea); căci Ilie Schipor a studiat, după cum enunță în „Argumentul” de la pagina a șasea, în șase arhive rusești.
  2. Într-adevăr, rușii au insistat cu transferul tezaurului în Rusia, însă să ne amintim condițiile de atunci: Regatul României lupta alături de Rusia (căci ne sunt dragi victoriile de la Mărăști, Mărășești, Oituz). Regatul României era ocupat de Germania (cu Bulgaria țară alianță și ea ocupantă), guvernul, regalitatea fiind evacuate la Iași. În aceste condiții a apărut necesitatea transferării tezaurului în Rusia imperială (condusă de țarul Nicolae al doilea). Rușii au fost cei care au sugerat și insistat ca tezaurul să fie trimis în Rusia. Numai că guvernul României este cel care aprobă în 12.12.1916 transferul tezaurului băncii naționale a României. În trei tranșe: prima – 17 vagoane (în care au fost încărcate 1738 cutii de valori aparținând BNR și 2 casete de bijuterii ale reginei Maria). Transportul a durat 3 zile (între 12 și 14 decembrie). Al doilea transport a avut loc pe 20 decembrie 1916 (o garnitură cu 24 de vagoane). Al treilea transport: 154 de lăzi cu valori ale serviciilor Casieriei, scontului și depozitelor BNR – 5/18 august 1917. Or fi insistat rușii, dar se pare că și românii au fost consecvenți. E ceva timp între primul și ultimul transport.

 46. 3. Nu poate exista cauzalitate directă între presupusa insistență a guvernului imperial și confiscarea tezaurului de către guvernul sovietic. Căci sovieticii erau adversarii țarismului. Să spui că Nicolae al doilea a insistat ca România să ducă aurul în Rusia pentru a fi confiscat de guvernul bolșevic, e o imensă prostie.
  4. Aproape 90 de tone de aur ar fi tezaurul României. Deci vreo 6 miliarde de euro. Cam jumătate din cât o să plătim pentru Roșia Montană.

 47. Bah, voi ati dat foc la bancnota de 100 de lei sa cautati moneda de 10 bani cand e intuneric afara? Discutati despre nimic iar aurul adevarat e la Londra si e pa si pu la revedere iar Romania toata e US property. Dar, ma rog, hai sa discutam discutii si sa vorbim vorbe, ca e moka si da bine la pelikanezi. O sa vedeti aurul de la rusi cand o sa-l vedeti si p-ala de la Anglea dar numai in poze si filme cu actorii lor si caii nostri. Hai pa!

 48. Romanii au luat obiceiul de-a vorbi pe nas. Nici rusii nu neaga prezenta tezaurului Romaniei la Moscov, a idiotului.a, doar ca nu mai este al Romaniei, este despagubire de razboi al rusilor, opera mult idiotului I.Antonescu. Vreo 10% dintre romani doresc clonarea lui, a idiotului. Deocamdata il avem pe Csolos, ne costa si asta un alt tezaur. Se pregateste ministrul fara diploma universitara, Vlad Vasile Voiculescu.

 49. Romanii au luat obiceiul de-a vorbi pe nas. Nici rusii nu neaga prezenta tezaurului Romaniei la Moscova, doar ca nu mai este al Romaniei, este despagubire de razboi al rusilor, opera mult idiotului I.Antonescu. Vreo 10% dintre romani doresc clonarea lui, a idiotului. Deocamdata il avem pe Csolos, ne costa si asta un alt tezaur. Se pregateste ministrul fara diploma universitara, Vlad Vasile Voiculescu.

 50. Si atunci ca si acuma ne-am lipit de cine era mai tare . si concluzia este ca niciodata nu am fost in stare sa avem o parere . singuri .

 51. Bre strabunico, Closca Cu Pui si cateva din bijuteriile coroanei, le-a inapoiat muscalul dupa multe rugaminti si milogeli ale lui Ghe Dej la Moscova.
  Astea au fost doar un marafet din tot tezaurul format din cele 92 t de aur ciordite de muscali. Au fost trimise la Moscva odoare bisericesti din aur, stranse de la toate bisericile si manastirile, au fost trimise colectii particulare de monede cu valoare istorica, in afara lingourilor si banilor din aur ai BNR.
  Mai bine taci si vezi sa nu-ti pierzi protezele ca esti tuta de bubui.

 52. Da ce cautau rusi in 1812 in Basarabia domnul Axon?? I-a chemat cineva? Au venit ca jefuitori nu ca eliberatori…Chisinaul e atestat in 1439…ce cautau rusi acolo dupa peste 350 de ani??

 53. E de ajuns sa se vorbeasca de ceva legat de Rusia si incepe vinzoleala copeicarilor. E ca si cum s-ar arunca cu un pahar de apa clocotita peste un viespar.

  Regina Maria nu putea decide singura trimiterea tezaurului la Moscova. A fost decizia guvernului, nu a familiei regale. Vedeti memoriile maresalului Averescu. S-a vorbit atunci chiar de mutarea guvernului in Rusia.

