Toader: Nu poți da un aviz negativ împotriva CCR


Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a criticat decizia plenului CSM de a aviza negativ,   proiectul de modificare a legilor justiţiei.

Toader a afirmat  că nu se poate da un aviz negativ pe punerea în acord a legilor cu deciziile CCR.

„E nevoie de schimbare, dar să nu se schimbe nimic. (…) Nu poţi da un aviz negativ, nu poţi să te exprimi împotriva modificării legii pentru punerea de acord cu deciziile CCR.

Nu poţi să dai un aviz negativ, să respingi propunerile din proiect pe care chiar CSM le făcuse”, a declarat Toader.

 

Ministrul Justiției, Tudore Toader, a mai declarat  după ședința în care CSM a avizat negativ proiectul de modificare a legilor Justiției, varianta asumată de PSD-ALDE, că se aștepta la acest vot, precizând că a fost o dezbatere în care, pe alocuri, s-a folosit limbaj dublu.

„O dezbatere, n-aș spune neapărat tensionată, dar, din punctul meu de vedere, cu final știut. Personal, eram convins că rezultatul va fi același. O dezbatere în care pe alocuri s-a folosit limbaj dublu, în care cineva, și nu spun numele, s-a făcut că nu înțelege și nu știe un anumit lucru. Sigur, să nu excludem ideea, chiar poate că nu înțelege.

O dezbatere care a avut loc în contextul în care o doamnă judecător CSM a spus că la avizul precedent votul s-a schimbat peste noapte, adică dintr-o unanimitate azi, a devenit majoritar negativ mâine. O dezbatere în care doamna judecător Gîrbovan spunea despre mesaje primite de la CSM către instanțe în sensul respingerii în bloc. O dezbatere în care altcinvea a făcut afirmații despre subteranele unor decizii, mișcări, a declarat Tudorel Toader, întrebat dacă discuțiile privind modificarea legilor justiției au fost tensionate.

Ministrul Justiției susține că speră ca parlamentarii care fac parte din comisia parlamentară care a propus modificările avizate negativă să țină cont de argumentele care îl însoțesc, prezentate de Plenul CSM.

„De fiecare dată, am cerut celor care au criticat să depășească stadiul de a spune <<nu-mi place, nu vreau, nu sunt de acord, soluția asta nu e bună că încalcă independența justiției>> să vină cu argumente, contraargumente, cu o propunere mai bună. Vă dau un exemplu: problema separării carierei profesionale vine chiar de la CSM. Acum tot CSM respinge această separare”, a declarat Toader.

Întrebat dacă consiliul în subordinea căruia ar urma să treacă Inspecția Judiciară ar putea fi neconstituțional, Tudore Toader a spus:

„De la Ministerul Justiției nu a plecat ideea acestui Consiliu. De la Ministerul Justiției a plecat propunerea unei norme tranzitorii ca în șase luni de la intrarea în vigoare să fie adoptată o lege specială care să consacre autonomia Inspecției Judiciare. Întrebați pe cei care au inițiat acest consiliu”.

„Orice proiect este perfectabil, chiar și o lege, chiar și Constituția are anumite elemente care într-o eventuală revizuire trebuie modificate”, a mai spus ministrul.

Declarațiile au fost făcute la finalul ședinței CSM, în care Plenul a dezbătut proiectul de modificare a legilor justiției, asumat de PSD-ALDE.

În cadrul discuțiilor, președintele ICCJ, judecătorul Cristina Tarcea, a spus că a aflat recent că oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat alt proiect al Legilor justiției față de cel care se află spre avizare în Consiliul Superior al Magistraturii.

„Mărturisesc că mi-am pus și îmi pun întrebarea următoare: asupra căror legi suntem chemați astăzi să ne dăm avizul? Pun această întrebarea pentru că suntem sesizați cu trei propuneri parlamentare în ceea ce privește modificarea legilor 303, 304 și 317. Am aflat din presă că, în urmă cu două zile, oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat, li s-a pus punctul de vedere, li s-a supus dezbaterii alte propuneri legislative.

În aceste condiții, mă întreb: există dialog? Există transparență? Există colaborare interinstituțională de bună credință? Suntem siguri asupra legi suntem chemați astăzi să ne dăm avizul? (…) Au fost minţiţi oficialii de la Bruxelles? Nu ştiu, îmi pun întrebarea, suntem minţiţi noi?”, a spus Cristina Tarcea, în plenul CSM.

„Doamna Tarcea ori nu înțelege, ori se face că nu înțelege. Si într-un caz și în altul, e rău”, a replicat Toader după dezbateri.

De asemenea, ministrul a precizat că a discutat cu oficialii de la Bruxelles despre proiectul legilor justiției în forma transmisă de Parlament spre CSM pentru avizare.

Magistrații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat, joi, emiterea unui aviz negativ în cazul proiectului Legilor justiției, variantă trimisă spre analiză de către Parlament.

