Isărescu, anunț despre tezaurul României de la Moscova

Banca Națională a României va organiza mai multe evenimente prin care dorește să reafirme că România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la un simpozion de specialitate.

În 1916, din cauza dificultăților de pe front, anca Națională a României a luat primele măsuri pentru punerea la adăpost a tezaurului său din aur. ”Anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezarului României. Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică. Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate”, a spus guvernatorul.

Rusia nu a acceptat această discuție nici măcar la nivel de experți, sub pretextul că la Moscova se discută proiectul unei legi de restituire de bunuri materiale aparținând altor state, care, în condițiile războiului, au fost depozitate în URSS, a mai spus Isărescu.

Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei. Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile. Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni.

”Ca urmare, principala noastră preocupare, spun, de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează se seiful guvernatorului BNR încă din 1922. Dosarul Tezaurului a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul din 1922, inclusiv în perioada comunistă. Așa l-am primit și eu- ca o dovadă a hotărârii Băncii Naționale a României de a recupera bunurile ce îi aparțin.Directorul Sucursalei Iași a BNR primea instrucțiuni să-l aștepte la gară pe directorul Theodor Căpitanovici, „joi, 8 septembrie, orele cinci după-amiază”, să pregătească trăsuri și să rezerve cinci camere la hotel”, a mai afirmat guvernatorul Isărescu.

Banca Națională a României a intrat în urmă cu câțiva ani în posesia unor documente din anul 1941 – cu sprijinul altor instituții ale statului –, în care reprezentanți ai băncii din perioada respectivă au făcut un inventar pentru conducerea statului român din epocă în legătură cu situația Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova în anii 1916 – 1917 și a celorlalte documente de arhivă expediate. Documentul este studiat de specialiștii BNR care încearcă să ateste proveniența și autenticitatea documentelor din arhiva BNR și să coreleze informațiile noi cu cele existente.

Documentul are valoare istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR, dar nu și în privința documentelor orginale din anii 1916 -1917 (procesele verbale de predare – primire ale valorilor trimise de statul român și BNR în Rusia), care stau la baza solicitărilor de returnare a Tezaurului.

Documentele noi confirmă cifrele referitoare la Tezaurul de metale prețioase trimise la Moscova. Orice altă interpretare în legătură cu documentele respective nu se susține până la finalizarea cercetărilor și reprezintă simple speculații.

Banca Națională a României a făcut numeroase demersuri pentru a aduce la cunoștința publicului român și internațional situația Tezaurului românesc trimis la Moscova în anii 1916 – 1917. BNR a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări: „Tezaurul Băncii Naţionale a României la Moscova”, 2 volume (1999, 2011); „Legendele bătrânei doamne” (2009), „Din istoria Băncii Naționale” (2009), ”The Treasury of the National Bank of Romania in Moscow” (2000 şi 2011); „Salvarea aurului polonez” în limbile română, engleză, poloneză (2012) cu un capitol dedicat Tezaurului de la Moscova; „Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947” (2015), precum și numeroase articole de specialitate.

BNR a pus la dispoziție Ministerului Afacerilor Externe al României și Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, documente complete și relevante în legăură cu situația Tezaurului. În urma Declarației comune a miniștrilor de externe român și rus din 2003, toate discuțiile se fac pe linie diplomatică, în cazul României prin Ministerul Afacerilor Externe care coordonează partea română a Comisiei mixte, BNR având exclusiv rolul de suport și furnizor de informații bine documentate și autentice. Din acest punct de vedere, analizarea aprofundată a noilor materiale aflate la dispoziție trebuie făcută cu cea mai mare rigoare. Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

45 de Comentarii

  1. auuuuuuuuuuuuuu,
    „drept de creanță”:
    -Manole ii da pa mana camatarilor!

  2. @ I-a lăsat strămoșu’ bancher tezaur la Moscova și nu a mers să îl ia, doar îl laudă, ?