  Oferta Rusiei de a pastra tezaurul a fost una nesincera, daca se are in vedere sabotarea efortului de razboi al Romaniei, prin sifonarea livrarilor militare care tranzitau Rusia, precum si prin prea deasa atitudine de non combat a trupelor sale, aflate in Romania.

  In aceste conditii, decizia de a trimite tezaurul in Rusia e foarte stranie.

 54. @zeno cornea: esti zero nu zeno…eu vorbesc de cele 220 tone de aur ascunse de romani in 44 la Tismana. Acel aur tot in Rusia e…iti scriu mai in clar ca sa intelegi…

 55. Păi domnule Tomacule, ceea ce prezinți matale este o propunere de propunere. Care era, zic eu, chiar rezonabilă în contextul de atunci, venită din partea unui aliat, când Bucureștiul era în pericol de a fi ocupat. Și, ce să vezi, chiar a fost ocupat.
  Ia mai sapă matale și găsește documentul prin care România a acceptat această propunere și ce a oferit în schimb, precum și documentul prin care oficialitățile ruse au preluat tezaurul de la oficialitățile românești și cam în ce consta acest tezaur.
  După ce găsești toate documentele astea, vezi matale și prezintă-ne care este motivația părții române pentru depozitarea aurului românesc la Londra.
  Hai, că matale ești europarlamentar, intelectual, om cu carte, om deștept.

 56. @anonim se examinase si varianta trimiterii in Anglia dar se pare ca s-a considerat prea riscant. Pe de alta parte ofensiva lui Brusilov avusese succes si Rusia a fost considerata destul de sigura..

 57. Decizia de trimitere a tezaurului la Moscova nu este deloc stranie. Rusia era o tara aliata, Moscova era sigura in conditiile in care nimeni nu se gandea la executia tarului si a familiei lui si la schimbarea puterii in mana comunistilor.
  Daca Rusia ar fi ramas in continuare sub conducerea tarului, tezaurul ne-ar fi fost inapoiat fara probleme ptr ca tarul, desi rus si el, nu ar fi fost capabil de hotia inimaginabila a comunistilor lui Lenin……[Rumburak]

 58. @anonim
  Da, e stranie decizia! Rasputin a atacat guvernul României cu flacăra violet și așa au semnat decizia transferului tezaurului. O fi intrat în acțiune și vreo baba vanga de Rusia, încât virgina regina Maria să renunțe la opintelile ei de a-și îndepărta de pe țeastă kilele de aur și diamante (țăranii, mai pe talpă, stăteau în semibordeie). Ce dacă germanii amenințau și noul centru de decizie – orașul Iași.
  Bune și copeicile, de la occident primiți plăcuța suedeză!

 59. @Anodin, diliule
  ,,
  E dejuns sa se vorbeasca de ceva legat de Rusia si incepe vinzoleala copeicarilor. E ca si cum s-ar arunca cu un pahar de apa clocotita peste un viespar ,,
  ,,E dejuns sa se vorbeasca de ceva legat de Rusia si incepe vinzoleala,, SUGATORILOR DE LICURICI SI TRADATORILOR ROMANI ,caRE AU ucis inURSS 27 mil de oameni si au distrus toata URSS EUROPEANA !
  Javra Anonim ,coprofag de meserie, in serviciul antirom al SRI-CIA se straduieste sa intoxice lumea cu aberatiile lui ,uitand sacrificiile si pierderile URSS ,datorita nazistilor si puscariasilor adusi de antonescu pe front !
  Jegosul latra ca URSS ne-a adus comunismul pe tancuri ,,,uitand,,crimele de pe frontul de rasarit ale conationalilor !
  Ce-ai cautat la STALINGRAD ,DILIULE ,de latri ca o javra ?

 60. Ceea ce rusii au returnat Romaniei din Tezaurul de la 1916, in cateva transe sunt arhive de tot felul, obiecte de arta, obiecte si scrieri bisericesti etc, mai putin aurul. Dar la 1916 Banca Nationala era o banca privata, nu era a statului iar din cele cca. 93 tone de aur doar 2,4 tone apartineau BNR. Restul,91 de tone apartineau bancilor private, marilor industriasi, firmelor particulare si in mica parte populatiei. puteM conchide ca acel aur nu apartinea amarastenilor români ci marilor afaceristi de alte etnii. Sigur, frate si mãrite Tzar, ti-am dat coletul, da-mi-l inapoi, asa-i cinstit!.. Numai ca dupa revolutia din octombrie, Tarul a plecat si au venit bolsevicii. Ce sa mai negociezi cu bolsevicii, asa ca principiu? Ok, poate vreodata se vor naste niste politicieni romãni, niste diplomati valorosi care sa stie sa puna problema, care sa stie sa construiasca o relatie diplomatica atat de favorabila incat, poate, sa primim inapoi cele 93 de tone de aur. Dar sa nu intelegem gresit: daca vreodata rusii vor returna aurul, sigur ulterior vor apãrea din neant, de prin cele strainataturi sau chiar din tarã samsarii de profesie, mandatarii, urmasii de drept ai industriasilor, bancherilor etc din 1916 care si-au depus la acea vreme averea la Banca Nationala si care isi vor cere „depozitele” inapoi, pe buna dreptate. Nu stiu ce castig ar avea poporul si statul român din asta (afara de lungi si costisitoare procese in instantã) urmate de transferul lingourilor poate catre BNR, poate catre Elvetia, Londra etc… Dar stim cã asa ar fi corect pana la capat… Acuma , la 60 euro/1 gram aur, suma totala e cam de 5.5 – 6 miliarde eur. La asa vremi, noi romãnii care cam suntem mana sparta de vreo 3 decenii, cred ca numai punand in calcul teapa Bechtel (SUA) + vanzarea resurselor catre vest cu redevente de doi lei (si ma opresc doar la atat) as zice că putem astepta resemnati vremuri mai prielnice.. :)) (nu ma injurati, va rog, e doar o parere!)..