Potrivit formei Legilor Justiţiei propusă de PSD-ALDE, preşedintele României apare în procedura de numire a șefilor de parchete, însă nu și în cea de revocare. Totodată, ar urma să se înființeze o direcție de investigare a magistraților care va fi în subordinea Parchetului General.

Cât privește Inspecția Judiciară, aceasta ar urma să fie subordonantă Consiliului Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor și Inspecției Judiciare și statutul inspectorilor judiciari, o structură care ar urma să se înființeze.

Proiectul Legilor justiției a fost modificat în Parlament, față de forma inițială transmisă de ministerul Justiției. Avizul inițial dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii pe forma înaintată de instituția condusă de Tudorel Toader a fost tot negativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Toadere ,admir modul cum le-o tragi pe langa urechi,ca la tenis.Te joci cu ei.Sunt si nepregatiti.Continua,da-le si niste asi.

    • Stiu carte, tocmai de aceea se opun cu atata vehementa…!
      Mai mare rusinea acestui asa zis corp al magistratilor…
      Abuzeaza pana si de propria respiratie…
      Dar legile tot vor fi dezbatute si adoptate in Parlament, cu voia sau nu a respectivilor…

  2. Tudorele nici pina acum nu te-ai convins ca astia nu stiu carte?
    Prea mari pretentii ai de la ei!

  3. Intelegeti odata comentatorilor ca reprezentantii institutiilor de forta si ai Justitiei stiu carte, dar executa ordine
    care nu se raporteaza la stiinta de carte. Asa isi inteleg ei independenta! Nu sunt multi, doar cate institutii exista, dar dispun si de lachei.Raportati la numarul cetatenilor sunt neglijabili,fapt care nu-i impiedica sa-i domine ferm,discretionar. Incalcand pe banda rulanta Constitutia convinsi ca nu-i vor trage nimeni la raspundere. Se sustin in
    diagonala si pe verticala, in acest fel paralizand statul de drept. Cel mai grav e ca ne determina soarta prin actiuni
    interne si mai ales externe de care nu avem cunostinta sau care le aflam prea tarziu. Vor sa compromita DEMOCRATIA cu
    propriile ei Instrumente. Asa procedeaza bolsevicii de peste 100 de ani. Asa cum procedeaza acum respectand DOGMA, dar
    si metodele verificate prin rasaülicare…

  4. Imediat , parlamentarii să adopte legea revocării membrilor CSM … ! Altfel , o asistăm la cele mai dramatice măsuri ale torționarilor din CSM , adoptate împotriva romănilor … !

  5. Tocmai jongleriile astea de schimbare a deciziilor peste noapte si impotriva propriilor hotarari, produse pe la csm, arata ca se hotaraste acolo LA ORDIN,ca si la tovarasii ceilalti de la dna,dicot,etc,iar independenta justitiei este anihilata chiar din interior,fiind clar „ceva putred in Danemarca”.Asa ca mai incet cu independenta justitiei cand tocmai voi, dragi cesemisti si procurori,cu toata garnitura cea vestita de „portocale” shefe, v-ati distrat,ati profitat,v-ati dat marii zmei ai natiunii(„noi suntem dna si nu ne lasam”,dar suntem si chiori atunci cand trebuie, dupa cum ne este interesul politic,dupa cum vine ordinul, si „sa facem totul” ca sa ramanem pe functii cu salarii uriase) si astfel v-ati batut joc si de independenta,iar acum mai aratati si in ce hal va dati in stamba.Va jucati interesul si intre voi si cu noi,pe banii nostri,pana cand,SINGURA SOLUTIE si dupa cum se pare ca prea multa independenta strica,o sa fie si la noi ca in Polonia ,unde toti sefii vostri din justitie si procuratura au sa fie sub CONTROL DEMOCRATIC, numiti numai de PARLAMENT si „PUNCT SI DE LA CAPAT”.

  6. Bre oameni buni,am văzut meciu’ din CSM intre nea Todirica si-o cocoana sefa la nus’ce curte cu ulucile puse strâmb, găunoase ,de se vede toata mizeria prin ele,o cocoana plina de ifose ,gargauni și fumuri în cap.Am văzut un meci intre un profesor universitar ,toba de carte ,ff bine cotat în tara si-n străinătate,si-o analfabeta funcțional, adecă o ființă care știe sa citească dar nu-ntelege ce anume citește ,se informeaza din presa,o anumita presa si ia decizii dupa ureche.Am va vazut cum nea Todirica a sters cu ea podelele.Trebuie sa recunosc, in nemernicia mea, chiar mi-a placut faza.Cocoana nu-ntelege Constituția, nu-ntelege cum merge treaba cu statu’ de drept,nu-ntelege cum e cu separarea puterilor în stat,nu-ntelege ca nu e treaba ei sa facă legi după bunul plac al magistratilor și ,în final, dar nu în ultimul rand ,nu-ntelege ca nu-ntelege.Oricum,dacă cocoana nu știe carte ,e mai puțin grav decât dacă știe, dar acționează ca un robot decerebrat telecomandat de cineva care-i cunoaște vulnerabilitățile.Si-ntr-un caz si-ntr-altu’,e un dezastru pt justiția din România, dacă ne gândim cam cum trebuie sa fie judecătorii ăia mai mici ,dacă cea mai mare judecătoare are apucături de jude bolșevic.

