The Economist: în 2025, Zelenski poate pierde puterea

Pentru președintele Ucrainei, următoarea mare bătălie va fi una politică, nu pe front, scrie The Economist. ”Dacă mâine s-ar organiza alegeri, Zelenski nu ar mai putea obține victoria categorică din 2019. Sondajele la care a avut acces The Economist sugerează că Zelenski ar avea rezultate proaste în turul decisive, în fața lui Valerii Zalujnîi, celălalt erou al războiului”, scrie The Economist, într-unul dintre cele mai sumbre articole despre actualul regim de la Kiev.

Victoria lui Donald Trump în SUA dă dureri de cap la Kiev, unde președintele Zelenski nu știe ce vor aduce promisiunile privind încheierea războiului făcute de noul președinte al SUA. Iar totul se întâmplă pe fondul procesiunilor funerare ce au loc în toate cartierele capitalei.

”Noua administrație a SUA va înclina spre Ucraina sau spre Rusia? Oare Trump va putea impune o încetare a focului? Vor urma alegeri?”, se întreabă The Economist.

”Pentru moment, pe buzele politicienilor de la Kiev se pot citi două date: 20 ianuarie 2025, data începerii celui de al doilea mandat al lui Trump, și 25 mai, data la care s-ar putea organiza alegeri în Ucraina”.

Zelenski a fost criticat pentru că a  anulat alegerile la termen ce ar fi trebuit să aibă loc în primăvara acestui an, argumentând că țara este sub legea marțială și că duce o lupta existențială în fața invaziei ruse. Unii congresmeni republicani din SUA au avertizat că anularea amânarea alegerilor poate fi un motiv pentru încetarea livrărilor de arme și a finanțării Ucrainei, deoarece este o tendință anti-democratică.

Zelenski pare să refuze ideea alegerilor pentru primăvara anului 2025. ”Administrația prezidențială neagă ca s-ar pregati pentru alegeri. Cele mai multe surse sunt sceptice. Nu este pentru prima dată când circulă o mulțime de zvonuri la Kiev. Sunt probleme de organizare și de legitimitate privind alegerile: cum se poate ca o țară ruptă în două să organizeze alegeri? Iar, până atunci, Ucraina trebuie să treacă de o iarnă care se anunță foarte grea. Ar fi o sinucidere să organizam alegeri acum, spune unul dintre deputații opoziției de la Kiev”, scrie The Economist.

Însă, dacă Zelenski alege să rămână la putere amânând alegerile, va ajunge într-o situație imposibilă: fie va trebui să accepte termenii unei încetări a focului, în urma unor negocieri cu Moscova susținute de SUA, fie va trebuie să gestioneze prăbușirea frontului ucrainean din Donbas. Dacă va accepta un acord cu Rusia (care va presupune concesii teritoriale), Zelenski va fi vizat de acțiunile destabilizatoare ale extremei dreapta (înarmată) din Ucraina – Batalionul Azov și Sectorul de Dreapta.

În plus, se pune problema corectitudinii alegerilor, câtă vreme Zelenski a interzis partide de opoziție și o bună parte a presei.

Este motivul pentru care un fost consilier al președintelui, citat de The Economist, spune că ”Singura cale prin care Zelenski poate ieși cu reputația nepătata este organizarea unor alegeri la care să nu mai participe. Asta înseamnă să iasă din joc cu capul sus și cu imaginea omului care a unit țara în vreme de război”.

”În Ucraina au început să se miște lucrurile. Primul pas este mobilizarea pentru alegeri a regiunilor și stabilirea listelor de candidați. Reprezentanții unui foarte probabil contracandidat al lui Zelenski spun că Ucraina are nevoie de alegeri. Însă opoziția nu face declarații publice despre alegeri, pentru că se teme de represaliile președinției de la Kiev”, scrie corespondentul The Economist.

La Kiev, atenția s-a concentrat în ultimele zile mai degrabă pe nominalizările făcute de Donald Trump pentru viitoarea sa administrație decât pe războiul cu Rusia. The Economist scrie că oficialii regimului Zelenski au fost foarte afectați de faptul că Trump nu l-a numit pe Mike Pomnpeo în fruntea Departamentului de Stat. ”Acum, apare îngrijorarea că Trump ar putea oferi Ucrainei ceva care să semene mult cu ideile exprimate în timpul campaniei electorale de vicepreședintele ales JD Vance”, mai scrie The Economist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

24 de Comentarii

  1. S mai are o alegere : streangul ! („altfel decit”, la 15:36, a fost mai rapid in premonitii) Dar neaparat ca Mussolini, spinzurat de picioare si cu capul in jos, alaturi de Claretta (Petacci) a sa, care i-a pompat bani „fara numar”, adica Ursula !

  2. De acum vreo 4-5 zile citeam ca Departamentul de Stat (american) cauta solutii sa fie alegeri in Nulandistan, undeva in mai 2025… ciudat nu? guvernul SUA se ocupa de organizarea de alegeri intr-un „stat suveran”… cam ca si moldova, rromania, chuhuahua baltici etc. Oricum, Zelinski o sa fie asasinat chiar de ei, asa cum au patit-o si alti „lideri democratici” ca ala din Vietnam, tari africani si sud americane. E prea periculos sa fie lasati in viata, ca pot sa dea prea multe detalii… sunt curios de ala care a fugit din Afganistan cu gentile de dolari in elicopter daca mai e in viata prin UAE sau SA

  3. Ezicsta extrema dreapta in Slavaukraina?!?!
    Media meinstrim mi-a zis ca nu.
    Eu ma uit la media meinstrim ca la icoana.
    Sunt foarte derutat/a (genul este un construct social, tot media meinstrim m-a invatat).