 61. @Marele urs:
  …te pomenești că tocmai tu știi istorie de ii trimiți pe ceilalți să o învețe!
  Statul Român Modern are mai mult de 100 de ani(nu te mai crede așa de important, cum că România există că stat doar de când și pentru că și-a unit cu Ardealul).
  Și înainte de a fi Stat Modern, a existat prin Statul Medieval Moldovenesc și cel Muntenesc.
  Și ele au fost state, cu conducători,
  Au și ele vreo 6-700 de ani.
  Nu 1000 cat regatul maghiar, dar tu oricum nu știi că au existat state în istorie înainte de „Civilizarea Europei” de către huni( ai înțeles, sper ironia).
  Oricum, genetic vorbind, cei ce vorbesc ungurește sunt departe de mizeria care a năvălit în Europa( lucru de care ei sunt atât de mândri) acum 1600 de ani.
  Dar asta este valabil pentru cele mai multe dintre popoarele care pretind o ascendentă de 1000+ ani

 62. @Marele urs:
  …te pomenești că tocmai tu știi istorie de ii trimiți pe ceilalți să o învețe!
  Statul Român Modern are mai mult de 100 de ani(nu te mai crede așa de important, cum că România există că stat doar de când și pentru că s-a unit cu Ardealul).
  Și înainte de a fi Stat Modern, a existat prin Statul Medieval Moldovenesc și cel Muntenesc.
  Și ele au fost state, cu conducători, cancelarii, sfetnici, dregători.
  State, mă înțelegi?!
  Au și ele vreo 6-700 de ani.
  Nu 1000 cat regatul maghiar, dar tu oricum nu știi că au existat state în istorie înainte de „Civilizarea Europei” de către huni( ai înțeles, sper ironia).
  Oricum, genetic vorbind, cei ce vorbesc ungurește sunt departe de mizeria care a năvălit în Europa(lucru de care ei sunt atât de mândri) acum 1600 de ani.
  Dar asta este valabil pentru cele mai multe dintre popoarele care pretind o ascendentă de 1000+ ani

 63. Ce ar fi ca toti astia care critica faptul ca aurul romanilor nu il putem lua inapoi de la rusi ,sa faca bine si sa ceara pt. inceput aurul pe care il tin aliatii nostrii strategigi, englezii .Rusii nu il dau pt. ca sint baieti rai ,dar englezii care sint aliatii nostrii si ne iubesc ,de ce nu il restituie ?

 64. @DUDU2
  Corect, construct de finete. Felicitari! Cat despre politicieni sau diplomati valorosi pe cocioc, ia-ti gandul. Tov Hrusciov parca, a lamurit definitiv problema intr-o discutie cu Dej: Ghita, n-avem noi atatea topoare cate cozi de topor aveti voi in Romania!

 65. @Paulia Ionescu:

  Nu a cerut nimeni englezilor aurul inapoi. Depunerea in strainatate e o practica bancara uzuala, o garantie de solvabilitate.

 66. Concluzia e una singură.. Politica nu e pentru români..Tu ciumete ia prazul, teleguța, înhamă măgaru și da-te la furat.