  3. Boul oltenesc isăresc a uitat că n-a primit nimic cînd relațiile bilaterale erau bune?
    Își închipuie ăsta, acum, cînd e practic în război cu Rusia din cauza livrărilor de armament și bani în Ukraina, că Moskova îi mai dă ceva, vre-odată? …poate că da… degetu’ mijlociu! :)))
    În 1917 au luptat 1 milion de ruși (și „dăcît” jum’a’ di milion di riegațieni „viteji”) pi Siriet – pentru ca Regatu’ nevolnik în care s-a născut hoțu’ isăresc să nu dispară cu totu’ – și mulți și-au lasat oasili p’-acolo! Acum, isărescul și coledzii lui riegațani si prefac că au uitat că mai mult di jumatati dîn oasili dîn Mausoleu’ di la Marașiești sunt rusești. Apoi, în 1941, Regatu’ a atacat mișelește Rusia, fără declarație di razboi, și a trecut p’în foc și sabie gravidili (fapte povestite dă veterani regățeni ai WW2, în fața mea, în anii lu’ Ceașkă, cînd rușii erau „DUȘMANUL”!), di la Odessa pîn’ la Stalingrad. Vreți premiu pentru astea, valahilor?

  4. & Lu’ domnu’ Adrian Năstase doar mătușa Tamara i-a lăsat niște valori, nu ca strămoșu’ domnului Isărescu, un întreg tezaur, ?

  5. Tezaurul este confiscat de Moscova ca represalii pentru agresiunea militara romana la Chisinau in 1918 si refuzului Romaniei de negocia cu Moscova, negocieri propuse de guvernul rus/ sovietic…Isarescu stie bine…dar nu are curaj sa spuna in public…Guvernul rus ridica Sechestrul daca Romania recunoaste agresiunea militara din 1918, implicit recunoaste a NU a avut niciun motiv sa agreseze militar URSS in 1941 alaturi de Germania nazista….In aceste conditii despagubirile de razboi cerute de URSS in 1945 ar putea fi majorate de 10 ori….Sper ca Rusia va ceare despagubiri pentru 17 milioane de civili sovietici disparuti sub ocupatia germano – romano- maghiaro- italiana…..Rusia trebuie sa arate ca ii pasa de civilii si soldatii sai…ca de asta e acuzata Rusia de invinsii sai nazisti din Romania.

  6. Din câte se pare Tezaurul este la Berlin și nu la Moscova.

  7. Isărescu o zice: tezaurul BNR, nu tezaurul României, nicidecum al românilor.
    De la 1901 BNR este 100% privată!
    Tezaurul BNR a fost refăcut pe spinarea bunicilor și părinților noștri, se face pe a noastră.
    Mai degrabă cred într-o inginerie financiară decît în povestea cu Maskva, pază, chei, revoluție.

  8. & Câți își mai permit ca domnul Isărescu, să aibă tezaur valoros , să îl țină la Moscova și să le spună altora că țin cu rușii, ?

  9. Tezaurul romanilor de la Moscova este exact ca blana ursului din padure.
    Pe ce pune muscalul laba, adios muchachos per sempre……[RumburaK]

  10. & Ce bă a dus România tezaur la Moscova, l-au dus ăia de la bancă și de guvernare , erau pe funcții, au luat ce au considerat că le convine și au ascuns la Moscova, ?

  11. @ ,,Nărav vechi”, cu turcii și cu fanarioții, cu alții, la privatizări, la împroprietăriri cu politicieni și specialiști, rezervele și privatizările băncilor, achizițiile de la MAPN, de auto, etc., ?

  12. Bre, rumane, Tezaurul a fost predat cu Acte la Moscova in 1917… Tot de la Moscova poate fi inapoiat. Nu conteaza revolutia rusa, Berlin sau alte prostii…Rusia iti da inapoi tot ce i – ai dat cu Acte…un lucru normal, elementar…Adevarul e ca Romania NU vrea Tezaurul…din motivele pe care le – am spus mai sus…De aceea Secu raspandeste in public minciuni cum ca Tezaurul nu mai exista, ca l – au dat rusii la nemti, ca s – a furat la revolutie …astea sunt minciuni romanesti…Romaniei ii convine minciuna cu…rusii ne – au furat Tezaurul….Minciuna asta foloseste pentru a ascunde populatiei adevarul ca Romania a agresat URSS in iunie 1941 FARA MOTIV….Romania si – a bagat poporul la moarte fara motiv, doar pentru a face pe plac Germaniei naziste ….Romania si – a bagat poporul la macel cu rusii pacalindu – l cu minciuna ca rusii ne – au furat Tezaurul..