  4. Scholz numai ce a avut o convorbire telefonică cu Putin. Pare că clovnul încet încet este turnat..

  5. „Zelenski a interzis partide de opoziție și o bună parte a presei.”. Si a anulat alegerile.
    D-ul Zelenski este un dictator de bine ptr ca se pare ca a promis sa plateasca cu concesionare catre SUA a dreptului exploatarii resurselor naturale ucrane. Si a agriculturii. Si a industriei.
    Si Ceausescu a fost dictator bun cat timp a cumparat/platit. Cand n-a mai vrut s-a transformat in dictator rau.
    Oricum Zelenski nu ramane in Ucraina daca nu el va fi presedinte. Zic malitiosii ca are o avere frumusica. Si nu in Ucraina…

  6. Cine mai are nevoie de „”aparatorul Europei””,asa cum se prezenta Zelek, daca Trump considera ca Europa nu e in pericol?Sub Biden NATO a jucat dupa politica Biden.Sub Trump NATO va juca dupa politica Trump.Europa nu poate decat sa se „”ïngrijoreze”” de pericole care nu exista in realitate[incalzirea globala si pericolul rusesc], dar va ramane doar ingrijorata.Asta e reusit Trump:Sa demonstreze Europei ceea ce multi observatori au spus deja.

  7. Măscăriciul ăsta va sfârși precum Mussolini. Ștreangul este prea blând ca pedeapsă pentru zdrența asta. Încet, încet încet se apropie funia de par.

  8. Nici Zelenski si nici un alt ucrainean nu va semna niciodata vreun act prin care sa accepte cedarea de teritorii catre Rusia.
    Ptr orice ucrainean aceasta ar fi cea mai condamnabila fapta din punct de vedere istoric, iar respectivul ar deveni cea mai dezavuata in veci personalitate. Nu cred ca cineva si-ar asuma o asemenea rusine.
    Trump sau oricare alt presedinte al SUA ar semna vreun act prin care sa cedeze Alaska rusilor?
    Razboiul din Ucraina ramane un cartof foarte fierbinte in mainile lui Trump. Nu-l vad sa rezolve dupa cum s-a laudat. Rezolvarea sta in inarmarea puternica a Ucarinei…….[Rumburak]

  9. Rusii se vor impaca cu ucrainienii si vor fugarii toti globalistii . Roman7a ca cadea de proasta cu teritorii puerdute si dujmana lor.

  10. e bun sa dea la lopată*
    in mina de nichel de la Norilsk.

    *e o lopată supra-dimensionata
    se numea „inima lui Stalin”

  11. Materialul e de câteva zile online. Nu e din alte cauze, e strict in urma alegerilor la care sunt forțați să le organizeze ukraina! Și, cum ukraina e răvășită de rusica, multi sunt de partea lui Jaluznai generalul militar în rezervă, trimis intenționat in marea Britanie că ambasador pentru a nu mai fi in prim planul cetățenilor și a fi uitat de cetățeni, din contra, cetățenii s-au agățat puternic de individ și îi cer să candideze obligatoriu(asta e din comentariile de pe YouTube), pentru a-l vota că președinte. Oricum, individul își depășește limita posibilităților personale și acționează de ‘nebun’ nu dictator, in orice.

  12. Ukraina va capitula pîn la 20 ianuarie,..incît trump să-și respecte promisiunea de ”pace in 24 de ore”..Rusia categoric va fi graniță cu romania..Borfașii pot să-și facă de pe acum valizele..

  13. „poate pierde puterea”

    Nimic nu se pierde, totul se transforma. „Pierde” puterea, dar „castiga” inaltimea in streang ! Cum sa cheltui atatia bani pentru a distruge o tara prea mare si un popor prea nervos ? S-a dovedit ca dascalimea lui Obama poate !

  14. In istoria omenirii, multe tari si au pierdut dupa razboaie teritorii dar si au salvat popoarele. Asa ca si Ucr va trebui sa accepte aceasta realitate. Altfel se distruge tot, o tara, asezari si oameni. Orgoliul nemasurat duce la pierzanie.

  15. Ca va pierde puterea, aproape sigur … da’ ce ziceti daca-si va pierde capul si va umbla ca Sfintul Denis de la francezi (Saint Denis), cu el in brate pe strazile din Kiev ? … Hai, ma apuc sa ascut „obiectul” ? …

  16. Zele este un democrat american desavarsit, si-a trimis concurentul care avea 70% la Londra, ambasador. Democratii americani au avut 3 atentate la viata contra-candidatului la daascalimea lui Obama, premiant Nobel pentru cea mai mare cantitate de dinamita descarcata impotriva umanitatii ! Zele are o limitare, nu-i profii, sa-i invete pe altii ce el nu stie.

  17. Sa ne fie clar, soluția s-a găsit. Trump te va trimite pe tine și pe alții asemenea ție, pe front, în Ucraina.

  18. Pt. criminalul Zelenski se va termina aceasta piesa de teatru si se va trage cortina in foarte scurt timp.Rusia isi va lua toate teritoriile care au fost inainte ale lor si Ukraina va trebuii sa respecte aceasta situatie .Acum ramane de vazut daca Ukraina va fi obligata sa cedeze fostele teritorii romanesti si la fel celelalte teritorii luate de la tarile europene .Ori cum pt. Romania dusmanul cel mai periculos ramane Ukraina si in nici-un caz Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.