 67. @ „Subiectiv”, 10 feb. 2024 la 11:00
  „…să ne amintim condițiile de atunci: Regatul României lupta alături de Rusia (căci ne sunt dragi victoriile de la Mărăști, Mărășești, Oituz). Regatul României era ocupat de Germania (cu Bulgaria țară alianță și ea ocupantă), guvernul, regalitatea fiind evacuate la Iași”…
  Ba, să ne amintim condițiile de atunci: vilayetu’ Kara Yflak (Valahiya), teritoriul dintre Carpații Orientali și Siret a’ vilayetului Kara Bogdaniya (Șuolduova), șî voievodatu’ lu’ bulgaru’ Dobrotici dintre Dunăre șî Mare, ocupate de Imperiul German șî Regatul Bulgariei (antagonizat de javrele de la Bukale în 1913 prin ocuparea MIȘELEASCĂ miticească a Kadrilaterului, în urma înfrîngerii pe alte fronturi a Bulgariei, luptătoare pentru liberatate în fața Imperiului Otoman!), cu regalitatea șî kamarila nevolnice refugiate în fundu’ Yeșîluor, „Regatul” ‘lii mai avea teritoriul dintre Siret șî Pruty. Pe Siret, în fața germanilor șî austro-ungarilor, 1 milion de mujici RUȘI șî jum’a’ di milion di riecruț’ șuolduovieni (valahii au dezertat TOȚI în RETRAGEREA VITEJEASCĂ pînă la Milkov, la bordeiu’ lu’ Çolakul) proaspeți (vezi notele misiunii militare franțuze a lu’ Berthelot). Implicit, la „Mărăști, Mărășești, Oituz” au murit pentru Rro’ nevolnikă MAI MULȚI RUȘI DECÎT Rro’ (vezi cifrele oficiale, făcute acum COMPLET „uitate” cînd se face comemorarea la Mausoleu)! Și, de altfel n-au fost deloc „victoriile”, ci au reușit „dăcît” SĂ-I OPREASCĂ pe germani, iar apoi brătianul nemernic l-a pus pă urecheatu’ încornorat Ferdi’ să-scoată-castanele-dîn-foc (să semneze CAPITULAREA în fața vărului Kaiser, nov. 1917, la „dăcît” 1 an șî două luni dă la intrarea în răzbel alături de „Antantă” în vila dîn Bukale a regizorului laș brătian, cînd toată Europa a luptat 4 ani încheiați)……[Rumburak]

 68. Tu nu esti Brusilov ci nemernicul care pretinde ca scrie din Ardeal cu dragoste, dar vomita numai prostii din fierea sa coclita de ura antiromaneasca. I-al de dirlogi pe cel ce se pretinde mare urs, cind nu e decit un magar mincinos ca tine si duceti-va pe pustii, ca acolo va e locul la amindoi.

 69. @@Leana Rollpartzon 10 FEB. 2024 LA 11:57 (I): S-o luam încet, foarte seraficul meu nepotzel: 1. Spui c-ar fi fost 92 de tone de aur : le-ai inventariat tu? ai vazut inventarul/ inventarele? NU. 2. Si-ai mai jos interventia lui @DUDU 2: MAREA majoritate a bunurilor trimise-n Rusia erau PARTICULARE, nu ale natiunii, ale poporului, ci ale unor INDIVIZI/FAMILII. Daca nu si le-au recuperat, sa le fie de bine. Desi nu cred, fiindca ar fi facut scandal. 3. „Odoarele bisericesti de aur” trebuie sa fi fost recuperate, si ele, altfel, oamenii bisericii n-ar fi tacut, nici ei, din gura. Nici o biserica din Romania n-are si niciodata n-a avut afise ca tezaurele i-ar fi fost sechestrate-n Rusia. Dimpotriva: biserica a fost întotdeauna si e foarte bogata. De-aia si Cuza, care-i secularizeaza averile : Principatele si populatiile din ele, erau sarace. Revenind la „tezaur”: particularii de care singur vorbesti: îi priveste.

 70. @Dudu2 (II): ai dreptate ca România n-avea ce sa negocieze cu „bolsevicii”, pe care nu-i recunoscuse oficial. Tara noastra n-avea, dupa WW1, relatii de nici un fel cu URSS.Ele se restabilesc abia-nn 1934. Si de vina sunt asa-zisii „oameni politici” români de-atuncea. Identici celor de-acuma. @axon, daca nu gresesc, scrie si repeta ca România invadeaza Rusia aiurea la-nceputul lui 1918, si-are dreptate : Basarabia era-n Rusia de la 1812, cedata de Imperiul Otoman. Era teritoriu RUSESC. Ce mai ramasese din România nu respecta dreptul international (ca Basarabia devenise „bolsevica” nu tinea de competenta ei teritorial-legala). Rusia (tzarista) îl si aresteaza, de altfel, pe C. Diamady, reprezentantul României la Petrograd, si rupe si relatiile diplomatice cu România (redusa, la epoca, la provincia Moldova, fara Basarabia, Bucovina si Bugeac). Conditii-n care restituirea ASA-ZISULUI „TEZAUR” (în marea lui majoritate, BUNURI PERSONALE, NU NATIONALE) bine-nteles ca nu putea s-aiba loc. Plus ca ideea-n sine, a românilor (si de-atuncea, si de-acuma, cu Isarescu, marele tradator, si Ciciol-acu, analfabet violent) de-a-si … „pune la adapost” rezervele Bancii Nationale si a unor particulari, a rezervelor personale, în STRAINATATE, când ai MUNTII si o traditie de haiduci si ascunzatori de nereperat, era, si-a si ramas, tembela.