    • Cu scuzele de rigoare, din viteza am semnat march in loc de marcu.Deci,Marcu și nu march.

  7. Cum MINTE Tudorel Toader, uite asa:
    Ieri Tudorel a facut o „Declaratiie de presa”, adica a raspuns Acuzatiilor din Presa care spuneau ca a mers pe ASCUNS la Brussels sa se intalneasca cu mai marii UE care sunt profunnd INGRIJORATI de Modificarille la legile Justitiei, adica a spus Tudorel:
    „Am avut o inalnire la Brussels cu Frans Timmermans(NU cu dl Frans Timmermans!), intalnire care a fost anuntata pe Site-ul COMISIEI Europene”.(asa e, Presa a DESCOPERIT in Dimineata aceea Anuntul de pe Site-ul CE!!!)
    Adica, a anuntat-o CE, dar Ministerul Justitiei si EU nu am anuntat-o, m-am udus pe FURIS ca sa-i MINT p-aia de la CE!
    De fiecare data cand a mers la Bruussels, Tudorrel si MJ anuntau OFICIAL, de data asta NU au anuntat.
    Apoi, Tudorel a FUGIT efectiv, fara sa raspunda la INTREBARILE Jurnalistiulor, ca era o Declaratie de presa, NU-i asa?!
    Mai mult, la sedinta CSM de Ieri, dna Cristina Tarcea Presedinta ICCJ l-a intrebat pe Tudorel DACA nu cumva a prezentat la Brussels o Varianta COSMETIZATA, dat fiind faptul ca Florin Ciordache a spus CLAR ca in Parlament se va DECIDE cum vor arata Legile Justitiei, „nu ne intereseaza ce zice CE sau Comisia de la Venetia”, la Comisia de la Venetia l-a TRIMIS Frans Timmremans pe Tudorel DIN NOU pentru ca CE nu mai are INCREDERE in Tudorel!!!!

    • A-propos, Frans Timmermans face parte din Grupul Socialistilor Euuropeni, Grup din care fac parte si Europarlamentarii PSD!!!
      In februarie 2017 cand cu OU nr 13, el spunea celor din PSD-ALDE:
      „Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, socialistul olandez Frans Timmermans, a facut joi un apel la liderii din Romania sa nu faca pasi in sens opus in lupta anticoruptie, avertizand ca recentele ordnante de urgenta si proectul de lege al Guvernului in domeniul justitiei ar putea afecta absorbtia fondurilor europene in Romania.

      „Va rog, nu faceti pasi in sens opus”, a spus Timmermans, referindu-se la lupta anticoruptie din Romania. El a tinut un discurs in Parlamentul European, unde s-a desfasurat o dezbatere privind situatia din Romania.
      Numarul doi in executivul comunitar, socialistul Timmermans a tinut sa faca un apel la Guvernul PSD-ALDE de la Bcuresti. „Transmit un mesaj politic Guvernului Roman: Nu intoarceti spatele acestei evolutii! Toti romanii merita sa traiasca intr-o tara fara coruptie”.

      Liderul din executivul european a subliniat ca este de DATORIA Comisiei Europene sa critice actiunile Guvernului Romaniei in privinta Legilor justitiei.”

      Iar Tudorel a crezut ca la Brussels e ca in studio la Antena 3, la Mihai Gadea unde MINTI si Bati campiii, cum vrea PSD_ALDE!!

  8. Dna Tarcea ar trebui sa se adreseze personal UE si sa ceara draftul propus de Toader. Ea se rezuma la „am aflat din presa” Si npi ne informam din presa, dar depinde care presa. Am ras cu lacrimi aseara de ceeace si mai ales cum se discuta la un post TV. Unii invitati se aratau intimidati de modul cum se adresa moderatorul. Incercau sa iasa de sub „vraja” acestui tip care vorbea ca pe ulita unui stravechi cartier clujean. Ce gen de dezbatere urmeaza cand moderatorul le spune de la inceput invitatilor ca cutare ministru e un dobitoc, ca nu stie nimic si il invita pe prim-ministru sa-l dea afara de la minister etc,etc. Imaginati-va, a fost o asemenea idee candva, ce ar fi insemnat ca acest tip sa fi condus Televiziunea romana

  9. 1. Faptul ca proiectele de legi ale României trebuie aprobate de Comisia Europeana e revoltator: de la Cuza, codurile de legi ale tarii sunt aceleasi cu ale Frantei. Cine a consimtit la umilirea tarii prin „aprobari” este, el (ea) însusi (însasi), de condamnat.
    2. trepadusilor din CSM & comp. nu le convine ca vor trebui sa raspunda de graselile proprii-n interpretarea si aplicarea legilor. Apropo, desi CSM exista si-n Franta, organismul e inutil, daca nu nociv. Si-acolo, si-n România, sindicate mafiote în „republica judecatorilor” …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.