  13. hahaha, asta a luat-o pe urmele polonezilor care au pretentii de plati de la nemti de 1.3 trilioane de euro pentru razboi… rromania nu o sa mai primeasca nimic din aurul ala, orice sansa a fost definitiv anulata cand am luat calea prostitutie pentru NATO

  14. & Dacă nici Nicolae Ceaușescu, când avea și nevoie, căruia i-au dat și arabii, africanii, occidentalii nu l-a obținut și guvernatorul ăsta că e descoperit și format de Nicolae Ceaușescu, ?

  15. Presupun că dl. Isărescu a vorbit și despre datoria pe care o are România – stat aliat al Germaniei Naziste, potrivit tratatelor care au pus capăt celui de-al doilea război mondial – de a repara prejudiciile importante produse Rusiei în timpul războiului.
    Nu-i așa, dle Manole?

  16. Bun, aurul la acea vreme era depus la BNR – entitate privata- de către bănci private și cetățeni particulari, industriași, comercianți etc. Ce a plecat la Moscova ar trebui să fie returnat de către Moscova, ce-i drept.. dar nu știm dacă se va mai întămpla. Totuși, să facem și un calcul: un gram de aur e cam 65 eur; 1 kg Au = 65.000 eur; 1 tonă Au = 65 mil eur. Tezaurul cântărea 93 tone, adică vreo 6 miliarde euro în total. Păi numa’ dăunăzi România s-a angajat în plata a 8 miliarde USD ca să cumpere de la americani vreo 30 de avioane (care nu-s ultimul model și pe care nu știm sigur cănd le-om vedea), practic plătim amerlocilor 8 miliarde taxă de protecție.. Păi (hai să facem haz de necaz), la cât de smecheri suntem noi în melearde, ne mai uităm acuma la alea 6 miliarde tezaur? 🤗😆🤗🤐

  17. & Probabil că interesant că ar putea fi cât a decontat pentru simpozion, să se asculte vorbind, ?

  18. Degeaba “Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă” că asta nu se învață la SNSPA și nici nu apare în Jurământul de investire a Președintelui României, a Jurământului de investire a Primului Ministru și a membrilor Guvernului, a Președintelui Senatului și a Președintelui Camerei Deputaților. Adică prin Jurământ să nu aibă voie să întreprindă nici o acțiune sau să facă declarații care ar prejudicia acțiunii de recuperarea a Tezaurului aflat la Moscova. (Vezi Ciolacu Slavitorul!) Dar o ÎNTREBARE pentru domnul Guvernator BNR Mugur Isărescu: acum Tezaurul este la Federația Rusă, la Moscova, dacă ni-l restituie Federația Rusă în ducem repede în Marea Britanie la Londra unde este în prezent și restul Aurului României??? Crede domnul Guvernator Isărescu că la o adică, la un un conflict în care România și-ar apăra contra liniei NATO interesele naționale , Anglia singură sau la ordin USA ne-ar mai da înapoi un bănuț aur?

  19. De ce rezerva de aur a Romaniei, acumulata in comunism, se afla la Londra? Am aflat ca „binevoitorii” englezi care pastreaza rezervele de aur ale altor state le folosesc in tranzactii pentru a avea profit. Daca au vandut aurul si Romania doreste sa-l retraga brusc, s-ar putea sa avem surpriza ca nu mai este…Apropo Isarescu nu este „bou oltenesc” pentru ca face din parte din poporul superior nu ca animalele inferioare din Romania. De ce Isarescu a renuntat dupa 1990 la poansonul (stanta) romanesc pentru lingouri de aur care ne permitea sa producem si sa vindem aur romanesc? Poansonul pentru aur era obtinut de pe vreamea Domnitorului Cuza!!! Ce castiguri personale a avut Isarescu sa faca un astfel de act de inalta tradare? Ce valoare estimativa are tezaurul romanesc in pastrare le rusi? Ma va cenzura Cotidianul? Este democratie?

  20. Pranariu, cand a fost ambasador la Moscova, a mentionat,a primit din partea rusa propunerea solutionarii tezaurului predat Moscovei, in 1917. Rusii, au recunoscut, ca o parte exista fizic, pentru restul, trebuiau gasite forme de compensare. Retrocedarea, urma sa fie agreata ca o tranzactie comerciala, la fel cum a procedat Rusia si cu alte state. Partea romana, nu a acceptat termenul de tranzactie, in locul retrocedarii. Astea sunt declaratiile primului si singurului astronaut roman

  21. @ics:

    Mincinos ordinar, Romania si-a platit si rasplatit, cu virf si indesat, despagubirile de razboi. Dar de teritoriile luate cu japca Romaniei, intre care Bucovina de Nord, insulele de pe Dunare, si Insula Serpilor nu au apartinut niciodata Rusiei, nu ai nimic de spus?