 71. @ vând dolari!. Nu zic că aș ști istorie,. Omul cult știe că nu poate ști totul.. Insă PRINCIPATELE nu erau state. Vasalitatea către stambul era omniprezentă,.la moldovenii și la valahi,.. chiar de era austriacul sau rusul peste evenimente. Nu erau in istoria cunoscută niciodată in poziția de decizie.. De altfel tronurile erau doar pentru a plăti tributul cu bani indărăt… Romania ca stat nu s-a format din voința populară sau a vre-unuia dintre șefi de trib. mereu a fost conjuncturală și din interesele altora./

 72. „Ce-ai cautat la STALINGRAD ,DILIULE ,de latri ca o javra ?”

  Ce ai cautat peste Nistru, ce ai cautat la Odessa … ce ai cautat cu Hitler ? De ce ai expatriat evrei si tigani cu vagoane de marfa pana au murit jumatate dintre ei ? Imi place ca fiul unora dintre ei, care au supravietuit este presedintele partidului care-l slaveste pe I.Antonescu. Mijto ! Asta invata romanii din istorie, sa repete !

 73. Anonim spune:
  10 feb. 2024 la 15:37
  Imi pare rau sa va contrazic ,dar din cite imi aduc aminte ,in urma cu ceva timp sa incercat de catre statul roman aducerea acestui aur din Anglia si nu sa reusit.Cautati in arhiva ziarelor sa va convingweti cite articole au fost scrise cu acest subiect la timpul acela ,pana la urma sa uitat ca de obicei cum se obijnueste in Romania si se baga sub pres .

 74. @marele urs:
  Pai tocmai fiindcă zici că nu știi istorie:
  Principatele nu au fost parte a Imperiului Otoman(așa cum greșit mai cred câte unii),erau autonome, având suveran, armata, cancelarie, servicii vamale și fiscale, drapel și sigilii, religie diferită de cea a Imperiului.
  Chiar daca monedele care circulau la un moment dat nu erau autohtone(asta se întâmplă și astăzi, în multe țări circula euro si dolari alaturi de monedele naționale) asta nu înseamnă că Principatele nu erau state.
  Vasalitatea Țărilor Române nu a fost datorata doar Porții Otomane, ci și Coroanei Polone sau niciuneia.
  Nu poți face afirmația că Statul Român are 100 de ani decât dacă ești debil mintal.
  Statul Român, așa cum îl știm, este succesorul unor alte formațiuni statale, așa cum toate statele contemporane sunt(daca ai contraexemple, poți să le enumeri)

 75. @Brusilov Proostanakk:
  „Luptătorii bulgari pentru libertate” au intrat în lupta câteva sute de ani mai târziu.
  Puteau să o facă în 1821, 1877 sau pe la 1475, că alții.
  In schimb, ei au văzut o oportunitate in slăbiciunea turcilor, pe care i-au atacat într-o coaliție cu ceilalți balcanici.
  Lăcomia lor i-a adus în opoziție cu foștii aliați, iar aici Regele Carol Întâiul a văzut o oportunitate de a arata cine e șeful in cartier.
  Sa afirmi că mujicii au avut o contributie majoră în victoriile românești din 1917 înseamnă că ai apa la cap.
  Nu se tratează ușor.
  Rușii mai mult au încurcat, oprind proviziile trecute de Antanta prin Rusia destinate frontului românesc, trupele lor bolșevizate devenind un pericol pentru România prin comportament.
  Pacea de la Buftea nu a fost contrasemnată de Rege, fiind nulă de drept.
  Dacă ești stupid, stai acasa

 76. de cercetat…
  parte din tezaurul tzarist a fost luat de Amiralul Kolceag…si carat dupa el in Siberia.
  Cind Generalul francez Maurice Janin cel care comanda garda formata din Legiune Cecha a lui Kolceag il tradeaza bolshevicilor…primeste ca rasplata parte din tezaurul rusesc ce se afla in trenul de bagaje al Amiralului.
  Kolgeag a fost ultimul conducator al imperiului tzarist…

 77. @ileana rollason:
  Nu e dificil sa consulți inventarul a ceea ce au conținut cele două transporturi însemnând zeci de vagoane.
  Printre altele, miliarde de lei aur aparținând Bancii Naționale și Casei de Economii, împreună cu arhiva națională și colecții publice

 78. Ce tot ii trageți cu LONDRA?
  Nu exista termen de comparație. Aurul dus în Rusia e fost cheltuit de tovarăși, pe când cel din Londra garantează puterea leului. Ce sa faci cu el în țară? Multi antiromani vad pe aici.

 79. Marele Urs Tu uita-te la tine in ograda ca va … pedofilii copii in timp ce gitanul Viktor Kazar va prosteste pe fata cu texte pentru oligofreni

 80. @ „vând dolari!”, 10 feb. 2024 la 19:27
  Aaaaaaa, mii dă scuze! Am uitat: Rrromînika CAPITULARDĂ a cîștigat dă fapt Primul Răzbel Mondeal!
  Scuze, balkanicilor! Am uitat că ați fost vitejii vitejilor, șî că Buriku’ Pămîntului se află dă 10 000 dă ani în Ceaklău, muntili vostru sfînt dă la Decenev încoa’ (carele nu ierea jet, ci ierea dac șî ierea LA NORD dă Carpații Meridionali, da’ nu contează, că voi ați ajuns șî a’ci cu papornițili goale, la furat)… Șî că Țearrra voastră (improp’iu spu$$ „iEșuată”) nemaipomenită e – dă fapt șî dă Drept – Grădina Muykii Domnului, p’în procură, așea cum ne-a enformatt ștoarfa Alina Călin ot Argeși, zîsă șî Bitchall în lista dă kadre a Sirviciilor patrihoțice ce utilizează cu nemaipomenit sukțe$$ batalionu’ dă koorve miticești șpețializate, dîn care cio arra ghieonoaie s-a remarcat p’în tenu’ iei, inegalabil kear șî la sud dă Dunăre… :)))
  Nu contează adevărul, voi sunteți ca Jiji: contează ce scrie ziarili șpăguite, despre arbitraj…
  Toate celelalte amănunte e neglijabele, important e ce a publicatt sub numele lui analfabetu’ valah Ilie Ceaușiescu la ordenu’ fratelui său, Nikalay, celalalt analfabet cremenal. Sunteți boboru’ ale$$ (dă alt analfabet, Bush jr., în 2003), dupe cît îmi dau io s’ama… :)))) Sper să vă trimită Bideul pă front în Donbass, cu ajutoru’ lu’ jiorjiță a’ vostru, șî să vă împuțineze pînă la dispariția ca specie. Definitiv.

 81. Ce atatea discutii si framantari pentru o valoare actualizata de cca. 6 miliarde de iepuroi, cand Romania a fost indatorata pt generatii prin nenumaratele imprumuturi uriase, totaĺizand cca. 150-200 miliarde de iepuroi evaporate/disparute. Cele 6 miliarde valoarea actuala a tezaurului sunt practic bani de biserica fata de valoarea uriasa de cel putin 1000 de miliarde de euro a jafului national din 90 incoace.

 82. …@Marele Urs este mare dar o are mica si circumcisa…evident ca are multe complexe si frustari! Atata antiromanism n-am mai vazut! Invidia nu este buna @Marele Urs! Am inteles, nu-i nevoie sa mai repeti: Iti este frica ca-ti pierzi furaciunea de pe spatele poporului roman…. Averea noastra a romanilor este la Dumnezeu si asta-i motivul pentru care suntem aici de doua mii de ani. Nu aurul ne face bogati si frumosi, ci Dumnezeu! Auzi tu si urat si cu aia mica!

 83. @ „vând dolari!”, 10 feb. 2024 la 19:27
  Aaaaaaa, mii dă scuze! Am uitat: Rrromînika CAPITULARDĂ a cîștigat dă fapt Primul Răzbel Mondeal!
  Scuze, balkanicilor! Am uitat că ați fost vitejii vitejilor, șî că Buriku’ Pămîntului se află dă 10 000 dă ani în Ceaklău, muntili vostru sfînt dă la Decenev încoa’ (carele nu ierea jet, ci ierea dac șî ierea LA NORD dă Carpații Meridionali, da’ nu contează, că voi ați ajuns șî a’ci cu papornițili goale, la furat)… Șî că Țearrra voastră (improp’iu spu$$ „iEșuată”) nemaipomenită e – dă fapt șî dă Drept – Grădina Muykii Domnului, p’în procură, așea cum ne-a enformatt ștoarfa Alina Călin ot Argeși, zîsă șî Bitchall în lista dă kadre a Sirviciilor patrihoțice ce utilizează cu nemaipomenit sukțe$$ batalionu’ dă koorve miticești șpețializate, dîn care cio arra ghieonoaie s-a remarcat p’în tenu’ iei, inegalabil kear șî la sud dă Dunăre… :)))
  Nu contează adevărul, voi sunteți ca Jiji: contează ce scrie ziarili șpăguite, despre arbitraj…
  Toate celelalte amănunte e neglijabele, important e ce a publicatt sub numele lui analfabetu’ valah Ilie Ceaușiescu la ordenu’ fratelui său, Nikalay, celalalt analfabet cremenal. Sunteți boboru’ ale$$ (dă alt analfabet, Bush jr., în 2003), dupe cît îmi dau io s’ama… :)))) Sper să vă trimită Bideul pă front în Donbass, cu ajutoru’ lu’ jiorjiță a’ vostru, șî să vă împuțineze pînă la dispariția ca specie. Definitiv.