  22. @axon:

    Delirezi.

    Nu a fost nici o agresiune militara din partea Romaniei contra Rusiei in 1918. Trupele romane au trecut prutul la cererea expresa a Sfatului Tarii, parlamentul proaspat proclamate Republici Democratice Moldovenesti. Tara, lipsita de forte militare, se confrunta cu dezordinea provocata de agitatia bolsevica. Sfatul a cerut intii asistenta trupelor ruse ale lui Scerbacev, numai ca acesta nu mai avea trupe loiale. Astfel, a reiesit ca doar Romania avea o forta armata organizata, in stare sa puna capat haosului creat de bolsevici.

    Din contra, trupele rusesti din Romania au agresat Romania, dorindu-i distrugerea. Acestea, aflate in totala debandada din cauza agitatiei bolsevice, se dedau la jafuri si omoruri la adresa populatiei, ba inca puneau la cale asasinarea familiei regale si rasturnarea guvernului. In consecinta, au trebuit scoase afara din tara cu forta. Stau marturie in acest sens luptele din ianuarie 1918 din imprejurimile Galatiului.

    Acesta a fost motivul principal pentru care bolsevicii au sechestrat tezaurul Romaniei, sub motivul mincinos (cum altfel la bolsevici??) ca este retinut pina cind va putea fi restituit poporului roman. Romania a incercat pe toate caile sa se inteleaga cu Rusia asupra tezaurului, lovindu-se de fiecare data fie de un niet categoric, fie de eschive mincinoase.

    Cazul tezaurului romanesc nu este singular, caci naravul din fire nu are lecuire. Spania este in aceeasi situatie. Refuzul de a-l restitui este si mai de neinteles, deoarece, atunci, Rusia se prezenta ca sustinatoare a Republicii Spaniole.

  23. @axon:

    Cind vorbesti de 1941, uiti, in delirul tau, de 1939-1940, cind Rusia bolsevica, adica URSS, si-a atacat toti vecinii din Europa, ocupindu-le teritorii si chiar desfiintind citeva state, cum a fost Polonia si Balticele.

    Romania avea deci toate motivele sa intre in razboi, cu atit mai mult cu cit Rusia nu se multumea numai cu Basarabia si Bucovina de Nord, ci complota cu Ungaria si Bulgaria pentru desfiintarea Romaniei. Incursiunile in spatiul sau aerian erau ceva compun, plus provocarile pe noua linie de frontiera. Rusia este deci cea care a impins Romania in razboi.

    Uitind de trecut, ca ipoteza de lucru, cum ar fi decurs relatiile dintre Romania si Rusia daca Rusia, care are o importanta productie de aur, ar fi restituit trezaurul? Dar daca s-ar fi dezis de trecutul sau imperial si ar fi recunoscut rapturile teritoriale, care au adus atita suferinta milioanelor de oameni, si, in cele din urma, nimic bun Rusiei, doar noi adversitati?

    In schimb, Rusia a provocat razboiul pe Nistru si sustine tot felul de separatisme iar Putin continua atit linia tarista cit si cea bolsevica. Oare nu cumva neincrederea istorica, absenta oricarui semn de bunavointa din partea Rusiei, o problema fiind si cea a tezaurului, a precipitat aderarea Romaniei la NATO?

  24. @ Se pare totuși că se vorbește despre o negociere între ruși și nemți, de a ajuns ce zice guvernatorul la Moscova, cum a fost și 1945, probabil un fel de repetare și că nu le convine nici la ruși și nici la nemți, care nici nu se pronunță, ca să primiți de la ruși despre ceea ce zice guvernatorul, ?

  25. @ Probabil că negocieri Ribbentrop – Molotov și cele de trasare a granițelor după al doilea război nu ar fi existat fără o negociere ruso-germană despre aur de la polonezi și români în primul război, în vremea ”febrei aurului” , ?

  26. & Este evident și că s-a negociat și prost și la primul și la cel de-al doilea război, ?

  27. Greu se mai prinde adevarul de români. Inca din 1934, Mihail Romascanu scrie despre itinerarul Tezaurului: Moscova-Berlin-Paris-Londra, cu documente in facsimil. Dar greu se mai prinde adevarul de cei ignoranti, dar vehemenți. Culmea, daca nici in vremea internetului, atunci cand?