 84. Ka ka kazarii nu e nimeni: deci cand au zis ca nu mai este kamunizm la ei acasa, Rusia a zis ca nu mai este cazul sa plateasca Romaniei datoria > 24 miliarde ruble transferabile (un dollar american=6 ruble), ka kamunizmul a disparut=situatzie identica ca la manevra cu Tezaurul nereturnat. Deci mai rau ca la postacii platitzi in karboave=kapeici, Romania incepand de la desfintzarea legala de catre Rege a chibutzului PCR, a fost impanata cu tot felul de cozi de popor, de taoate influientzele politice, razboi hibrid adevarat, ex.implantarea mistica a legeonarilor verzi ca sa ascuta lupta de clasa cu legionarii roshi, shi apoi sub Ana Pauker care i-a preluat ocrotitor la Secu, ce treptat, treptat este controlat de khazari.
  Dupa alungarea Regelui, ushor, ushor Puterea s-a transformat intr-un grup infractional organizat de praduire a mamaligarilor, kolonie a khazarilor care protejeaza schema, shi din cand in cand mai lasa de la ei, cate un comision, mai mult promisiuni, ex.shapca de la MAGA. Shi asta pentru ca pot, ex.furtul secolului de la BNR in kamunizm. Cat s-a furat din Romania, se poate scrie o carte adevarata de oameni de caracter, iar Tezaurul este un mizilic. Daca este blestemat, asha cum Stalin furand o piatra de mormant de jad din Asia, cand a vazut-o la Kremlin ca nemtzi cuceresc MSKVA, a dat ordin sa o duca de la Kremlin, la locul ei. Cam asta va fi acum, ca blestemele romanilor au putere. Ulciorul nu merge de multe ori la apa, chiar daca eshti rus/khazar, etc.
  O zi buna.
  Con

 85. Anusonim spune:
  10 feb. 2024 la 15:37
  @Paulia Ionescu:

  ,,Nu a cerut nimeni englezilor aurul inapoi. Depunerea in strainatate e o practica bancara uzuala, o garantie de solvabilitate.,,
  @Paulian Ionescu: Nu lua in seama ce debiteaza la betiediliul Anusonim ! Anglia a confiscat tezaurul VENEZUELEI in valoare de 200 mld $ ,ptr ca a refuzat sa-l puna pres. pe Guaido . -,, ..garantie de solvabilitate ,,! Nu !? Sau santaj si jaf ?
  Deci e cea mai mare prostie sa duci tezaurul din tara ! Evreii isi tin tezaurul la Londra ?

 86. @Paulian Ionescu:

  Cred ca a fost doar o discutie, o ideie lansata de un politician (Dragnea cumva?), fara insa a se avansa o cerere catre autoritatile britanice. Daca ar fi fost facuta, nu exista motiv de refuz, pentru ca Romania si UK erau parte a ale aceeasi lumi, cu aceleasi principii. Explicatiile cum ca depozitarea aurului bancar in strainatate reprezinta o practica uzuala a aparut tot atunci.

 87. Celui de azi la ora 8 dimineata:

  De abia te-ai trezit, mirlane, si ai inceput cu prostiile. Nu exista o stare conflictuala intre Romania si UK, din contra ele fac parte din aceeasi alianta. Deci o confiscare a aurului romanesc nu are cum sa fie facuta.

  Nici aurul Venezuelei nu a fost de fapt confiscat, asa cum au facut rusii cu aurul Romaniei. Guvernul UK nu recunoaste realegerea lui Maduro si considera ca aurul depus in UK nu trebuie pus la dispozitia guvernului sau. Este deci un litigiu juridic, din cauza tulburarilor din Venezuela. Aurul se stie unde e. Tot ce este necesar este calmarea situatiei din Venezuela.

 88. @Anusonim ,nici cand Romania a depus aurul la Moskva ,nu era nici o situatie conflictualadiliule !
  ,,Nici aurul Venezuelei nu a fost de fapt confiscat,, vai ce idiotenie debitezi betivane !
  dar …
  ,,Guvernul UK nu recunoaste realegerea lui Maduro si considera ca aurul depus in UK nu trebuie pus la dispozitia guvernului sau. Este deci un litigiu juridic, din cauza tulburarilor din Venezuela.,,
  Seriosdiliule ,si ce treaba are uk cu treburile interne ale VENEZUELEI ?
  ,, Aurul se stie unde e. Tot ce este necesar este calmarea situatiei din Venezuela.,, DA ,SE STIE ESTE CONFISCAT DE PIRATII OMENIRII ! Maine pot sa spuna alegeti pe Dan Doran pres ,sau va confisc tezaurul !Avem nevoie de slugoi in ROMANIA !
  du-te si te spanzuradiliule !!!

 89. Magaruluibiped de la 12:46:

  Cind a fost trimis la Moscova nu era conflictual declarata, dar suspiciuni era, ceea ce trebuia sa faca guvernul roman mai circumspect.

  Venezuela: atunci cind nu respectii angajamentele asumate, nu ai cum sa fii tratat cu manusi. Socialismul e bun pina se termina agoniseala altora.

  Dar ce sa stie un pitecantrop ca tine. Acesta isi plimba fruntea tesita si prostiile, ca doar e libertate. Mars deci in grota.

 90. Tomac, pe mine ma intereseaza tezaurul de la Londra mutat de Isarescu total nejustificat….Nu-l vom mai vedea niciodata….