  28. & „Regula” exersată de bancherii din România este totuși că s-a negociat prost când s-a anegociat despre aur, de mult timp, deci devenind ”regulă”, domnul guvernator comunicând, probabil, că intenționează să ”negocieze” prost , ?

  29. Daca se vorbeste de RESTITUIRI si DESPAGUBIRI,….atunci Romania TREBUIE sa ceara despagubiri si reparatii de la Ungaria pentru daunele provocate de ocuparea ilegala,in anul 1940,a Transilvaniei de Nord a Romaniei de catre regimul fascist a „bestiei” Miklos Horthy. Parlamentul roman trebuie sa adopte o rezolutie prin care sa solicite guvernului Ungariei sa isi asume necondiționat responsabilitatea politica,istorica,juridica si financiara pentru toate daunele cauzate Romaniei si cetatenilor sai ca urmare a Dictatului de la Viena din anul 1940 a lui Hitler. Romania nu a primit niciodata compensatii financiare si despagubiri adecvate pentru pierderile materiale si morale suferite de statul roman in urma agresiunii regimului fascist-hortist-ungar sustinut de Hitler.

  30. City of London Corporation, o milă pătrată independentă în inima Londrei, a fost fondată în aproximativ 50 d.Hr. și s-a impus rapid ca un important centru comercial care a dat naștere în cele din urmă Bursei de Valori din Londra, Lloyd’s și, în 1694, Banca Angliei. „Perioada modernă” a orașului este uneori datată din 1067. După cum a explicat Nicholas Shaxson, orașul „este o entitate veche, [semi-străină] găzduită în interiorul statului național britanic; un „monstru preistoric care supraviețuise în mod misterios în lumea modernă” corporația este o insulă offshore în interiorul Marii Britanii, un paradis fiscal în sine.” Desigur, termenul „paradis fiscal” este o denumire greșită, pentru că astfel de locuri nu sunt doar taxe. Ceea ce vând este evadare/evitare: a legilor, regulilor și taxellor din alte jurisdicții, de obicei cu secretul ca ofertă principală. Această manipulare este făcută pentru a asigura crearea unor anumite instituții sau pentru a precipita sau facilita o anumită secvență de evenimente. Un exemplu evident în acest sens a avut loc atunci când guvernul britanic a fost manipulat în războiul boer din 1899-1902 de către „societatea secretă a lui Cecil Rhodes”, așa cum era cunoscută inițial și al cărei membru fondator a fost Lord (Nathan) Rothschild împreună mai târziul Lord Milner care i-a succedat lui Rhodes ca șef al acestui club exclusivist. În timp ce publicului britanic i s-a oferit un pretext acceptabil pentru război prin mass-media, acesta a fost pentru aurul din Africa de Sud. Până la sfârșitul războiului, aurul Transvaalului era în mâinile lor. Costul? Il știe toata lumea.

  31. tezaurul rus a fost in grija amiralului (Kolcheack) romaneste Colceag ultimul mare conducator al imperiului rus
    cind a fost tradat de catre czechi, si predat bolshevicilor, acestia au fost raspaltiti de bolshevic cu parte din tezaur…
    restul a fost furat de borfasi bolshevici

  32. & Probabil că domnul Isărescu, observând sondaje electorale, a dorit să atragă atenția că intenționează să-și păstreze postul renegociind prezența tezaurul de la Moscoava și având și rezervă de aur la Londra, vremuri când sondajele electorale oferă posibilități de clarificări politice, ?

  33. 1. Rusia a restituit patrimoniul național în două tranșe, respectiv în anul 1936 și în anul 1954. D-aia avem, de exemplu, „closca cu puii de aur”. Nu a restituit bunurile burgheziei și ale „casei regale” fiindcă i le-a dat lui Mișu Bâlbâită cât era în străinătate.

    2. Isărescu să recupereze alea 93 t aur pe care le-a dus la Londra ofrandă lui Rothschild că l-au pus satrap de România, aur cu care Rothschild a plătit o datorie către China acum vreo 10 ani.

    Tema „tezaurului” este praf in ochi că să nu întrebăm de aurul pe care nu-l mai avem fiindcă și-a plătit Isărescu funcția cu el la Rothschild care a plătit cu el o datorie Chinei

  34. Care era numele de turnător a lui Isărescu ? Manole cumva ? Ce mai vrea și ăsta , sunt destui care bagă capul in cadru astăzi. Vor din nou funcții , lefuri și privilegii. Despre teazaur să ne înțelegem , este istorie , nu îl voim mai recupera niciodată. E un fel de cauză palestiniană, unde toata lumea diplomatică urlă dar statul Istrael îi dă înainte cu ocuparea teritorială…. Poate analogia nu o să placă multora , dar asta este realitatea cruntă. Să încetăm să ne îmbătăm cu apă rece ca vom mai vedea ceva de la ruși. Eventual, poate ne vor trimite ceva bombardiere dacă ”răzbelul” actual din Ucraina va fi ”recunoscut oficial ” de ambele părți ( Nato – Rusia)….

  35. manevra tipic securistoida din partea lui manole/bnr ca sa scape de presiunea cu inflatia si sa distraga atentia mizand pe impactul EMOTIONAL (normal!) cand este vorba despre tezaurul ROMANILOR…decat sa umble dupa himere ( si sa bage batul prin gard!) mai bine si-ar intreba economistii care este echivalentul aur al inflatiei de 10% din Romania sau cat aur ar fi putut tezauriza din extractie Romania de 30 de ani (daca nu renunta vandutul la poanson si alti vanduti la extractie!)…presupunand ca rusii, intr-un moment de gratie ortodox-divina , ar sterge atat ofensele diplomatice (vezi Bratianu) cat si actiunile militare (justificate sau nu , din punctul nostru de vedere) si ar accepta sa ne returneze CE: aurul?!, nu prea vad cum ar face asta cu noi in „axa” adversa a occidentului „extins” (NATO/U$/(m)UE), ca sa faca CE cu el (manole/bnr): sa-l trimita tot la Londra?!…manipulari de derbedei securisti!

  36. N-ar fi mai bine sa recuperam intai aurul din Banca Angliei? Asa ca un prim pas in recuperari!

  37. @ Este evident și că din negocierile ruso-germane viticultorul Isărescu obține băutură, car îi asigură bineînțeles, reprezentativitatea ”filonului tradițional rusesc”, ?

  38. @X:

    Indiferent ce se va fi intimplat cu tezaurul, dupa ce acesta a incaput pe mina bolsevicilor, raspunderea fata de Romania este a Federatiei Ruse, ca succesoare a URSS, la rindul ei succesoare a Rusiei tariste.

  39. & ,,bei, beisubstantiv masculin
    1. Guvernator al unui oraș sau al unei provincii din fostul Imperiu Otoman.
    2. Demnitar sau guvernator al unui principat autonom (care depindea odinioară de Turcia), supus unei suzeranități străine.”

    Dexonline
    , ?

  40. Cel mai anti roman de pe site este fara indoiala haxon care ii depaseste net pe bigurs si restul .

  41. @gmbplay:

    axon isi face menendrele chiar cu concursul redactiei. Aceasta ii publica fara rezerve toate comentariile, indiferent cit de aberante, indiferent cit de grosolane, dar le respinge pe cele de raspuns. Ultimul exemplu este aici: https://www.cotidianul.ro/de-la-statul-de-drept-pana-la-secesiune-cum-si-a-complicat-ue-existenta/

    Trecind peste fondul comentariilor lui axon, aberant si mincinos prin excelenta, redactia nu a avut nici o problema cu grosolanele expresii ale lui axon: ‘Bre rumane’ si ‘bre, prostane’, ba inca ‘poti sa te pishi pe el’ (e vorba de votul in Sfatul Tarii, Chisinau 1918), publicindu-le ca atare, dar mi-a respins sistematic pe ale mele.

    Am atras repetat atenteia redactiei ca, procedind asa, se face instrumentul propagandei ruse, acum cind canalele oficiale sint inchise, ceea ce, in opinia mea, este activitate de coloana a 5-a. Am facut-o prin comentarii, prin e-mail, pe adresa redactiei, prin formularul de contact pus la dispozitia cititorilor de redactie la rubrica de contact. Acesta nici macar nu functioneaza, fiind doar de forma.

    Una peste alta, fenomenul fiind cronic, regret ca nu exista un organism oficial, catre care sa formulez o sezizare. Comentariile lui axon, ics, Ileana Rollason si a inca multora altii trec dincolo de ceea ce poate fi acceptat ca libertate de opinie, fiind, in imprejurarile politice din proximitatea noastra, propaganda de razboi in serviciul Rusiei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.