 91. @Anusonim ,betivandidiu ,deci pana la urma ai dat in balbaiala ,si recunosti ca tezaurul VENEZUELEI ,este furat de piratii PERFIDULUI ALBION! Daca nu-l duceau acolo nu mai aveau cu ce sa-i santajeze ca sa incerce sa-si puna sluga lor ,Guaido,pres. !
  Asa-i cand esti prost si-ti duci valorile tarii la straini ! Doar undiliu tradator poate sa afirme cotrariul !
  Si sa stii ca undiliu ca tine nu poate judeca oamenii normali ,dar ii poate insulta atunci cand impotenta ta mintala si matrafoxul de pufoaica te orbesc ! Da ,e LIBERTATE si de aceea un diliu este liber sa -i injure pe toti ! Iata ce inseamna sa dai libertate si democratie prostului !
  Cate clase ai ? Tot ca trenul ?

 92. (editat), nu poti face distinctia dintre confiscare (ceea ce au facut rusii cu tezaurul Romaniei dar si cel al Spaniei) si sechestrare.

  Tezaurele Romaniei si al Spaniei au fost cheltuite in scop propriu de puterea bolsevica, aceasta refuzind restituirea, pe cind depozitul Venezuelei este doar sechestrat, fiind inaccesibil doar guvernului Maduro. Ultima decizie a fost luata de o instanta judecatoreasca, nu de guvernul britanic. Nu cunosc argumentele dar probabil ca sint legate de excesele guvernului Maduro, care s-a pus rau cam cu toata lumea, mai putin Axa Raului.

 93. Redactiei:

  De ce imi editati doar mie comentariul, nu si pe cele ale celui care mi se adreseaza atit de grosolan? Cuvintul diliu, pe care acesta mi-adreseaza in fiecare comentariu, vi se pare acceptabil?

  Este iar un exemplu de dublu standard in moderarea comentariilor, cu acceparea fara rezerve si favorizarea pe fata a celor antiromanesti, cu precadere a celor proruse. V-am atras repetat atentia asupra acestui fapt, inacceptabil, prin comentarii si in scris pe adresa redactiei.

  Exact atunci cind propaganda Rusiei este foarte insistenta, dumneavoastra ii oferiti spatiu liber de manifestare, prin acceptarea fara discernamint a tuturor aberatiilor in forma si continut,dar si prin sicanarea putinelor raspunsuri la avalansa trollingului pro Rusia. In nunele sfintei libertati de opinie permiteti orice mizerie. Totusi, libertatea de opinie se termina acolo unde incepe propaganda de razboi.

  Daca tineti la curatenia forumurilor, trebuia sa respingeti exprimarile inadecvate de la bun inceput, nu selectiv, numai mie. In consecinta, ori respingeti sau editati si comentariile grobiene ali ipochimenului ori permiteti si mie aceleasi metode. Cui pe cui se scoate si nu am vocatia de a intoarce si celalalt obraz.

 94. Mirlane, cu mintea ta de limbric, nu poti face distinctia dintre confiscare (ceea ce au facut rusii cu tezaurul Romaniei dar si cel al Spaniei) si sechestrare.

  Tezaurele Romaniei si al Spaniei au fost cheltuite in scop propriu de puterea bolsevica, aceasta refuzind restituirea, pe cind depozitul Venezuelei este doar sechestrat, fiind inaccesibil doar guvernului Maduro. Ultima decizie a fost luata de o instanta judecatoreasca, nu de guvernul britanic. Nu cunosc argumentele dar probabil ca sint legate de excesele guvernului Maduro, care s-a pus rau cam cu toata lumea, mai putin Axa Raului.

  Mars deci la hazna, pentru ca acolo ti-e locul, limbricule.

 95. Ce vorbesti straine? Nu mai baga Sua, Sua atunci nu era considerata o putere. Unirea Basarabiei cu Romania a fost recunoscuta de toate puterile cistigatoare ale vremii Franta, Italia si Anglia prin Actul Unirii Basarabiei cu România, recunoscut prin Tratatul de la Paris din 1920. Singuri care nu au recunoscut sunt bolsevicii.
  Despre tezaur.Se vorbeste doar de aur.
  Aurul l-am rafacut si mai putem face 100 de tone ca suntem bogati. E vorba de patrimoniu-tablouri scrieri, artefacte, obiecte de patrimoniu, colectii rare odoare bisericești etc. Trebuie infiintata un departament secret in cadrul Sie sa zicem care sa vaneze astfel de comori. Apoi dat bani si prezenti in mari licitatii si adus in tara. Noi nici macar Cumintenia Pamantului de Brancusi nu am luat-o ca ne-a pacalit Dacian Sorosi.. De la 20 de mil se ajunsese pe la 2 nici aia nu i-am marcat.. Cand vrei patrimoniu marci banu apoi scoti inzecit din muzeu… Asa ca iti da vandalii aia nu da iti ia si distrug aia s-a intamplat acum 100 de ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.